Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Επιτέλους, τέλος το χύμα τσίπουρο & τσικουδιά!!!

Συνάδελφοι,
σήμερα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έβγαλε το εξής Δελτίο Τύπου:
Αποτέλεσμα εικόνας για χύμα τσίπουροΔεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» κατά παράβαση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματώδη ποτών (Κάβες).Σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.Προκειμένου να τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή έχει εντάξει στο ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο ελέγχου και εποπτείας της αγοράς τους κλάδους και τα σημεία που εμπλέκονται στην διακίνηση και πώληση των ως άνω προϊόντων.Η ενίσχυση των παραγωγικών κλάδων μέσω της προστασίας των εμπορικών σημάτων, καθώς και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποτελούν κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής μας.

Μπορείτε τώρα να κοιμηθείτε ήσυχοι: χύμα τσίπουρο τέλος. Α, και τσικουδιά χύμα τέλος! Μη χαίρεστε εκεί στην Κρήτη!
Τί εννοείται όταν λέτε ότι το "προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων)", το οποίο ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα;;;;;
Κακεντρέχιες, ακόμη δεν άρχισε η χρονιά;;;; Aχ εσείς....
marigoula

2 σχόλια:

  1. Επειδή υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί εσφαλμένη εντύπωση σχετικά με τον τρόπο διάθεσης των αλκοολούχων ποτών εν γένει στις μονάδες ομαδικής εστίασης, ας κάνουμε κάποιες διευκρινίσεις:
    Το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων)διακινείται χύμα, χωρίς καμία τυποποίηση σε όλα τα στάδια της διακίνησής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2969/2001, όπως έχει τροποποιηθή και ισχύει:
    Αρθρο 7, Μέρος Ε, παράγραφος 8 εδάφιο γ:
    Το εν λόγω προϊόν διατίθεται χύμα, χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση σε δοχεία από γυαλί ή και άλλο κατάλληλο υλικό σύμφωνα με τους σχετικούς όρους χρήσης που προβλέπονται στην ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία όσον αφορά τη μετανάστευση στα αλκοολούχα ποτά.
    Η κατά τα ανωτέρω διάθεση του εν λόγω προϊόντος διενεργείται αποκλειστικά από τα δικαιούχα της παραγωγής του πρόσωπα είτε απ' ευθείας με λιανική πώληση είτε στις επιχειρήσεις ομαδικής εστίασης καθώς και σε επιχειρήσεις διάθεσης αλκοολούχων ποτών προς λιανική πώληση και κατανάλωση. Η διάθεση του εν λόγω προϊόντος με άλλο απαγορεύεται.
    Οι κατά τα ανωτέρω επιχειρήσεις που διαθέτουν προς λιανική πώληση και κατανάλωση προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) οφείλουν να έχουν σε εμφανές σημείο στο κατάστημά τους αναρτημένη πινακίδα, στην οποία αναγράφονται με ευκρινείς χαρακτήρες το ονοματεπώνυμο του παραγωγού ή των παραγωγών των οποίων το προϊόν διαθέτουν, καθώς και στο σχετικό λογιστικό στοιχείο".
    Πλήν του προϊόντος απόσταξης των διημέρων, όλα τα αλκοολούχα ποτά διακινούνται μόνο προσυσκευασμένα σε όλα τα στάδια διακίνησης, εκτός από τις μονάδες ομαδικής εστίασης, όπου μπορούν να διατεθούν χύμα, όπως προβλέπεται σαφώς από τις διατάξεις της υπ' αριθ. 30/077/2131/2011 απόφασης Υπουργού Οικονομικών "Παραγωγή και διάθεση αλκοολούχων ποτών" (ΦΕΚ 1946/Β'/31-8-2011):
    "Άρθρο 6
    1. Τα αλκοολούχα ποτά διατίθενται στην κατανάλωση (χονδρική και λιανική) μόνο προσυσκευασμένα, σε ονομαστικές ποσότητες που καθορίζονται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Φ2-1750/7-8-2008 κοινή υπουργική απόφαση (Φ.Ε.Κ. 1657/Β΄/14-08-2008), με την οποία ενσωματώνεται η οδηγία 2007/45/ΕΚ.
    Συγκεκριμένα, για ποσότητες μεταξύ 100 ml και 2000 ml, επιτρέπονται μόνον οι ονομαστικές ποσότητες (εκφρασμένες σε όγκους): 100 – 200 – 350 – 500 - 700 – 1000 – 1500 – 1750 – 2000 ml. Εκτός των ανωτέρω ορίων δεν υφίσταται περιορισμός ως προς την ονομαστική ποσότητα των προσυσκευασμένων αλκοολούχων ποτών.
    Κατ’ εξαίρεση, τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να διατίθενται χύμα στον τελικό καταναλωτή, μόνον εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Συνέχεια του προηγουμένου σχολίου)

    Η ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ. που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου είναι σε συμφωνία με τις ανωτέρω διατάξεις.
    Συγκεκριμένα το αναφερόμενο άρθρο 75 προβλέπει τα εξής:
    Άρθρο 75
    Διάθεση ποτών και εμφιαλωμένων νερών σε μονάδες ομαδικής εστίασης
    1. Οι προσυσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του.
    2. Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να διατίθενται σε ποτήρι από την αρχική προσυσκευασία στον τελικό καταναλωτή εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ειδικής νομοθεσίας.
    Στην περίπτωση αυτή, προσφέρονται αποκλειστικά από την αρχική προσυσκευασία που μπορεί να έχει ήδη ανοιχθεί για την εξυπηρέτηση προηγούμενης παραγγελίας.
    Απαγορεύεται η μετάγγισή του περιεχομένου εν όλω ή εν μέρει σε άλλον περιέκτη προκειμένου να προσφερθεί στον πελάτη. Κατά την εκτέλεση της παραγγελίας εφόσον το ζητήσει ο πελάτης, η μετάγγιση της ανάλογης
    ποσότητας του ποτού από την αρχική προσυσκευασία στο ποτήρι πρέπει να γίνεται παρουσία του και να του δίνεται η δυνατότητα να διαβάσει την επισήμανση της συγκεκριμένης προσυσκευασίας.
    3. Επιτρέπεται η χύμα διάθε3. Επιτρέπεται η χύμα διάθεση προς τον τελικό κατα-
    ναλωτή:
    Α. Οίνου.
    Β. Ζύθου που έχει παραχθεί για επιτόπια κατανάλωση σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Α.Υ.Ο. υπ’ αριθ. Φ318/216/2002 (Φ.Ε.Κ. Β’ 544) όπως ισχύει.
    Γ. Προϊόντος απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων). Το προϊόν αυτό προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα, κατά τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας ειδικής νομοθεσίας (άρθρο 7 του ν. 2969/2001 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Για τα συγκεκριμένα προϊόντα θα αναγράφεται στον τηρούμενο τιμοκατάλογο ή σε αναρτημένη πινακίδα υποχρεωτικά
    η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους.

    Και μια ακόμη διευκρίνιση: όταν λέμε προσυσκευασμένο αλκοολούχο ποτό, αυτό ορίζεταιστην περίπτωση β του άρθρου 2 της υπουργικής απόφασης για τα αλκοολούχα ποτά (30/003/000/2131/2101-ΦΕΚ Β' 1946)ως ακολούθως:
    "β. Προσυσκευασμένο αλκοολούχο ποτό: Η μονάδα πώλησης που προορίζεται ως έχει για τον τελικό καταναλωτή και τις επιχειρήσεις ομαδικής εστίασης και αποτελείται από το αλκοολούχο ποτό και την φιάλη, τον ασκό ή το δοχείο εν γένει, στο οποίο αυτό έχει τοποθετηθεί πριν από την προσφορά του για πώληση, ώστε το περιεχόμενο να μην μπορεί να τροποποιηθεί, παρά μόνον εάν ανοιχθεί η φιάλη, ο ασκός ή το δοχείο, κατά τρόπον που αφήνει εμφανή ίχνη."
    Για να τα πούμε πιο πρακτικά, ο ποτοποιός, ο έμπορος μπορούν να πουλήσουν στο κατάστημα ομαδικής εστίασης μια φιάλη με αλκοολούχο ποτό μεγάλου όγκου, όπως π.χ. 5, 10 λίτρων, δεν υπάρχει περιορισμός στον όγκο. Η φιάλη μπορεί να είναι από γυαλί ή πλαστικό κατάλληλο, συνήθως PET. Πρέπει να είναι όμως σφραγισμένη με τρόπο που να φαίνεται εάν ανοιχθεί και να έχει την σωστή επισήμανση (ονομασία του ποτού, στοιχεία του ποτοποιού, όγκος, αλκοολικός τίτλος).
    Στην μονάδα ομαδικής εστίασης, από τη φιάλη αυτή μπορεί αναλόγως της παραγγελίας να ληφθεί μια ποσότητα και να προσφερθεί στον καταναλωτή σε ποτήρι ή κανάτα.
    Η φιάλη αυτή μπορεί να πεταχθεί από τον ιδιοκτήτη ή μπορεί να ανακυκλωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή