Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Κοινή ανακοίνωση ΣΕΒ - HellaCert για την πιθανή απώλεια της ευρωπαϊκής αναγνώρισης του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ)

«Σήμα κινδύνου για την ελληνική οικονομία από την πιθανή απώλεια της ευρωπαϊκής αναγνώρισης του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Ο ΣΕΒ και η HellasCert καλούν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να δώσει λύση»

Ο ΣΕΒ και η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης (HellasCert) εκπέμπουν σήμα κινδύνου προς το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης καθώς το ενδεχόμενο να βρεθεί η ελληνική αγορά δίχως αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης στο τέλος Φεβρουαρίου είναι πλέον πιθανό. Το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει ο αρμόδιος ευρωπαϊκός εποπτικός φορέας (European co-operation for Accreditation - EA) στην Ελλάδα για να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου 2017. Για τους φορείς της επιχειρηματικότητας η ανεξαρτητοποίηση του ΕΣΥΔ αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, που θα ικανοποιήσει όχι μόνο τον ευρωπαϊκό εποπτικό φορέα αλλά και θα καταστήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥΔ περισσότερο ανταποδοτικές. 

Επισημαίνεται ότι το ΕΣΥΔ αποτελεί το μοναδικό, εθνικό, οργανισμό διαπίστευσης και οι συνέπειες από μία πιθανή αποτυχία συμμόρφωσης στις υποδείξεις της ΕΑ που θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες, θα είναι πολλαπλές και καταστροφικές  για την ελληνική οικονομία. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει την αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των επιχειρήσεων πιστοποίησης στη χώρα καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων (μερικά από τα οποία είναι και κρατικά) και κατ’ επέκταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις-πελάτες τους. Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί όχι μόνο με την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς των υπηρεσιών πιστοποίησης (δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 100 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 2.000 εργαζομένους, οι μισοί από τους οποίους είναι μηχανικοί ενώ οι υπόλοιποι επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων), αλλά και με την ανάσχεση των εξαγωγών και συνολικά των συναλλαγών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες από και προς το εξωτερικό.  Ιδιαιτέρως για την ευρωπαϊκή αγορά η κατοχή πιστοποίησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση εξαγωγών, ενώ εξίσου ή και περισσότερο αναγκαία είναι η πιστοποίηση για την εισαγωγή προϊόντων (CE) από τις ασιατικές αγορές, για τις οποίες η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου. 

Η απώλεια της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ στο τέλος του μήνα επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 26% της συνολικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ (αγροδιατροφή, δομικά υλικά, τουριστικά καταλύματα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, βιομηχανικός εξοπλισμός, μηχανήματα κ.ά.) και θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς, να χάσουν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες και να υποστούν εκ νέου το σχετικό κόστος πιστοποίησης την οποία θα αναζητήσουν από κάποιο άλλο αναγνωρισμένο φορέα του εξωτερικού. Ενώ σημειώνεται ότι το ίδιο το ΕΣΥΔ θα απωλέσει έσοδα άνω του 1,5 εκ. ευρώ τα οποία σήμερα καταβάλλονται ως τέλη για τις υπηρεσίες διαπίστευσης που παρέχει στους επιχειρήσεις πιστοποίησης.

Το πλήγμα που θα υποστεί η ελληνική οικονομία δεν είναι μόνο οικονομικό. Η φήμη και το κύρος της χώρας θα πληγούν ακόμη περισσότερο καθώς η Ελλάδα θα αποτελεί το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θα έχει αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης.

Ο ΣΕΒ και η HellasCert καλούν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες και δηλώνουν το παρόν για να συμβάλλουν με εποικοδομητικό τρόπο στη συμμόρφωση της αγοράς στις υποδείξεις της ΕΕ. 

Διαβάστε εδώ ειδικό memo για τη λειτουργία και το ρόλο του ΕΣΥΔ.

3 σχόλια:

  1. Μήπως ο Σύλλογος να βγάλει κανένα δελτίο Τύπου ή να στείλει καμμιά επιστολή σε κάποιον για το θέμα;
    Το κλείσιμο του ΕΣΥΔ θα είναι μεγάλο πλήγμα και για εμάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η διαπίστευση όπως έχουμε πεί κι απο παλιά είναι η κερκόπορτα (ή μία απ τις κερκόπορτες) του μπασίματος ιδιωτικοοικονομικών σχέσεων λειτουργίας για το Δημόσιο.Να σας δώσω ένα απτό παράδειγμα.Ο τοπικός διευθυντής του ΕΦΕΤ τη μια μέρα ήταν στο χημείο για να συζητήσει πιθανή συνεργασία με το χημείο και την επόμενη ήταν σε τοπικό ιδιωτικό εργαστήριο για να διερευνήσει τις τιμές που δίνει το ανταγωνιστικό εργαστήριο για αναλύσεις.Άρα είμαστε εργαστήρια που ανταγωνιζόμαστε ένας θεός ξέρει και με τι όρους ανταγωνισμού.Η τοπική διέυθυνση όταν μιλάει για συναλασσόμενους αναφέρεται σε πελάτες πράγμα ενδεικτικό του πώς βλέπει την υπηρεσία (σαν μαγαζάκι).Γιαυτό λοιπον για μένα ούτε κρύο ούτε ζέστη για τον ΕΣΥΔ.Όταν εμένα η υπηρεσία εδώ και χρόνια δεν λύνει βασικά ζητήματα συντήρησης του οργάνου που μετράω με αποτέλεσμα να έχουν βγεί οι μέθοδοι μέτρησης εκτός πεδίου διαπίστευσης δεν χρειάζονται πολλά λόγια να με πείσουν για το ότι η απαξίωση της υπηρεσίας μας περνάει μέσα απ αυτό το δίαυλο.
    Τσέχος ή κατα κόσμον
    Μπαζάκας Κωνσταντίνος Χ.Υ. Ιωαννίνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ,προσέξτε κακομοίρηδες, τον ΣΕΒ (τους Βιομήχανους δηλαδή) και την ΕΕ και τα μάτια σας.Και ρίξτε και μια ματιά και στις άλλες τελευταίες ανακοινώσεις του ΣΕΒ που καλεί την κυβέρνηση να επιταχύνει την αξιολόγηση (βλέπε μείωση αφορολόγητου κλπ.),να τους βάλει λιγότερους φόρους τους καυμενούληδες βιομήχανούς μας για να ... ξεκινήσει η ανάπτυξη και άλλα καλούδια για το συμφέρον πάντοτε της Ελλάδας βεβαίως βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή