Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ο ρόλος του Γ.Χ.Κ. απέναντι στη νοθεία και το λαθρεμπόριο καυσίμων

 


Σύλλογος Υπαλλήλων
Γενικού Χημείου 
του Κράτους
Α. Τσόχα 16
Αμπελόκηποι
115 21  Αθήνα


Αθήνα, 4 Μαίου 2015
Αρ. Πρωτ. 20


Προς:
1.Αν. Υπoυργό Οικονομικών κ. Ν. Βαλαβάνη
2.Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα

Πληροφορίες
:
Γ. Τσαγκαρόπουλος
Κοινοποίηση
Τηλέφωνο Συλλόγου
:
210 - 6479115-116
1.ΓΓ Δημόσιων Εσόδων κ. Αικ. Σαβαϊδου
Τηλέφωνο Προέδρου
:
210 - 64792455
2.Γραφείο Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης
e-mail
:
3.Όλες οι Δ/νσεις & Χημικές Υπηρεσίες

4.Όλοι οι συνάδελφοι



ΘΕΜΑ

:

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Γ.Χ.Κ. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

με εξαιρετικό ενδιαφέρον διαβάσαμε τη μελέτη που έχει συνταθεί για το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνιών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με τη Συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) και θέμα «Νοθεία και Λαθρεμπόριο Καυσίμων: Μέτρα Πολιτικής». Παράλληλα ενημερωνόμαστε ότι νέες δράσεις για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων σχεδιάζονται υπό το συντονισμό του υπουργού κ. Δ. Μάρδα.
Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούμε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ώστε το Γενικό Χημείο του Κράτους να συνεισφέρει σε όλες τις σχετικές δράσεις:  
-   Εργαστηριακή υποστήριξη ελέγχου δειγμάτων καυσίμων.
-   Ενεργή συμμετοχή των υπαλλήλων του ΓΧΚ στους σχεδιαζόμενους μηχανισμούς ελέγχου στην αγορά των πετρελαιοειδών.
-   Συμμετοχή στη νομοθέτηση έγκυρων δράσεων (σε συμφωνία με αντίστοιχες δράσεις της Ε.Ε.) για επιλεκτική χρήση ιχνηθετών νέας τεχνολογίας στα καύσιμα. 
Επιτρέψτε μας να σημειώσουμε ότι στο εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώθηκε μέσα στην οικονομική κρίση, παρά τη διαρκή μείωση του προσωπικού, τις αλλεπάλληλες μειώσεις των αμοιβών του και τη συνεχιζόμενη απαξίωση του εξοπλισμού εξαιτίας ανυπαρξίας προληπτικής συντήρησης και αδυναμίας αντιμετώπισης βλαβών, χωρίς καμία υποστήριξη από την πολιτεία, η Υπηρεσία μας αποκλειστικά μέσα από τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων της, συνεχίζει να υποστηρίζει τις τελωνειακές και ελεγκτικές διαδικασίες. Δεν θα σας κουράσουμε με λεπτομέρειες, θα σας παραπέμψουμε στις εκθέσεις πεπραγμένων του οργανισμού μας, οι οποίες βρίσκονται αναρτη­μένες στο διαδίκτυο στο σύνδεσμο (http://www.gcsl.gr/index.asp?a_id=22) και βρίθουν στοιχείων σε σχέση με τις αναλύσεις καυσίμων και το έργο της αρμόδιας διεύθυνσης. Επιγραμματικά, αναφέρουμε την υποστήριξη άνω των 30.000 τελωνειακών διαδικασιών και άνω των 2.000 δειγμάτων της αγοράς που αποκάλυψαν 10% ΜΚ-νοθευμένα δείγματα.
Παράλληλα, το Γ.Χ.Κ. εξακολουθεί να εργάζεται άοκνα για την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται στην αγορά των καυσίμων (βελτιώνοντας και ενημερώνοντάς το με τη διαρκή τεχνική πρόοδο), συμμετέχει στην παρακολούθηση της αξιολόγησης της ποιότητας της εγχώριας αγοράς (εθνικό σύστη­μα FQMS), στην υιοθέτηση αξιόπιστων μορφών αποκάλυψης νοθείας/λαθρεμπορίας (με την αξιολόγηση μοριακών ιχνηθετών προηγμένης τεχνολογίας) και στην ενδυνάμωση της αξιοπιστίας των μετρητικών διαδικασιών (ογκομετρήσεις δεξαμενών), επικαιροποιώντας και καταγράφοντας οριστικά τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η αμεροληψία και η αξιοπιστία των μετρήσεων των εργαστηρίων του Γ.Χ.Κ. είναι δεδομένες, ενώ οι διαδικασίες χειρισμού των δειγμάτων είναι τεκμηριωμένα αδιάβλητες και διαπιστευμένες σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025 και για το λόγο αυτό το κύρος τους είναι αποδεδειγμένα αδιαμφισβήτητο.
Εύλογα, η αποτελεσματικότητα των ελέγχων σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό νοθείας ή λαθρεμπορίας καυσίμων αποτελεί συνάρτηση της νομοθεσίας καθώς και της ποιότητας των εφαρμοζόμενων σχημάτων δειγματο­ληψίας. Είναι προφανές ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων, η απαρέγκλιτη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στο κύκλωμα παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης των καυσίμων, σε συνδυασμό με την ενίσχυση και την πιστοποίηση των διαδικασιών και των μηχανισμών δειγματοληψίας, αλλά και την ενίσχυση του μετρητικών διαδικα­σιών με νέο προσωπικό και state-of-the-art εξοπλισμό αποτελούν μονόδρομο στην πάταξη των συνδρόμων νοθείας και λαθρεμπορίας που επί χρόνια ταλανίζουν την ελληνική αγορά.
Γνώμη του συλλόγου μας αποτελεί ότι, πάνω από όλα, ο έλεγχος της αγοράς καυσίμων είναι θέμα πολιτικής βούλησης για την επιβολή ενός αδιάβλητου και αποτελεσματικού πλαισίου ελέγχων σε όλη την αλυσίδα διακίνησης των καυσίμων. Έχοντας την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι απώτερος στόχος της νέας ηγεσίας αποτελεί η αποκάλυψη παράνομων κυκλωμάτων που λυμαίνονται την αγορά και στερούν από το κράτος τους απαιτούμενους φόρους σε βάρος του έλληνα πολίτη, είμαστε πάντα πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές σας προς αυτή την κατεύθυνση, αναζητώντας αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία.
Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος


Η Γεν. Γραμματέας
Δρ Γιώργος Τσαγκαρόπουλος
Δρ Ευγενία Λαμπή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου