Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Ένσταση!

Μπορώ να εκφράσω την ένστασή μου, σχετικά με τον προϋπολογισμό υπερωριών και κινήσεων για το 2016;
(και όχι να μου πείτε, εγώ πάλι θα την εκφράσω...)


Έχουμε μια υπηρεσία που έχει μηχανοργάνωση, στατιστικά, πολλά φύλλα Excel κτλ κτλ. 

Θέλει να προϋπολογίσει κόστος μετακίνησης και υπερωριών.... 

Παίρνει τα αρχεία της και βλέπει τις αντίστοιχες δαπάνες π.χ. για τα 3 τελευταία έτη (δουλειά ενός υπαλλήλου, ας πούμε για μία ολόκληρη μέρα)

Στέλνει ένα email λέγοντας σε όλους τι αριθμός υπήρξε και προτείνει το μέσο όρο των τριών ετών!

Κάθε τμήμα, ανάλογα με το αν έχει επιπλέον από τις συνήθεις δραστηριότητες (ή και λιγότερες) εκφράζει σχετική άποψη (δουλειά 1 ώρας ενός ακόμη υαπλλήλου).
Θέμα λήξαν......

Τώρα, στη μέση σωρείας εργασιών για το κλείσιμο της χρονιάς, πρέπει, τουλάχιστον 1-2 υπάλληλοι ανά τμήμα, να ασχοληθούν με το να ψάξουν και να στείλουν προϋπολογισμούς......

Δε νομίζω ότι γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα.... (Ίσως, βέβαια να είναι και αυτός ο λόγος που ποτέ δε με βλέπω ως ανώτατο στέλεχος της Διοίκησης......)

Και χθες στο Facebook, διάβαζα την παρακάτω ιστορία (την αντιγράφω από εδώ). Περί γραφειοκρατίας, ο λόγος:


Ήταν μια φορά κι έναν καιρό ένα ευτυχισμένο, παραγωγικό μυρμήγκι που ξεκινούσε κάθε μέρα πρωί-πρωί για τη δουλειά του. Περνούσε όλη του τη μέρα δουλεύοντας και τραγουδώντας, μες την καλή χαρά! Του άρεσε πάρα πολύ να εργάζεται και φυσικά η απόδοσή του ηταν εξαιρετική. Μόνο που-δυστυχώς!- στην επιχείρηση δεν υπήρχε manager να το κατευθύνει !....
Ο Κηφήνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, αποφάσισε πως αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο κι έτσι δημιούργησε μια θέση manager, για την οποία προσέλαβε μια ιδιαίτερα εμπειρη Πασχαλίτσα. Πρώτο μέλημα της Πασχαλίτσας ηταν να εποπτεύσει το ωράριο του Mυρμηγκιού και για αυτό προχώρησε αμέσως στην οργάνωση ενος συστήματος ελέγχου με κάρτες.
Σύντομα χρειάστηκε να προσλάβει μια γραμματέα, που ανέλαβε να ετοιμάζει τους φακέλους αναφοράς με τη βοήθεια μιας νεοπροσληφθείσης Αράχνης. Η Αράχνη επιφορτίστηκε με το σύστημα αρχειοθέτησης καθώς και με το τηλεφωνικό κέντρο. Στο μεταξύ το ευτυχισμένο μυρμήγκι συνέχισε να δουλεύει, να δουλεύει να δουλεύει... 
Ο Κηφήνας ηταν τόσο ευχαριστημένος με τις καθημερινές αναφορές που λάμβανε απο την Πασχαλίτσα που της ζήτησε να του ετοιμάσει μια συγκριτική μελέτη με γραφήματα και ανάλυση τάσεων. Έτσι απευθύνθηκαν σε μια Κατσαρίδα, στην οποία αγόρασαν ένα νέο σετ υπολογιστή-εκτυπωτή, για να βοηθήσει στην εκπόνηση της μελέτης. Το ευτυχισμένο παραγωγικό Μυρμήγκι άρχισε δειλά δειλά να διαμαρτύρεται για όλη αυτή τη γραφειοκρατία και το χαρτοβασίλειο. Μοιραία οι ρυθμοί της δουλειάς του άρχισαν να μειώνονται... 
Ο Κηφήνας αποφάσισε να πάρει αμέσως μέτρα για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση κι έφερε επειγόντως έναν ειδικό διευθυντή, αρμόδιο να επιβλέπει το ευτυχισμένο παραγωγικό Μυρμήγκι. Τη θέση ήρθε να καλύψει ένας Τζίτζικας, που άλλαξε αμέσως τη φθαρμένη επίπλωση του γραφείου του και ζήτησε μια ειδική εργονομική πολυθρόνα κι έναν υπολογιστή με επίπεδη οθόνη! Βέβαια με τόσους υπολογιστές που μαζεύτηκαν η εταιρεία υποχρεώθηκε να αγοράσει κι έναν server. Ο νέος διευθυντής ένιωσε σύντομα την ανάγκη να προσλάβει εναν υποδιευθυντή, ώστε με τη βοήθειά του να καταστρώσει ένα στρατηγικό πλάνο και τον προϋπολογισμό του νέου αυτού τμήματος. Όσο γίνονταν όλα αυτά το Μυρμήγκι ένιωθε όλο και λιγότερο ευτυχισμένο, όλο και λιγότερο παραγωγικό! Ο Τζίτζικας δεν έχασε χρόνο «πρέπει να παραγγείλουμε μια έρευνα σχετικά με τα προβλήματα του επαγγελματικού περιβάλλοντος και τις αντιδράσεις των εργαζομένων» τόνισε!  
Μόνο που μια μέρα ο Κηφήνας, καθώς μελετούσε τις αναφορές και τα στοιχεία, συνειδητοποίησε ότι ο τομέας στον οποίο προσέφερε τις υπηρεσίες του το Μυρμήγκι δεν ηταν πλέον τόσο κερδοφόρος... Αμέσως ζήτησε απο την Κουκουβάγια να γνωμοδοτήσει πάνω στο θέμα και να εισηγηθεί κάποιες λύσεις. Τρείς μήνες αργότερα η Κουκουβάγια έφερε την έκθεσή της που κατάληγε ως εξής: "Στην επιχείρηση υπάρχει πλεόνασμα προσωπικού". Χωρίς δεύτερη σκέψη ο Κηφήνας ακολούθησε τη συμβουλή της Κουκουβάγιας και απέλυσε το Μυρμήγκι...

marigoula 

2 σχόλια:

  1. Μπράβο, Μαριγούλα, πολύ ωραίο το παραμύθι. Διάβασα και το υπόλοιπο. Βέβαια, μετά την απόλυση του μυρμηγκιού, θα ακολουθήσει και η κατάρρευση όλων των άλλων, γιατί σύντομα θα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει τίποτε πια για να εποπτεύσουν, να οργανώσουν, να κάνουν απολογισμό κ.ο.κ.
    Όσο για το εάν θα γίνεις ποτέ ανώτατο στέλεχος της Διοίκησης, μη στενοχωριέσαι, γιατί η ευτυχία είναι αντιστρόφως ανάλογη της θέσης στην κλίμακα της ιεραρχίας. Καλύτερα, λοιπόν, ευτυχισμένα μυρμήγκια, και εάν απολυθούμε κάποτε, κάτι θα βρούμε να κάνουμε μέσα στην ταπεινότητά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To κακό με τα Μυρμήγκια στο Γ.Χ.Κ. (και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα) είναι ότι έχουν ονοματεπώνυμο, τα ξέρουμε/ξέρετε (όπως και τους Κηφήνες φυσικά)αλλά..... κι επειδή μετά το αλλά συνήθως λέγονται οι σκληρές αλήθειες... ε ο καθένας ας σκεφτεί ό,τι θέλει!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή