Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Για τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο...

Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος ήταν ένας αρχοντικός άνθρωπος που συνδύαζε την παράδοση με την καινοτομία. Κάθε επαφή μαζύ του ήταν ένα μάθημα σε όλα τα επίπεδα γνώσης και ήθους.
Σαν ύστατο χαιρετισμό, θα ήθελα να αναφέρω τη συμβολή του σε ένα ακόμη ζήτημα που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί.

Στην ενωσιακή νομοθεσία υπάρχει η κατηγορία των αποσταγμάτων φρούτων, τα οποία παρασκευάζονται με ζύμωση και εν συνεχεία απόσταξη. Υπάρχει όμως και μια κατηγορία αποσταγμάτων, τα οποία παράγονται με διαβροχή των φρούτων με αιθυλική αλκοόλη και εν συνεχεία απόσταξη. Τα φρούτα, για τα οποία επιτρέπεται αυτή η παραγωγική διαδικασία είναι περιορισμένα στον αριθμό και αναφέρονται συγκεκριμένα στο κανονισμό (ΕΚ) 110/2008.

Πριν κάποια χρόνια, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος είχε την πρωτοβουλία να προτείνει στην Διεύθυνση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου και Ζύθου του Γενικού Χημείου του Κράτους (ως καθ’ ύλην αρμόδια) να εισηγηθή στην αρμόδια Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επέκταση του καταλόγου φρούτων, για τα οποία επιτρέπεται η υπαγωγή στην κατηγορία των αποσταγμάτων που λαμβάνονται με διαβροχή και απόσταξη, ώστε να συμπεριληφθούν συγκεκριμένα φρούτα που παράγονται στη χώρα μας και τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την παραγωγή αποστάγματος.

Η Υπηρεσία μας αγκάλιασε αυτήν την πρόταση και την προώθησε αρμοδίως. Ο δρόμος δεν ήταν και τόσο εύκολος, καθώς υπήρχαν ενστάσεις από άλλα Κράτη-Μέλη. Καθοριστική ήταν η συμβολή του τότε αντιπροσώπου μας στην Μ.Ε.Α. στις Βρυξέλες, κ. Θανάση Γεράκη, και μάλιστα προκειμένου να καμφθούν οι επιφυλάξεις του εκπροσώπου της Γερμανίας.

Η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και εκδόθηκε ο κανονισμός 426/2014, με τον οποίο προστέθηκαν τα φρούτα που είχε προτείνει ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος: καρύδια, φουντούκια, κάστανα, εσπεριδοειδή και φραγκόσυκα.

Μπορεί, βεβαίως, ακόμη η ελληνική αποσταγματοποιία-ποτοποιία να μην έχει αξιοποιήσει το βήμα αυτό, γιατί  ο σπόρος, όταν πέφτει, συχνά αργεί να φυτρώσει, το πρώτο βήμα ωστόσο έχει γίνει και είναι πάντοτε πολύ σημαντικό.

Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλε, σ’ ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά. Η θύμησή σου θα ομορφαίνει τη ζωή μας, όπως την ομόρφαινε και η παρουσία σου.

Αλεξάνδρα Σκορδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου