Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

30η Συνδιάσκεψη-Τελικές πληροφορίες

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ
Όσοι συνάδελφοι θα χρησιμοποιήσουν την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ για να έλθουν στην Συνάντηση της Πρέβεζας με ΙΧ, θα πρέπει να ξέρουν τα εξής:
  1. Φθάνοντας στον κόμβο Ιωαννίνων της ΕΓΝΑΤΙΑΣ , θα βγείτε από την ΕΓΝΑΤΙΑ και θα στρίψετε ΑΡΙΣΤΕΡΑ στον φωτεινό σηματοδότη με κατεύθυνση ΑΡΤΑ,ΠΡΕΒΕΖΑ,ΑΘΗΝΑ,( παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας).
  2. Μετά 12 Km περίπου, υπάρχει η σύνδεση με το έτοιμο κομμάτι της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ και θα στρίψετε ΑΡΙΣΤΕΡΑ στον φωτεινό σηματοδότη με κατεύθυνση ΑΡΤΑ, ΠΑΤΡΑ.
  3. Μετά από 37 Km περίπου θα βγείτε από την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ (ανισόπεδος κόμβος ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ) , στον επόμενο ισόπεδο κυκλικό κόμβο (roundabout) στρίβετε δεξιά προς ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ.
  4. Μετά από 500 m  περίπου στρίβετε ΑΡΙΣΤΕΡΑ και μπαίνετε στην πόλη της Φιλιππιάδας. Ακολουθώντας τις πινακίδες θα βγείτε στην παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας και θα πάτε ΑΡΙΣΤΕΡΑ (προς Άρτα –Πρέβεζα). ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ Η ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ!!!!
  5. Μετά από 2 Κm υπάρχει διασταύρωση και εσείς θα πάτε ΕΥΘΕΙΑ προς ΠΡΕΒΕΖΑ (ΟΧΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προς ΑΡΤΑ!!!).
  6. Μετά από 36 Km θα φτάσετε ΠΡΕΒΕΖΑ.
  7. Στην επιστροφή θα ακολουθήσετε το αντίθετο δρομολόγιο.


ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Ιστορικό κέντρο της πόλης
Η καρδιά της πόλης χτυπά στο πεζοδρομημένο ιστορικό κέντρο, με τα παστέλ νεοκλασικά, τα χαμηλά σπίτια που συνδυάζουν στοιχεία οθωμανικής και ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής με επιρροές από Ιόνιο, τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τα χρωματιστά ποδήλατα έξω από τις εισόδους των καταστημάτων. Η κεντρική οδός, Εθνικής Αντίστασης, ή απλώς «αγορά» με τα εμπορικά καταστήματα συγκεντρωμένα, διασταυρώνεται κάθε λίγα βήματα με πλακόστρωτα καλντερίμια που κατηφορίζουν προς την παραλιακή περαντζάδα, ή ανηφορίζουν προς τις ακόμα γοητευτικότερες «επάνω γειτονιές» της παλιάς πόλης.

Το ρολόι
Ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού με το περίφημο ηλιακό ρολόι, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας και είναι κτίσμα του 1752, χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της περιόδου της ενετικής κυριαρχίας. Αργότερα προστέθηκε το «καπέλο» στην κορυφή και το καμπαναριό του ναού του Αγίου Χαραλάμπους. Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους του 18ου αιώνα, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της παλιάς πόλης, με τις αγιογραφίες του που φέρνουν στο μυαλό τους βενετσιάνους ζωγράφους της Αναγέννησης και το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο του.

Σεϊτάν Παζάρ
Το «Σεϊτάν Παζάρ», το «Διαβολοπάζαρο», είναι ένας στενός πλακόστρωτος δρόμος στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το οποίο ξεκινά από τον Άγιο Χαράλαμπο και αναπτύσσεται προς τα δυτικά. Η ονομασία του παραπέμπει, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, στις σχέσεις μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων της περιοχή. Το καντούνι αυτό με το σπίτι που φιλοξένησε τον ποιητή Καρυωτάκη και την προτομή του στην πλατεία Δαρδανελίων, ακριβώς δίπλα, με τις βοκαμβίλιες και τα μεθυστικά αρώματα του γιασεμιού αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κέντρου της πόλης.
 Παραλία
Μπορείτε να ξεκινήσετε τη βόλτα σας από την «παραλία», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, από το ύψος της ανθοστόλιστης Πλατείας Ανδρούτσου, όπου βρίσκεται το άγαλμα του καπετάνιου της επανάστασης του 1821. Στα αριστερά σας απλώνεται ο Αμβρακικός κόλπος και το εμπορικό λιμάνι της πόλης. Το λιμάνι άλλοτε γέμιζε από καράβια που όργωναν τη Μεσόγειο, την εποχή της Ενετοκρατίας και της Οθωμανικής κυριαρχίας. Σήμερα παραμένει ενεργό λιμάνι και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί ιστιοφόρα, σκάφη αναψυχής αλλά και τα τρεχαντήρια που ψαρεύουν καθημερινά.

Γαστρονομία
Η Πρέβεζα είναι ένας προορισμός απόλυτα ταυτισμένος με την ψαροφαγία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που μόνο σ’ ένα μικρό σοκάκι της παλαιάς πόλης υπάρχουν τόσες πολλές ψαροταβέρνες και μεζεδοπωλεία! Έτσι, θεωρείται αδιανόητο να βρεθείτε εδώ και στο πιάτο σας να μην υπάρχει φρέσκο ψάρι ή θαλασσινοί μεζέδες. Ψητή σαρδέλα, κέφαλος «πετάλι», γαρίδες και κουτσομούρα αποτελούν εδώ μια ιδιαίτερη γαστρονομική απόλαυση. Ωστόσο, την τιμητική του στην τοπική ψαρο-κουζίνα έχει το περίφημο αβγοτάραχο Πρεβέζης, που οι ντόπιοι αποκαλούν χαριτολογώντας… χαβιάρι Αμβρακικού.

  

Τουριστικά καταστήματα
Στην περιοχή υπάρχουν παραδοσιακά ουζερί που μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας συνοδευόμενο από τους απολαυστικούς μεζέδες αλλά και να περιηγηθείτε στα μαγαζιά λαΐκής τέχνης για τα απαραίτητα αναμνηστικά.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑΒΕΡΝΕΣ

Για το πρώτο και το δεύτερο βράδυ με την άφιξή σας  μπορείτε  να απολαύσετε  ένα περπάτημα  στα γραφικά σοκάκια  της Πρέβεζας  καθώς και την βόλτα στο λιμάνι της. Σημείο αναφοράς  το ρολόι , το Σαιτάν Παζάρ και το σπίτι του Καρυωτάκη, τα στενά από το ρολόι προς  το λιμάνι  και ο παράλληλος δρόμος   προς τον πεζόδρομο της αγοράς.
Εκεί θα βρείτε  παραδοσιακά ταβερνάκια  που καλό θα ήταν,  έστω και αν δεν είναι το αγαπημένο  πιάτο σας,  να δοκιμάσετε την ψητή σαρδέλα, το πετάλι (κέφαλος αρσενικός  ανοικτός στα κάρβουνα) την κουτσομούρα  (σχετικά  οικονομικά  και υπέροχα εδέσματα ) ενώ παράλληλα ξεχωρίζει  η τοπική γαρίδα  (γάμπαρη).
Κοντά στο ρολόι  προς το λιμάνι ξεχωρίζει  ο ‘’Αμβρόσιος ‘’ (Νο1!), λίγο πιο δεξιά η ‘’Τρελή Γαρίδα’’, ο ‘’Φίλιππας’’ , ο ‘’Γκόφας’’ και άλλα  συμπαθητικά  ταβερνάκια.
Για σπιτική  κουζίνα  κοντά  στην οικία του Καρυωτάκη υπάρχει  η ‘’Ψάθα’’ ενώ για σούβλες , κοκορέτσι και συναφή στο ΄΄Αλατοπίπερο’’.
Οι διαμένοντες στο  ‘’Hotel ΜΑΡΓΑΡΩΝΑ’’ και ‘’ΝΤΑΛΟΥΖ’’ αλλά και από την Πρέβεζα, αφού η απόσταση είναι  μικρή,  μπορούν να πάνε στην Ταβέρνα  ‘’ΝΤΑΛΙΑΝΙ’’ (κ. ΤΑΚΗΣ) στην είσοδο του χωριού ‘’Άγιος Θωμάς’’.
Δηλώστε ότι είστε από το Συνέδριο του Γ.Χ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου