Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1151 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/1159 ή αλλαγές στη φορολόγηση της αλκοόλης και των αλκοολούχων ποτών

 Στις 13 Ιανουαρίου του 2022, ολοκληρώθηκε στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομικών η διαβούλευση για το νομοσχέδιο με τίτλο:

«Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1151, για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά και την τροποποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/1159, σχετικά με προσωρινές απαλλαγές εισαγωγών και ορισμένων παραδόσεων αγαθών και παροχών υπηρεσιών με σκοπό την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και την τροποποίηση του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας»

Το νομοσχέδιο, όπως διαβάζω στην εισαγωγή, προτίθεται να εναρμονίσει τη διάρθρωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, όπως οφείλει, με την αναφερόμενη οδηγία, τροποποιώντας διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001).

Στο Newsbomb, βρήκα συνοπτικά όλες τις αλλαγές και σας τις μεταφέρω από εκεί:

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου – που θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2022 - επιδιώκονται ειδικότερα τα εξής:

Έχουν γραφτεί εξαιρετικά σχόλια στη διαβούλευση, από διάφορους επίσημους φορείς και όχι μόνο, ρίξτε μια ματιά.

Την ύπαρξη αυτής της διαβούλευσης δεν τη γνώριζα. Όμως ανυπομονώ για μια νέα διαβούλευση με τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία του ζύθου και, γιατί όχι, της παραγωγής και του ελέγχου των υπολοίπων αλκοολούχων ποτών κι αποσταγμάτων. (Ελπίζω όταν έρθει η ώρα αυτών, να το πάρω χαμπάρι νωρίτερα!)

marigoula

1 σχόλιο:

  1. Κατ' αρχήν ευχαριστούμε την Μαριγούλα για την ενημέρωσή μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να καταθέσω περιληπτικά κάποιες απόψεις για το θέμα του "τσίπουρου των διημέρων", απόψεις που έχω καταθέσει κατά καιρούς δεχόμενη συχνά από πολλές πλευρές "επιθέσεις".
    Στην εποχή μας, όπου η "εγωκεντρική" προσέγγιση των πραγμάτων έχει επικρατήσει, ακόμη και στον δημόσιο διάλογο, είναι σπάνιο έως αδύνατο να βλέπει ο καθένας τα πράγματα με μια συλλογική συνείδηση. Οι ενδιαφερόμενοι του "ιδιωτικού" τομέα συχνά τα βλέπουν μονομερώς και αυτό θεωρείται φυσικό, από την πλευρά δε του Κράτους, προτάσσεται πολύ συχνά η εισπρακτική λογική.
    Ας κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε το θέμα "ολιστικά".
    Αποτέλεσε μεγάλη ανακούφιση η μη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την φορολόγηση του τσίπουρου/τσικουδιάς με τον πλήρη συντελεστή του Ε.Φ.Κ. και η έκδοση της σχετικής Οδηγίας.
    Το τσίπουρο/τσικουδιά των διημέρων πρέπει να αντιμετωπισθή με ίδιο τρόπο με αυτόν των εγκεκριμένων αποσταγματοποιών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για απόσταγμα φρούτων, αλλά για απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής. Συνεπώς, πρέπει να έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση.
    Η νόμιμη ονομασία του να είναι "τσίπουρο" ή "τσικουδιά" μικρών παραγωγών.
    Πρέπει να μπορεί να διατίθεται από τους παραγωγούς και στους εγκεκριμένους αποσταγματοποιούς και ποτοποιούς σε χύμα μορφή, οι οποίοι θα το ελέγχουν από χημικής πλευράς, θα πληρώνουν τον Ε.Φ.Κ. και θα το διαθέτουν με τα δικά τους στοιχεία, σύμφωνα με τους κανόνες της επισήμανσης.
    Το προϊόν αυτό, όταν διατίθεται απ' ευθείας στην αγορά, θα πρέπει να είναι προσυσκευασμένο και με επισήμανση, όπως και το προϊόν των εγκεκριμένων αποσταγματοποιών/ποτοποιών.
    Για την προστασία της δημόσιας υγείας, στις περιπτώσεις, όπου διατίθεται στην αγορά, πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση χημικής εξέτασης, στην οποία θα γνωματεύεται ως κανονικό. Το Γενικό Χημείο του Κράτους πρέπει να είναι η αρμόδια Αρχή για τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος αυτού, όπως είναι και για τα προϊόντα των εγκεκριμένων αποσταγματοποιών/ποτοποιών και εν γένει για τα τρόφιμα που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ.
    Όσον αφορά τα αποστάγματα φρούτων, κι εδώ πρέπει να υπάρξει μια τολμηρή αναθεώρηση από την πλευρά του Κράτους. Αφ' ενός πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια που τίθενται για την παραγωγή αποσταγμάτων φρούτων από τις εγκεκριμένες επιχειρήσεις και αφ' ετέρου να σταματήσει ο στρουθοκαμηλισμός να βαφτίζονται "προϊόντα μικρών αποσταγματοποιών", π.χ. τα αποστάγματα σύκων και αποσύκων των διημέρων, που παράγονται σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κατόπιν ειδικής υπουργικής απόφασης σε ετήσια βάση.
    Με λίγα λόγια, ας σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ μικρών και εγκεκριμένων αποσταγματοποιών, ας αρθεί η διάκριση μεταξύ αποσταγματοποιών και ποτοποιών, ας υπάρξει εξίσωση ή έστω ικανοποιητική εξομοίωση μεταξύ τους όσον αφορά και το φορολογικό θέμα και τις απαιτήσεις ποιότητας και επισήμανσης.
    Το θέμα είναι μεγάλο, και δεν είναι δυνατόν να αναφερθή λεπτομερειακά στα πλαίσια του παρόντος σχολίου, ωστόσο να μην ξεχνάμε ότι ο στόχος πρέπει να είναι ένας και κοινός για όλες τις πλευρές: ανάπτυξη της παραγωγής ελληνικών αλκοολούχων ποτών. Σ' αυτό, ας μην κρυβόμαστε, μπορεί να προκληθούν συγκρούσεις με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που μέχρι σήμερα κυριαρχούν στην ελληνική αγορά. Και μην πει κάποιος ότι γράφω ανακρίβειες, γιατί, όπως είχαμε επισημάνει σε σχετικά άρθρα στον Ετεροπολικό, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την υπόθεση της φορολογίας του τσίπουρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο σκεπτικό της αποδεχόταν ως βάσιμη την καταγγελία ότι η μείωση της κατανάλωσης των εισαγομένων αλκοολούχων ποτών και η αύξηση της κατανάλωσης των εγχωρίων οφειλόταν στην διαφορά της φορολογίας.
    Φυσικά, τον κύριο λόγο σε όλο αυτό έχει η Βουλή των Ελλήνων. Σημαντικό όμως ρόλο παίζουν και οι Δημόσιες Υπηρεσίας, των οποίων τα μέλη, οι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος υπηρετούν τον Λαό οφείλουν πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή