Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 
Αθήνα, 29‐07‐2013
Αρ Πρωτ. 41

ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Υπουργό Οικονομικών κ. Ι Στουρνάρα
2. Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη
3. Γενικό Γραμματέα κ. Χ. Θεοχάρη
4. Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης ΓΧΚ
5. Όλες οι Χημικές Υπηρεσίες
6. Όλοι οι συνάδελφοι

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, όπου η πολιτική μας ηγεσία ευαγγελίζεται τη μετατροπή του Δημόσιου Τομέα σε ένα σύνολο αποτελεσματικών υπηρεσιών, που θα εξυπηρετούν τον έλληνα πολίτη και θα διαφυλάσσουν την κοινωνία από κάθε λογής κίνδυνο οικονομικού ή κοινωνικού χαρακτήρα, πληροφορηθήκαμε αιφνιδίως την πρόθεση του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων σχετικά με την πιθανή κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους και την υπαγωγή των υπηρεσιών του στη Γενική Δ/νση Τελωνείων & ΕΦΚ.
Επειδή κρίνουμε ότι αυτή η πρόταση υποδηλώνει άγνοια του ρόλου και των πεπραγμένων του Γενικού Χημείου του Κράτους και η τυχόν υλοποίησή της θα προκαλέσει την κατάρρευση του ενιαίου και αποτελεσματικού ελέγχου της αγοράς, θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

 Το Γενικό Χημείο του Κράτους ιδρύθηκε το 1929, από την συνένωση όλων των τότε υπαρχόντων δημόσιων εργαστηρίων, για να εξυπηρετήσει την ελληνική κοινωνία ως μια πανελλαδική αυτοτελής δομή και συνεχίζει να ανταποκρίνεται με επιτυχία, αξιοπιστία και διεθνή αναγνώριση στην αποστολή του, εδώ και εννέα δεκαετίες, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τόσο των συνεργαζόμενων με αυτό δημοσίων υπηρεσιών, όσο και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

• Στελεχώθηκε με επιστημονικό προσωπικό ιδιαίτερα υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, επιλεγμένο μέσω ιδιαίτερα αυστηρών εξετάσεων παλαιότερα και στη συνέχεια μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ.

• Αποστολή και έργο του Γενικού Χημείου του Κράτους, εκτός από τη διασφάλιση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων, είναι η προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος αλλά και η εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και του υγιούς ανταγωνισμού.

• Μετά από ενενήντα χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, επιτυχημένης λειτουργίας και συσσώρευσης αναντικατάστατης τεχνογνωσίας και προσφοράς από ένα υψηλού κύρους εργαστηριακό φορέα, το Γενικό Χημείο του Κράτους συχνά έδωσε λύσεις σε δύσκολες εθνικής σημασίας υποθέσεις (υποθέσεις λαθρεμπορίου και εισαγωγών, διατροφικές κρίσεις κλπ).

• Με την υπαγωγή του Γενικού Χημείου του Κράτους στη Γ.Δ. Τελωνείων και ΕΦΚ, είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε διάσπαση και μετατροπή του σε μικρές υπηρεσίες, που θα ανήκουν σε διάφορα υπουργεία, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του ενιαίου αποτελεσματικού ελέγχου και τη σπατάλη υλικών και ανθρώπινων πόρων, δηλαδή σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από αυτά που οι σημερινές πολιτικές επιδιώκουν. Άλλωστε η σύγχρονη τάση στη δημόσια διοίκηση σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, είναι η συνένωση των εργαστηρίων σε μία ενιαία οργανική δομή, ώστε να εξασφαλίζεται οικονομία κλίμακας.

• Είναι αυτονόητο, ότι για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μια τέτοια υπηρεσία απαιτείται διοικητική αυτοτέλεια, η οποία εξασφαλίζεται από την οργάνωση της δομής του σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης.

• Ακόμη επισημαίνουμε, ότι με τη στενή συνεργασία, που υπήρχε ανέκαθεν μεταξύ Χημικών Υπηρεσιών και Τελωνείων, ο σκοπός της είσπραξης των ΕΦΚ, της πάταξης της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας επιτυγχάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε να μην υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενιαίου σχήματος των δύο υπηρεσιών.

Αναρωτιόμαστε:

1. Ποια καινούργια στοιχεία έχουν προκύψει, ώστε να απορριφθεί η πρόταση της «Επιτροπής για την αξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων του Υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων φορέων του» και η Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, η οποία είχε στηριχτεί σε ενδελεχή μελέτη στοιχείων, πεπραγμένων και αναλύσεων σκοπιμότητας και συνεπειών;
2. Ποιο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος που θα προκύψει από την οργανική ενοποίηση της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους και Τελωνείων & ΕΦΚ, εκτός από τη μείωση ελαχίστων θέσεων ευθύνης;
3. Έχει γίνει μελέτη σχεδιασμού του νέου οργανογράμματος και αποτίμηση της αποτελεσματικότητας και των συνεπειών του;

Καταλήγοντας, θα περιμέναμε, αντιθέτως, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης, αντί να προτείνεται η ενσωμάτωση του Γενικού Χημείου του Κράτους σε άλλης φύσης υπηρεσία, να ενσωματώνονταν σε αυτό και άλλες μικρές και αποσπασματικές εργαστηριακές δομές του δημοσίου, με ανάλογες δραστηριότητες.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                        Η Γεν. Γραμματέας
Ευγενία Λαμπή                                   Αλεξάνδρα Μουρκόγιαννη

15 σχόλια:

  1. ΗΚ (με αγωνιστικούς χαιρετισμούς)30 Ιουλίου 2013 στις 11:26 π.μ.

    Άψογο συνάδελφοι.

    ΤΕΛΟΣ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

    ΥΣ: Ανώνυμε φίλε πού είσαι; Κάνεις τροχάδην εν όψει κινητικότητας μήπως; Η ετοιμάζεις μαζί με το υπόλοιπο 90% την επανάσταση του καναπέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενημερωτικά, ο Ανώνυμος που ξέχασε να υπογράψει και μετά υπέγραψε είναι συνταξιούχος εδώ και αρκετά χρόνια, οπότε ούτε η κινητικότητα τον απασχολεί ούτε φυσικά η επανάσταση κάθε είδους. Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν κατανοώ το φοβερό ενδιαφέρον για το Γ.Χ.Κ. που εκδηλώνει. Θα συνιστούσα μάλιστα μεγαλύτερη σεμνότητα, γιατί το Χημείο είναι πολύ μικρό και όλοι γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητοί συνάδελφοι μου άρεσε το ........... μέσω........................................................................................................................................................................................................................................................................ ΑΣΕΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζητώ συγγνώμη Μαριγούλα, ξέχασα να υπογράψω. Γιώργος Κουλουμβάκης.

      Διαγραφή
  3. Συνάδελφοι,

    Σας ενημερώνουμε ότι η συνάντηση των Δ/ντών Προσωπικού του Υπ. Οικ. σχετικά με την εκπόνηση των κλάδων και του αριθμού ανά κλάδο που προτείνονται για διαθεσιμότητα αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

    Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος θα πάρει θέση με έγγραφο που θα έχει σταλεί μέχρι αύριο.

    Για το ΔΣ

    Η Πρόεδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θυμάμαι να έχω περάσει τόσο ανατριχιαστική ημέρα στο Γ.Χ.Κ. Όλοι συζητούσαν και ρωτούσαν ο ένας τον άλλο για τα ονόματα που θα δίνονταν για διαθεσιμότητα. Ομολογώ ότι δεν θέλω και δεν μπορώ να καταλάβω. Υπάρχει υπάλληλος του Γ.Χ.Κ. που έχει την αρμοδιότητα για να δώσει ονόματα για διαθεσιμότητα;
      Είμαστε όλοι συνάδελφοι, κανείς δεν προσέλαβε τον άλλο, κανείς δεν πληρώνει από τη τσέπη του, κανείς δεν μπορεί να υποδείξει υποψηφίους προς απόλυση. Επειδή κάποιοι βρέθηκαν σε μια θέση, αυτό σημαίνει ότι δικαιούνται ή υποχρεούνται να το παίξουν αφεντικά που δεν είναι;
      Αν πρέπει να βγουν κάποιοι σε διαθεσιμότητα, αυτό πρέπει να γίνει με θεσμοθετημένα από τη Βουλή κριτήρια, τα οποία θα εφαρμοσθούν απρόσωπα και αντικειμενικά (όπως έγινε με την εφεδρεία). Δεν είναι δυνατόν η πολιτική ηγεσία να μετακυλίει την ευθύνη σε υπαλλήλους που όταν δέχθηκαν κάποιες θέσεις ευθύνης ποτέ δεν φαντάζονταν ότι θα καλούνταν να λειτουργήσουν ως Προκρούστης.
      Μου φαίνεται αυτονόητο ότι κανείς δεν μπορεί να κατρακυλήσει τόσο χαμηλά από ηθικής πλευράς και να υποδείξει άμεσα ή έμμεσα συναδέλφους του για διαθεσιμότητα. Άλλωστε με ποια κριτήρια θα γίνει αυτό; Μόνο στην κατοχή, οι καταδότες (φορώντας κουκούλες) υποδείκνυαν μέσα από ένα πλήθος αιχμαλώτων αυτούς που θα οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Μάλιστα, ο πατέρας μου μάς έλεγε ότι οι Γερμανοί τους περιφρονούσαν τόσο πολύ αυτούς τους καταδότες, ώστε συχνά τους εκτελούσαν και αυτούς.

      Διαγραφή
  4. Πέφτουν κορμιά γύρω μας και εμείς εκφράζουμε διαμαρτυρίες του τύπου " καλέ μου
    γκεσταπίτη μή μας κάψεις, εμείς δέν είμαστε Εβραίοι..." Ιδιαίτερα μου άρεσε το πολιτικώς ορθόν κλείσιμο "Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση",
    άν και κάποιοι κακοπροαίρετοι πιστεύουν οτι θα ταίριαζε περισσότερο η φράση
    "Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε ποδοπάτημα/φτύσιμο/εξοστρακισμό."
    Το ΓΧΚ ιδρύθηκε με Νόμο κι όχι με κάνα πακέτο Ντελόρ ,ούτε εν όψει των Αγγελοπουλικών Αγώνων 2004 .Όλοι μας που υπηρετούμε έχουμε δώσει όρκο στην
    τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων, που κάποια τσιμπούκ ογλάν τους καταργούν χωρίς να δίνουν λογαριασμό (στους ιθαγενείς,διευκρινίζω)
    Δυστυχώς τέτοιες χλιαρές διαμαρτυρίες σίγουρα θα απαντηθούν με ένα κυνικό
    VAE VICTIS απο αυτούς που απο το πουθενά διορίστηκαν κήνσορες και πιστεύουν ότι η εξουσία τους θα είναι αιώνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμμετείχα στη σύνταξη και προσυπέγραψα την ενημερωτική επιστολή προς τον Πρωθυπουργό.
      Δεν απαντώ όμως ως μέλος του Δ.Σ. αλλά ως Διαμαντής Χατζηπαναγιώτου.
      Όταν, ανώνυμε φίλε μου, απευθύνεται κάποιος θεσμικά, δημόσια και επίσημα στον δεύτερο τη τάξει πολίτη της χώρας οφείλει να το πράττει με τον απαιτούμενο σεβασμό, όσο αυστηρό κι αν είναι το ύφος του εγγράφου του.
      Σεβασμός που δεν αποτίεται δεν είναι δυνατόν και να απαιτείται.
      Όσον αφορά την ανώνυμη επαναστατική γυμναστική και φρασεολογία, ε αυτό είναι προσωπική επιλογή και de gustibus et coloribus non disputantum.
      Διαμαντής Χατζηπαναγιώτου

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ συνάδελφε,δικαιούμαι να πιστεύω ότι στο ΓΧΚ περίσσευε πάντα ο ελιτισμός (τί είμαστε εμείς,ΑΔΕΔΥ? Απαπα)που εκφράζονταν συνδικαλιστικά μέ έντονο διαδρομισμό και, τώρα που φθάσαμε στην κατάργησή του,με κλαψουρίσματα.Μακριά απο μάς οι αγώνες των άλλων εργαζομένων,οι δυναμικές κινητοποιήσεις,το ξύλο και τα χημικά,οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις.Πήγαν ή δέν πήγαν άκλαυτοι οι (ικανότατοι)συνάδελφοι που
      πετάχθηκαν σάν τα σκουπίδια στην εφεδρεία;
      Aς κρατήσουμε λοιπόν,τώρα που έφτασε η ώρα μας,το στίλ/γραβάτα/επίπεδο(ίσως είναι η συνταγή κάποιοι να κρατήσουν την καρέκλα τους)
      και ας φροντίσουμε να μας απολύσουν/διαολοστείλουν με τον δέοντα στους επιστήμονες σεβασμό.
      Αντιπαρέρχομαι την απέχθειά σου για την επαναστατική γυμναστική,αλλά ναι,γυμνάζομαι,γιατί τα άσχημα είναι μπροστά μας,το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία !

      Διαγραφή
  5. Μια τοποθέτηση απο το site της ΑΣΚΙ εφοριακών που λέει ορισμένα πράγματα.
    http://eforiakoi.org/old/2011-03-22-06-02-02/2011-03-27-09-39-11/838-2013-07-29-19-43-25.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσπερνάω τις γκρίνιες και τις κακίες μερικών σχολίων και μένω στη φράση της Αλεξάνδρας: "Δεν θυμάμαι να έχω περάσει τόσο ανατριχιαστική ημέρα στο Γ.Χ.Κ."
    Ένα από τα καλά του να είσαι στην περιφέρεια είναι ότι βλέπεις τα πράγματα λίγο πιο ψυχραιμα μια και δεν έχεις μπροστά σου τον πανικό τόσων πολλών συναδέλφων.....
    Δύσκολα τα πράγματα, δύσκολοι καιροί για όλο το Δημόσιο τομέα.
    Για να δούμε που θα μας βγάλει όλο αυτό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. `Δέν ξέρω άν τα δικά μου σχόλια είναι αυτά που σε ενόχλησαν καθόσον βρίθουν
    γκρινιών και κακιών, αλλά με την σημερινή του ανακοίνωση το ΔΣ του Συλλόγου έσωσε,αν όχι την παρτίδα,τουλάχιστον την αξιοπρέπειά του.Η γλώσσα της ανακοίνωσης,γλώσσα απόλυτα δικαιολογημένης οργής.Οι δέ διαπιστώσεις για το τί ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση στον Δημόσιο Τομέα είναι πολύ οξύτερες
    απο τις δικές μου κακεντρέχειες.
    Επιτέλους,η επαναστατική γυμναστική και φρασεολογία "μόλυνε " και τα μέλη του ΔΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαρίκλεια Κούρτη31 Ιουλίου 2013 στις 10:50 μ.μ.

    Κρίμα! Λυπάμαι για όσα συμβαίνουν στο Χημείο και θλίβομαι αφάνταστα για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας γενικότερα! Μην αναλώνεστε, όμως, μεταξύ σας γιατί αυτό θέλουν και οι εχθροί αυτού του τόπου. Ίσως δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα! Η αυτοτέλεια του ΓΧΚ μπορεί να μην είναι δόγμα! Ο επαγγελματισμός, όμως και η επιστημονική σας κατάρτιση είναι δεδομένες αξίες τις οποίες πρέπει να υπερασπιστείτε και δεν μπορώ να φανταστώ τη χώρα χωρίς επιστήμονες ανεξάρτητα από την ομπρέλα που τους καλύπτει! Και άλλες φορές το Χημείο σώθηκε στο παρά πέντε. Εύχομαι να γίνει το ίδιο και τώρα γιατί το αντίθετο θα είναι επικίνδυνο για την ποιότητα της ζωής όλων μας!
    Αγαπητή Αλεξάνδρα, υπήρξαν και άλλες "ανατριχιαστικές μέρες" στη ζωή του ΓΧΚ. Απλώς, τότε κάποιοι άλλοι "άκλαυτοι", όπως λέτε, γεύτηκαν το άδικο χωρίς κανείς να υψώνει φωνή διαμαρτυρίας. Σαν να μην συνέβαινε τίποτα...Ήταν απλώς το σπίτι του γείτονα! Τα οριζόντια μέτρα ήταν αντισυνταγματικά, όπως είναι και αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Έτσι πρέπει να τα δούμε και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται και κυρίως, τον τόπο μας από τους "κατακτητές" και τις Υπηρεσίες από τους καιροσκόπους και πιστέψτε με είδαν πολλούς τα μάτια μου στις "γειτονιές" του ΓΧΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή Χαρίκλεια Κούρτη, ίσως η φωνή σου είναι η πιο ανθρώπινη. Που είναι άραγε οι Διευθύντριες που 6 ώρες την ημέρα έκαναν αναφορές, που είναι οι χημικοί που ζητούσαν συνέχιση πειθαρχικής δίκης, που είναι ο πολυθεσίτης που ήθελε 6μηνες παύσεις, που είναι οι επιθεωρήσεις των ΓΔ σε παράνομα κτήρια, που θα μετετρέποντο σε χημεία με θερμαινόμενα δάπεδα, σας ενόχλησε το ότι είμαι συνταξιούχος. Γιώργος Κουλουμβάκης συνταξιούχος αλλά σκεπτόμενος πολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα νέα λένε ότι προς το παρόν, το οργανόγραμμα μένει όπως που εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή Αναδιοργάνωσης και δεν συγχωνευόμαστε με τα Τελώνεία. Προς το παρόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή