Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Η νέα νομοθεσία του ζύθου φανερώθηκε!

Κι έτσι, μετά από πολλάααααα χρόνια, ετοιμάστηκε το σχέδιο για τη νομοθεσία της λειτουργίας των ζυθοποιίων.
Ναι, θα καταργηθούν πλέον τα βασιλικά διατάγματα και οι νόμοι που ισχύουν ακόμη από το 1922 έως και σήμερα.
Από όσα ξέρω, η νομοθεσία είναι αντιγραφή της αντίστοιχης νομοθεσίας των αποσταγματοποιείων... Τώρα που το σκέφτομαι, μπορείτε να τα δείτε κι εσείς καθώς κυκλοφορύν σε όλο το διαδίκτυο:
Εγώ τα βρήκα εδώ, μαζί με το ακόλουθο εξαιρετικά παραστατικό κείμενο (δυστυχώς δεν βρήκα την αρχική πηγή!)
Σύμφωνα με τον κόσμο της ζυθοποιίας (στο διαδίκτυο), το Σχέδιο Νόμου είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο και βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των Ζυθοποιείων.
Διαβάστε το λοιπόν, και σχολιάστε ελεύθερα!

Ο μικρός ζυθοποιός και η μακαρονάδα
Σκεφτείτε ότι θέλετε να φτιάξετε μακαρονάδα Ναπολιτάνα (δε μιλάω για καρμπονάρα) τότε θα πρέπει να φτιάξετε φάκελο με τη συνταγή σας να τον καταθέσετε σε κρατική υπηρεσία τουλάχιστον ένα μήνα πριν αποφασίσετε να φάτε. Όταν έρθει επιτέλους η ώρα να "φάτε" πρέπει να κάνετε αίτημα σε κρατικό φορέα για αγορά μακαρονιων, κρεμμυδιων , κλπ.. Με τη παραλαβή των υλικών έρχεται κρατικός υπάλληλος και βεβαιώνει ορθότητα και ποσοτητα υλικών ζυγίζοντας τα υλικά σε διακριβωμενη ζυγαριά με αυτόματη εκτύπωση και βέβαια κόβοντας το παλιό καλό τριπλότυπο της δεκαετίας του 60!!! Όταν έρθει η ώρα να βράσετε θα πρέπει να κάνετε αίτημα να έρθει κρατικος υπάλληλος να βεβαιώσει τις ποσότητες μακαρονιων, κρεμμυδιων, λαδιού,κλπ., που θα χρησιμοποιηθούν για να τις σφραγίσει και να κόψει παλι κάνα τριπλοτυπο αφού τις ζυγίσει στη διακριβωμενη ζυγαριά με την αυτόματη εκτυπωση. Μόλις βράσετε τα μακαρόνια και πριν φάτε θα πρέπει να κάνετε αίτημα να έρθει κρατικός υπάλληλος να βεβαιώσει την ακριβη ποσότητα των βρασμενων μακαρονιων στο σουρωτηρι με τη χρήση της διακριβωμενης ζυγαριάς με την αυτόματη εκτύπωση. Με βάση τη ποσότητα των μακαρονιων στο σουρωτηρι και πάντα πριν φατε, εννοείται! , θα πρέπει να πληρώσετε, μέσα σε μια ημέρα, φόρο στο τελωνείο και ΦΠΑ επί του φόρου για τα μακαρόνια που ζυγισε στο σουρωτηρι ο κρατικός υπάλληλος αλλά και για τα μακαρόνια που δεν ήταν στο σουρωτηρι γιατί κόλλησαν στο πάτο της κατσαρόλας.

Με άλλα λόγια φόρο πληρώνετε για τα μακαρόνια που ενδεχομένως θα φάτε, για τα μακαρόνια που δεν θα φατε γιατί κόλλησαν αλλά ακόμα και για τα μακαρόνια που δεν θα φατε γιατί δε πεινάτε. 

Αν σας έχει μείνει ακόμα όρεξη μετά απο όλα αυτά, τότε ήρθε η ώρα να φάτε. Προσοχή, αν δε το καταλάβατε, είτε τα φάτε τα μακαρόνια είτε όχι, ο φόρος έχει πληρωθεί για όλη τη ποσότητα που βράσατε. Αν δε πεινάτε τώρα μετά από όλα αυτά, και θέλετε να πετάξετε κάποια μακαρόνια θα πρέπει να κάνετε αίτηση να έρθει κρατικός υπάλληλος να μετρήσει στη διακριβωμενη ζυγαριά με την αυτόματη εκτύπωση τη ποσότητα που θα πετάξετε! 

Επίσης προσέξτε γιατί αν βάλετε περισσότερο κρεμμύδι υπάρχει περίπτωση το προϊόν να χαρακτηριστεί από μακαρονάδα Ναπολιτάνα ....κρεμμυδοσουπα και να φάτε τσουχτερό πρόστιμο!

Τώρα κάντε το ίδιο για το πρωινό και το βραδινό σας και κρατήστε καθημερινό βιβλίο ημερολόγιο καθώς και μηνιαία βιβλία όπου θα φαίνονται αναλυτικά όλα τα υλικά που αγοράσατε , που φάγατε και που.... ( ντροπή) για να το δώσετε στο κρατικό υπάλληλο της περιοχής σας , ο οποίος θα το δώσει στον κρατικό προϊστάμενο του κλπ. κλπ..

Προσοχή αν φτιάξετε Ναπολιτάνα για λογαριασμό τρίτου τότε θα πρέπει να κάνετε συμβολαιογραφική πράξη ή ιδιωτικό συμφωνητικό.

Τέλος θα πρέπει στο τραπέζι σας να υπάρχει πάντα μια άδεια καρέκλα για τον κρατικό "υπάλληλο* (για να φάει;) ενώ αν αποφασίσετε τελικά να μη φάτε ή πεθάνετε αιφνιδίως θα πρέπει να έχετε ενημερώσει αρμοδιως τουλάχιστον δύο μέρες πριν.
Συμπέρασμα
Γιατί να κάτσω να μαγειρέψω,
Δε παραγγέλνω μια μακαρονάδα απ' έξω;
Όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που ανακοινώνεται η κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί! Το σχέδιο νόμου δεν είναι εισπρακτικό, έχει επιβληθεί από γνωστούς αγνωστους "κουκουλοφόρους" που κυκλοφορόυν με περισσή άνεση στα σαλόνια των κρατικών υπηρεσιών
Ευχαριστώ
Ο μικρός ζυθοποιός
*Η αναφορά στη καρέκλα για τον κρατικό υπάλληλο δεν είναι ευφυολόγημα. Αναφέρεται ρητά στο σχέδιο νόμου. Άλλωστε στα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ζύθου και αποσταγμάτων οι κρατικοί υπάλληλοι έχουν δικά τους "γραφεια".

marigoula

15 σχόλια:

  1. Όλο το νόημα της ελληνικής νομοθεσίας που έχει να κάνει με την παραγωγή αλκοολούχων ποτών πάσης φύσεως, συνοψίζεται στη φράση : δεν παραγγέλνω ένα απ' έξω;
    κι έτσι θεσπίζει ένα ατελείωτο bras de fer μεταξύ του Κράτους και των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι παραγγελίες απ' έξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηδη το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διάψευση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα πράγματα είναι απλά: Οι ελεγκτικοί φορείς πρέπει να δικαιολογούν την ύπαρξή τους. Τελεία. Τι θα αναγράφει το ΓΧΚ, π.χ. στα πεπραγμένα του; Έτσι όπως είναι τα πράγματα παρουσιάζουν εκατοντάδες ανούσιους ελέγχους που τους βλέπουν οι άσχετοι και ευφραίνονται. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη νομοθεσία του ζύθου αλλά γενικά σε όλα.


    Ο επικεφαλής της Δ/νσης αλκοόλης ρωτήθηκε; Αν και φαντάζομαι ότι η άποψή του είναι κάπου μέσα σ αυτό το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δική του έμπνευση είναι αυτό το κείμενο.

      Διαγραφή
  4. Για να έχουμε επιγνωση και των απόψεων τγς κοινωνίας, κι επειδή δεν έχουμε ολοι facebook, σας μεταφέρω μερικά ενδιαφέροντα σχόλια:
    "Επειδή πολλοί φίλοι ρωτανε για λεπτομερειες θα πουμε μερικα πραγματακια. Τα ζυθοποιεια ελεγχονται βαση νομου του 1932 απο την εισαγωγη πρωτης υλης !!! αυτο απο μονο του ειναι αναχρονιστικο . Το κρατος δεν μπορει να αντιληφθει οτι τα δεδομενα στην μπιρα αλλαξαν , οτι αλλαξαν οι συνταγες και οτι δεν παραγονται μονο νεροπλυματα . Ετσι μας φορολογουν βαση της θεωρητικης αποδοσης τω βυνων και οχι με βαση αυτων που παραγουμε !!!!ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ του 1930 .Αγνοουν τα νεα ειδη μπιρας που παραγονται απο τα μικροζυθοποιεια. Με το νεο νομο αντι να βελτιωσουμε αυτο το καθεστως , αντι να το κανουμε συγχρονο και φιλικο εισαγουμε νεα προβληματα . Ενα θα πουμε : οτι οταν παραλαμβανουμε πρωτες υλες πρεπει να υποβαλουμε κατασταση τι εδους μπιρας θα παραγουμε , με τι πλατο με τι αλκοολ ...και ενα καρο ακομα χαρτια .. Λες και χρησιμοποιουμε για καθε ειδος μπιρας μια και μοναδικη και ξεχωριστη βυνη και οχι συνδυασμο βυνων .Δεν θα παραγουμε συμφωνα με την ζητηση αλλα συμφωνα με καταστασεις που θα υποβαλουμε απο πριν . Και για ολα αυτα προστιμα παντου !!!! Ολα αυτα σε συνδυασμο με μια τεραστια γραφειοκρατια ( βιβλιο βυνης , καθημερινης παραγωγης, βιβλιο χημειου , βιβλιο τελωνειου . ελεγχων εφοριας κλπ κλπ ενα συμπεραινουμε: ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ και ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ. Να μη μιλησουμε για την αδυναμια να παραγουμε μπιρες με προσθετα , με φρουτα κλπ την ωρα που μπορεις να εισαγεις και να πουλησεις οτι μπιρα θελεις τετοια χωρις προβλημα...Εμμονη στο παρελθον , εχθροτητα παντου διαχρονικα ."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Έχουμε πόλεμο με την γραφειοκρατία.
    Ξεκίνησε το 2012, όταν μας απαγόρευσαν να χρησιμοποιήσουμε Ελληνικά στην ετικέτα μας, κορυφώνεται σήμερα που ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Γενικού Χημείου του Κράτους για ύποπτους λόγους🤔, λένε ψέματα, δεν σέβονται τις διαδικασίες, αγνοούν τα συλλογικά όργανα, και προωθούν νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα κλείσουν αύριο οι περισσότερες Ελληνικές Μικροζυθοποιίες. 😡
    Και όλα αυτά χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος για τη Χώρα.
    Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι ότι οι συνεργάτες της υφυπουργού οικονομικών Παπανάτσιου Κατερίνα θα την προφυλάξουν από το να πέσει στην παγίδα να υπογράψει κάτι τέτοιο."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Σχέδιο Απόφασης που ουσιαστικά απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας εισηγείται το Υπουργείο Οικονομιών εισάγοντας μία σειρά από προσκόμματα στην εγχώρια παραγωγή ζύθου και στην λειτουργία μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας. Το σχέδιο, με τίτλο «Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής», ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας ελπίσουμε ότι η υπόθεση με την μπίρα θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για να αναθεωρηθεί το σύνολο της εθνικής νομοθεσίας για τα αλκοολούχα ποτά, γιατί παρόμοια χαρακτηριστικά έχει και η νομοθεσία για το τσίπουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. www.beeroskopio.com/2018/12/forologia-apo-to-1923-stin-mpira.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σήμερα, μετά το σάλο που έχει δημιουργηθή, γράφτηκε στις εφημερίδες πως δεν σκοπεύει το Υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τον ζύθο, συνεπώς το προτεινόμενο σχέδιο δεν περνάει προς το παρόν.
    Δύο σχόλια:
    1) Στην αρθρογραφία των εφημερίδων παρουσιάζεται με ένα συγκεχυμένο τρόπο ο ρόλος του Υπουργού Οικονομικών και της ΑΑΔΕ. Όντως το Γ.Χ.Κ. υπάγεται στην ΑΑΔΕ, σύμφωνα, όμως με την ισχύουσα νομοθεσία, το Γ.Χ.Κ. εισηγείται νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικές με τα ποτά με αλκοόλη, τις οποίες προφανώς υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών, διότι οι κανονιστικές ρυθμίσεις υπογράφονται από τον Υπουργό και δεν μπορεί να εξουσιοδοτηθεί γι' αυτό ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, από τον οποίο βεβαίως περνάει η εισήγηση ακολουθώντας την κλίμακα της ιεραρχίας.
    2) Το θεσμικό πλαίσιο για τον ζύθο, αλλά και πολλούς άλλους τομείς των ποτών με αλκοόλη (π.χ. τσίπουρο) πρέπει να εκσυγχρονισθεί προς την κατεύθυνση της απλούστευσης της γραφειοκρατίας και της στήριξης της ελληνικής παραγωγής. Αυτή είναι η ορθή λύση που πρέπει να επιλέξει η πολιτική ηγεσία και να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να συντάξει τις εισηγήσεις του, φυσικά μετά από διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κρίσιμη ερώτηση: Διανεμήθηκε η υπό έκδοση Α.Υ.Ο. σε όλες τις ΧΥ που ελέγχουν ζυθοποιίες μικρές ή μεγάλες? Εγώ έμαθα ότι σε ορισμένες στάλθηκε και ζητήθηκαν οι απόψεις τους. Το ερώτημα είναι : πήγε σε όλους? περιμένω τους συναδέλφους να απαντήσουν έστω και ΑΝΩΝΥΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Να ενημερωσουμε τους φιλους μας οτι η κινητοποιηση μας ειχε αποτελεσματα σε οτι αφορα το νεο σχεδιο νομου .... Παει στην ακρη και μετα τις γιορτες θα καθοριστει επιτροπη απ ολα τα ενδιαφερομενα μερη η οποια θα ετοιμασει νεο πλαισιο λειτουργιας για τα ζυθοποιεια.
    Ετσι για να τα λεμε ολα , καποιοι βοηθησαν πολυ ωστε να σηκωθει το θεμα και να αλλαξει ροτα η κεντρικη διοικηση και να επικρατησει η λογικη .
    Καλα Χριστουγεννα σε ολους σας

    Μαρμαρελλης Γιαννης
    για την Μικροζυθοποιια Σερρων"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κια για να έχετε ολοκληρωμένη άποψη, εδώ μπορείτε να βρείτε ερώτηση της Ντ. Μπακογιάννη προς τον κ. Τσακαλώτο, σχετικά με το θέμα:
    http://www.capital.gr/oikonomia/3333145/erotisi-nt-mpakogianni-se-tsakaloto-gia-ta-nea-metra-sto-xoro-tou-zuthou

    Σχετική απάντηση του κ. Τσακαλώτου βρήκα εδώ:
    https://www.voria.gr/article/ipik-kamia-protasi-tropopiisis-tou-plesiou-gia-tis-zithopiies

    ΑπάντησηΔιαγραφή