Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Μήπως δουλεύω σε άλλο Γ.Χ.Κ.;


Διάβασα το e-mail με τις απόψεις που ακούστηκαν  στη συνέλευση της 17-10-2017  και αναρωτήθηκα  ότι  μάλλον δουλεύω  σε  άλλη  Υπηρεσία  από  αυτή  για  την  οποία  ακούστηκαν  απόψεις .
Κάποιος  αναφέρθηκε  στο  ΓΧΚ  ως  επιστημονικό φορέα .
Κάποιος  μίλησε για  ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο δεχόμαστε  οδηγίες.
Κάποιος άλλος αναφέρθηκε σε δίκαιο σύστημα αξιολόγησης  μέσω  μοριοδότησης.
Κάποιος  αναφέρθηκε σε  έλλειψη κουλτούρας  αξιολόγησης.

Μέσα στις  προηγούμενες  ημέρες   το Αυτοτελές Γραφείο Χημικών Υπηρεσιών Ξάνθης :
  •   Επιθεωρήθηκε  από εσωτερικό επιθεωρητή  για το διαπιστευμένο εργαστήριο  κατά  ISO 17025 
  •    Δέχτηκε δείγματα ναρκωτικών  που απαιτείται από τη  νομοθεσία  να  εξεταστούν  και  η «εντολή»  δίνεται από τον Εισαγγελέα, στέλνονται  στο ΓΧΚ  και γνωματεύονται βάσει νομοθεσίας
  •   Δέχτηκε  δείγματα εισαγωγής  αρτυμάτων για τρόφιμα  από το τελωνείο για το οποία  εκδίδεται  ΔΧΑ και  πρέπει  να  δίνονται  σαφείς  οδηγίες  για το χειρισμό  τους
  •   Διεξήγαγε   επιθεωρήσεις  και  δειγματοληψίες  σε επικίνδυνα παρασκευάσματα για τα οποία δόθηκαν οδηγίες από την αντίστοιχη Επιτελική, η οποία  βάσει των Κανονισμών οφείλει να δεκπεραιώνει σχετικούς ελέγχους  (είναι υποχρέωση της χώρας βάσει των Ευρωπαϊκών Κανονισμών)
  •   Εκδόθηκαν  ΔΧΑ για μετουσίωση αιθυλικής αλκοόλης που θα χρησιμοποιηθεί για ούζο (με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται η αιθυλική αλκοόλη μειωμένου ΕΦΚ)
  •    Κλήθηκε ο προμηθευτής πετρελαίου θέρμανσης για να συμμετέχει στο σχετικό διαγωνισμό και για αυτό δόθηκαν οδηγίες από την αντίστοιχη Επιτελική Δ/νση
  •    Καταρτίστηκε το ΕΠΠ2018 για την οργανική μας μονάδα βάσει οδηγιών της αντίστοιχης Επιτελικής


Τις υπόλοιπες  εργασίες  εργαστηριακές  και  μη  μπορείτε  να  τις  βρείτε  στο ΟΠΣ .
Τα  απαριθμώ  όλα  αυτά  για  να μην χάνουμε τον χρόνο μας.

Βάσει όλων των παραπάνω :
Δουλεύω σε  μία  τεχνική  Υπηρεσία   η  οποία  σίγουρα  δεν  είναι  επιστημονικός  φορέας , δέχομαι  εντολές  και  χρειάζομαι  οδηγίες  για  να  διεκπεραιώσω  την  εργασία  μου  και η  ποιότητα  της  δουλειάς  μου  «φαίνεται» από την ικανοποίηση  του  «πελάτη» και  ασφαλώς το κριτήριο  δεν  είναι η μοριοδότηση.
Εάν  μιλάμε  για  την ίδια  Υπηρεσία  νομίζω  ότι  θα  συμφωνήσουμε  ότι  έτσι  και αλλιώς  η  αξιολόγηση της  εργασίας  μας  γίνεται. 
Για την  αξιολόγηση των εργαζομένων πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να  γίνεται  με γνώμονα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων και τη δίκαιη  αμοιβή της εργασίας  μας.
Μόνον   η  καλή  οργάνωση  μπορεί  να  δώσει  απαντήσεις  και  αυτή  θα  πρέπει να επιδιώκεται,
Π.χ. ένα ΟΠΣ στο οποίο «φαίνεται» πως  μοιράζεται η εργασία, ποιος διεκπεραιώνει, τι  εργασία  διεκπεραιώνει  και πότε .
Τα ΠΘΕ έτσι  και  αλλιώς  θα  γίνουν (θα  μπορούσαμε  να  τα δούμε  και ως μέρος  της  οργάνωσης  της  Υπηρεσίας  μας).  Το θέμα  είναι  να  γίνουν  προσεκτικά  ώστε  να  περιγραφεί  η  θέση  που  κατέχει  ο  καθένας  μας  με  σαφήνεια , βάσει  αυτών   που  πραγματικά  εκτελεί  (τα  οποία  έτσι  και  αλλιώς περιγράφονται στην  ανάθεση  καθηκόντων) .

