Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Χμμμμμμ!

Το είχα ακούσει και περίμενε να δω πως να αντιδράσω, μέχρι που ο εκλεκτός συνάδελφος μου έστειλε το παρακάτω κείμενο (πατήστε πάνω στον τίτλο) και τα εξής σχόλια:

"Γενικό Χημείο του Κράτους: Το χρειαζόμαστε;"
Το κείμενο:· προχωράει το θέμα παραπέρα από τις θέσεις μιας παράταξης, π.χ. http://paskeex.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html#more, η οποία προσπάθησε να το θέσει, πρόσφατα, και στη ΣΤΑ ,· σχετίζεται με την πλήρη και με μια άλλου είδους αναδόμηση του ΓΧΚ,· συνυπογράφεται από συναδέλφους, οι οποίοι μόνο τυχαίοι δεν είναι,· επιδέχεται διάφορες αναγνώσεις.
Επιπλέον,· η ΕΕΧ εμπλέκεται σαφώς στα τεκταινόμενα του ΓΧΚ. Οι διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του εκπροσώπου της στην πρόσφατη συνάντησή μας στη Λάρισα, κατ’ ελάχιστον τον καθιστούν ανακόλουθο (θα μπορούσα να προβώ σε πολύ άκομψους χαρακτηρισμούς έχοντας στη μνήμη το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Ανάπτυξης και τις παρασκηνιακές κινήσεις κάποιων καλόπαιδων).· διάφοροι επιφανείς συνάδελφοι, ακολουθώντας τον παλαιοκομματικό δρόμο του παραγοντισμού και του «κατόπιν ενεργειών μου», ενημερώνουν επιλεκτικά τους συναδέλφους. 
Για τα παραπάνω, θα ήθελα να ήξερα γιατί το θέμα δεν έχει καν τεθεί και συζητηθεί στο Σύλλογο.  Το θεωρώ κραυγαλέο UNFAIR.Παρακαλώ, κατ’ ελάχιστον, για τις απόψεις των μελών του ΔΣ. 
Επανέρχομαι, ανάλογα με το κλίμα της συζήτησης, με πρόσθετα σχόλια.ΓΓ

Και σκέφτομαι εγώ:
Λάθος κι εντελώς άκυρος τίτλος;
Βάζουμε τα χερακια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας;
Ή στρώνουμε μαλακά το έδαφος για άλλες προτάσεις;


Τα σχόλια δικά σας

marigoula

9 σχόλια:

  1. Αγαπητή Μαρία,
    Το σχόλιο είναι, πλέον, άκαιρο. Είτε θα έπρεπε να δημοσιευτεί πριν από 2 βδομάδες, είτε πριν από την επόμενη ΣΤΑ που θα ξανατεθεί. Έχει χαθεί το momentum.
    Οι θέσεις, διαθέσεις και μεθοδεύσεις μιας κομματικής παράταξης της ΕΕΧ, είναι το τελευταίο που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή.
    Έχουμε να ασχοληθούμε με άλλα φλέγοντα:
    - τις αξιολογήσεις, μιας και αυτονόητα δεν εξαιρείται η ΓΓΔΕ από το 15% του Κούλη,
    - την αντικατάσταση και τοποθέτηση νέου Γενικού.
    ΓΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάλιο αργά παρά ποτέ (καλοκαιριάτικα...).
      Στην επόμενη ΣΤΑ της Ένωσης ελλήνων Χημικών, την ξαναανεβάζουμε την ανάρτηση!

      Με τις αξιολογήσεις, οψόμεθα....
      Και για το γενικό.... τον βλέπω τον άσπρο καπνό να βγαίνει σύντομα και με το ΦΕΚ του!

      Διαγραφή
    2. Γιώργος Κουλουμβάκης16 Ιουλίου 2014 στις 1:14 μ.μ.

      Οπότε με τον λευκό καπνό θα λυθούν και οι αναπάντητες απορίες μου Γιώργος Κουλουμβάκης

      Διαγραφή
  2. Αλεξάνδρα Σκορδάκη16 Ιουλίου 2014 στις 8:07 μ.μ.

    Κατ' αρχήν θά 'θελα να ξεκαθαρίσω ότι η σχέση μου με την Ε.Ε.Χ. είναι καθαρά τυπική, λόγω της υποχρεωτικότητας της ένταξης των χημικών σ' αυτήν (δεν κρίνω σκόπιμο να επεκταθώ εδώ περαιτέρω). Ωστόσο, καθένας σε μια δημοκρατική κοινωνία έχει δικαίωμα να έχει άποψη για οποιαδήποτε δομή του Κράτους, η οποία δεν αποτελεί ιδιοκτησία καμμιάς ομάδας ούτε βεβαίως και των υπαλλήλων της.
    Όσον αφορά το κείμενο, το διάβασα προσεκτικά και η άποψή μου είναι ότι έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το Γ.Χ.Κ., αλλά και την ένταξη της Χημείας στον ελεγκτικό μηχανισμό του Κράτους.
    Δυστυχώς, όμως, τους συναδέλφους του Γ.Χ.Κ. δεν φαίνεται να τους απασχολούν, στο δημόσιο τουλάχιστον επίπεδο, θέματα που σχετίζονται με το βαθύτερο λόγο ύπαρξης του Γ.Χ.Κ. Αντιθέτως, υπάρχει μια κατάσταση πανικού που έχει προκαλέσει υστερικές σχεδόν αντιδράσεις σε θέματα, όπως η αξιολόγηση, η επιλογή προϊσταμένων, η διατήρηση δομών. Με λίγα λόγια, έχει αναδειχθή ο απόλυτος εγωκεντρισμός, δηλαδή για άλλη μια φορά η αυταπάτη ότι θα μπορέσει ο καθένας να επιπλεύσει, ακόμη και εάν βουλιάξει το καράβι. Έτσι, καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για την διατήρηση της "καρέκλας" του καθενός, αλλά έχει κυριαρχήσει η απόλυτη αδράνεια, όσον αφορά μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα.
    Αυτό φάνηκε προς μεγάλη μου απογοήτευση και στη συνάντηση στη Λάρισα, όπου αποδείχτηκε ατελέσφορη η προσπάθεια για ένα διάλογο που θα ξεπερνούσε τους παραπάνω στενούς προβληματισμούς και θα ασχολείτο με ουσιαστικά θέματα λειτουργίας της Υπηρεσίας.
    Για άλλη μια φορά θα πώ πως χρειάζεται ριζική επανεξέταση της ταυτότητας της Υπηρεσίας μας (Γ.Χ.Κ.). Φυσικά, καθοριστικό ρόλο παίζει και η βούληση της πολιτικής ηγεσίας. Τουλάχιστον, όμως, να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αγωνιστήκαμε.
    Αλλιώς, ας φλεγόμαστε με τις αξιολογήσεις και τις θέσεις των προϊσταμένων κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητοί φίλοι,
    επιτρέψτε μου την παρέμβαση, καθώς ενημερώθηκα ότι χαρακτηρίστηκα "ανακόλουθος". Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα για να μην δημιουργούνται (ακούσια;) ψευδής εντυπώσεις.
    Στην Η.Δ. της ΣτΑ του Ιουνίου που στάλθηκε απο τη ΔΕ της ΕΕΧ δεν υπήρχε το εν λόγω θέμα.
    Όντως προστέθηκε μετά από email του κ.Χάλαρη και υπογραφές των 14 μελών της ΕΚΜ-ΠΑΣΚ-ΑΧ δέκα ημέρες (18 Ιουνίου) πριν τη συνεδρίαση με την εισήγηση που προφανώς γνωρίζετε. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΣτΑ ήμασταν υποχρεωμένοι να το εντάξουμε αλλιώς θα ξεκινούσε μπαράζ αντιπαραθέσεων με τους συναδέλφους που το έστειλαν.
    Άρα αγαπητέ ΓΓ δεν είμαι ανακόλουθος, απλά υποχρεώθηκα να το εντάξω ως θέμα.
    Επί της ουσίας έχω τις ακόλουθες επισημάνσεις :
    1. Προφανώς και έχω άποψη για το ρόλο που πρέπει να έχει το ΓΧΚ, αλλά είναι τουλάχιστον άκομψο να ανοίγεις θέμα για τον χώρο εργασίας κάποιου τρίτου, ποσώ δε μάλλον να αποφασίζεις κιόλας και από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα δημοσίως αρνητικά και εγώ προσωπικά και η ανεξάρτητη παράταξη με την οποία εκλέγομαι (με γραπτές αποδείξεις όχι με λόγια).
    2. Ο τίτλος είναι τουλάχιστον ατυχής και ασχέτως αν δε συμβαδίζει με το περιεχόμενο, εγείρει ερωτήματα για τη σκοπιμότητα χρήσης του, αλλά αυτό θα το απαντήσει ο κ.Χάλαρης και η κ.Λουκίδου που ζήτησαν ως εισηγητές να συζητηθεί το θέμα.
    3. Όταν το θέμα συζητηθεί στην ερχόμενη ΣτΑ, προγραμματισμένα πλέον ως εξ αναβολής και όχι έκτακτα, θα είναι ενήμερος ο σύλλογος υπαλλήλων ΓΧΚ, για να παραστεί και να εκφράσει τις απόψεις του, αλλά και όσοι συνάδελφοι από εσάς επιθυμείτε και δεσμεύομαι να εισηγηθώ να σας δοθεί ο λόγος εφόσον το ζητήσετε.
    Τέλος αγαπητέ ΓΓ να προβείς ελεύθερα σε όποιους χαρακτηρισμούς επιθυμείς αλλά απέναντι σε αυτούς που πρέπει να τους αποδώσεις και συμφωνώ απόλυτα για τους παραγοντίσκους που αναφέρεις αλλά εσείς τους κάνατε επιφανείς.
    Φιλικά
    Νάσος Παπαδόπουλος
    Πρόεδρος Δ.Ε. Ε.Ε.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως ήρθε η ώρα πριν αρχίσουμε να απαντάμε ο ένας στον άλλο (και να τρώμε τις "σάρκες μας"...), να καταθέσουν τις απόψεις τους (εαν φυσικά θέλουν και έχουν....) όλες οι παρατάξεις και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας και κατόπιν να κάνει ο καθένας μας την τοποθέτησή του?
      Και συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη Γιαννάκη, ότι πρώτα θα πρέπει να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι και κατόπιν να αρχίσει η συζήτηση στην ΣΤΑ.

      Σημείωση 1η: Χοντρικά είμαστε 300 Χημικοί στο ΓΧΚ... Στις τελευταίες εκλογές της ΕΕΧ υπήρχαν 1200 ή 1400 ΕΓΚΥΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ (διορθώστε εαν κάνω λάθος!). Νομίζω ένα θεμα που αφορά 1 στα 4 ή 1 στα 5 ΤΑΜΕΙΑΚΩΣ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕΛΗ της ΕΕΧ θα πρέπει ΌΛΟΙ να το αντιμετωπίζουμε με περισσότερη προσοχή (η λέξη ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ μπορεί να ενοχλήσει /θίξει κάποιους..)

      Σημείωση 2η: Μήπως ήρθε η ώρα όλοι μας (μέλη και ΔΣ του Συλλόγου) να συζητήσουμε την ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ και να προχωρήσουμε στην τροποποίηση του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ, που είναι από το 1998 και φέρει την υπογραφή του νυν Γενικού Διευθυντή? Προτάσεις υπάρχουν πολλές και θα κατατεθούν και νέες ελπίζω.
      Γιατί την επόμενη φορά η ΓΣ θα γίνει χωρίς Χημικούς...
      ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

      Διαγραφή
    2. Φίλε Γιώργο,
      με ενημέρωσαν οτι με αποκάλεσε ένας συνάδελφος ανακόλουθο και θεωρω οτι έπρεπε να του εξηγήσω γιατί δεν ειμαι......
      Συμφωνώ απόλυτα οτι πρέπει να ειναι ενήμεροι οι συνάδελφοι, άλλωστε το γράφω.
      Η εισηγήτρια απο την ΠΑΣΚ η κ. Λουκίδου ειναι υπάλληλος του ΓΧΚ και υποθέτω οτι αντιμετωπίζει την εργασία της με αρκετή προσοχή αλλα και σοβαρότητα.....
      Και εδώ τελειώνω με τα σχόλια για να μην θεωρηθεί η φιλοξενία κατάχρηση.
      Φιλικά
      Νάσος

      Διαγραφή
    3. Κατ' αρχήν θα συνιστούσα λιγότερη αμετροέπεια. Είναι άλλο να στηλιτεύεις τον παραγοντισμό γενικά και άλλο να φωτογραφίζεις συγκεκριμένους ανθρώπους, χωρίς όμως να έχεις το θάρρος να πεις ονόματα και να αναφέρεις πράξεις.
      Η φράση λοιπόν "...για τους παραγοντίσκους που αναφέρεις, αλλά εσείς τους κάνατε επιφανείς" είναι απολύτως άστοχη και αγενής για τους υπαλλήλους του Γ.Χ.Κ., και δεν θα 'πρεπε να εκφέρεται από κάποιον τρίτο που δέχεται μάλιστα ότι είναι άκομψο να ανοίγεις θέμα για το χώρο εργασίας τρίτων.
      Άλλωστε, εάν υπάρχει ένας χώρος, στον οποίο έχει διαπρέψει ο παραγοντισμός, αυτός είναι η Ένωση Ελλήνων Χημικών, φυτώριο παραγόντων που τοποθετούσαν κατά καιρούς οι κυβερνήσεις ως διευθύνοντες σε διάφορους κρατικούς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και το Γενικό Χημείο του Κράτους.
      Κατά τα άλλα, επιμένω στην άποψή μου ότι χρειάζεται διάλογος επί της ουσίας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ρόλου του Γ.Χ.Κ. και σ' αυτόν τον διάλογο είναι ευπρόσδεκτη κάθε συμβολή.



      Διαγραφή
    4. Φίλε Νάσο , το θέμα παραμένει: Τέθηκε ένα θέμα που αφορά τους ΧΗΜΙΚΟΥΣ του ΓΧΚ , για διαβούλευση στη ΣτΑ χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση-συζήτηση των ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ. Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω κανενα συνάδελφο, άλλωστε δεν είναι η δουλειά μου. Στην ΣτΑ συμμετέχουν πολύ πιο έμπειροι από μένα συνάδελφοι Χημικοί (στον συνδικαλισμό) και μπορούν να κρίνουν μόνοι τους . Εξάλλου όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όχι από τα λόγια μας....
      Γιώργος Βαγενας

      Διαγραφή