Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Τσίπουρο "διημέρων", "μικρών αποσταγματοποιών", "παραγωγικό" ή αλλιώς "ξέφραγο αμπέλι"

Ασχολούμαι με την αλκοόλη από τον πρώτο μήνα που διορίστηκα στην υπηρεσία, το Νοέμβριο του 2004. Άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο, ανάλογα με τις αρμοδιότητες και τις ανάγκες της υπηρεσίας.
Μη σας περάσει από το μυαλό ότι το παίζω ειδικός ή ότι κατέχω το αντικείμενο απόλυτα... Αλλά στη γνώμη μου έχω κατασταλάξει από πολύ νωρίς, και την έχω εκφράσει και σε 1-2 συναντήσεις του Γ.Χ.Κ.: 

Τα διήμερα καζάνια πρέπει ή να καταργηθούν ή να σφραγιστούν και να παραδίδεται κανονικά το απόσταγμα στον δικαιούχο, ώστε να ελέγχεται πλήρως η ποσότητα που βράζει ο καθένας.... 

Στα διάφορα σχετικά πηγαδάκια, τόσα χρόνια ακούω τα εξής:
  • βράζουν σταφύλια και κρασιά αντί για στέμφυλα, 
  • υπάρχουν άνθρωποι που βράζουν χωρίς να δικαιούνται, 
  • βράζουν υπερτριπλάσιες ποσότητες του κανονικού στα νόμιμα χρονικά διαστήματα, διότι η θέρμανση με υγραέριο επιταχύνει την απόσταξη
  • τα βάζουν συνεχώς σε πλαστικά μπουκάλια
  • βγάζουν ένα σωρό λεφτά χωρίς να πληρώνουν φόρους... Ούτε και Φ.Π.Α., φυσικά!
  • υπάρχουν αδήλωτα καζάνια γύρω-τριγύρω
  • τί ωραία γλέντια που κάνουν μερικά επισκέψιμα καζάνια όταν βράζουν τσίπουρα... (δε μας κάλεσαν ποτέ σε κανένα... μόνο λόγια!)
Πλέον (μετά από πρόσφατες επιθεωρήσεις) έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο ο καθένας έχει γίνει διήμερος, αλλά ο συγκεκριμένος κλάδος έχει αποθρασυνθεί εντελώς και κάνουν ό,τι τους καπνίσει στο κεφάλι:
  • Οι ετικέτες και τα σφραγισμένα μπουκάλια δίνουν και παίρνουν... Τα έρμα μπουκάλια του "Πλωμαρίου" κυκλοφορούν με κάθε λογής περιεχόμενο κι ετικέτα... Να τα έχουν νοικοκυρεμένα οι άνθρωποι βρε!
  • Αγοράζουν σταφύλια, βράζουν μέσω ενός φίλου σε ένα καζάνι αλλουνού, για να έχουν σπιτικό προϊόν και το πουλάνε και στις ταβέρνες τους...
  • Τα πλαστικά δοχεία κάθε μορφής δίνουν και παίρνουν... Καινούρια, μεταχειρισμένα από νερό.... (Αφού είχαν μέσα νερό θα είναι και πολύ καλά...)
  • Το αποκορύφωμα: "τα είχε και για διαφήμιση στη Δ.Ε.Θ."... (Ευτυχώς που τέλειωσε... Φαντάζεστε τους συναδέλφους της Γ' Χ.Υ. Θεσσαλονίκης να κάνουν δειγματοληψία μέσα στην Έκθεση;)
Να σας πω μόνο (αν δεν το ξέρετε) ότι σε κάθε λαϊκή πουλάνε τσίπουρα "παραγωγικά" και ότι σε κάθε ταβερνάκι, καφενείο, ουζερί δίνουν χύμα τσίπουρου κάποιου "νοικοκύρη".

Μια και μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής, μήπως η κυρία Τρόϊκα μπορεί να παρέμβει; (7 ευρώ το λίτρο το πουλάνε συνήθως στις λαϊκές) (Σε μία ταβέρνα ένας "διήμερος-αγρότης" το πούλησε 17,5 ευρώ το λίτρο!!!!!!!! Άξιος!!!) 

Να σας ενημερώσω-θυμίσω ότι: 
1) Σύμφωνα με το άρθρο 7 Ε, παρ. 8 του Ν. 2969/2001, «απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση του προϊόντος των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων)», και ως τέτοια νοείται και η απλή επικόλληση ετικέτας οποιασδήποτε ετικέτας. 
Η παράβαση αυτή τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 3.000€ (Νόμος 2969/2001, άρθρο 11, παράγραφος 3, εδάφιο ια’) και με ποινή φυλάκισης τριών μηνών (Νόμος 2969/2001, άρθρο 12, εδάφιο ι’).
2) Σε περίπτωση που ανιχνευθούν φθαλικοί εστέρες, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Α.Χ.Σ., τα δείγματα κρίνονται «επιβλαβή για την υγεία». 
 (θα ακολουθήσει άλλη ανάρτηση με τα συγκεκριμένα πρόστιμα...χάθηκα λίγο!)
3) Σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούν κάποια από τις προβλεπόμενες πρώτες ύλες για την παραγωγή τσίπουρου, όπως περιγράφονται στο άρθρο 7 Ε παρ. 2 του Ν. 2969/2001, η παράβαση αυτή τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 1.500€ (Νόμος 2969/2001, άρθρο 11, παράγραφος 2, εδάφιο ια’).
4)  Σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει ψευδώς ότι είναι παραγωγός καθώς και για την ποσότητα των παραχθεισών πρώτων υλών, η παράβαση αυτή τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 3.000€ (Νόμος 2969/2001, άρθρο 11, παράγραφος 3, εδάφιο ι’).

Για να μην αναφέρω τη φράση "πώληση χύμα".... Απαγορεύεται μεν αλλά επιτρέπεται δε.... (άλλη φορά θα σας μιλήσω για αυτό το μεγάλο θέμα!)

Σας παραθέτω και την εξής δημοσίευση του 2010, για να πάρτε μια ιδέα της άλλης πλευρά (μη μου λένε ότι μεροληπτώ...):

Μη μου πείτε ότι αυτά δε γίνονται και τριγύρω σας.... Δε σας σας πιστέψω με τίποτα! Και μην ακούσω ότι οι συναρμοδιότητες μπλέκουν τα πράγματα! Εμείς μπορούμε να παρέμβουμε, τουλάχιστον στο ποιοτικό κομμάτι του ζητήματος.

marigoula
Υ.Γ.: Ευχαριστώ και πάλι τους συναδέλφους της Δ/νσης Αλκοόλης που διαλευκάνουν τις μυστήριες απορίες μου, σε τακτά χρονικά διαστήματα!

34 σχόλια:

  1. Αμαρτωλή ιστορία το τσίπουρο αλλα οι περισσότεροι “ψηφοσυλλέκτες, μπαχαλάκιδες και λαϊκοί έτσι το θέλουν” Προς τι όμως το παραπάνω κείμενο; Όσοι έχουν ασχοληθεί με το τσίπουρο των διημέρων έστω και λίγο τα ξέρουν αυτά και μερικοί μάλιστα έχουν κάνει και σοβαρές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αλλά βλέπεις η λαϊκή και πολιτική βούληση θέλει την κατάσταση να παραμείνει έτσι (Νομομοπαράνομη). Ρώτησε τους συνεργάτες/φιλους κλπ του ΓΧΚ και θα δεις ότι ουκ ολίγοι αγοράζουν και καταναλώνουν τσίπουρο από παραγωγούς και από τις συσκευασίες που περιέγραψες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Αλήθεια, Μαριγούλα, αφού οι συνάδελφοι της ΑΑΠΟΖ ξέρουν το θέμα , δεν θα έπρεπε η Δ/νση Αλκόολης (ενόψει και της έναρξης απόσταξης των διημέρων τον άλλο μήνα) να εκδώσει ένα δελτίο Τύπου που θα αναφέρεται στα θέματα αυτά και να το διανείμουν οι περιφερειακές Χ.Υ. που έχουν διημέρους(ή να διανεμηθεί στα ηλεκτρονικά μέσα), έτσι ώστε ο κόσμος να είναι ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ και για την ασφάλεια αλλά και για τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ του 2969,τα οποία νομίζω ότι είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ σ'αυτή τη χρονική περίοδο και ουσιαστικά δυσχεραίνουν την δουλειά μας, γιατί οι αρχές που κάνουν δειγματοληψίες ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ να πάρουν δείγματα λόγω του ύψους των προστίμων. Ας μην αναφερθώ δε στα τηλεφωνήματα των αρχόντων της τοπικής Αυτοδιοίκησης...
    Καλό βράδυ.
    Γιώργος Βαγενάς, Χ.Υ. Ιωαννίνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαριγούλα, επειδή το διάβασα και το ξαναδιάβασα το άρθρο 7 Ε, παρ. 8 του Ν.
    2969/2001 απαγορεύει την τυποποίηση του προϊόντος όντως,αλλά μπορεί να το πουλήσει σε γυάλινα δοχεία συνοδευόμενο με τα στοιχεία του ΚΒΣ,τη άδεια απόσταξης και του αποδεικτικού είσπραξης του ΕΦΚ σωστά;Επίσης αν κατάλαβα σωστά μπορούν να παράγουν μέχρι 250 κιλά και τα υπόλοιπα τα δίνουν σε ποτοποιούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιτρέπεται να τα πουλάει σε δοχεία χύμα, δηλαδή να το βάζει στα μπουκάλια μπροστά στων αγοραστή! Όχι να τα έχει έτοιμα από πριν με σφραγισμένα πώματα! (Απόφαση Ζ1-404, άρθρο 2,γ) ΦΕΚ 827/2001)

    Παραπάνω ποσότητα, απλά δεν επιτρέπεται να παράγουν....Να τα πετάνε στα σκουπίδια. Στους ποτοποιούς απαγορεύεται να πουλήσουν! (Ν. 2969/2001, άρθρο 7, παρ. 8)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΚ Μαριγούλα!Αν και ζόρικη ευχαριστώ για την απάντηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι, είναι αλήθεια ότι είμαι λίγο ζόρικη....... Χαρά μου για την εξυπηρετήση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΑΝΤΩΠΟΛΕΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΖΑΝΙΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΗΜΟ ΝΑ ΠΟΥΛΑΩ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΝ ΕΙΜΑΙ ΝΟΜΙΜΟΣ ..... ΚΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΙΝΑΨΕΤΕ ΕΝΑ ΛΙΝΚ ΝΕ ΤΟΝ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΝΟΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥΒ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως καλύτερα από όλα θα ήταν αν επικοινωνούσατε με την αρμόδια Χημική Υπηρεσία Μυτιλήνης (τηλ. 2251028615) για να σας δώσει κάθε πληροφορία που θέλετε (Στη Λήμνο δεν είστε;). Άλλωστε η προσωπική επαφή είναι καλύτερη από ένα ψυχρό link στο δίκτυο. Είμαι σίγουρη ότι οι συνάδελφοι εκεί θα σας λύσουν κάθε απορία.

      Διαγραφή
  8. εχει γεμιση παρανομα τσιπουρα απο αλβανια σκοπια βουλγαρια τουρκια.καικανενας δεν ελενχη τιποτα ουτε ποιοτητα ουτε ασφαλεια υγειηνη ουτε ποσοτητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΚΑΖΑΝΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΠΩΣ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ 6Ε, ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΑΕΕ. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΖΑΝΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΡΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχουν νόμιμα καζάνια διημέρων. Και αυτά που έχουν άδειες, παρανομούν σε τρομερό βαθμό, αποστάζοντας κρασιά, αλεσμένα σταφύλια, κτλ. Και όλο δικαιολογίες ακούμε, ότι δεν μπορούν να ελέγξουν τι φέρνουν οι αμπελουργοί(!), ότι δεν μπορούν να κακοκαρδίσουν φίλους, ότι από κληματαριές σταφύλια είναι τι στέμφυλα μας λέτε κτλ.
      Ναι πρέπει να κλείσουν τα "νόμιμα" καζάνια. Όσο για τα παράνομα, όσοι έχουν τα κότσια ας βράζουν παράνομα και αν βρίσκουν πολλούς αγοραστές κλεπταποδόχους ας το πουλάνε.

      Διαγραφή
  10. ως τωρα παρανομα ηταν τα καζανια βγαζαν αδεια για εναν και αποσταζαν καμια δεκα ατομα παρανομα. παλια ηταν με ξυλα τα καζανια τωρα ειναι με πετρελαιο και υγραεριο για να τα κωνομανε τα λαμογια.ο νομος λεει στεμφυλα και αυτοι βαζουν οτι δεν μπορης να φανταστης για να βγαζουν μεγαλες ποσοτητες.χωρις να ενδιαφερονται για την υγεια του κοσμου γιατι δεν ελενχονται απο καμια υπηρεσια και κανενας δεν περνη θεση μεχρι να γινη κατι σοβαρο.τα πουλανε σε πλαστικα μπουκαλια και στης δεξαμενες μεσα τα κανουν σουμα με αλβανικα ,βουλγαρικα,σκοπιανα.τσιπουρα που αγοραζουν για μεγαλητερο κερδος γιατι πολη απλα καμια υπηρεσια δεν τους ελενχη.δεν πληρονουν φπα δεν ελενχονται για αδειες απο πολεοδομεια για τα κτισματα, δεν ελενχονται απο το υγειονομικο το προσωπικο που εργαζεται,δεν ελενχονται για της ποσοτητες που πουλανε,για την ποιοτητα.κτλ με αγαπη να λεμε αληθειες και ας πονανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ανώνυμε, έχεις απόλυτο δίκιο. Τα ξέρουμε αυτά που λες. Σαν χημικοί του ΓΧΚ, δεν τολμούμε να βγούμε για ελέγχους και δειγματοληψίες γιατί πρέπει ή να καταστρέψουμε κόσμο, ή να γίνουμε γελοίοι. Δήμαρχοι δίνουν βεβάίωση αμπελοκτήμονα σε παντελώς άσχετους με την αμπελουργία και τη γεωργία και προμοτάρουν διήμερους να εμφιαλώνουν!! το προϊόν τους. Αν βγούμε για έλεγχο μπορεί να χρειαστεί να ρίξουμε και 15000 ευρώ πρόστιμα στο ίδιο άτομο και να τον στείλουμε για 3-4 ποινικά στον εισαγγελέα. Μετά θα μας πλακώσουν βουλευτές, δήμαρχοι, γνωστοί, για να ακυρώσουμε τα πρόστιμα - που δεν γίνεται - γιατί είμαστε υπόλογοι απέναντι στην Υπηρεσία. Άσε που έρχονται και κλαίγονται οι ίδιοι οι διήμεροι και μας πιέζουν με κάθε δυνατό τρόπο. Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Δεν υπάρχει η βούληση για να περιοριστεί το φαινόμενο. Με το παρον νομικό πλαίσιο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΧΘΕΙ. Πρέπει να αποφασίσει η πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει εκ βάθρων το νόμο για τα καζάνια. Δεν είναι δυνατό να θεωρείται το λαθρεμπόριο και η γενικευμένη παρανομία τρόπος ενίσχυσης ψηφοφόρων.

      Διαγραφή
  11. ευχαριστω για την απαντηση που ειστε ειλικρεινης.τα λεμε συντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. στην ελλαδα του 2013 φτασαμε εδω που φτασαμε γιατι πολλη απλα κανενας δεν κανει τη δουλεια του οπως λεει ο νομος.και δεν τον εφαρμωζη αλλωστε για αυτο εχει διωριστη για να εφαρμοζη τους νομους και να κανει πολυ απλα τη δουλεια του να κανει ελενχους.νομοι υπαρχουν δεν εφαρμοζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν νόμοι και νόμοι φίλε μου. Νόμοι που είναι εφαρμόσιμοι και νόμοι που είναι ανεφάρμοστοι. Αν νομίζεις ότι δύο άτομα μπορούν να βρίσκονται σε 350 διαφορετικά σημεία ενός νομού συνεχώς μέρα και νύχτα πληρώνοντας βενζίνη με χρήματα από την τσέπη τους, τότε μπορείς να μας κατηγορήσεις. Το ότι διοριστήκαμε δεν σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε πανταχού παρόντες.
      Όλοι σας θέλετε να εφαρμόζονται οι νόμοι που σας συμφέρουν και μόνο αυτοί. Εσύ είσαι άμεμπτος? Κόβεις πάντα τιμολόγια? Δεν έκρυψες ποτέ εισοδήματα από την εφορία? Δεν παραβίασες ποτέ το κόκκινο? Δεν πάρκαρες ποτέ παράνομα? Μπορεί η αστυνομία, η εφορία, το ΣΔΟΕ να είναι μέρα νύχτα σε όλους τους δρόμους και τα δρομάκια για να ελέγχει?
      Η γενικευμένη παρανομία είναι ένα είδος νομιμοποίησης. Μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί η παράνομη παραγωγή και διακίνηση οινοπνεύματος είναι η αλλαγή του νομικού πλαισίου, με την τοποθέτηση σφραγίδων στα κυκλώματα των καζανάδων και την παράδοση μόνο της δικαιούμενης ποσότητας αποστάγματος με την χαμηλή (παραγωγική) φορολόγηση. Το υπόλοιπο θα πρέπει να πληρώνεται με πλήρη φόρο ή να αποχύνεται. Αυτό βέβαια, να συνδυαστεί με μια πολύ μεγάλη μείωση του συντελεστή του φόρου. Αν πληρώνουν όλοι από λίγο και χρήματα θα μαζεύονται και δουλειά θα κάνουν και οι βιομήχανοι και οι παραγωγοί.

      Διαγραφή
  13. οχι δεν ειμαι αμεμπτος.και εχεις δικαιο σε ολα αυτα που λες αλλα ολοι μαζι πρεπεινα κανουμαι κατι.και πρωτα το κρατος να δωση χρηματα στης υπηρεσειες για να μπορουν να λειτουργουν και να κανουν σωστα το εργο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προ ημερών διάβαζα για το «χύμα» βουλγάρικο τσίπουρο που βαφτίζουν διάφοροι επιτήδειοι ελληνικό και μας...
    το πλασάρουν με κίνδυνο της υγείας μας. Σήμερα διάβασα αυτό το άρθρο στην Ελευθεροτυπία για το όργιο φοροδιαφυγής που έχει στηθεί γύρω από το «χύμα» τσίπουρο. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ όλοι γνωρίζουν την κατάσταση και όλοι καταγγέλλουν το μηχανισμό παρεμπορίου και φοροδιαφυγής που έχει στηθεί κανείς δεν κάνει τίποτε. Τελικά δεν είμαι σίγουρος αν το κράτος απλά κοιμάται όρθιο ή δεν έχει καμία διάθεση να κάνει κάτι γι΄αυτό. Για ένα είμαι σίγουρος, ότι το κράτος είναι «χύμα»...

    Έχουν λέει τα υπουργεία στοιχεία και προτάσεις για δώσουν λύση αλλά δεν ιδρώνει το αυτί τους. Είναι εύκολο να φορτώνουν τον κόσμο με φόρους όταν οι στόχοι που βάζει η Τρόικα δε βγαίνουν, αλλά όταν πρέπει να κάνουν το απλό, το αυτονόητο - που σημειωτέον είναι μεγάλη πληγή φοροδιαφυγής για το κράτος και παράλληλα διασφαλίζει και την υγεία των καταναλωτών - όλοι σφυρίζουν αδιάφορα και πετάνε το μπαλάκι από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Αν διαβάσετε την εμπειρία του δημοσιογράφου στην προσπάθειά του να βρει άκρη θα καταλάβετε για τι μπάχαλο μιλάμε...

    Καλά εκεί πάνω στα αρμόδια υπουργικά γραφεία δεν ακούει κανείς; Κανείς δε διαβάζει για αυτό το όνειδος; Σε μερικές ημέρες μπαίνει επισήμως το καλοκαίρι και θα θέλουμε να πουλήσουμε ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Αντί να συμμαζέψουμε την εικόνα μας και να βάλουμε και κανένα φράγκο στα κρατικά ταμεία δεν κάνουμε τίποτε. Όταν θα ξαναέρθει η Τρόικα πάλι θα τρέχουμε γιατί τα νούμερα δε βγήκαν και θα μας φορτώνουν με νέους φόρους για να καλυφθούν τα σπασμένα.

    Άντε καλό καλοκαίρι και καλή φοροκαταιγίδα από Σεπτέμβρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε ανώνυμε.
      Έχεις απόλυτο δίκιο. Το κράτος είναι χύμα. Για το λόγο αυτό οι Υπηρεσίες "σφυρίζουν αδιάφορα και πετάνε το μπαλάκι" όπως εύστοχα αναφέρεις.
      Ως Χημικός ΓΧΚ Θέλω να τονίσω τόσο σε σένα όσο και σε άλλους πολίτες ότι αισθάνομαι τα χέρια μου δεμένα, επειδή:
      α) Η νομοθεσία επιτρέπει την παραγωγή του προϊόντος αυτού, υπό όρους βέβαια, που όμως είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί η έστω και στοιχειώδης τήρησή τους.
      β) Η χρήση του προϊόντος είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία ώστε να μην μπορείς να πείσεις κανέναν ότι υπάρχει ρίσκο στην μαζική και εκτεταμένη εμπορική διακίνηση και χρήση του. Το πολύ-πολύ να εμφανιστούν πεντεξι την ημέρα στα Χημεία με τα μπουκαλάκια τους και να ζητούν "χαρτί" ότι το τσίπουρο που αγόρασαν ή έβρασαν είναι "καλό". Δεν πιστεύει κανεις στα σοβαρά ότι μπορεί να πάθει ζημιά από "παραγωγικό" προϊόν.
      γ) Δυστυχώς η παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος αυτού καλύπτεται από ποικίλους τοπικούς παράγοντες, βουλευτές, δημάρχους, μητροπολίτες. Παράγεται μεταξύ άλλων και από διαμορφωτές κοινής γνώμης δηλαδή από δασκάλους, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, και δυστυχώς και από εφοριακούς και τελωνειακούς (ίσως δε και χημικούς) και λοιπούς ΔΥ.
      δ) Η υπερφορολόγηση των αλκοολούχων ποτών και η σκανδαλώδης υποφορολόγηση του προϊόντος αυτού έχουν διαμορφώσει συνθήκες κατάλληλες για δράση μηχανισμών τύπου "μαφίας".
      ε) Το θέμα είναι μεγάλο και ξεπερνά την όποια μεμονωμένη Δημόσια Υπηρεσία. Η μόνη λύση είναι:
      1)Να απαγορευτεί η εμπορία του προϊόντος αυτού.
      2)Να περιοριστεί η παραγωγή του μόνο στα επώνυμα αποσταγματοποιεία με σφραγισμένα κυκλώματα (από όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να παίρνουν μέχρι 150 ΛΑ με την ατέλειά τους για προσωπική χρήση).
      3)Να εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο με διυπουργικό συντονισμό και συμμετοχή όλων των Αρχών και των μέσων που έχει η Πολιτεία στη διάθεσή της (και είναι πολλά και αποτελεσματικά).
      Αυτά βέβαια απαιτούν πολιτική βούληση. Προς τα εκεί πρέπει να στραφούμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

      Διαγραφή
  15. Μαριγουλα διαβάζεις ακόμα τις αναρτήσεις? αν ναι απάντησε μου να σε ρωτήσω κάτι αναφορικά με την καύσιμη υλη γιατι οπου και αν ρώτησα απάντηση δεν πήρα σχετικά με τις ώρες που θέλει η καζανιά Δεν έχει σταλεί κάτι για το υγραέριο που η θερμαντική του ικανότητα είναι διπλάσια από τα καυσόξυλα. Έχουν καθιερωθεί οι 3.5 ώρες, ως προς τι λοιπόν η έγκριση απο την Τελων. αρχή για άλλο καύσιμο αφού υπολογίζουμε με τη διαταγή του καυσόξυλου την 516/97.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς με ρωτάς κάτι που δεν έιναι θέμα Χημείου αλλά Τελωνείου και δεν έχω ιδέα για να σου απαντήσω....

      Διαγραφή
  16. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ


    1) ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΧΥΜΑ, ΣΕ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΟΤΟΠΟΙΕΊΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ
    ΤΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΕΧΩ?


    α) ΑΡΘΡΟ 8, ΠΑΡ. 5 ΤΟΥ 2969/01 ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 11 παρ 2 ΠΕΡ ι ΕΠΙΦΥΛΑΣΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΕΡΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΟΥ 2960/01

    β) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ Ο ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΗΤΑΝ ΔΙΗΜΕΡΟΥ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΗΚΑΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΠΧ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
    ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΝΑ ΤΙΜΩΡΕΙΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΠΑΡ.3 ΠΕΡ Θ, ΤΟΥ Ν2969/0

    γ) ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΧΥΜΑ, ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΩ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ, ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΔΙΗΜΕΡΩΝ, ΑΦΟΥ Ο 2969/01 ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΗΜΕΡΟΙ, ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 7Ε
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΗΜΕΡΟΥΣ ΕΝΝΟΩ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΠΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ 0,59 ΛΕΠΤΩΝ ΤΟ ΚΙΛΟ
    Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ α) ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ β) ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριγούλα, καλή χρονιά με υγεία! Διάβασα το παραπάνω κείμενο και θα ήθελα τη γνώμη σου. Εσύ από ότι καταλαβαίνω είσαι καλά διαβασμένη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σου.

      Διαγραφή
  17. Εδώ τρόϊκα.Είδα το άρθρο και μου σηκώθηκαν οι τρίχες της κεφαλής μου μ αυτά που συμβαίνουν στο Ελλάντα. Περιμέντε λίγο να κλείσω την αξιολόγηση με τον Τσίπρα και θα τους περιλάβουμε και τους διήμερους μαζί με τους τυροπιτάδες για τους οποίους μας ειδοποίησε ο κ. Πάγκαλος.Ευτυχώς που υπάρχουν και ευσυνείδητοι υπάλληλοι της νεοδημιουργηθήσας με πρωτοβουλία μας ΑΑΔΕ, που όλες αυτές τις συμμορίες που επι χρόνια δεν πλήρωναν τους φόρους τους και έπρεπε να επιβληθούν τα μνημόνια,θα τους βάλουν στη θέση τους.Και προσοχή μη διαννοηθείτε να αγγίξετε τις 56 νόμιμες φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών γιατί αυτοί είναι εθνικοί ευεργέτες σας.Και για να κάνετε πιο καλά τη δουλιά σας θα δουλεύετε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εκεί στην ΑΑΔΕ και θα αξιολογείστε και φυσικά όπως καταλαβαίνετε πρέπει και οι δικοί σας οι παχυλοί μισθοί να περικοπούν λιγουλάκι γιατί μας χρωστάτε ακόμα πολλά.Τα κανονίσαμε βέβαια με τον Κούλη η επόμενη κυβέρνηση να απολύσει και μερικούς απο σας γιατί πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και να μείνουν μόνο οι άξιοι.Ευχαριστούμε και πάλι για τη πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγκινούμαι διαβάζοντας τέτοια εμπεριστατωμένα ανώνυμα σχόλια!

      Διαγραφή
    2. Ρε Μαριγούλα τί ανώνυμος, η τρόϊκα (κουαρτέτο εγχόρδων) σου λέει είναι.
      Τσέχος

      Διαγραφή
    3. Αφού τα κανόνισες με τον φίλο σου τον Κούλη για απολύσεις, χαλάλι σας. Μπορείς να μεταβιβάσεις σε παρακαλώ στο φιλαράκι σου να βάλει αυτούς που θα κρατήσει στην ΑΑΔΕ να ασχοληθούν και με το λαθρεμπόριο τσικουδιάς στο νομό Χανίων και στην υπόλοιπη Κρήτη? Αν σε ακούσει να μου τρυπήσεις τη μύτη.....

      Διαγραφή
  18. ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΛΛΑ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ
    ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ & ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΟΝΤΑΙ ΤΑ
    ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟ Η ΕΜΠΟΡΑ ( ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ολοι εσεις που εχετε εκφρασει την γνωμη σας για τους διημερους με τοσο επικριτικο τροπο ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ οτι οι κυριοι νομιμοι αποσταγματοποιοι οχι ολοι,χρησιμοποιουν αιθυλικη αλκοολη που δεν προερχεται παντα απο σταφυλια για την παραγωγη τσιπουρου¨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ? ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ 200 ΚΙΛΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Νόμος 2960 και ο Νόμος 2969 περιγράφουν τα πρόστιμα, ανάλογα την παράβαση

      Διαγραφή