Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Αντιδραστήρια, λεμονάδες, πορτοκαλάδες...

121 πλανόδιος μικροπωλητής.jpg (50531 bytes)Όλοι μας ζούμε την παρακμή, και προσπαθούμε εκ των ενόντων να κρατήσουμε ανοικτή την υπηρεσία.

Η πρότασή μου είναι να γίνει επίσημη πρόταση για χρηματοδότηση (από το ΕΣΠΑ;) ενός προγράμματος logistics 
(σάρωση με bar code) τώρα που ψάχνουμε ανά την Ελλάδα αντιδραστήρια, αναλώσιμα και ότι άλλο παρέχουν οι αποθήκες όλων των υπηρεσιών του ΓΧΚ. 
Δεν θα σώσει την κατάσταση αλλά θα ξέρουμε τουλάχιστον που βρισκόμαστε…
Είναι και μια παρακαταθήκη για το αβέβαιο μέλλον… 

Αρης Παπαγεωργίου

ΥΓ1.   Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.
ΥΓ2.  Κάποτε, ας γίνει μια απογραφή αντιδραστηρίων, αερίων κλπ.

12 σχόλια:

  1. Ούτε logistics ούτε κολοκύθι, συνάδελφε. Από μια ευλύγιστη βέργα, βίτσα που λέμε στα χωριά μας χρειαζόμαστε, να μαυρίσουμε τους υπερμεγέθεις κακομαθημένους σε παχιές καρέκλες πισινούς χάρη των οποίων φτάσαμε στο χάλι αυτό. Αν κατάλαβες, αυτό που ζούμε είναι επίδειξη "χρηστής διοίκησης" από θεσιθηρικά ανίδεα και τεμπέλικα πλάσματα που θέλουν να γίνουν καλά και ντε "γεκικές και γενικοί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Επιτέλους, πρέπει να κινητοποιηθούν οι ηγεσίες του Γ.Χ.Κ. (διοικητικές και συνδικαλιστικές) προκειμένου να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Και επειδή η γραφειοκρατία μάλλον είναι πρόφαση για να καλύψει την ανυπαρξία χρημάτων προς διάθεση, ας γίνει μια πολιτική συμφωνία για ένα συγκεκριμένο ποσόν για ένα συγκεκριμένο διάστημα και αυτό να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών με ιεράρχηση που θα αποφασίσουν κατόπιν συνεννόησης όλες οι πλευρές του Γ.Χ.Κ. και την ευθύνη ας την πάρει ο Γενικός Διευθυντής ή όποιος άλλος οριστεί.
    Αν από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χρήματα και όλο το πρόβλημα εδράζεται στη γραφειοκρατία, έ τότε, τί να πούμε; είναι παρανοϊκή η κατάσταση.
    Από την πλευρά του, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ας προχωρήσει σε άμεσες και καθαρές ενέργειες προς την πολιτική ηγεσία. Θέλουν το Γ.Χ.Κ.; Αν ναί, Χημείο χωρίς Χημεία δεν γίνεται. Αν δεν το θέλουν, ας ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, γιατί αρχίζει και μυρίζει σήψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως αφού δεν έχετε αντιδραστήρια είναι ευκαιρία να σαρώσετε την αγορά ελέγχοντας ενδείξεις συσκευασιών με τις οποίες γίνεται χαμός; Η παραπλάνηση του καταναλωτή δεν αγγίζει κανένα; Δεν αποτελεί μέρος της νομοθεσίας του Κώδικα τροφίμων και όχι μόνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για άλλη μια φορά η ανωνυμία καλύπτει την άγνοια και την κακεντρέχεια. Κατ' αρχήν δεν γνωρίζει ο ανώνυμος ότι το Γ.Χ.Κ. δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγχει την αγορά, εκτός από μια συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων, την οποία ελέγχει και με το παραπάνω; Από πού έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι γίνεται χαμός με τις ενδείξεις και αν έχει στοιχεία, γιατί δεν αποτείνεται στους αρμοδίους και γιατί δεν επιρρίπτει σ' αυτούς τις ευθύνες;
      Αλλά, να παίρνει αφορμή από την έλλειψη αντιδραστηρίων που χωρίς αυτά δεν μπορεί να δουλέψει το Γ.Χ.Κ. και να το εγκαλεί για θέματα που δεν το βαρύνουν, ξεπερνά τα όρια της λογικής. Ο ίδιος άλλωστε, θα πει σε λίγο καιρό "Αφού δεν κάνετε αναλύσεις, θα υπάρχετε για να βλέπετε τις ενδείξεις; Δεν χρειάζεται Γ.Χ.Κ. γι' αυτό".

      Διαγραφή
    2. Σας ενόχλησε η ανωνυμία με την οποία εσείς καλύπτεστε υβρίζοντας! Ας είναι, όμως, οι καιροί είναι χαλεποί έτσι κι αλλιώς. Δεν υπάρχει ούτε άγνοια και προ πάντων ούτε κακεντρέχεια! Εσείς βλέπετε μάλλον αρνητικά και με υποψία κάθε πρόταση η οποία μάλιστα είναι ερώτηση και κυρίως χωρίς ύβρεις! Δεν βγάζω συμπεράσματα στο κενό αλλά ζω και κινούμαι και κυρίως μελετώ αυτά που μου σερβίρονται... Γνωρίζω ότι το ΓΧΚ εδώ και χρόνια έχασε ή δεν διεκδίκησε αυτά που θα μπορούσε να έχει και σήμερα παλεύει να επιβιώσει. Γνωρίζω τις αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ όπως και τις δυνατότητες του ΓΧΚ να κατευθύνει τους ελέγχους με βάση τα προγράμματα που καταρτίζονται με τη συνεργασία των Υπηρεσιών. Απλά σκέφτηκα να κάνω χρήση του "ουδέν κακό αμιγές καλού" και να προτείνω κάτι που θα βγάλει στην επιφάνεια την τεχνογνωσία του ΓΧΚ αλλά και το σημαντικό πρόβλημα της παραπλάνησης των καταναλωτών με τις διαστάσεις που έχει σήμερα ελέω ΕΦΕΤ και όχι μόνο

      Διαγραφή
    3. Η ανωνυμία εκ μέρους μου χρησιμοποιήθηκε κατ' αντιστοιχία με τη δική σας. Εάν άρετε την ανωνυμία σας, πολύ ευχαρίστως θα άρω και εγώ τη δική μου. Τώρα όσον αφορά τις ύβρεις, υπερβολική η προσέγγισή σας, ούτε η άγνοια ούτε η κακεντρέχεια συνιστούν ύβρεις. Συνιστούν χαρακτηρισμούς, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου επιβεβαιώνονται από την δεύτερη τοποθέτησή σας.

      Διαγραφή
  4. Στο μεταξύ, παρά τις προειδοποιήσεις που έχει κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το παράνομο αλκοόλ και τις ποσοστώσεις μεθανόλης που έχει, οργιάζει η παράνομη παραγωγή χύμα ποτών. "Ακόμα και σάπιες σταφίδες με πρόσθετα για την αναγκαία ζύμωση χρησιμοποιούνται", όπως σημειώνουν στο Reporter γνώστες της αγοράς, για την κατασκευή τσίπουρου αγνώστου προελεύσεως, που τελικά αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο για τους καταναλωτές.

    Όπως προκύπτει από μελέτη του Νομεβρίου, του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο με διαφορά συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), ανάμεσα στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία), με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο γενικότερα.

    Από την όξυνση της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών, τα δημόσια ταμεία έχασαν μόνο το 2012, κατά προσέγγιση φορολογικά έσοδα ύψους €41,8 εκατ. λόγω της μη καταβολής του ΕΦΚΟΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσό η απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και οι επιπτώσεις από την παράνομη εμπορία χύμα τσίπουρου.
    Επιπλέον, έσοδα 97,7 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους στερείται ετησίως το δημόσιο από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, που γίνεται εις βάρος των οργανωμένων αποστακτηρίων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την προαναφερθείσα επικαιροποιημένη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.

    ελέγχει και με το παραπάνω σε χυμα τσιπουρο και καζανια¨....... πηγαμε ποτε για επιτοπιο ελεγχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, μέχρι στιγμής κανένα αντικειμενικό εύρημα δεν συνηγορεί στην εμμονή της σύνδεσης του τσίπουρου των διημέρων με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Άλλο θέμα είναι η διαφοροποιημένη φορολογική αντιμετώπιση και άλλο η ατεκμηρίωτη σύνδεση του τσίπουρου των διημέρων με κίνδυνο της δημόσιας υγείας. Τελευταία μάλιστα κάποιοι χρησιμοποιούν συστηματικά αυτό το πρόσχημα με αποτέλεσμα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.

      Διαγραφή
    2. Σήμερα καταναλώνονται στην χώρα μας μεγάλες ποσότητες γνήσιων ποτών προέλευσης Βουλγαρίας. Αγοράζονται από τις εκεί αντιπροσωπείες κανονικά εμφιαλωμένα και φορολογημένα. Παρά τις προσπάθειες -και τις επιτυχίες- των διωκτικών αρχών φαίνεται ότι υπάρχει ένα άρτιο παράνομο δίκτυο που βρίσκει τρόπο να τα μεταφέρει στην διψασμένη ελληνική αφορά και να τα διαθέτει στη μισή τιμή. Έτσι, η διακίνηση ποτών μπόμα έχει πέσει.
      Ποιές είναι οι όμως οι "μπόμπες"?
      1) Είναι ποτά μικρών ποτοποιών που παράγονται νόμιμα αλλά σερβίρονται σε νυκτερινά κέντρα ως επώνυμα και ακριβά. Μπαίνουν σε σφηνάκια που σερβίρονται αφειδώς στα "After" μπαράκια.
      2) Μαϊμούδες ποτά. Τα περισσότερα είναι καθαρό οινόπνευμα -λαθραίο- με αρώματα και ίσως λίγο καραμελόχρωμα. Τα παρασκευάζουν παράνομα και γεμίζουν με σύριγγα κενές φιάλες. Σερβίρονται κυρίως σε β΄διαλογής μπουζουκομάγαζα.
      Και τα δύο είδη είναι συνήθως ακίνδυνα. Το λαθραίο οινόπνευμα σήμερα είναι προϊόν Βουλγαρίας, είναι πεντακάθαρο και διατίθεται σε απεριόριστες ποσότητες στην πόρτα σας και σε εξευτελιστικές τιμές. Το μόνο πιθανά επικίνδυνο συστατικό που μπορεί να έχουν τα ποτά αυτά είναι φθαλικές ενώσεις που προέρχονται από αυτοσχέδιες συσκευασίες κατά τη λαθραία διακίνηση.
      Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για το χύμα τσίπουρο που δεν είναι επικίνδυνο αν συσκευάζεται και μεταφέρεται σωστά.
      Επομένως, τα διάφορα φαιδρά που ακούγονται συχνά από γνωστό χημικό- μαϊδανό των καναλιών- λέγονται μόνο και μόνο για να συντηρηρεί το ξεπεσμένο εγώ του και να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι το ΓΧΚ δεν κάνει δουλειά ενώ αν ήταν αυτός στα πράγματα.....θα βλέπατε..
      Το μεγάλο δράμα με τα λαθραία ποτά και το χύμα τσίπουρο μου είναι μισολαθραίο είναι η φορολογική κλοπή που γίνεται και είναι τεράστια. Αλλά οι κρατούντες δεν θέλουν να χαλούν καρδιές ψηφοφόρων και πάσης φύσεως βυσμάτων και για αυτό δεν θα γίνει ποτέ τίποτα. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι: Το ΓΧΚ θέλει να μπει μια σειρά στο χώρο, προσπαθεί με τις δυνάμεις που του έχουν απομείνει αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση από μια πολιτική ηγεσία που ιεραρχεί τα συμφέρονται των κολλητών πάνω από το δημόσιο συμφέρον.

      Διαγραφή
    3. Η τελευταία προσέγγιση είναι σοβαρή, αντικειμενική και αξιόπιστη. Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι ακόμη και το θέμα της επικινδυνότητας των φθαλικών έχει αρκετά υπερεκτιμηθεί εάν λάβουμε υπόψη μας τις μελέτες για το είδος της τοξικότητας των φθαλικών και την κατανάλωση ποτών με αλκοόλη στη χώρα μας.

      Διαγραφή
  5. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Λευκάδα έπειτα από αναθυμιάσεις μέσα σε αποστακτήριο στην Καρυά.

    Πρόκειται για τους Σ.Ρ., ιδιοκτήτη του αποστακτηρίου, 63 ετών, τον Δ.Ζ. 57 ετών και τον Δ.Κ. 65 ετών. Οι δύο κατάγονταν από το χωριό Καρυά και ο άλλος από τον Κάβαλο.

    Όλα συνέβησαν γύρω στις 15.00 το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν οι τρεις άνδρες πήγαν στο αποστακτήριο τσίπουρου προκειμένου να καθαρίσουν μια δεξαμενή. Ο πρώτος εξ αυτών ανοίγοντας τη δεξαμενή λιποθύμησε λόγω των αναθυμιάσεων.

    Στη συνέχεια, ο δεύτερος στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον πρώτο έχασε και αυτός τις αισθήσεις του, όπως και ο τρίτος, ο οποίος έσπευσε να δει τι συμβαίνει. Οι φωνές του τρίτου άνδρα πριν λιποθυμήσει αναστάτωσαν τους γείτονες, με αποτέλεσμα να μεταβούν στο σημείο.


    Αμέσως ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, το οποίο έφθασε επί τόπου έπειτα από 15 λεπτά.



    Οι τρεις άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λευκάδας, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Όπως ανέφεραν οι ιατροί, έγιναν προσπάθειες επαναφοράς τους για περίπου 40 λεπτά, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά...



    Μάλιστα, ένας πυροσβέστης ο οποίος προσπάθησε να απεγκλωβίσει τους άνδρες αντιμετώπισε πρόβλημα από τις αναθυμιάσεις και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Λευκάδας. Το περιστατικό έχει βυθίσει στο πένθος και τα δύο χωριά του νησιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει λόγος που η Ελλάδα δεν φτιάχνει ούτε νυχοκοπτες. Άρπακολλα εσκιτζηδες ειναι οι Ελληναραδες σε όλα τους." Ωχ αδερφέ μια χαρά ειναι, τι άδειες και πιστοποιήσεις μου λες τωρα". Το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις στην απόσταξη ειναι οτι ποτε δεν μπαίνεις χωρις μάσκα στο καζάνι γιατι μια και μονο αναπνοή σε ρίχνει κατω. Αυτο μονο χρειάζεται να ξέρεις και αυτο το αγνόησαν.... Οποιος θέλει κανει οτι θέλει και όποιον πάρει ο Χάρος. Χωρις άδεια λούνα Πάρκ, χωρις άδεια σχολή σκι, άρπα κόλα και λουλάς. χωρις κανενα ελενχο απο καμια υπηρεσια του κρατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή