Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Πρόσκληση σε δράση

Και μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων  για το πως θα γίνεται αξιολόγηση των υπαλλήλων και για διάφορα ψαγμένα τεστ και διαγωνίσματα και αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ και  τον ΟΟΣΑ και τον ΟΗΕ και τη Μαθηματική Εταιρία, καταλήξανε στο συμπέρασμα ότι ο καλύτερος τελικά τρόπος είναι ο δοκιμασμένος. Από τα δικά τους παιδιά, τα διορισμένα υπό του κ. Θεοχάρους  Θεοχάρους, τους κατ΄ανάθεση  κτλ. Με τους ίδιους απόλυτα μετρήσιμους δείκτες όπως "δημιουργικότητα και ενθουσιασμός και φιλομάθεια και διορατικότητα". Και με την απίστευτα δημιουργική και καταπληκτική καινοτομία -που ομολογουμένως δεν υπάρχει προηγούμενό της σε όλη την ιστορία της Επιστήμης της Πελατοκρατίας- να αξιολογούνται οι "ηγέτες" με άλλα κριτήρια και άλλες ποσοστώσεις ,  -όλοι με άριστα- νομίμως πια απαλλαγμένοι και από αυτό το μικρό φορτίο ευθυνών που έφεραν για την όποια πορεία της υπηρεσίας.

Και πήραν ανθρώπους σαν και μας, συναδέλφους , που κάνουν την ίδια δουλειά με μας- γιατί τι ηγετικό έργο επιτελεί ένας προϊστάμενος του εαυτού του και άντε ενός ή δύο άλλων-, που έχουν αντίστοιχα  προσόντα (καμιά φορά και λιγότερα)  με μας, που έχουν αξιολογηθεί το ίδιο ή και λιγότερο από μας και τους έβαλαν απέναντί μας. Τους έδωσαν επίδομα "θέσης ευθύνης" ίσο με το μισό μισθό του νεοδιοριζόμενου, τους απάλλαξαν από κάθε προσωπική ευθύνη -υποσχόμενοι ότι μπορούν να αξιολογηθούν όλοι τους με άριστα-  και τους έβαλαν να αποφασίζουν ποιός θα πάρει τι μισθό και ποιός ενδεχόμενα θα απολυθεί.

Προτείνω ψήφισμα εκ μέρους του Συλλόγου για παραίτηση όλων των προϊσταμένων μόλις βρεθούν αντιμέτωποι με την εφαρμογή των παραπάνω αηδιαστικών επινοημάτων. Αυτό και για τη δική τους συνείδηση και για να μη αφήσουμε να μας διαλύσουν εντελώς τις υπηρεσίες δημιουργώντας μια νέα στρατιά από τσιράκια.

Και για να διατηρούμε και λίγο την περηφάνια μας, συνάδελφοι, και το στοιχειώδες θάρρος της γνώμης μας: ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ δεν μπορεί να σε αναγκάσει να εκφέρεις μια προκαθορισμένη άποψη. Το άρθρο 25 παρ 4. του Κώδικα λέει: "Αν ο υπάλληλος έχει αντίθετη γνώμη για εντελλόμενη ενέργεια, για την οποία είναι αναγκαία η προσυπογραφή ή η θεώρηση του, οφείλει να τη διατυπώσει εγγράφως για να απαλλαγεί από την ευθύνη. Εάν παραλείπει την προσυπογραφή ή θεώρηση, θεωρείται ότι προσυπέγραψε ή θεώρησε." Μιλάει για υπάλληλο που υποχρεώνεται να κάνει ενέργεια για την οποία έχει αντίθετη γνώμη (και δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της άποψής του). Την πιθανότητα να πρέπει να εκφέρει γνώμη για την οποία έχει αντίθετη γνώμη δεν την έχει επεξεργαστεί κανένας νομοθέτης μέχρι τώρα μιας και ανήκει στη σφαίρα του φασισμού.

Το άρθρο 45 του Κώδικα λέει:
Άρθρο 45
"Ελευθερία της έκφρασης
1. Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής, αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους.
Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεων τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής."
Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης πως θα περάσει από πειθαρχικό τους προϊστάμενους που θα έχουν άλλη άποψη από την προδεδικασμένη για τις αποδόσεις των συναδέλφων τους. Και  ποιός μαλάκας ενήλικας άνθρωπος και επιστήμων θα το δεχόταν αυτό;
Εγώ πάντως όχι.

Κατερίνα Κασαπίδου


10 σχόλια:

  1. Εκείνο το οποίο πρέπει να τονισθή είναι ότι η αναστολή της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν πρέπει να ανησυχή τους νομιμόφρονας και τους ευσυνειδήτους δημοσίους υπαλλήλους. Εκείνοι οι οποίοι ημπορούν να ανησυχούν είναι οι μη νομιμόφρονες και εκείνοι, οι οποίοι, ημπορεύθησαν το αξίωμά των.
    Κάπου στο 2'. https://www.youtube.com/watch?v=pOxxG6Urzv0
    Ευπειθώς αναφέρω
    ΓΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλεξάνδρα Σκορδάκη28 Απριλίου 2014 στις 8:25 μ.μ.

    Αγαπητή Κατερίνα,
    συμφωνώ με τις απόψεις σου. Το διακύβευμα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας είναι θεμελιώδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. O Προϊστάμενος λοιπόν, οφείλει να κάνει πρώτα τη βρωμοδουλειά και μετά μπορεί να συντάξει είναι κειμενάκι με το οποίο να αποποιείται της ευθύνης και να εκφράσει τη διαφωνία του. Αυτό όμως δεν δεσμεύει τη διοίκηση.
      Κακή ώρα για να είναι κανείς προϊστάμενος και ακόμα χειρότερη να είναι γενικά Δημόσιος Υπάλληλος.

      Διαγραφή
  3. Εμπεριστατωμένη και μεστή τοποθέτηση από την αγαπητή συνάδελφο...Ας ελπίσουμε ότι απευθύνεται σε ευήκοα ώτα.....οι εποχές της αναβλητικότητας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...άλλωστε σύμφωνα με ένα γνωστό απόφθεγμα ΄΄ο απαισιόδοξος παραπονιέται για τον άνεμο, ο αισιόδοξος περιμένει να αλλάξει ο άνεμος, Ο ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ΑΠΛΩΣ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΝΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και κάτι ακόμη.Με τις ποσοστώσεις παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας απέναντι στο Νόμο. Ας υποθέσουμε ότι μια υπηρεσία έχει 100 υπαλλήλους, όλους καλούς. Από αυτούς οι 15 θα κριθούν άχρηστοι. Μια άλλη έχει 100 υπαλλήλους από τους οποίους οι μισοί (50) είναι άχρηστοι (υπάρχουν και τέτοιες υπηρεσίες) .Από τους 50 άχρηστους και με την προυπόθεση ότι κανείς από τους καλούς δεν θα κριθεί άχρηστος, οι 35 θα κριθούν καλοί.Να χαρώ εγώ δικαιοσύνη και αξιοκρατία.
    Προτείνω: ή όλοι οι προϊστάμενοι που θα αξιολογήσουν να αξιολογήσουν κατά συνείδηση και να πάνε όλοι μαζί στο πειθαρχικό (όλοι όμως ε;)
    ή πάλι όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουν χιουμοριστικά: Να βάλουν όλους τους υπαλλήλους σε κλήρωση και να γράψουν ως δικαιολογία για το χαμηλό βαθμό <> και για τον πολύ υψηλό <>
    Καλά, αυτό το τελευταίο το έγραψα για να γελάσετε.
    Θα το στείλω ως ανώνυμη γιατί βαριέμαι να ψάχνω πώς θα βάλω όνομα, αλλά είμαι η Σοφία Κουτσογιάννη από την Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου εκοψε τα κεφαλαία. Οι δικαιολογίες είναι ήταν άτυχος στην κληρωση και στάθηκε τυχερός στην κλήρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και ωραία τα είπαμε, ωραία τα συζητήσαμε..... Θα κάνουμε τίποτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να μήν έχουμε αυταπάτες οτι οι yes men/yes women που αφθονούν στην Υπηρεσία θα αρνηθούν να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας την αξιολόγηση.Οι καιροί ου μενετοί για απώλειες επίπλων και συγκεκριμένα καρεκλών.Μία απο τις πολλές απορίες μου : πώς θα αξιολογήσει ο προϊστάμενος,μετά από ένα έτος,έναν υπάλληλο ως άχρηστο(και να παραδοθεί εις την χλεύην του Εθνους) χωρίς να του έχει κάνει παρατήρηση ή να τον καλέσει να συνετιστεί, να αυξήσει την απόδοσή του κλπ.καθ όλη την προηγούμενη περίοδο ?Αυτός ο προϊστάμενος θα λογοδοτήσει άραγε? (lol)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμμερίζομαι την απορία σου και γενικά συμφωνώ μαζί σου.
      Αυτά όμως τα περί yes men κτλ, πρέπει να τα αναθεωρήσεις.
      Συνάδελφε, ο προϊστάμενος (δυστυχώς) δεν εκπροσωπεί τους υπαλλήλους που απασχολούνται στην μονάδα που τοποθετήθηκε. Εκπροσωπεί την Υπηρεσία η οποία εδώ απαιτεί τη συγκεκριμένου τύπου αξιολόγηση. Είμαι κάθετα αντίθετος με τον νόμο αυτό και πιστεύω ότι μάλλον είναι τελικά αντισυνταγματικός. Επειδή όμως δεν είναι "προδήλως" αντισυνταγματικός ουδείς προϊστάμενος νομιμοποιείται να τον παραβεί χωρίς να υποστεί πολύ σοβαρές κυρώσεις (παράβαση καθήκοντος).
      Όσο για τις παραιτήσεις προϊσταμένων, αυτές πρέπει πρώτα να γίνουν αποδεκτές για να απαλλαγεί ο προϊστάμενος από τα καθήκοντά του.
      Ο μόνος τρόπος αγώνα είναι η απεργία και οι δικαστικοί αγώνες.
      Ένα πράγμα θα τονίσω: ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ!!
      Ιδού η κάλπη ιδού και το "πήδημα" λοιπόν. Αν βγουν πρώτο κόμμα ΚΑΗΚΑΜΕ!!

      Διαγραφή
  8. Συμφωνώ απολύτως.Έχω εκφραστεί επι του θέματος με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ πέρυσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή