Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Αυτοματισμός εισαγωγής δεδομένων στο ΟΠΣ


Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να περνάμε πολλαπλά τελωνειακά δείγματα στο ΟΠΣ τα οποία είναι τα ίδια και έτσι αναγκαζόμαστε να συμπληρώνουμε τα ίδια σχεδόν στοιχεία κάθε φορά πράγμα το οποίο είναι πολύ χρονοβόρο.
Υπάρχουν όμως εργαλεία (εφαρμογές) που μας επιτρέπουν να αποφύγουμε τη  δουλειά αυτή , εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο.
Τα εργαλεία αυτά λέγονται μακροεντολές και ίσως αρκετοί να γνωρίζουν τη χρήση τους στο Excel. Δεν είναι τίποτα άλλο από προγραμματάκια που δημιουργούνται όταν καταγράφουμε με τη βοήθεια μιας εφαρμογής μακροεντολών, τις ενέργειές μας στον υπολογιστή. Λειτουργούν με τη λογική του μαγνητοφώνου (για τους παλιότερους) δηλαδή με τη λειτουργία REC (record) =καταγραφή και τη λειτουργία PLAY (επανεκτέλεση των καταγραμμένων διαδοχικών ενεργειών.
Υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα μακροεντολών για αυτοματοποίηση ιστοσελίδων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ΟΠΣ μιας που το σύστημα εκτελείται σε προγράμματα browser όπως ο Firefox,IE κ.α.
Το πιο απλό και αποτελεσματικό πρόγραμμα το οποίο λέγεται imacros υπάρχει για δωρεάν χρήση με τη μορφή προσθέτου (addon) για Firefox,IE και Google chrome και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λειτουργικά συστήματα Windows,Linux κ.α.
Παρεπιπτώντος θεωρώ λανθασμένη την επιλογή χρήσης  λειτουργικού συστήματος Windows για τους υπολογιστές με ΟΠΣ μιας που όλα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε Linux ,λειτουργικό σύστημα που είναι ασφαλέστερο (χωρίς ιούς) και φθηνότερο (δωρεάν για ατομικούς χρήστες).
Για Firefox το πρόσθετο imacros προστίθεται από την παρακάτω διεύθυνση επιλέγοντας την version 8.9.7.

  

Για να μην εγκατασταθεί νεώτερο version επιλέγουμε διαδοχικά από τη Γραμμή μενού Εργαλεία→Πρόσθετα→Επεκτάσεις→Περισσότερα (στη γραμμή iMacros for Firefox) και στη σελίδα που εμφανίζεται επιλέγουμε κάτω στις  αυτόματες ενημερώσεις Όχι.


Αφού φορτωθεί το πρόσθετο,  το εικονίδιο εκκίνησής του προσθέτου υπάρχει πάνω δεξιά:

Κάνοντας κλίκ ,εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά μια καρτέλα με την εξής μορφή:



Από αυτήν την καρτέλα γίνονται όλοι οι χειρισμοί (καταγραφή, εκτελέσεις, πολλαπλές εκτελέσεις στη σειρά κλπ.
Η διαδικασία εκτέλεσης μίας μακροεντολής έχει καταγραφεί σε βίντεο και μπορώ να τη στείλω σε όποιο συνάδελφο μου τη ζητήσει στέλνοντας μου mail στο:

Οι διαδικασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν περαιτέρω με συνδυασμό χρήσης μακροεντολών στο Excel με μακροεντολές iMacros ή με άλλες εφαρμογές.
Επίσης έχω δημιουργήσει πρόγραμμα που αυτοματοποιεί την εισαγωγή δεδομένων αγορανομικών δειγμάτων (στοιχεία ανάλυσης) από αρχείο Excel αλλά αυτό άλλη φορά.

Μπαζάκας Κωνσταντίνος
Ή Τσέχος Χ.Υ. Ιωαννίνων

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ συνάδελφε, γνωρίζω πολύ λίγα από τα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την προσέγγισή σου, γιατί πέρα από χρονοβόρα, η εισαγωγή ξανά και ξανά των ίδιων στοιχείων, είναι και ψυχοφθόρα, γιατί νιώθει κανείς αρκετά ηλίθιος. Προς το παρόν δεν χειρίζομαι αυτές τις εφαρμογές του ΟΠΣ, αλλά εάν χρειαστεί στο μέλλον, θα ζητήσω τη βοήθειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή