Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Περιγράμματα θέσεων



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                               Αθήνα, 20-1-2015
ΓΕΝΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ                                  Αρ. Πρωτ.: 5
Αναστ. Τσόχα 16
Αθήνα 115 21
Τηλ. 210 6479115,116
Τηλ. Προέδρου: 210 6479136-261
E-mail: syllogos_gxk@gcsl.gr



ΠΡΟΣ:

1. Γενική Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων κ. Αι. Σαββαϊδου
2. Προϊστάμενο Γενικής Δ/νσης ΓΧΚ κ. Ν. Βλάχο
3. Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Δ/νση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού

KOIN.:
1. Όλοι οι συνάδελφοι
2. ΟΣΥΟ
3. ΟΤΥΕ
4. ΠΟΕ ΔΟΥ

ΘΕΜΑ: « Έγκριση κατάρτισης των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και των Αυτοτελών Διευθύνσεων αυτής»

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την Απόφαση της Γενικής Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων, με αριθμό ΔΔΑΔ Γ 1000237 ΕΞ 2015/30-12-2014, σχετικά με την έγκριση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας των προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας της ΓΓΔΕ.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κάποιος τη σύγχυση των περιγραφόμενων στην εν λόγω Απόφαση, τόσο όσον αφορά την περιγραφή των θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατα τεθέν σε ισχύ Προεδρικό Διάταγμα 111/2014 καθώς και τις Αποφάσεις της ΓΓΔΕ σχετικά με την εξουσιοδότηση υπογραφής, όσο και τα προσόντα που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων αυτών.

Είναι φανερό, ότι όσον αφορά στο ΓΧΚ, αυτά έγιναν (στην καλύτερη περίπτωση) με προχειρότητα, άγνοια και μεροληψία και απορούμε πως προσυπογράφηκαν από τη Διοίκησή μας. Είναι δε, απορίας άξιο γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν τα ήδη υποβληθέντα από την Υπηρεσία μας περιγράμματα θέσεων (τα οποία ήταν προϊόν διαβούλευσης και εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπ. Διοκ. Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης) και δημιουργήθηκαν νέα. Τελικά γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά (χείρα);

Δεν αξίζει τον κόπο να αναλύσουμε διεξοδικά σημείο προς σημείο τις αντιφάσεις, τα λάθη και τις ατέλειες της Απόφασης.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής απαράδεκτα σημεία:
  • Το γεγονός ότι προδιαγράφεται ως απαραίτητο προσόν των Διευθυντών των Δ/νσεων της ΚΥ του ΓΧΚ πτυχίο ΑΕΙ κατά προτίμηση συναφές με τα αντικείμενα της κάθε Διεύθυνσης που έρχεται σε αντίφαση με το π.δ. 111/2014 (άρθρο 124) στο οποίο καθορίζεται σαφώς ότι στις Δ/νσεις ΚΥ προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Χημικών ή υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ οποιουδήποτε κλάδου που πληρούν τις αντίστοιχες προϋποθέσεις διορισμού (δηλαδή χημικοί ή χημικοί μηχανικοί μόνο).
  • Tο γεγονός ότι σε δύο Διευθύνσεις της Κ.Υ. του ΓΧΚ (Δ/νση Αλκοόλης και Τροφίμων και Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων) που διαφοροποιούνται μόνο ως προς το θεματικό αντικείμενο αλλά με ίδιες απαιτήσεις προσόντων των Προϊσταμένων με βάση τις αρμοδιότητές τους, είναι τελείως διαφορετικά τα απαιτούμενα τυπικά και επιθυμητά προσόντα. Είναι ακατανόητο γιατί:
    • Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αλκοόλης και Τροφίμων πρέπει να κατέχει την αγγλική ή γαλλική γλώσσα και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων μόνο την αγγλική;
    • Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αλκοόλης και Τροφίμων να διαθέτει απαραίτητα πενταετή εμπειρία σε βιομηχανίες ή εργοστάσια αλκοόλης και τροφίμων;
    • Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αλκοόλης και Τροφίμων πρέπει απαραίτητα να διαθέτει εμπειρία σε θέση Προϊσταμένου Τμήματος ή Δ/νσης (το ίδιο ισχύει και για τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Σχεδιασμού, Υποστήριξης Εργαστηρίων και Χημικοτεχνικής Δασμολογίου) ενώ αυτή η εμπειρία δεν είναι απαραίτητη στον Προϊστάμενο της Δ/νσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων!
    • Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων να κατέχει σαν επιθυμητό προσόν μεταπτυχιακό τίτλο και εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που δεν είναι επιθυμητά στον Προϊστάμενο της Δ/νσης Αλκοόλης και Τροφίμων; και αντίστροφα
    • Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αλκοόλης και Τροφίμων να κατέχει επιθυμητά εξειδίκευση σε θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες της Δ/νσής του και να διαθέτει εμπειρία από συμμετοχή σε συλλογικά όργανα της Ε. Ένωσης που δεν είναι απαραίτητα στον Προϊστάμενο της Δ/νσης Ενεργειακών, Βιομηχανικών & Χημικών Προϊόντων;
  • Το γεγονός στο περίγραμμα θέσης του Προϊσταμένου της Δ/νσης Σχεδιασμού, Υποστήριξης Εργαστηρίων και Χημικοτεχνικής Δασμολογίου:
    •  δεν αναφέρεται πουθενά το καθήκον της εποπτείας εφαρμογής του Συστήματος Ποιότητας του ΓΧΚ, ως Υπεύθυνου Ποιότητας όλου του ΓΧΚ
    • στα εργαλεία που χρησιμοποιεί αναφέρεται ο συντονισμός και η εποπτεία καταχώρισης στοιχείων του ΟΠΣ, το οποίο είναι αρμοδιότητα
  • Το γεγονός ότι στο περίγραμμα του Προϊσταμένου της Γενικής Δ/νσης είναι απαραίτητο προσόν η εμπειρία στη Διοίκηση μεγάλων Οργανισμών, ενώ σε πολύ μεγαλύτερες υπηρεσίες δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο (π.χ. Γεν. Δ/νση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης).

Ο σύλλογος εργαζομένων του ΓΧΚ διαφωνεί πλήρως με τη συγκεκριμένη Απόφαση όσον αφορά το ΓΧΚ και ζητάει την αναθεώρησή της, με βάση τις προτάσεις που είχαν δοθεί από την Υπηρεσία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

   Η Πρόεδρος                                      Η Γεν. Γραμματέας
Ευγενία Λαμπή                                   Σταυρούλα Στάθη

2 σχόλια:

  1. Τελικά φαίνεται ότι μόνο ο Ξηρός χρειάζεται χημικούς και χημικούς μηχανικούς....
    Ε, ρε νιτρομεθάνιο που τους χρειάζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια εξαιρετικά εύστοχη θέση του Δ.Σ. του Συλλόγου. Θα ήθελα μόνο να διατυπώσω μια σκέψη με αφορμή τη φράση "απορούμε πως προσυπογράφηκαν από τη Διοίκησή μας".
    Εάν η Διοίκηση σέβεται τις εύλογες απορίες του συνδικαλιστικού οργάνου που εκπροσωπεί τους Υπαλλήλους του Γ.Χ.Κ., έχει κάθε δυνατότητα να απαντήσει σ' αυτήν την απορία. Εάν δεν το κάνει, τότε έχει ο καθένας το δικαίωμα να θεωρήσει ότι δεν υπάρχει αντικείμενο απορίας και η Διοίκηση συμφωνεί στις εν λόγω προβλέψεις και πιθανόν έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή