Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Τσίπουρο και .... θεσμοί!

Κι ακούω στο ραδιόφωνο ότι οι "θεσμοί" έχουν μια 20σέλιδη έκθεση σχετικά με το τσίπουρο κι έχουν και προτάσεις σχετικά. 

Και λένε οι δημοσιογράφοι ότι απορούν ποιά εσωτερικά συμφέροντά-lobby προωθούν τέτοια θέματα στους "θεσμούς".

Και ότι κάναν ενδελεχές ρεπορτάζ κι έγιναν αλλαγες σχετικά το 2010...

Και τι θα γίνει αν πάνε να το συζητήσουν στην Κρήτη.

 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπουρο θεσμοι
Καμμιά αναφορά, όμως για το πόσα χρήματα χάνει το κράτος εξαιτίας των διημέρων, δεν άκουσα να κάνουν!!!!!

Μήπως κατα βάθος είμαι μέρος των εσωτερικών lobby και γι'αυτό τόσα χρόνια γκρινιάζω για το χύμα τσίπουρο; 

marigoula

7 σχόλια:

  1. συγχαρητηρια μαριγουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο απ' ότι συνήθως παρουσιάζεται. Από το τσίπουρο των διημέρων, σίγουρα κερδίζουν οι παραγωγοί και διακινητές του, άνθρωποι που ανήκουν στην ελληνική οικονομία, και είναι αρκετοί. Για να έχει κατανάλωση σημαίνει ότι το προτιμούν και οι Έλληνες καταναλωτές, άρα βρίσκει απήχηση και στην κοινωνία.
    Ποιοί χάνουν; Έχει επικρατήσει σαν αστικός μύθος ότι ζημιώνεται τους φόρους το ελληνικό Κράτος. Όμως το ελληνικό Κράτος είναι αυτό που έχει επιβάλει χαμηλούς φόρους στο τσίπουρο των διημέρων. Μπορεί να θεωρείται δεδομένη η υψηλή φορολόγηση των αλκοολούχων ποτών, αλλά δεν είναι θέσφατο. Με την ίδια λογική θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Κράτος χάνει, γιατί το κρασί είναι αφορολόγητο (μπορούμε να φανταστούμε τι θα κέρδιζε το Κράτος σε φόρους εάν φορολογούσε, έστω και ελάχιστα το κρασί;) ή γιατί η μπίρα έχει μικρό ειδικό φόρο κατανάλωσης.
    Εκείνοι που χάνουν σίγουρα είναι οι κανονικοί ποτοποιοί που παράγουν τσίπουρο. Το πόσο χάνουν, βέβαια, δεν είναι ακριβώς υπολογισμένο, γιατί δεν σημαίνει ότι, εάν δεν υπήρχε το τσίπουρο των διημέρων, θα υπήρχε ισοδύναμη κατανάλωση του τσίπουρου των επίσημων ποτοποιών.
    Χάνουν όμως και κάποιοι άλλοι. Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που φέρνουν στη χώρα μας τις μάρκες τους και τις επιβάλλουν τόσα χρόνια είτε με την συστηματική διαφήμιση, για την οποία έχουν τα κονδύλια, είτε με εμπορικές πρακτικές (που τις γνωρίζει πολύ καλά ο κόσμος που δουλεύει σ' αυτόν τον κλάδο). Αυτές οι εταιρείες, μόλις είδαν ότι έπεσε, έστω και ελάχιστα, η κατανάλωση των προϊόντων τους, άρχισαν να ασκούν συνεχείς και μεγάλες πιέσεις και εναντίον της διαφοροποιημένης φορολόγησης των εθνικών ποτών (ούζο και τσίπουρο) και για να επιτραπεί η εμφιάλωσή τους εκτός της χώρας.Το λαθρεμπόριο των προϊόντων τους δεν τους ανησυχεί τόσο, γιατί γίνεται κυρίως μέσω Βουλγαρίας, οπότε αυτοί έχουν εισπράξει τα κέρδη τους και μόνο το Κράτος χάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ίσως, το αντίθετο, να συμβαίνει. Επειδή δηλαδή τα αλκοολούχα ποτά του εξωτερικού έχουν γίνει πολύ ακριβά λόγω του υψηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης στην Ελλάδα, κινδυνεύει να πέσει πολύ χαμηλά η παρουσία τους στην ελληνική αγορά, ενώ το λαθρεμπόριο εξασφαλίζει την συνέχιση της παρουσίας τους στην αγορά αυτή.
    Έτσι, το τσίπουρο των διημέρων αποτελεί γι' αυτές τις εταιρείες απειλή, γιατί επιτρέπει τα γούστα των καταναλωτών να στραφούν σε άλλα προϊόντα που παράγονται στη χώρα. Έτσι κι αλλιώς, αυτές οι εταιρείες δεν έκαναν πραγματικά καμιά παραγωγική επένδυση στη χώρα, απλώς εξαγόρασαν αρκετές από τις ήδη επιτυχημένες υπάρχουσες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον ανήκουν σε ξένους κεφαλαιούχους.
    Τώρα, από όλους αυτούς που χάνουν ή κερδίζουν, ποιοι έχουν τη δύναμη να προωθήσουν στην τρόικα (συγνώμη, θεσμούς) τις προτάσεις τους, ποιος μπορεί να ξέρει; η ιστορία θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο. Δυστυχώς, όμως, οι διήμεροι καταχράζονται τα νόμιμα δικαιώματά τοιυς και παράγουν-πουλάνε πολύ περισσότερα από όσα επιτρέπεται. Και οι βουλευτές τους αφήνουν να συνεχίζουν, για χάρη των ψήφων! Και ναι, το κράτος χάνει πολλά λεφτα!
      Το θεμα της Βουλγαρίας είναι άλλο πικρό κεφάλαιο!!!

      Διαγραφή
  3. Και η σχετική αρθρογραφία, συνεχίζεται: http://periskopio.com/ethesan-thema-tis-ikiakis-paragogis-tsipourou-i-danistes/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αυτος ο νομος επρεπε να εφαρμοστεί εδω και καιρο τους απλους νομους τους λεει οι τροικα αχ ελλαδα μου με τους πολιτηκαντιδες αχ ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.youtube.com/watch?v=YWiLyAR1yTY

    Αναπληρωτής Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ............................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χωρις σχολια τα συμπερασματα δικα σας

    http://www.zougla.gr/greece/article/adelfia-diakinousan-pota-mpompes-apo-rosia-ke-voulgaria

    ΑπάντησηΔιαγραφή