Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Σχολιασμοί και σκέψεις περί μεταρρύθμισης στο Δημόσιο συνέχεια (μέρος Β)....


Αγαπητή/τέ συνάδελφε, σέβομαι τη υποστήριξή σου στην συμπαθή κάστα των χημικών, αλλά Χημεία δεν ασκούν μόνο αυτοί. Την ασκούν (με την κατά άτομο επιτυχία ή αποτυχία) και γεωπόνοι, χημικοί μηχανικοί, φαρμακοποιοί και πάει λέγοντας. Επίσης, όσο υπάρχουν άχρηστοί ή ικανοί χημικοί, άλλο τόσο άχρηστοι ή ικανοί Διοικητές αποφοιτούν από τις σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων ή τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εννοείται πως η ικανότητα διοίκησης θα πρέπει να αξιολογείται με βάση κατάλληλα κριτήρια και σίγουρα όχι με το τι βασικό πτυχίο κουβαλάει ο καθένα. Μπορεί πράγματι ένας χημικός του ΓΧΚ να αποδειχθεί άξιος διοικητής. Εμείς θα πρέπει να φτιάξουμε το κατάλληλο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής ούτως ώστε να επιλεγεί αυτός κι όχι ο οποιοσδήποτε κολλητός κολλητού κομματικός και πάει λέγοντας. Η βασική φυσιογνωμία του ΓΧΚ λοιπόν πρέπει να είναι πράγματι η Χημεία, την οποία πιστεύω θα τη διασφαλίσει καλύτερα ένας άξιος διοικητής που μπορεί να είναι π.χ. οικονομολόγος σε σχέση με έναν ανίκανο Διοικητή ο οποίος όμως θα είναι δικό μας παιδί. Και ναι, επειδή ζοριστήκαμε ΟΛΟΙ να μπούμε σε αυτό το σπίτι που λέγεται ΓΧΚ δε σημαίνει ντε και καλά πως είμαστε ικανοί και να το διοικήσουμε επειδή μόνο και μόνο λεγόμαστε χημικοί. Εμένα αυτό είναι που μου ακούγεται λίγο αλαζονικό. Το ΓΧΚ δε μας ανήκει. Απλώς το υπηρετούμε έναντι σεβαστού αντιτίμου ο καθένας με το δικό του μέτρο αγάπης και φιλοτιμίας. Με ανοιχτές διαδικασίες και μετρήσιμα κριτήρια αξιολόγησης και ξεκάθαρη στοχοθεσία/στρατηγική του οργανισμού, να επιλέγεται ο κατάλληλος είτε από το Δημόσιο είτε από τον Ιδιωτικό τομέα με επιλέξιμη μια γκάμα πτυχίων (χημικοί, χημικοί μηχανικοί, φαρμακοποιοί, γεωπόνοι, απόφοιτοι διοίκησης επιχειρήσεων, οικονομολόγοι)

Πριν 10 χρόνια, είχα την τύχη να φιλοξενηθώ ως επιστημονικός επισκέπτης στις εγκαταστάσεις τις Astra Zeneca (μιας από τις κορυφαίες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο) στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Ένα από τα πολλά που μου έκανε εντύπωση ήταν η διπλή, παράλληλη ιεραρχία. Η μια ιεραρχία ήταν η επιστημονική (ερευνητές, επισκέπτες καθηγητές, αναλυτές κ.τ.λ.). Η άλλη ήταν η οικονομική-διοικητική. Ως ανώτατο στέλεχος της επιστημονικής ιεραρχίας μπορούσες να διαχειριστείς 100 ευρώ. Ως ανώτατο στέλεχος της οικονομικής-διοικητικής ιεραρχίας μπορούσες να διαχειριστείς 1000 ευρώ. Επιπλέον, ο επικεφαλής της επιστημονικής ιεραρχίας ήταν υφιστάμενος του επικεφαλή της διοικητικής-οικονομικής. Δηλαδή τον τελευταίο λόγο για διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, στη στρατηγική της εταιρίας και στη διαχείριση των κονδυλίων την είχε (πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική ιεραρχία) η διοικητική-οικονομική ιεραρχία. Τι να κάνουμε ρε παιδιά, δε σπουδάσαμε διοικητές αλλά χημικοί. Ζούμε πια στην εποχή της εξειδίκευσης. Έτσι πάει ο κόσμος μπροστά. Τώρα θα μου πεις, το Χημείο απασχολεί 400 άτομα και η Astra Zeneca μόνο στο Μάντσεστερ απασχολούσε 3500. Επίσης η Asrta Zeneca έχει ως σκοπό το κέρδος ενώ το ΓΧΚ θα πρέπει να έχει ως βασικό στόχο την Ποιότητα Υπηρεσιών, την Αριστεία, την προστασία του καταναλωτικού κοινού και τη διασφάλιση των φορολογικών εσόδων του κράτους, όλα αυτά φυσικά με ορθολογική και βιώσιμη χρήση υλικών και ανθρώπινων πόρων. Εντάξει, απλά με το παράδειγμα προσπαθώ να μεταφέρω μια φιλοσοφία και μια κουλτούρα εξειδίκευσης και βέλτιστων πρακτικών διοίκησης, οι οποίες πιστεύω επιλέγοντας με εξωστρέφεια και ουσιαστικά κριτήρια τα κατάλληλα άτομα για να τις εφαρμόσουν (από Δημόσιο ή Ιδιωτικό τομέα) θα βοηθούσαν τα μέγιστα στην αναβάθμιση του ΓΧΚ.

Σχετικά τώρα με τους διευθυντές από άλλους χώρους, δεν κατάλαβα τι εννοείτε εξωτερικά κονκλάβια. Εγώ ξέρω ότι το Δημόσιο διοικείται αποκλειστικά από κονκλάβια κομματικής κατά κύριο λόγο φύσης. Μόλις χθες ήμουν σε μια παρέα εκπαιδευτικών και μου λέγανε πως ήδη γνωρίζουν τον επόμενο διευθυντή Β'θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, λόγω επικείμενης αλλαγής της Κυβέρνησης. Αν αυτό δεν είναι διοίκηση μέσω κονκλαβίων τότε τι είναι;; Που είναι οι διαδικασίες, που είναι η διαφάνεια, η αξιοκρατία!!! Τι να πω!! Για να μη μιλήσω για τα δικά μας. Με ποιες διαδικασίες διαφάνειας παύθηκε ο πρώην Διευθυντής μας από την κα Σαββαΐδου μόλις ανέλαβε καθήκοντα, πως εγκρίθηκαν τα περιγράμματα των θέσεων χωρίς να πάρει χαμπάρι ούτε ο Σύλλογος, με τη συγκατάθεση μάλιστα της Διοίκησής μας. Με ποιες δημοκρατικές και αξιοκρατικές διαδικασίες διώξανε το Θεοχάρη από τη ΓΓΔΕ; Που είναι η διαφάνεια σε αυτή την περίπτωση;      

Ένας εξωτερικός (από τον ιδιωτικό τομέα) διευθυντής, θα παραιτηθεί από την προηγούμενη θέση του και θα αναλάβει με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου (θητεία) τη διεύθυνση του ΓΧΚ. Δεν θα έχει αυτός λέτε κίνητρο να πετύχει στη θέση αυτή; Η ικανοποίηση των φιλοδοξιών του θα περνάει μέσα από την επιτυχία του ΓΧΚ διότι τα πεπραγμένα του θα καταγραφούν στο βιογραφικό του και θα αποτελέσουν κριτήρια για την εύρεση της επόμενης θέσης του. Όσο για γνωριμίες, όσες γνωριμίες μπορεί να έχει αυτός άλλες τόσες θα έχει και ένας του Δημοσίου ή ακόμα και ένας δικός μας υπάλληλος. Αν όμως οι διαδικασίες και τα κριτήρια είναι διαφανή, απλά, μετρήσιμα και αδιάβλητα, οι γνωριμίες δε θα παίζουν και μεγάλο ρόλο. Πρωτεύουσα σημασία θα έχει η υλοποίηση της στοχοθεσίας και της στρατηγικής οι οποίες θα συνδιαμορφώνονται από κοινού με τις επιτελικές, τους υπαλλήλους (μέσω του συλλόγου) και φυσικά τη ΓΓΔΕ. 

Αντίθετα, ένας δημόσιος υπάλληλος που πληρεί να κριτήρα που θέτει π.χ. η Pharmathen για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, θα μπορεί να παίρνει την 5ετή άδεια άνευ αποδοχών και χωρίς να χάνει τη δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα (εκ του ασφαλούς) θα μπορεί να διεκδικήσει και να ασκήσει διευθυντική θέση στον ιδιωτικό τομέα. Πάλι σε πλεονεκτική θέση θα είναι σε σχέση με τον συνάδελφο του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αφού λήξει η θητεία του στο ΓΧΚ θα ψάχνει και πάλι για την επόμενη δουλειά του (με βάση το βιογραφικό του, τις γνωριμίες του ή οτιδήποτε άλλο). Ενώ ο Δημόσιος συνάδελφος θα γυρίσει ωραία και καλά στην υπηρεσία του και στη θαλπωρή του Δημοσίου. Αν και μεταξύ μας δε νομίζω να υπάρχουν και πολύ συνάδελφοι που θα ήθελαν διοικητική θέση στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί τα πράγματα παίζονται αλλιώς και κάθε μέρα πρέπει να σπας αυγά, διότι είσαι υπεύθυνος για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και το μέλλον δεκάδων ή εκατοντάδων οικογενειών. Μια χαρά είναι και η καρεκλίτσα του Δημοσίου. Είναι απάνεμη και σπανίως βρέχει! Εξάλλου, ποιος θα γυρίσει να σου ζητήσει ευθύνες για την ενδεχόμενη ανεπάρκειά σου;;

Σας χαιρετώ συναδελφικά,

Τάσος Σακαλής, Αυτ. Γρ. Χ.Υ. Ξάνθης

8 σχόλια:

  1. Αγαπητέ συνάδελφε, οι απόψεις μου δεν πηγάζουν από την επιθυμία στήριξης καμμίας "συμπαθούς" κάστας και αυτό το έχω (νομίζω) αποδείξει στην πορεία μου στο Γ.Χ.Κ. Απλώς, έχω άλλη θεώρηση για κάποια πράγματα. Δεν χαρακτηρίζω a priori ούτε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους βολεμένους και διαπλεκόμενους ούτε όλους τους ιδιωτικούς τολμηρούς και μεγαλόψυχους. Γενικώς, δεν μου αρέσουν οι καθολικοί αφορισμοί, διότι στα σχεδόν 60 χρόνια της ζωής μου, έβγαλα το συμπέρασμα ότι αυτοί οι αφορισμοί απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
    Αντιθέτως, θεωρώ ότι κάθε άνθρωπος στη θέση που κατέχει μπορεί να αφιερώσει τις δυνάμεις του για να αναβαθμίσει την κοινωνική προσφορά και το ρόλο αυτής της θέσης. Μάλιστα, ο δημόσιος υπάλληλος έχει περισσότερο από άλλους τη δυνατότητα να το κάνει, μιας και δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης και η υποταγή στο "αφεντικό" και άλλοι παράγοντες που εκφεύγουν του παρόντος. Το πιστεύω αυτό και νομίζω πως και άλλοι το κάνουν πράξη. Εάν πίστευα πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τόσο αναπόδραστα απαξιωμένοι, τότε δεν θα ήμουν δημόσιος υπάλληλος.
    Γιατί εάν παρέμενα με αυτή τη νοοτροπία στο Δημόσιο, τότε θα ενσάρκωνα, όλα όσα κατηγορώ. Και αφού θα πίστευα ότι αυτή η κατάσταση έχει καθολική ισχύ και δεν μπορώ να την αλλάξω, κάθε μέρα που θα έβλεπα τον εαυτό μου στον καθρέφτη, θα ντρεπόμουν.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστάσιος Σακαλής, Αυτ. Γρ. Χ.Υ. Ξάνθης27 Ιανουαρίου 2015 στις 8:14 π.μ.

      Αγαπητή/τέ συνάδελφε, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Εξάλλου αυτός είναι και ο πυρήνας της σκέψης μου. Η απόρριψη των καθολικών αφορισμών. Δεν ισχύει ο τεμπέλης Δημόσιος Υπάλληλος όσο δεν ισχύει ο άξιος ιδιωτικός υπάλληλος και το αντίθετο. Όλα παίζουν. Κάθε άνθρωπος κουβαλάει το δικό του αποτύπωμα και καθήκον της κοινωνίας μας είναι να τον αξιολογεί, να τον βελτιώνει και να τον αξιοποιεί ορθά, αποτελεσματικά και δίκαια κατά το δυνατόν.

      Υ.Γ: Συγγνώμη αν προκάλεσα κάποια ενόχληση με τη φράση μου "συμπαθής κάστα". Εξάλλου κι εγώ χημικός είμαι. Απλώς τρέφω μεγάλη απέχθεια στις κάστες και στις συντεχνίες διότι πιστεύεω αποτελούν βασική αιτία αναξιοκρατίας και αδυναμίας να ορθοποδήσει αυτός ο τόπος. Μπορούμε αν θέλετε να το συζυτήσουμε σε επόμενο διάλογό μας.

      Με σεβασμό,

      Τάσος Σακαλής

      Διαγραφή
    2. Τι ειρωνεία άραγε να λέει κάποιος "Απλώς τρέφω μεγάλη απέχθεια στις κάστες και στις συντεχνίες διότι πιστεύω αποτελούν βασική αιτία αναξιοκρατίας και αδυναμίας να ορθοποδήσει αυτός ο τόπος" έχοντας επιστρατεύσει το σύνολο των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών του τόπου για ...Υπάρχει και όριο στην αμετροέπεια.

      Διαγραφή
  2. μιλας εξ ιδίας πείρας ανώνυμε? ή τωρα που είσαι ε.α. δεν έχεις τι άλλο να κάνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι ε.α. και μιλώ γιατί "έχουμε" γονατίσει υπηρεσιακά από τέτοιες καταστάσεις και διαδικασίες ανώνυμε.

      Διαγραφή
  3. Εγώ λέω να ιδιωτικοποιηθεί κατευθείαν το Χημείο τι χρειαζόμαστε manager απο τον ιδιωτικό τομέα και μεσοβέζικα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Τάσο, χαιρετώ σε από την πρωτεύουσα!
    Θα σου ξαναγράψω ότι διαφωνούμε ριζικά. Τι δουλειά έχουν οι managers στο δημόσιο και μάλιστα από τον ιδιωτικό τομέα; Τι θα τους προσελκύσει; Η αγάπη τους για το δημόσιο και το ΓΧΚ; Συμμετοχή στα κέρδη με bonus ή τα εντυπωσιακά πακέτα αμοιβών που υπόσχεται το κράτος; Μάλλον το άραγμα και η ανευθυνότητα, ή για να χρησιμοποιήσω τα δικά σου λεγόμενα "μια χαρά είναι και η καρεκλίτσα του Δημοσίου. Είναι απάνεμη και σπανίως βρέχει! Εξάλλου, ποιος θα γυρίσει να σου ζητήσει ευθύνες για την ενδεχόμενη ανεπάρκειά σου;"
    Επίσης, έχεις την εντύπωση ότι φταίνε οι διοικήσεις του ΓΧΚ και οι σπουδές τους για τα χάλια μας ή η αδυναμία υπέρβασης των απίστευτα γραφειοκρατικών διαδικασιών που περιβάλλουν κάθε υφή της καθημερινότητάς μας; Εδώ, για να αγοράσεις αντιδραστήρια, ανταλλακτικά και εξοπλισμό, για να μπορέσεις να εξασφαλίσεις service θέλεις τουλάχιστον ένα χρόνο αν είσαι τυχερός. Όταν ζητάς πόρους, αντιμετωπίζεσαι σαν να ζητάς να τους καταχραστείς και πρέπει να πείσεις τα αρμόδια όργανα ότι δεν είσαι απατεώνας ή φυλακόβιος. Για να καταγράψεις ένα δείγμα και να συντάξεις μια έκθεση εξέτασης, χρειάζεσαι ένα μισάωρο κατά μέσο όρο. Αυτές οι διαδικασίες είναι που μας έχουν δέσει τα χέρια, η βαθιά προσήλωση σ' αυτές και η αδυναμία μας να τις αλλάξουμε. Κι όχι μόνο δεν τις αλλάζουμε, αλλά κρύβουμε και τις ευθύνες μας πίσω από αυτές. Ενώ, όπως λέει η Αλεξάνδρα, θα έπρεπε να προσπαθούμε καθημερινά να τις αλλάξουμε, γιατί στο τέλος θα ντρεπόμαστε τους εαυτούς μας. Η διοίκηση μας μάρανε.... Δες τι γίνεται με τη νέα κωδικοποίηση...
    Επίσης, θα μου επιτρέψεις να επισημάνω ότι πέφτεις σε ορισμένες "αντιφάσεις". Θέλεις οι στόχοι, το στρατηγικό πλάνο, οι περιγραφές θέσεων εργασίας, ο τρόπος αξιολόγησης (και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο) να συνδιαμορφώνονται από τη διοίκηση και το σύλλογο. Στη GSΚ (και στην πλειονότητα των ιδιωτικών εταιρειών) έχουν άραγε κάποιο λόγο οι εργαζόμενοι σε όλα αυτά; Υπάρχουν καν σύλλογοι εργαζομένων (γιατί μου φαίνεται ότι ο νεοφιλελευθε¬ρισμός τα τσαλαπάτησε όλα αυτά εδώ και τρεις δεκαετίες) που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του τρόπου διοίκησης των ιδιωτικών εταιρειών; Από όσα γνωρίζω, όχι. Πουθενά στον πλανήτη. Αλλά εμείς θέλουμε να συμμετέχουμε στις διαδικασίες αυτές, ακόμα και στον τρόπο που διαμορφώνεται το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας μας, κι αν αυτό δεν μας αρέσει, να επικαλούμαστε ένα σωρό μπούρδες για να το φέρουμε στα μέτρα μας (ίσως και ...θεία βοήθεια όπως υπαινίσσεται κάποιος συνάδελφος παραπάνω). Όσο δε για το ενδεχόμενο να φύγει κάποιος με άδεια άνευ αποδοχών για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να του κρατάμε τη θέση για καμιά 5ετία στο ΓΧΚ μέχρι να αποφασίσει να επιστρέψει (μήπως να του τη ζεσταίνουμε κιόλας), δεν νομίζω ότι ισχύει. Όποιος θέλει να ιδιωτεύσει, καλή του τύχη Τάσο μου. Η πολυαγαπημένη μας GSK ακολουθεί τόσο πρωτοπόρες πολιτικές με τα στελέχη της? Πολύ αμφιβάλλω.
    Μακριά λοιπόν οι μανατζαραίοι και τα "bisexual" συστήματα διοίκησης. Υπάρχουν εξαιρετικά στελέχη στους δημόσιους οργανισμούς, συστήματα διοίκησης που έχουν νομοθετηθεί αλλά δεν εφαρμόζονται και διεθνείς πρακτικές οι οποίες είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις εθελοτυφλούσαν για να βολεύονται αυτές και οι παρατρεχάμενοί τους.
    Σου έγραψα και πριν – ελπίζω ότι η κατάσταση που γνωρίζαμε θα αλλάξει άρδην.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς
    ΗΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαιρετική κατά τη γνώμη μου προσέγγιση. Θα ήθελα μάλιστα να προσθέσω ότι προκειμένου να γίνει μια μεταρρύθμιση σε μια δημοκρατική κοινωνία, χρειάζεται βεβαίως η κατάλληλη πολιτική ηγεσία που θα δώσει την ώθηση, αλλά πάνω απ' όλα απαιτείται συμμετοχή ενός κρίσιμου αριθμού πολιτών που θα κινήσουν τα πράγματα από τη "βάση" (όπως λέγαμε κάποτε στην αριστερή φρασεολογία).
      Αυτό ισχύει και για το Δημόσιο. Η μεταρρύθμιση δεν θα έλθει μόνο από πάνω και απ' έξω, γιατί τότε πιθανότατα δεν θα είναι ούτε πραγματική ούτε εφαρμόσιμη. Η μεταρρύθμιση θα έλθει, εάν ο καθένας από μας αποφασίσει να προωθήσει αλλαγές στον τομέα του στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Αλλαγές που θα επιφέρουν μείωση της γραφειοκρατίας, κατάργηση "δήθεν" ελεγκτικών διαδικασιών, εμπιστοσύνη στον πολίτη, στον επιχειρηματία, στον υπάλληλο. Χρειάζεται, λοιπόν, μεταρρυθμιστικό ρεύμα με προτάσεις για τα μεγάλα θέματα που πρέπει να νομοθετηθούν, άμεση λήψη μέτρων για τα μεσαία θέματα που μπορούν να διευθετηθούν στο επίπεδο των Υπηρεσιών, ευελιξία και ρεαλισμός στα μικρά, καθημερινά θέματα (που όμως παίζουν τεράστιο ρόλο).
      Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας είναι να επιλέξει τα κατάλληλα πρόσωπα στις θέσεις ευθύνης, να δώσει ώθηση στις προτεινόμενες αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση και να τις υιοθετήσει νομοθετικά. Η κύρια όμως ευθύνη βαρύνει εμάς τους "πολίτες" στην κάθε θέση, για να στρώσουμε αυτό το δρόμο.
      Και επειδή, είμαστε άνθρωποι των θετικών επιστημών, πρέπει να αρχίσουμε άμεσα με πρωτοβουλία μας. Προτείνω το νέο Δ.Σ. που θα εκλεγεί να προχωρήσει σε κάλεσμα προς τα μέλη του κατ' αρχήν για διατύπωση θέσεων και προτάσεων, που απορρέουν από την εμπειρία του καθενός μας, θέσεων που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του ρόλου της Υπηρεσίας μας σε όλα τα επίπεδα με κύριο στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας, σε τελικό στάδιο τη συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας.
      Είναι ευτύχημα ότι διαθέτουμε ήδη το κατάλληλο βήμα, τον Ετεροπολικό δηλαδή. Χρειάζεται, όμως, να ξεπεράσουμε αυτήν την εσωστρέφεια που μας έχει κατακλύσει και έχει οδηγήσει στην αλαλία και να ανεβούμε ξανά στο βήμα του δημόσιου διαλόγου. Χωρίς φόβο πως εάν καταργήσουμε τη γραφειοκρατία θα καταργηθούμε, και με πάθος, το αέναο πάθος για να προχωράμε την κοινωνία μας όλο και σε καλύτερα επίπεδα.

      Διαγραφή