Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Κι ο ήλιος δεν την είδε ...


Στις 12 Δεκέμβρη 2016, σε ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας υπήρχε το παρακάτω άρθρο με τίτλο
«Συνελήφθη στη Σ. Αραβία γυναίκα που ανήρτησε φωτογραφία
της με ακάλυπτο πρόσωπο
»:
 «Η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβε μια γυναίκα που ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter μια φωτογραφία της στην οποία πόζαρε με ακάλυπτο το πρόσωπο, μια τολμηρή κίνηση στο θεοκρατικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
 Το συντηρητικό βασίλειο, στο οποίο κυριαρχεί μια αυστηρή και άκαμπτη εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, είναι ένα από τα πιο περιοριστικά καθεστώτα στον κόσμο για τις γυναίκες, οι οποίες μεταξύ άλλων επιβάλλεται να καλύπτονται με μπούρκα από το κεφάλι ως τα δάχτυλα των ποδιών τους σε δημόσιους χώρους, ενώ δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν και οφείλουν να έχουν την έγκριση ενός άνδρα – ενός προστάτη τους – για να εργασθούν, να ταξιδέψουν ή να παντρευτούν. Δεν μπορούν επίσης να επισκεφτούν μόνες τους ένα εστιατόριο. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Φαρουάζ αλ Μαϊμάν ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη της γυναίκας χωρίς να αποκαλύψει το όνομά της , όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αρκετοί ιστότοποι όμως την κατονόμασαν, αναφέροντας πως επρόκειτο για την Μαλάκ αλ Σέχρι, η οποία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην χώρα, όταν περπάτησε σε έναν κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας Ριάντ χωρίς να φορά μπούρκα τον περασμένο μήνα. Η αστυνομία προέβη στη σύλληψή της για «προσβολή της δημόσιας αιδούς», σημείωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Η ενέργεια αυτής της γυναίκας παραβιάζει τους νόμους αυτής της χώρας» πρόσθεσε, καλώντας σε «τήρηση των διδαχών του Ισλάμ». Η γυναίκα ανήρτησε ένα tweet εμφανίζοντας τον εαυτό της να στέκεται χωρίς μπούρκα κοντά σε ένα πολύ γνωστό καφέ στο Ριάντ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, κατηγορώντας επίσης την γυναίκα «ότι μίλησε ανοιχτά για απαγορευμένες σχέσεις της με άνδρες», με τους οποίους δεν είχε συγγένεια.
 Η γυναίκα, περίπου 20 ετών, μεταφέρθηκε σε μια «φυλακή γυναικών» και για την υπόθεσή της θα διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα, τόνισε».

(Αλήθεια, τι νόημα θα είχε μια φωτογραφία ανθρώπου με καλυμμένο πρόσωπο;)

Όταν η εγκληματικότητα της εξουσίας φθάνει σε τέτοια επίπεδα παραλογισμού, δεν μπορεί ο άνθρωπος να βρεί λόγια για να σχολιάσει (μήπως γι’ αυτό και το ύφος του άρθρου είναι τόσο ψύχραιμο και αποστασιοποιημένο;)
Μένει άναυδος και συγκλονισμένος, πλημμυρίζει η ψυχή του από φρίκη και δεν μπορεί να πιστέψει σ’ αυτό που διαβάζει.

Δύο μέρες μετά, όσο και αν ψάξει κανείς στο Διαδίκτυο, δεν βλέπει καμία αντίδραση για το γεγονός αυτό από καμία πλευρά του κόσμου. Ούτε οργανώσεις για την υπεράσπιση  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ούτε η πολιτισμένη Δύση.

Έχουμε βιώσει πολλές φορές διαμαρτυρίες σε πολλές μορφές (μέχρι και ένοπλη επέμβαση ) του Δυτικού κόσμου:
-για τα αυταρχικά καθεστώτα, όπως της Βόρειας Κορέας, της Συρίας και άλλων πολλών χωρών
-για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες, όπως στη Ρωσία κ.λ.π.
-για βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση σε όλα τα μέρη του πλανήτη

Για τη Σαουδική Αραβία, όμως, δεν θυμόμαστε καμία σχετική ενέργεια, εάν και εκεί η καταπίεση της γυναίκας ξεκινάει από το πιο βασικό σημείο, την απαγόρευση του προσώπου στο δημόσιο χώρο. Γιατί άραγε;
-Μήπως γιατί η καταπίεση αφορά τις γυναίκες που αν και το μισό του ανθρώπινου πληθυσμού αποτελούν το κατώτερο φύλο;
-Μήπως γιατί αυτό επιτάσσουν οι διδαχές της θρησκείας που τείνουν να αναγνωρισθούν ως ύψιστης προτεραιότητας και πάνω από τους «ανθρώπινους νόμους»;

Ή μήπως, γιατί η Σαουδική Αραβία είναι μια πλούσια πετρελαιοπαραγωγός χώρα, σε στενή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; Κι αυτή η εκδοχή είναι η επικρατέστερη και η φρικτότερη απ’ όλες.

Περπατώντας σήμερα το πρωί ανάμεσα στους ανθρώπους, απολάμβανα τις ακτίνες του ήλιου στο πρόσωπό μου και διασταύρωνα το βλέμμα μου με τους περαστικούς και τους συνεπιβάτες στο ΜΕΤΡΟ. Σκεφτόμουν την κοπέλα αυτή που  τόλμησε να δείξει το πρόσωπό της στον ήλιο και στους ανθρώπους και γι’ αυτό φυλακίστηκε και ποιος ξέρει τι άλλο θα υποστεί.  Σκεφτόμουν και όλες τις άλλες κοπέλες που θα ζήσουν μια ζωή θαμμένες, να κινούνται σαν πανομοιότυπα φαντάσματα, χωρίς πρόσωπο, χωρίς χαμόγελο, σαν ζωντανές νεκρές.

Κι αφού εμείς οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πρακτικό γι’ αυτό, τουλάχιστον ας προσθέσουμε τη φωνή μας στη διαμαρτυρία γι’ αυτό το έγκλημα και όλα τα παρόμοια. Ας μην εμπιστευόμαστε και υπακούμε τυφλά τους «νόμους», γιατί στο όνομα του σεβασμού των νόμων και της υπακοής στις εντολές έχουν συντελεσθή μερικά από  τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας.



Η Σκοτεινή Πλευρά του Φεγγαριού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου