Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Αναδιάρθρωση του Γενικού Χημείου του Κράτους, προ των πυλών


(Μια πρόταση προς τον Σύλλογο, δηλαδή προς όλους μας, για να χρησιμοποιήσουμε τις αρχές της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας μας).


     Η αναδιάρθρωση επίκειται, η απόφαση δημοσιεύτητηκε και αναμένεται ο καθορισμός του χρόνου εφαρμογής της. Αφήνουμε πίσω μας όλα όσα έγιναν και καλούμαστε να κυττάξουμε το μέλλον, χωρίς φοβία που χαρακτηρίζει τους πάσης φύσεως υπαλλήλους, αλλά με θάρρος και καινοτομία που ταιριάζουν στους ελεύθερους ανθρώπους και δή σ’ αυτούς που ασκούν την επιστήμη.
     Να δράσουμε, με βασικό γνώμονα,  όχι τη διατήρηση του μικρόκοσμου που ο καθένας μας έφτιαξε γύρω από τον εαυτό του -ατενίζοντας το παρελθόν-, αλλά -εκτοξευόμενοι στο μέλλον- την προσαρμογή του συνόλου του Γ.Χ.Κ. στις νέες απαιτήσεις κρατώντας τα θετικά του παρελθόντος και προχωρώντας σε τέτοιες καινοτομίες, των οποίων το αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα καινοτομίας και αποτελεσματικότητας

 1) Επιλογή προϊσταμένων.
     Το θέμα αυτό απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων και είναι φυσικό. Προσφάτως, αποτέλεσε αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης μεταξύ μελών του Συλλόγου μας.
     Οι νόμοι βεβαίως είναι νόμοι και δεν μπορούμε προς το παρόν να κάνουμε πολλά πράγματα για την αλλαγή τους. Ο Σύλλογος, όμως, είναι ένωση ελεύθερων ανθρώπων και ο συνδικαλισμός αποτελεί την έκφραση της Δημοκρατίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή εκεί που διασφαλίζεται η επιβίωση των ανθρώπων.
     Αφού, λοιπόν, ο Σύλλογος δεν μπορεί να αλλάξει το ισχύον θεσμικό καθεστώς, είναι καταδικασμένος στην έκδοση αρνητικών διαμαρτυριών, την ώρα που θα συντελούνται στην πράξη οι επιλογές;
     Αυτός είναι ένας ρόλος κατώτερος των περιστάσεων. Τουναντίον, μπορεί να πραγματοποιήσει μέσα στο χώρο της ελεύθερης δράσης του μια εναλλακτική πρόταση, η οποία δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί, εάν ληφθεί υπ’ όψιν και το υψηλό γνωστικό και ηθικό επίπεδο των υπαλλήλων του.
Συγκεκριμένα:
Ο Σύλλογός μας μπορεί να ζητήσει από τον ΓΓΔΕ την προκήρυξη των θέσεων και την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων και τη δημοσιοποίηση των σχετικών αιτήσεων, και εν συνεχεία το Δ.Σ. να διοργανώσει μια άτυπη, αλλά ουσιαστική, ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συλλόγου, στην οποία θα κληθούν, όσοι θέλουν, να επιλέξουν, μεταξύ των υποψηφίων για κάθε θέση, αυτόν που θεωρούν αξιότερο.
Οι διαδικασίες ψηφοφορίας θα προσομοιάζουν πολύ προς τις συνήθεις εκλογικές διαδικασίες, δηλαδή σε γενικές γραμμές:
- η ψηφοφορία θα είναι μυστική και προσωπική
- οι σταυροί θα είναι το πολύ ένας για κάθε θέση
-για να είναι έγκυρο το «ψηφοδέλτιο» ο ελάχιστος αριθμός σταυρών θα είναι για 2-3 θέσεις και αντιστοίχως ανεξάρτητες διοικητικές δομές (μη ξεχνάμε το Θεμιστοκλή)
-την όλη ψηφοφορία θα χειριστεί ομάδα του Συλλόγου.
    Χρονικά, η ψηφοφορία αυτή θα γίνεται ανά βαθμίδα προϊσταμένων, ακολουθώντας το ρυθμό των σχετικών διοικητικών ενεργειών.
     Το αποτέλεσμα αυτό θα ανακοινώνεται από το Σύλλογό μας πριν την πραγματική επιλογή των προϊσταμένων από τη Διοίκηση (με όποιον τρόπο αυτή ακολουθήσει) και θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αφ’ ενός γιατί θα αναδείξει για πρώτη φορά την κρίση των ίδιων των υπαλλήλων του Γ.Χ.Κ., όσον αφορά την επιλογή αυτών που θα το διοικήσουν και μάλιστα εν όψει της αναδιάρθρωσης, και αφ’ ετέρου θα βοηθήσει τα μέγιστα τη Διοίκηση, διότι θα αποτελέσει έναν πραγματικό δείκτη της ικανότητας για διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού, ικανότητα που δεν καθορίζεται αποκλειστικά ούτε από τα τυπικά προσόντα ούτε από τα αποτελέσματα γραπτών διαγωνισμών ούτε βεβαίως από τις «δημόσιες σχέσεις».


2) Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου.
     Η δομική αναδιάρθρωση συνεπάγεται αναπόδραστα τεράστιες ανακατατάξεις, όσον αφορά τη λειτουργία των Υπηρεσιών. Αυτό δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής η Διοίκηση να το αντιμετωπίσει και αρκετές προσπάθειες απέβησαν ατελέσφορες, διότι κυριάρχησαν πελατειακές και συντεχνιακές λογικές. Έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο ως προς αυτό και οι συνέπειες έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται πολύ σοβαρές.
     Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου πρέπει να αρχίσει άμεσα. Ο Σύλλογος μπορεί να παίξει ένα επίσης καταλυτικό ρόλο στη συνολική διαμόρφωση της πρότασης.
Κατ’ αρχήν να καλέσει όλα τα μέλη του να καταθέσουν συγκεκριμένες απόψεις (επωνύμως ή ανωνύμως, κατά την κρίση τους) για αλλαγές που αφορούν:
-νομοθετικό πλαίσιο
-κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπηρεσιών
-τροποποιήσεις διοικητικών πρακτικών που ακολουθούν οι Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ.,
και όποια άλλη πρόταση έχουν (ο πλουραλισμός γεννά πάντοτε απροσδόκητες, ποσοτικά και ποιοτικά, ιδέες και προτάσεις).
    Το σύνολο αυτών των προτάσεων, το οποίο θα συγκεντρώσει μια ομάδα εργασίας του Συλλόγου, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) μεταξύ των μελών του και ενδεχομένως θέμα Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.
     Και οι θέσεις αυτές θα υποβληθούν στη Διοίκηση, ως θετική συμβολή των υπαλλήλων του Γ.Χ.Κ. στην Υπηρεσία αυτή, την οποία οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουμε ως δική μας, όχι όσον αφορά τα κέρδη, αλλά όσον αφορά το μεράκι και την αφοσίωση στην επιτυχία των στόχων της.


     Καλείται το Διοικητικό Συμβούλιο να αντιμετωπίσει θετικά αυτές τις προτάσεις και να τις υλοποιήσει κινητοποιώντας τους συναδέλφους. Ακόμη και εάν δεν έχουν άμεσα μετρήσιμο αποτέλεσμα, η ανάδειξη των συμμετοχικών διαδικασιών προσφέρει πρώτα απ’ όλα στους συμμετέχοντες, γνώση, ευθυκρισία, ευθύνη, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, δηλαδή, όλες εκείνες τις αρετές της Δημοκρατίας, που πέφτουν σαν σπόρος στο έδαφος και ακόμη και εάν αργήσουν, κάποτε φυτρώνουν και δίνουν καρπούς, την αξία των οποίων συχνά ούτε που την είχαμε φανταστεί.

Αλεξάνδρα Σκορδάκη



2 σχόλια:

  1. Συνάδελφοι, λίγα σχόλια σχετικά:

    Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών θα πρέπει να έχει στόχο την ενίσχυση των περιφερειακών υπηρεσιών , καθώς ουδόλως τους αφαιρούνται αρμοδιότητες, αντίθετα καλούνται να αντεπεξέλθουν στον πολυδιάστατο ρόλο τους με λίγο προσωπικό και να στηρίξουν την περιφέρεια αυτή τη δύσκολη εποχή ,διατηρώντας τις συνθήκες εμπιστοσύνης που έχουν απο χρόνια κτίσει με τις παραγωγικές δυνάμεις της περιφέρειας για να επιτευχθεί η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη.
    Ο συγκεντρωτισμός και η αποδυνάμωση των περιφερειακών υπηρεσιών δεν προσφέρει θετικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας, όπου η παρουσία του Γ.Χ.Κ είναι καθημερινή και ενεργή για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.
    Η συγκέντρωση των δειγμάτων σε κεντρικές υπηρεσίες θα επιβαρύνει τις ήδη υπερφορτωμένες κεντρικές υπηρεσίες και θα επιτείνει τις καθυστερήσεις των αποτελεσμάτων.
    Αντίθετα προτείνεται αξιοποίηση των κεντρικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη του ελέγχου με εξειδικευμένες αναλύσεις, καθώς έχοντας πιο εξειδικευμένο προσωπικό και συσκευές μπορούν να αναπτύξουν μεγαλύτερη δυναμική στον εργαστηριακό τομέα τονίζοντας έτσι και τον εξέχοντα ρόλο του χημικού π.χ στον έλεγχο των τροφίμων , που δεν είναι εύκολος προς αντικατάσταση.
    Παράλληλα μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα με τη δυναμική τους , τα διαπιστευμένα εργαστήρια της περιφέρειας και όχι να πετάξουμε τη διαπίστευση .
    Επίσης υπάρχουν τομείς όπως π.χ αυτός του ελέγχου των επικινδύνων που μπορούν να ενδυναμωθούν κ.λ.π
    Κλείνω με την ευχή να μην μικρύνουμε , με δικές μας αποφάσεις , μια υπηρεσία με τεράστια δυναμική.
    Χριστός Ανέστη
    Μαρία Τσακνάκη


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα Σκορδάκη28 Απριλίου 2014 στις 8:31 μ.μ.

      Αγαπητή συνάδελφε, οι απόψεις σου είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Από την πλευρά μου θα ήθελα να προτείνω να προβούμε και σε μια αυτοκριτική αναθεώρηση της μέχρι τώρα πρακτικής του Γ.Χ.Κ. που δεν έχει μόνο θετικές, αλλά και αρνητικές πλευρές. Δεν συνηθίζεται βεβαίως στην κοινωνία μας, στην οποία πάντοτε το εγώ είναι αλάνθαστο, αλλά νομίζω ότι είναι καιρός να καινοτομήσουμε και σ' αυτό το πεδίο.

      Διαγραφή