Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

31η Συνδιάσκεψη- Πρώτο υλικό

Λιβαδειά ( η βάση μας)
Με τη Λιβαδειά ως προορισμό, το πρώτο που σκέφτονται οι περισσότεροι είναι μάλλον το… φαγητό και ειδικά τα κρεατικά της, για τα οποία φημίζεται και τα οποία της έχουν χαρίσει μια θέση στο πάνθεον των «must» προορισμών για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας.

Ωστόσο η πόλη της Βοιωτίας έχει πολλές όμορφες γωνιές και εικόνες, που έχουν ενδιαφέρον και για όσους δεν περιορίζονται στο καλό φαγητό.
Την πόλη διατρέχει ο ποταμός της Έρκυνας. Με κατεύθυνση από τον νότο προς τον βορρά, το θηλυκό ποτάμι ενώνεται πρώτα με τον Μακρισσό ποταμό και στη συνέχεια με τον Κηφισό, ο οποίος καταλήγει στην Υλίκη –που υδροδοτεί συμπληρωματικά την  Αθήνα.
Πολλοί ιστορικοί- μεταξύ τους και ο Παυσανίας- θεωρούν πως η πόλη υπήρχε από την εποχή του Ομήρου και την ταυτίζουν με την ομηρική Μίδεια. Η αρχαία πόλη, διάσημη για το Μαντείο του Τροφωνίου, ήταν χτισμένη στη δεξιά όχθη της Έρκυνας. Ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπιά της που χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. ως τον 3ο μ.Χ. αιώνα.
εδώ θα συναντηθούμε για το «welcome drink»
Στα πιο ενδιαφέροντα σημεία της πόλης περιλαμβάνονται οι αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης στον ποταμό Έρκυνα, από τις οποίες υδρεύεται και σήμερα η πόλη, τα ερείπια του μαντείου του Τροφωνίου, το βυζαντινό κάστρο αλλά και ο Πύργος του Ρολογιού, ένα από τα χαρακτηριστικά «ορόσημα» στη Λιβαδειά.

Από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην πόλη είναι και η Κρύα, περιοχή γεμάτη δέντρα και τρεχούμενα νερά, όπου υπάρχει και πέτρινο θέατρο (εδώ θα φιλοξενηθούμε για όλες τις δράσεις μας στην πόλη)
στο Νερόμυλο θα φάμε το Σάββατο βράδυ
Δελφοί (Παρασκευή πρωϊ)
Χωρίς λόγια και με εξαιρετική ξενάγηση!
Και για όσους έχουν επισκεφτεί χώρο και θέλουν κάτι εναλλακτικό βόλτα στον Παρνασσό .
 


Αράχωβα (Παρασκευή μεσημέρι- φαγητό και καφές)
Η Αράχωβα είναι χτισμένη σε μία πλαγιά του Παρνασσού, που καταλήγει σε μία χαράδρα, στο βάθος της οποίας ρέει ο ποταμός Πλείστος. Γραφικός κοσμοπολίτικος πετρόκτιστος  οικισμός που βρίσκεται πάνω στην κύρια οδό που συνδέει από την αρχαιότητα τους Δελφούς και την πεδιάδα της Άμφισσας με την Βοιωτία.
 













Ιερά Μονή Οσίου Λουκά (Σάββατο πρωί)
Στη δυτική πλαγιά του Ελικώνα, απέναντι από τον Παρνασσό, μετά το χωριό Στείρι, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τη Λειβαδιά, είναι κτισμένη η ξακουστή μονή του Οσίου Λουκάτο μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα των μεσοβυζαντινών χρόνων, που ξεχωρίζει για τη θαυμάσια αρχιτεκτονική του και τον εξαίρετο διάκοσμο από ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και γλυπτά. Μαζί με τη Νέα Μονή Χίου και τη Μονή Δαφνίου, το μοναστήρι του Όσιου Λουκά περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.



Οικισμός Άσπρων Σπιτιών- Αλουμίνιο της Ελλάδος (νυν ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ)-Ένα πείραμα… σοσιαλιστικής διαχείρισης (Από κείμενο του Γιωργου Θεοχάρη)

Τα Άσπρα Σπίτια κτίσθηκαν από τη γαλλική εταιρία Pechiney, που δημιούργησε το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στη θέση Αϊλουκαΐτικο ή Σιδηροκαφκιό στην κοιλάδα του αρχαίου Φωκικού Μεδεώνα, περιοχή ιδιοκτησίας της μονής του Οσίου Λουκά, στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου, με στόχο την εκμετάλλευση των παρακειμένων κοιτασμάτων βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου.
Σχεδιασμένος από το Γραφείο Δοξιάδη (1965), ο οικισμός, χτίστηκε αποκλειστικά για το προσωπικό της Εταιρίας Αλουμίνιο της Ελλάδος. Σύμφωνα με την άποψη των αρχιτεκτόνων ο χαρακτήρας της πόλης έπρεπε να θυμίζει έναν οικισμό που αναπτύχθηκε φυσιολογικά μέσα στο τοπίο και την παράδοση των κατοίκων του, χωρίς όμως ευτελείς γραφικότητες και με ένα απλό, δυνατό και πρωτόγονο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Πρότυπα του οικισμού αυτού στάθηκαν διάφορα οικιστικά σχέδια από άλλες χώρες, επίσης επιμελημένα από το Γραφείο Δοξιάδη. Ο σχεδιασμός της περιμέτρου σχηματίζει ένα λατινικό L με το κάτω μέρος του παράλληλα στην ακτογραμμή.
Δίστομο – Μαυσωλείο Διστόμου (Σάββατο πρωί)
Το Δίστομο είναι πλέον πολύ γνωστό για τη βαρύ και βάρβαρο αιματοκύλισμα της10ης Ιουνίου 1944, από τους Ναζί. Στο λόφο Κάναλες μέσα στο  Δίστομο υπάρχει μεγαλειώδες μνημείο, To Μαυσωλείο Διστόμου, είναι το πλέον γνωστό σύγχρονο μνημείο, προς τιμήν των σφαγιασθέντων αμάχων στις 10 Ιουνίου 1944, όπου λαμβάνουν χώρα οι ετήσιες εκδηλώσεις του Ιουνίου διοργανωμένες από το Δήμο Διστόμου σε συνεργασία με τους διάφορους Πολιτιστικούς και άλλους φορείς της περιοχής.

Έχει όμως και σημαντική κληρονομιά 3500 ετών, από τότε που ονομαζόταν Άμβροσσος. Ορισμένα από τα μνημεία, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και αξίζει να τα θαυμάσει κανείς από κοντά. μιας και αρχίζουν από την πελασγική περίοδο.






Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών (Κυριακή πρωί)
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου