Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Αναδιοργάνωση του ΓΧΚ... πάλι!

Δεν ξέρω αν εσείς το καταλάβατε αλλά ξαναναδιοργανωθήκαμε!
Την προηγούμενη Παρασκευή (συγγνώμη για την καθυστέρηση) έφτασε το έγγραφο που εξηγεί τα σχετικά της Αποφάσεως Δ.ΟΡΓ. Α.1129078 ΕΞ 2016 (ΦΕΚ Β΄2846).


Συνοπτικά οι αλλαγές που προκύπτουν από την ανωτέρω Απόφαση είναι οι εξής:
  1. Το Τμήμα Γ΄ της Δ/νσης Σχεδιασμού, Υποστήριξης Εργαστηρίων και Χημικοτεχνικής Δασμολογίου αποτελεί αυτοτελές Τμήμα της Κ.Υ. και η Δ/νση Σχεδιασμού, Υποστήριξης Εργαστηρίων και Χημικοτεχνικής Δασμολογίου μετονομάζεται σε Δ/νση Σχεδιασμού & Υποστήριξης Εργαστηρίων και αποτελείται από δύο Τμήματα (Τμήμα Α΄ – Τεχνικής Υποστήριξης Εργαστηρίων και Τμήμα Β΄- Σχεδιασμού & Ποιότητας).
  2. Παύεται η λειτουργία των Διευθύνσεων Πειραιά & Αιγαίου και Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και των αντίστοιχων Υποδιευθύνσεων Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
  3. Συστήνονται τέσσερις  νέες Διευθύνσεις ως εξής:

  •   Χ.Υ. Πειραιά, επιπέδου Διεύθυνσης, με έδρα τον Πειραιά, η οποία διαρθρώνεται στα τρία Τμήματα της νυν Υποδιεύθυνσης Πειραιά (Α΄, Β΄ και Γ΄).
  •   ΧΥ Αιγαίου, επιπέδου Διεύθυνσης, με έδρα την Ρόδο, η οποία διαρθρώνεται σε δύο Τμήματα και τρία αυτοτελή Γραφεία (Τμήμα ΧΥ Ρόδου, Τμήμα ΧΥ Μυτιλήνης, Αυτοτελές Γραφείο ΧΥ Σύρου, Αυτοτελές Γραφείο ΧΥ Σάμου, Αυτοτελές Γραφείο ΧΥ Χίου).
  •   Χ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας, επιπέδου Διεύθυνσης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία   διαρθρώνεται στα τρία Τμήματα της νυν Υποδιεύθυνσης Θεσσαλονίκης (Α΄, Β΄ και Γ΄) και στο αυτοτελές Γραφείο ΧΥ  Έδεσσας.
  •   Χ.Υ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επιπέδου Διεύθυνσης, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, η οποία διαρθρώνεται σε τρία Τμήματα και ένα Αυτοτελές Γραφείο (Τμήμα ΧΥ Αλεξανδρούπολης, Τμήμα ΧΥ Σερρών, Τμήμα ΧΥ Καβάλας, Αυτοτελές Γραφείο ΧΥ Ξάνθης).


Νομίζω ότι οι σχετικές δομές σίγουρα εξυπηρετούν καλύτερα από τις προηγούμενες. Και ήταν επιβεβλημένο να γίνουν (αν και συνεχίζω να πιστεύω στην ανεξαρτησία των τμημάτων!).

Όμως αυτό που μου έκανε κακή εντύπωση είναι ότι όλοι αιφνιδιαστήκαμε!!! 
Δεν βρήκα κανέναν άμεσα εμπλεκόμενο (ούτε καν διευθυντή ή τμηματάρχη...) που να έχει ερωτηθεί σχετικά ή να έχει ενημερωθεί για τις αλλαγές όταν ήταν τα σχέδια ακόμη επί χάρτου!
Αν σκεφτώ πόσο χρόνο παίρνει να γίνει ΦΕΚ μια απλή απόφαση, φαντάζομαι ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν τουλάχιστον 5-6 μήνες πριν....
Εντελώς μυστικά....
Λες και κάποιος θα είχε αντιρρήσεις....


Με τη λειτουργία της νέας δομής μπορεί και να φανεί ποιοί ήταν οι λόγοι της τόσης μυστικοπάθειας!

Θα επανέλθω όταν και αν βγάλω καμμιά άκρη...

marigoula

2 σχόλια:

  1. Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού19 Σεπτεμβρίου 2016 στις 7:50 μ.μ.

    Στις 21 Ιανουαρίου 2015 είχαμε γράψει αρκετά πράγματα για την αναδιάρθρωση, μερικά από τα οποία δικαιώνονται σήμερα. Συγκεκριμένα:
    -Αυτή η δαιδαλώδης δομή (Διευθύνσεις, Υπο/νσεις, Τμήματα, αυτοτελή και μή, Γραφεία, αυτοτελή και μή) τί εξυπερετεί τελικά; πάντως, όχι την εύρυθμη λειτουργία του Γ.Χ.Κ. Ελπίζουμε η πολιτική και διοικητική ηγεσία να το έχει αντιληφθή και να προχωρήσει σε περαιτέρω κατάργηση αυτού του πολυπλόκαμου χταποδιού. Αναρωτιόμαστε: ποιά ανάγκη εξυπηρετούσαν οι Υποδιευθύνσεις πριν δύο χρόνια, που τώρα δεν υφίσταται πλέον; άλλαξαν τόσο πολύ τα δεδομένα ή απλώς άλλαξαν τα πρόσωπα; Πόσα χρόνια θα περάσουν άραγε για να καταργηθούν και τα άλλα σημεία των πλοκάμων και να μείνει ένα απλό ντουέτο: διευθύνσεις και αυτοτελή τμήματα;

    -Ότι το αντικείμενο του Δασμολογίου δεν είχε καμμία σχέση με τα αντικείμενα της πρώην Δ/νσης Προσωπικού δεν ήταν προφανές εξ αρχής;

    Φυσικά, δεν περιμένουμε εξήγηση σ' εμάς τους απλούς υπαλληλίσκους, για τα κριτήρια, με τα οποία γίνονται οι Διευθύνσεις, καθορίζονται οι έδρες τους κ.λ.π.

    Το άσχημο είναι ότι πλέον έχουμε χάσει κάθε ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η αντικειμενική αποτίμηση των αναγκών του Κράτους και των τοπικών κοινωνιών, τόσο στην αναδιάρθρωση των δομών του Γ.Χ.Κ., όσο και στην κατανομή του προσωπικού, η οποία επίσης σε πολλά σημεία έχει ξεφύγει από τη λογική (π.χ. Χ.Υ. Μυτιλήνης, ένας χημικός, Χ.Υ. Χίου και Σάμου, από τέσσερις εκάστη).
    Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι κυρίαρχο κριτήριο παραμένει η εξυπηρέτηση των πελατειακών αντιλήψεων, και πολύ φοβούμαστε ότι αυτό θα συνεχιστεί αενάως, εις βάρος του πραγματικού ρόλου του Γ.Χ.Κ., ο οποίος είναι (όπως και κάθε δημόσιας Υπηρεσίας) η εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι το βόλεμα των "ημετέρων" της εκάστοτε εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρά το τροπάριο της αναδιοργάνωσης, προβλέπω ότι:
    Σε καμιά δεκαετία θα ξαναπάμε στην προ του 14 κατάσταση.
    Θα έχουμε λιγότερες δομές από τότε αλλά χωρίς υπαλλήλους σε αυτές, ακριβώς όπως τότε..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή