Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Τσίπουρο. Νομοθετικό πλαίσιο του τσίπουρου ως γεωγραφικής ένδειξης υπέρ της Ελλάδος


(Από την ομιλία που έγινε στα πλαίσια της ημερίδας για το τσίπουρο που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών στην Αλεξανδρούπολη, στις 8-12-2013)

Καταχώριση Γεωγραφικής Ένδειξης
     Το τσίπουρο/τσικουδιά έχει καταχωρηθή ως γεωγραφική ένδειξη υπέρ της Ελλάδος για την κατηγορία «απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής» στο Παράρτημα ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) 110/2008 για τα αλκοολούχα ποτά.
     Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας εξειδικεύονται στο κεφάλαιο Β του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. 30/077/2131/2011 απόφασης Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών «Παραγωγή και διάθεση αλκοολούχων ποτών».
     Δεδομένου ότι αυτή η ονομασία δεν είναι γεωγραφική ένδειξη με την ακριβή έννοια του όρου (όπως άλλωστε και το ούζο), είναι πρόδηλο ότι αντιμετωπίζεται ως μια επωνυμία πώλησης που αναγνωρίζεται ότι συνδέεται αποκλειστικά με τη χώρα μας.
     Η αναγνώριση αυτή έγινε στον καν. (ΕΚ) 110/2008. Στον προηγουμένως ισχύοντα καν. (ΕΟΚ) 1576/89 υπήρχαν καταχωρισμένες 4 Γ.Ε. οι οποίες συνδύαζαν το ‘τσίπουρο/τσικουδιά’ με συγκεκριμένη περιοχή: Τσικουδιά Κρήτης, Τσίπουρο Μακεδονίας, Τσίπουρο Θεσσαλίας, Τσίπουρο Τυρνάβου.
     Η καταχώριση λοιπόν αυτή στον καν. (ΕΚ) 110/2008 αποτελεί σημαντική πρόοδο καθόσον αναγνωρίζεται η ελληνικότητα του τσίπουρου με καθολικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο.
     Η περιοχή που αντιστοιχεί στις δύο αυτές ονομασίες ορίζεται ως ακολούθως σύμφωνα με την εθνική μας νομοθεσία:
Η Τσικουδιά αφορά την Κρήτη, το Τσίπουρο την υπόλοιπη Ελλάδα πλην της Κρήτης.
Ειδικά δε για τις Κυκλάδες, προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικώς και των δύο ονομασιών.
     Όλα τα αλκοολούχα ποτά που φέρουν γεωγραφική ένδειξη πρέπει να παράγονται και να εμφιαλώνονται στον τόπο που υποδηλώνει η χρησιμοποιούμενη γεωγραφική ένδειξη σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 5 της ως άνω υπουργικής απόφασης

Προδιαγραφές
     Σύμφωνα με το ισχύον ενωσιακό πλαίσιο για το τσίπουρο ισχύουν οι προδιαγραφές του καν. (ΕΚ) 110/2008 για το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, όπως αυτές αναφέρονται στην κατηγορία 6 του Παραρτήματος ΙΙ.
     Οι ιδιαίτερες προδιαγραφές που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία έχουν ως ακολούθως:
-Τα στέμφυλα που χρησιμοποιούνται πρέπει να περιέχουν αιθυλική αλκοόλη σε περιεκτικότητα που δεν υπερβαίνει τα 7,5 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης ανά 100 χιλιόγραμμα καθαρών στεμφύλων (παράγραφος 2 του κεφαλαίου Ε του άρθρου 7 του ν. 2969/2001).
-Η προέλευση των πρώτων υλών (στέμφυλα και οινολάσπες) πρέπει να προέρχωνται από οινοποίηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου που καλλιεργούνται αποκλειστικά εντός της Ελλάδος.
-Επιτρέπεται η προσθήκη αρωματικών φυτών ή/και σπόρων, σύμφωνα με την παραδοσιακή πρακτική, κατά την απόσταξη των στεμφύλων ή/και την επαναπόσταξη του προϊόντος.
-Επιτρέπεται η προσθήκη καραμελοχρώματος μόνον στην περίπτωση παλαίωσης. Ορίζονται οι συνθήκες παλαίωσης σύμφωνα με τη γενική πρακτική, δηλαδή την παραμονή σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας μέχρι 1000 λίτρων για ένα εξάμηνο τουλάχιστον.
-Επιτρέπεται η προσθήκη γλυκαντικών υλών με ανώτατο όριο την συγκέντρωση των 20 γραμμαρίων ανά λίτρο, εκφρασμένη σε ιμβερτοσάκχαρο.
(κεφάλαιο Β του άρθρου 4 της υπ’ αριθ. 30/077/2131/2011 απόφασης Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών)

Επισήμανση
     Η επισήμανση του τσίπουρου/τσικουδιάς ακολουθεί τις γενικές απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα αλκοολούχα ποτά, όπως αυτές καταγράφονται στο άρθρο 7 της ως άνω υπουργικής απόφασης, δηλαδή:
-του κεφαλαίου ΙΙ του καν. (ΕΚ) 110/2008
-της εν λόγω απόφασης
-του άρθρου 11 του Κ.Τ.Π.
     Μια ιδιαιτερότητα που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η Γ.Ε. τσίπουρο/τσικουδιά αντικαθιστά την επωνυμία πώλησης (όπως αντιστοίχως ισχύει και για το ούζο). Μόνο σε περίπτωση που τα προϊόντα προορίζονται για το εξωτερικό, μπορεί να εγκριθεί από τη Διεύθυνση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου, Ζύθου του Γ.Χ.Κ. η αναγραφή συμπληρωματικώς της επωνυμίας πώλησης «απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής» σε ξένη γλώσσα, όταν αυτή η αναγραφή βοηθά την ενημέρωση του καταναλωτή για την φύση του προϊόντος.

Επί μέρους γεωγραφικές ενδείξεις
Πέραν των Γ.Ε. τσίπουρου/τσικουδιάς, στο Παράρτημα του καν. (ΕΚ) 110/2008 έχουν καταχωρισθή και οι επιμέρους Γ.Ε. που υπήρχαν στο Παράρτημα του καν. (ΕΟΚ) 1576/89, δηλαδή:
-Τσικουδιά Κρήτης
-Τσίπουρο Μακεδονίας
-Τσίπουρο Θεσσαλίας
-Τσίπουρο Τυρνάβου
Σε εθνικό επίπεδο έχουν θεσμοθετηθή οι Γ.Ε.:
-Τσίπουρο Μουζακίου
-Τσίπουρο Ηπείρου ή Ηπειρώτικο
-Τσίπουρο Ναούσης ή Νάουσας
Επίσης, έχει δοθεί το δικαίωμα χρήσης ορισμένων γεωγραφικών ενδείξεων ως μέρος εμπορικής ονομασίας σε συγκεκριμένους ποτοποιούς σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις:
-Τσίπουρο Λήμνου
-Τσίπουρο Θρακιώτικο
-Τσίπουρο Τήνου
-Εβρίτικο Τσίπουρο

     Αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας να αποσταλούν οι Τεχνικοί Φάκελλοι για τις Γ.Ε. του Παραρτήματος ΙΙΙ του καν. (ΕΚ) 110/2008 μέχρι το Φεβρουάριο του 2015 στην Ε.Ε., διαφορετικά θα καταπέσουν και θα διαγραφούν από το Παράρτημα.
     Σύμφωνα με την εθνική μας νομοθεσία, oι όροι και οι προϋποθέσεις για την παραγωγή και διάθεση των αλκοολούχων ποτών που δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν μια από τις καταχωρισμένες στο ως άνω Παράρτημα υπέρ της Ελλάδος γεωγραφικές ενδείξεις, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου, Ζύθου του Γ.Χ.Κ. Με εξαίρεση το τσίπουρο/τσικουδιά (χωρίς επιμέρους γεωγραφική ένδειξη), για τις υπόλοιπες γεωγραφικές ενδείξεις του τσίπουρου/τσικουδιάς που αναφέρονται σε επιμέρους περιοχή της χώρας αναμένεται η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου οι τεχνικοί φάκελοι να συνταχθούν και να αποσταλούν από τη  Διεύθυνση Αλκοόλης, Αλκοολούχων Ποτών, Οίνου, Ζύθου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

     Το τσίπουρο αποτελεί ένα σημαντικό εθνικό προϊόν μας, γύρω από  το οποίο έχει αναπτυχθή μεγάλος ανταγωνισμός, οικονομικός, συντεχνιακός κ.λ.π. Αποτελεί καθήκον όλων μας να υψωθούμε πάνω απ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς και με πνεύμα συνεννόησης να προωθήσουμε το εθνικό συμφέρον.

Αλεξάνδρα Σκορδάκη
Χημικός του Γ.Χ.Κ.

5 σχόλια:

  1. Φορολογικά στοιχεία ιδιοκτητών αποστακτήρων

    Οι αμβυκούχοι (ιδιοκτήτες καζανιών για την παραγωγή τσίπουρου) τι στοιχεία θα εκδίδουν για τις εξής συναλλαγές α) για την παραλαβή των σταφυλιών στην έδρα της επιχείρησης τους από τους ιδιώτες; β) για την παροχή της υπηρεσίας θα εκδίδουν ΑΠΥ από ΦΤΜ. για τους ιδιώτες ; γ) το αποσταγμένου τσίπουρο θα παραλαμβάνεται από τους ιδιώτες στην έδρα της επιχείρησης, θα εκδίδετε δελτίο αποστολής για την μεταφορά του (λόγω του ότι δίνεται σε ιδιώτη); δ) λόγω του ότι οι άμβυκες (καζάνια) είχαν αγοραστεί πριν την έναρξη τις επιχείρησης, με τι παραστατικό θα καταχωρηθούν στα βιβλία της επιχείρησης;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο εκμεταλλευτής αποστακτηρίου δύναται είτε α) να αγοράζει σταφύλια από ιδιώτες και εν συνεχεία να πωλεί τσίπουρο στους ίδιους ή σε τρίτους, είτε β) να παραλαμβάνει σταφύλια προς απόσταξη (επεξεργασία) και εν συνεχεία να επιστρέφει τσίπουρο στους πελάτες του. Στην πρώτη περίπτωση πραγματοποιεί πώληση αγαθού, ενώ στη δεύτερη παροχή υπηρεσίας.

    Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α, της παρ. 1, του άρθρου 5 του ΚΦΑΣ, όπως ερμηνεύτηκαν από την Πολ. 1004/2013 (ισχύς από 1.1.2013), δελτίο αποστολής μπορεί να μην εκδίδεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου η παράδοση των αγαθών γίνεται από ιδιώτη ο οποίος δεν υποχρεούται σε έκδοση τιμολογίου, με την προϋπόθεση βεβαίως της έκδοσης τίτλου κτήσης των αγαθών αυτών κατά την παραλαβή (χωρίς να αποκλείεται και η έκδοση, προαιρετικά, τιμολογίου αγοράς). Ως τίτλος κτήσης (παρ. 5, άρθρο 6 της Πολ. 1004/2013) μπορεί να θεωρηθεί ένα συμφωνητικό, μία υπεύθυνη δήλωση ή ένα τιμολόγιο αγοράς όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία των συμβαλλομένων και τα στοιχεία της συναλλαγής όπως αναλύονται στις παραγράφους 10 και 11, του άρθρου 6 της Πολ. 1004/2013. Συνεπώς, βλέπουμε ότι αν το αποστακτήριο αγοράζει σταφύλια από ιδιώτες και εν συνεχεία πωλεί σε αυτούς τσίπουρο έχουν εφαρμογή οι παραπάνω διατάξεις.

    Στην περίπτωση όμως, που δεν πραγματοποιείται αγορά των σταφυλιών από τον ιδιοκτήτη του αποστακτηρίου (ούτως ώστε να παρέλκει η έκδοση στοιχείου διακίνησης), απαιτείται η έκδοση δελτίου αποστολής (ισχύει για το 2013) από την επιχείρηση κατά την παραλαβή των αγαθών από τον ιδιώτη, με αιτιολογία την επεξεργασία τους.

    Επιπλέον, για τις πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών προς ιδιώτες το αποστακτήριο υποχρεούται να εκδίδει απόδειξη λιανικών συναλλαγών μέσω φορολογικής ταμειακής μηχανής ή μηχανισμού βάσει των διατάξεων του Ν 1809/1988, δίχως να υφίσταται η δυνατότητα έκδοσης των ανωτέρω φορολογικών στοιχείων από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη.

    Τέλος, σημειώνεται ότι η καταχώριση πάγιων στοιχείων στα βιβλία της επιχείρησης που αγοράστηκαν από τον επιχειρηματία πριν την ημερομηνία έναρξης εργασιών μπορεί να γίνει, επίσης, με την έκδοση τίτλου κτήσης (βλ. ανωτέρω). Η τελική αξία των στοιχείων που θα αναγραφούν στον τίτλο κτήσης θα επιβαρυνθεί με χαρτόσημο 3,6% (παρ. 1α, του άρθρου 13 του ΚΝΤΧ). Το ποσό του χαρτοσήμου αυτού θα αποδοθεί στην ΔΟΥ φορολογίας της επιχείρησης, μέχρι την 20η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη του ημερολογιακού τριμήνου εντός του οποίου εκδόθηκε το τιμολόγιο. Δηλαδή για τα τιμολόγια που εκδόθηκαν το τρίμηνο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου έως την 20η Μαΐου κοκ.

    Σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές της παρ. 5, του άρθρου 51, του Ν 4223/2013, στην περίπτωση της παραλαβής μη τιμολογημένων αγαθών, όπως συμβαίνει ανωτέρω με την παραλαβή σταφυλιών από ιδιώτες, η επιχείρηση αντί του δελτίου αποστολής μπορεί να εκδίδει οποιοδήποτε δικαιολογητικό έγγραφο βάσει των οδηγιών του δελτίου τύπου της 02.01.2014, του Υπουργείου Οικονομικών. Τα παραπάνω εφαρμόζονται από 1.1.2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σίγουρα γνωρίζετε ότι το Γ.Χ.Κ. δεν είναι αρμόδια φορολογική Αρχή, αλλά Αρχή αρμόδια για τις ποιοτικές προδιαγραφές των αλκοολούχων ποτών. Ακόμη και η συμβολή του στην είσπραξη του Ε.Φ.Κ. της αλκοόλης αφορά τεχνικά θέματα.
    Ομολογώ ότι δεν κατανοώ πλήρως τον στόχο του σχολίου σας, δεδομένου μάλιστα ότι το κείμενο αφορά το νομοθετικό πλαίσιο του τσίπουρου ως γεωγραφικής ένδειξης και στην περίπτωση αυτή ως τσίπουρο νοείται το προϊόν που παράγεται από τους επίσημους αποσταγματοποιούς-ποτοποιούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΕΛΕΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
    Γράφει ο Μαρίνος
    Αγαπητό Fimotro,
    Παραμονή της Παναγίας χθές και όπως διαβάζω στα ΝΕΑ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις μέσα σε δεξαμενή αποστακτηρίου τσίπουρου στην Λευκάδα. Ελέω οικονομικής...
    κρίσης, το λαθρεμπόριο τσίπουρου έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε όλη την Ελλάδα, θυμίζοντας εποχές του οικονομικού κραχ στην Αμερική. Είναι πλέον γνωστό ότι από Καρδίτσα σε Κρήτη και από Βόλο σε Λευκάδα, πρόχειρα αποστακτήρια αποστάζουν τα πάντα όπως υπολείμματα φρούτων, πολτούς κοκ μα πάνω απ’ολα δίχως κανένα προστατευτικό μέτρο. Άνθρωποι χωρίς εμπειρία, χωρίς υγειονομικούς ελέγχους, χωρίς διαδικασίες παράγουν φτηνό και επικίνδυνο αλκοόλ με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, τα οποία δυστυχώς αναμένεται να εξαπλωθούν πολύ σύντομα, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει.

    Υ.Γ. : Ακούω στο Ρέθυμνο διεξάγονται έλεγχοι, κάλλιο αργά παρά ποτέ... Οι "ρομαντικοί καζανάρηδες" ανήκουν στο παρελθόν πλέον, όπως και οι αφελείς πολιτικοί που με δηλώσεις τους στηρίζουν μια τόσο επικίνδυνη αλλά και παράνομη δραστηριότητα.

    ενημερώστε την εφορια και το τελωνειο της περιοχης οπως κανουν οι αλλες υπηρεσιες οταν πραγματοποιουν ελενχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιο είναι το επιτρεπόμενο όριο ΧΑΛΚΟΥ στο τσίπουρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει νομοθετικό όριο. Ακολουθείτο μέχρι προσφάτως, η τακτική του να γνωμοδοτεί το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται επί σειράν ετών, γι' αυτό πρέπει η όλη προσέγγιση να αναθεωρηθεί.

      Διαγραφή