Κατερίνα  Παπαδοπούλου

Αυτοτελές Γραφείο Χημικών Υπηρεσιών  Ξάνθης

1 σχόλιο:

  1. Όταν κάποιος δεν είναι παρών σε μια συγκέντρωση του Συλλόγου και δεν έχει ακούσει το σύνολο των ομιλιών, ώστε να έχει πλήρη εικόνα, καλό είναι να μην σχολιάζει με αυτόν τον δηκτικό τρόπο και αποσπασματικά τις ομιλίες αυτές.
    Πιο συγκεκριμένα τώρα, ο κάποιος που μίλησε για επιστημονικό φορέα είμαι η υπογράφουσα το σχόλιο, όπως φαίνεται και στα συνοπτικά πρακτικά. Για μένα, το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει σαφώς επιστημονικό χαρακτήρα, εφ' όσον βασίζεται στη χρήση της Χημείας στην Υπηρεσία του Νόμου. Όταν μπήκαμε στο Χημείο, δώσαμε εξετάσεις στη Χημεία και δεν έχω καταλάβει ότι η Χημεία έπαψε να αποτελεί επιστήμη. Γενικό Χημείο του Κράτους, όπου δεν κυριαρχεί ο ρόλος της Χημείας, μπορεί να υπάρξει πραγματικά;
    Εσείς λέτε ότι είναι τεχνική Υπηρεσία σε αντιδιαστολή με τον επιστημονικό χαρακτήρα. Ποιά ακριβώς είναι η έννοια του τεχνικού σε αντίθεση με το επιστημονικό;
    Επίσης, ο κάποιος που μίλησε για ένα περιβάλλον που δεν συνάδει ούτε με το Δημόσιο στο δημοκρατικό Κράτος ούτε ιδιαιτέρως με τη φύση του Γ.Χ.Κ. είναι πάλι η υπογράφουσα το σχόλιο. Ο δημόσιος υπάλληλος και δη ο επιστήμονας δεν καλείται μόνο να εκτελέσει εντολές, αλλά και να συνδιαμορφώσει με τις γνώσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις του το έργο της Υπηρεσίας. Πρέπει να υπάρχει αμφίδρομη ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων. Ακόμη και η εκτέλεση των εντολών πρέπει να παίρνει υπ' όψιν της τα πραγματικά δεδομένα. Η απαίτηση για τυφλή και μονομερή εκτέλεση εντολών παραπέμπει σε άλλου είδους ιεραρχίες, μάλλον στρατιωτικού τύπου.
    Ο "πελάτης" στο Δημόσιο δεν είναι η κάθε μορφής ηγεσία, είναι η ίδια η ελληνική κοινωνία που θα έπρεπε να έχει λόγο στην αξιολόγηση, καθώς αυτή αποτελεί και τον πραγματικό "εργοδότη". Πόσοι από μας αναρωτιούνται ποτέ εάν το έργο τους είναι χρήσιμο στην ελληνική κοινωνία; Πότε έγινε δημόσια συζήτηση για το τί περιμένει αυτή η κοινωνία από το Δημόσιο γενικότερα και το Γενικό Χημείο του Κράτους εν προκειμένω; Είμαστε σίγουροι ότι εάν κλείσουν οι Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ. η κοινωνία θα αισθανθεί έλλειμμα ή μπορεί να μην το πάρει καν είδηση ή ακόμη και να ωφεληθεί, γιατί οι εκτελούμενες εργασίες μπορεί να φαίνονται σε μας πολύ σημαντικές, αλλά για τον πολίτη να είναι ανώφελες ή/και ζημιογόνες ενίοτε; Μπορούμε να πείσουμε ότι η Υπηρεσία μας είναι αναντικατάστατη και το έργο της δεν μπορεί να το κάνουν και κάποιοι άλλοι εξ ίσου ή ίσως και καλύτερα;
    Ότι δουλεύουμε όλοι στην ίδια Υπηρεσία είναι αυτονόητο. Ότι όμως υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, και ότι αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, φαίνεται ότι δεν είναι τόσο αυτονόητο. Ίσως εκτός από την κουλτούρα της αξιολόγησης, πρέπει να καλλιεργήσουμε και αυτήν της δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή