Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Επί τη επετείω της αποκατάστασης της Δημοκρατίας , στις 23 Ιουλίου 1974

«Υπεύθυνοι για όλες τις συμφορές του έθνους μας είμαστε εμείς και μόνο εμείς οι Έλληνες, οι οποίοι προσπαθούμε να φορτώσουμε στους ξένους τις ευθύνες μας διότι δεν έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Δεν λέγω ότι δεν μπορούν ξένες χώρες δια της πολιτικής τους να βλάψουν ή να ωφελήσουν. Αλλά η ευθύνη η βασική, η ευθύνη η πρωταρχική, η ευθύνη η εθνική βαρύνει εμάς τους Έλληνες. Αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο: να φορτώνουμε πάντοτε στους ξένους τις δικές μας ευθύνες, τα δικά μας σφάλματα. Είναι μόνιμο φαινόμενο στην ιστορία του τόπου μας».

Κωνσταντίνος Καραμανλής, 1975


Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού

10 σχόλια:

  1. Δημοκρατία;Ποιά δημοκρατία;Με δημοψηφίσματα και εκλογές που άλλα ψηφίζεις και άλλα σου βγαίνουν;Με φιρμάνια της Τρόϊκας;Στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου είναι αυτό που ζούμε.Η δημοκρατία καταχτιέται πρώτα στους χώρους δουλιάς.Εκεί εμείς σαν υπηρεσία (χωρίς το υπόλοιπο του δημοσίου να υπερτερεί) είμαστε στο μηδέν.ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΝΤΟΥ.Τέρμα τα αποπίσω ,τα ψού ψού, η ίντριγκες για τη διαχείριση της όλο και μεγαλύτερης μιζέριας με όρους προσωπικού δήθεν βολέματος.Στην άκρη ο ξεπουλημένος συνδικαλισμός της προηγούμενης περιόδου που έτσι κι αλλιώς με διαδικασίες εξπρές τον απαξιώνουν όχι για να μπει στη θέση του ένας διεκδικητικός συνδικαλισμός αλλά με τα μέτρα του νέου ''αριστερού'' μνημονίου να οδηγηθούμε στην πλήρη κατάργησή του (βλέπε αποπολιτικοποίηση του δημοσίου χούντα δηλαδή κανονικότατα).
    Τσέχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα Σκορδάκη24 Ιουλίου 2015 στις 7:25 μ.μ.

      Από αυτά που κατά καιρούς γράφετε στον Ετεροπολικό, έχω βγάλει το συμπέρασμα ότι είστε οπαδός του κομμουνισμού (εάν δεν κάνω λάθος), οπότε είναι λογικό να μην σας αντιπροσωπεύει η "αστική" δημοκρατία. Ωστόσο, αυτή σας δίνει το δικαίωμα να εκφράζεσθε ελεύθερα και εναντίον της, χωρίς καμμία κύρωση εις βάρος δικό σας και της οικογένειάς σας (όπως συνέβαινε στην περίοδο της χούντας εάν μιλούσατε εναντίον της), και έτσι πρέπει να είναι.
      Σαφώς, δεν υπάρχει τέλειο πολίτευμα (και έχουμε πικρή πείρα από αυτά τα πολιτεύματα που στο όνομα της τελειότητάς τους γέμισαν στρατόπεδα συγκέντρωσης και γκουλάγκ). Η Δημοκρατία, όμως, είναι το καλύτερο εφικτό μέχρι στιγμής καθεστώς, γιατί ακριβώς μας δίνει τη δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για τη βελτίωσή της (ακόμη και για την κατάλυσή της).
      Όσον αφορά τη σύγκριση της σημερινής κατάστασης με τη χούντα, αυτή αγγίζει τα όρια της ύβρεως, ειδικά για όσους από εμάς ζήσαμε τη χούντα από την πλευρά των δημοκρατικών και αριστερών οικογενειών και ατόμων (για τους χουντικούς δεν γνωρίζω, γιατί δεν υπήρχαν στον κύκλο μου).
      Ας είμαστε λοιπόν λίγο πιο μετρημένοι, όταν συγκρίνουμε το πολιτικό καθεστώς που ζούμε με τη χούντα, γιατί εάν έλθει ποτέ αυτή, τότε θα καταλάβουμε όλοι τη διαφορά, αλλά δεν θα μπορούμε να το εκφράσουμε παρά μόνο κρυφά και με φόβο, γιατί και οι τοίχοι θα έχουν αυτιά.



      Διαγραφή
    2. Επειδή μάλλον δεν διαβάσατε την προηγούμενη δημοσίευσή μου,εκεί ανάφερα έναν πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα κατάργησης της δημοκρατίας στην πράξη.Όταν ο κοντινός συγγενής μου δέχτηκε άμεση απειλή απο τον εργοδότη του ότι θα απολυθεί αν δεν ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα η δημοκρατία πάει στα αζήτητα και μιλούμε για ανοιχτή τρομοκρατία.Όταν ο ίδιος συξξενής έχει απο το νόμο κατοχυρωμένο δικαίωμα άδειας 25 μέρες το χρόνο και του δίνει μόνο 5 υπο την απειλή της απόλυσης,αυτό είναι τρομοκρατία και σφοδρή καταπάτηση των όποιων δικαιωμάτων.Είναι κατ επίφαση δημοκρατία με όριο τα συμφέροντα του ισχυρότερου.Στούς χώρους δουλιάς του ιδιωτικού (αλλά και ο δημόσιος δεν πάει παραπίσω πιό εκλεπτυσμένα βέβαια ακόμη) τομέα να είστε σίγουρη οτι και η τοίχοι έχουν αυτιά.Η κόκκινη γραμμή της εργατικής δημοκρατίας είναι η εκμετάλευση ανθρώπου απο άνθρωπο και εκεί ναι περιορίζεται η δημοκρατία του εκμεταλευτή.Η αστική δημοκρατία σε κανονικές συνθήκες λειτουργεί σαν κατ επίφαση δημοκρατία με εκλοφές για το κοινοβούλιο κάθε 4 χρόνια χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες λογοδοσίας των εκλεγμένων στο σώμα που τους εξέλεξε και συνήθως (και ιδιαίτερα στα δύσκολα όπως τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας ) κάνοντας άλλα απ αυτά που έχουν διακυρήξει οτι θα κάνουν χωρίς τη δικλείδα της δυνατότητας της άμεσης ανακλητότητας απο το σώμα που τους εξέλεξε (πράγμα που πρεσβεύει ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκω στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα προνόμια για τους εκλεγμένους αλλά να θεωρείται η πολιτική θητεία απόσπαση απο την κανονική εργασία -που θα την δικαιούνται όλοι-με τον ίδιο μισθό και χωρίς έξτρα σύνταξη.Όσο για τα γκούλαγκ δεν ξέρω ,ξέρω όμως για κάτι μακρονήσια για κάτι Ικαρίες,Γυάρους κλπ.κλπ. στην ελεύθερη αστική δημοκρατία του '50 και του '60 στη χώρα μας μαζί με κάτι βασανιστήρια,εκτελεσούλες κλπ.Πέρα απ αυτά όμως συμφωνείτε να αρχίσουμε να λειτουργούμε δημοκρατικά στην υπηρεσία μας με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ τακτικές γενικές συνελεύσεις παντού με υποχρεωτικές συμβουλευτικές ή και δεσμευτικές ακόμα για τη διοίκηση ψηφοφορίες;Στην υπηρησία μου πάντως ενώ το έχω προτείνει εδώ και αρκετά χρόνια προσκρούω σε ώτα μη ακοόντων γιατί πολύ απλά τα ζητήματα διεκπεραιώνονται πίσω απο κλειστές πόρτες και οι πληροφορίες διακινούνται με τη μορφή κουτσομπολιού.Προκαλώ!!!!!Τολμάτε;
      Τσέχος

      Διαγραφή
    3. Ώστε για τα γκούλαγκ δεν ξέρετε; και αφού δεν ξέρετε, δεν υπήρξαν!

      Διαγραφή
  2. κυριε τσεχο λες για δημοκρατια οκ .εγω δουλευω σε καζανι εποχιακα 3 μηνες το χρονο σε ενα χωριο της βεροιας .δουλευω 12 ωρες χωρις ικα και περνω 20 ευρο σαββατα κυριακες κ.τ.λ.η κυρια που εχει το καζανι βγαζη 30,000 εως 35000 κιλα τσιπουρο το πουλα σε καφενεια και ταβερνες αν ερθει το υγεινομικο στο καζανι θα τρελαθουν απο της μιγες και τη βρωμεια το κτιριο ειναι χωρις αδεια απο πολεοδομεια γιατι πολυ απλα δεν την ελενχη κανενας λεει αυτη ειναι το κρατος εχει μεσων μεγαλο .εγω περνω ολη τη σεζων 1500 ευρω χωρις ασφαλεια χωρις ταμειο ανεργειας κ.τ.λ αυτη κερδιζη 30 ευρο καθε καζανια 48 ωρες *2καζανιες την ωρα.πουλα κρασι 6 ευρο το λιτρο το τσιπουρο .οταν τη ζητησα δωρο για τα χριστουγενα γιτι δουλευα παρανομα χωρις να εχει αδεια και μπορη να παω φυλακη .μου εδωσε 5 ευρο να παρω δωρο για τα παιδια μου και μου λεει για τα παιδια τα δινω οχι για σενα αυτη ειναι διμοκρατια με τα λιγα γραματα που εμαθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειμαι δημοσιογραφος σε τοπικο καναλι της βεροιας και κανω ερευνα δημοσιογραφικη για το τσιπουρο και τους κρατικους λειτουργους .πραγματικα κανουν τη δουλεια τους.
      νεοτερα σε λιγο καιρο με βιντεο και φωτογραφιες απο τα καζανια της βεροιας.

      Διαγραφή
  3. Φίλε ανώνυμε δεν ξέρω πώς βρήκες το μπλογκ και το διάβασες αλλά το κείμενό σου είναι ΔΙΑΜΑΝΤΙ.Αυτή είναι η πραγματικότητα της Δημοκρατίας τους.Στυγνή εκμετάλευση που όλο και μεγαλώνει.Κατάργηση των εναπομείναντων δικαιωμάτων.Όποιος κλείνει τα μάτια του και στρουθοκαμηλίζει θα τα βρεί σύντομα μπροστά του.Η λύση είναι Ο ΑΓΩΝΑΣ μέχρι το τέλος,μέχρι την κατάκτηση της δικής μας εξουσίας των εργαζόμενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επιστρέφω στον αρχικό τίτλο του άρθρου, μιας και η κατάσταση ξέφυγε, παραθέτοντας το παρακάτω:
    «Ένα άλλο χαρακτηριστικό του ελληνικού κατεστημένου είναι η ηττοπάθεια. Επειδή συνειδητοποιούν πως η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο με εξωτερική βοήθεια, πολλοί Έλληνες σηκώνουν τους ώμους και αποποιούνται τις ευθύνες τους… “Αφήστε τους Αμερικανούς να μας κυβερνήσουν, αν πάει τίποτα στραβά το λάθος είναι δικό τους”, λένε. Αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν και συνήθως συνδυάζουν την ηττοπάθεια με τον ξέφρενο εθνικισμό. Είναι έτοιμοι να αφήσουν τους ξένους να κυβερνήσουν τη χώρα για λογαριασμό τους, αντί όμως να είναι ευγνώμονες, τους μισούν. Η ελληνική καθεστηκυία τάξη γνωρίζει ότι βασίζεται στους Αμερικανούς, αλλά κάθε προσπάθεια των Αμερικανών να βάλουν τάξη στο ελληνικό χάος προκαλεί κύματα ξενοφοβίας».
    Φράση του Βρετανού ιστορικού Hugh Seton-Watson, όπως υιοθετείται στο Confidential, Athens to State, The Greek Political Scene, 8 Dec 1958 και παρατίθεται στο «Αλ. Παπαχελάς, Ο Βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο Αμερικανικός Παράγων, 1947-1967, Εστία, 1997».
    Μετά τιμής
    ΓΓ

    ΥΓ1. Δεν πήρα την άδεια της Ζωής Κ. αλλά ούτε και του Τεύχους για την παράθεση του παρόντος σχολίου. Ελπίζω να έχει κάποια σοβαρότητα...
    ΥΓ2. Και όπου "Αμερικανοί", μετά από κοντά 60 χρόνια, βάλτε όποια άλλη εθνικότητα νομίζετε.
    ΥΓ3. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού. Και εύχομαι οσονούπω να πάρετε κάποια θέση ευθύνης μπας και ησυχάσουμε. Γιατί το ποιος δουλεύει, ποιος νομίζει ότι δουλεύει και ποιος δουλεύει τον κόσμο και μας κουνάει και το δάχτυλο, μια χαρά το ξέρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί ακριβώς εννοείτε "την άδεια....αλλά ούτε και του Τεύχους"; Εάν εννοείτε το ΤΕΥΧΟΣ που έβγαινε ως περιοδικό του Συλλόγου, αυτό έχει πάψει να εκδίδεται από το 2010, αλλά και όσο εκδιδόταν,υπήρχε απόλυτη ελευθερία για τη δημοσίευση των κειμένων. Γι' αυτό ας μην αφήνουμε υπονοούμενα αρνητικά, αλλά απολύτως αβάσιμα.

      Διαγραφή
  5. Η καπιταλιστική δημοκρατία, ως μη δημοκρατία
    https://viralmarxism.wordpress.com/2015/08/09/%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%89%CF%82-%CE%BC%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή