Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Καταγγελία για τον τρόπο Τοποθέτησης Προισταμένων Διεύθυνσης ΓΧΚ - Υποβολη Παραίτησης από τη θέση του ΓΓ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΧΚ


Συνάδελφοι,

σας στέλνω συνημμένα την απόφαση τοποθέτησης Προϊσταμένων Επιπέδου Διεύθυνσης του ΓΧΚ  (ΑΔΑ: ΒΙΗ0Η-3ΦΨ), η οποία και με οδηγεί στην παρακάτω επιστολή και την υποβολή της παραίτησής μου από το Προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΧΚ.

Κατά την τελευταία συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΧΚ με τον Γενικό Διευθυντή του ΓΧΚ που πραγματοποιήθηκε στις 27/3/2014, ενημερωθήκαμε από τον Γενικό Διευθυντή για την έκδοση απόφασης τοποθέτησης συναδέλφων οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα Αναπληρωτή Προϊσταμένου Διεύθυνσης σε θέση Προϊσταμένου Διεύθυνσης του ΓΧΚ με μοναδικό κριτήριο επιλογής την προϋπηρεσία τους στο Δημόσιο (> των 30 χρόνων). Ενώπιον όλων των μελών του Συλλόγου εξέφρασα την πλήρη αντίθεσή μου στο Γενικό Διευθυντή για την απόφαση αυτή χωρίς κανένα από τα άλλα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου να αντιδράσει ενώ κάποια μέλη του Προεδρείου φάνηκε να γνώριζαν ήδη αυτή την απόφαση.

Ποια άραγε η σκοπιμότητα της ανωτέρω ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ και ΝΟΜΟΦΑΝΗΣ απόφασης αφού ούτως ή άλλως το επίδομα θέσης ευθύνης δεν μεταβάλλεται κατά την μετάβαση από τη θέση του Αναπληρωτή Προϊσταμένου Διεύθυνσης σε θέση Προϊσταμένου Διεύθυνσης.

Απλά και μόνο για τον τίτλο, αφού για να μετρήσει για τη σύνταξη θα πρέπει να έχουν διατελέσει στη θέση αυτή τουλάχιστον δύο (2) χρόνια, όπως χαρακτηριστικά ενημέρωσα τον Γενικό Διευθυντή, πράγμα το οποίο δεν το προφταίνουν, αφού το 2ο εξάμηνο του 2014 επίκειται η αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της ΓΓΔΕ (άρα και του ΓΧΚ);

νόμος 4151/2013 στο άρθρο 3 αναφέρει παρ.3 αναφέρει: “Οι διατάξεις της περίπτωσης ι΄ της παρ. 2 του άρθρου 9 του π.δ. 169/2007, έχουν εφαρμογή μόνο για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα έχουν ασκήσει τα καθήκοντα του Προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας τουλάχιστον για μία διετία, μετά από επιλογή τους για τη θέση αυτή από το αρμόδιο κατά περίπτωση όργανο,σύμφωνα με τις οικείες διοικητικές διατάξεις και όχι κατά ανάθεση ή αναπλήρωση.” Δηλαδή για να πάρεις το επίδομα θέσης ευθύνης στη σύνταξη πρέπει να έχεις  ασκήσει τα καθήκοντα Προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας για δύο χρόνια. 

Μετά την τεκμηριωμένη προφορική αντίθεσή μου περίμενα την ακύρωση της απόφασης αλλά ο ιστότοπος της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ με διέψευσε πανηγυρικά χθες, σύμφωνα με την συνημμένη απόφαση(ΑΔΑ: ΒΙΗ0Η-3ΦΨ).

Άραγε την καταγγελτική επιστολή (Αρ. πρωτ. 2/16-01-2014) που έστειλε ο Σύλλογος των Εργαζομένων ΓΧΚ στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας με θέμα "Επιλογή Προισταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων" το Προεδρείο του Συλλόγου μας που την υπέγραψε τότε, την ξέχασε και δεν αντέδρασε αλλά και οι αποδέκτες της δεν την έλαβαν καθόλου υπόψιν;

Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα ότι οι άξιοι συνάδελφοι μου που συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω απόφαση δεν αξίζουν να επιλεγούν σε θέση ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης.
Άλλωστε και στα έχοντας υπόψιν της απόφασης συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των προσωπικών τους μητρώων, που το αποδεικνύουν αυτό.
Αλλά με αυτόν τον τρόπο;
Και ενώ θα περίμενε κανείς την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την κατάθεση βιογραφικών από τους συναδέλφους μου, τη λήψη προφορικής συνέντευξης και την τελική αξιολόγησής τους από τον Γενικό Γραμματέα (όπως έγινε στα Τελωνεία, στις ΔΥΟ και στις άλλες υπηρεσίες της ΓΓΔΕ), επιλέχθηκε η απευθείας έκδοση απόφασης τοποθέτησης σε θέση επιπέδου Διεύθυνσης (μετατροπής για τους γνωρίζοντες) και στα έχοντας υπόψιν της απόφασης να συναντάς το υπ'άριθμ. 30/002/2171/28-2-2014 έγγραφο του Γενικού Διευθυντή.
Από μόνο του το έγγραφο αυτό φτάνει για την τήρηση της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και του ορθολογισμού;
Πως να αισθάνονται άραγε όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι μου που εκτελούν καθήκοντα Αναπληρωτή Προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Τμήματος και δεν μετατράπηκαν σε Προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Τμήματος αντίστοιχα;
Η έννοια της μετατροπής αποτελεί νέα διαδικασία για το Δημόσιο ή ειδικά για τη ΓΓΔΕ;

Ταπεινή μου απόψη είναι ότι:
Το αίσθημα του δικαίου, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, το δικαίωμα στην ευκαιρία για όλους αλλά και η τήρηση των θεσμών και των διαδικασιών καταλύονται με αυτή την απόφαση.

Οι αρχές μου αλλά και η συνείδησή μου δε μου επιτρέπουν να συνεχίσω να είμαι μέλος σε αυτό το Προεδρείο του Συλλόγου των εργαζομένων του ΓΧΚ, γι'αυτό και υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα.
Παραμένω όμως μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων του ΓΧΚ με μοναδικό σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων όλων των συναδέλφων μου αλλά και της Υπηρεσίας μου (επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης), η οποία και αποτελεί μια όαση στο Δημόσιο Τομέα. 
Συναδελφικά,

Νεκτάριος Πάγκαλος


Υ.Γ.
Για όσους θυμούνται, στο παρελθόν είχα αντιδράσει στο ΔΣ του Συλλόγου, σε αντίστοιχες πρακτικές τοποθέτησης συναδέλφου σε θέση Προϊσταμένου Διεύθυνσης για μία (1) !!!!! μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου