Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Sale & lease back


Καιρός είναι που έψαχνα κάτι να διαβάσω σχετικά, κι επιτέλους το βρήκε μια συνάδελφός μας: 

Τι ενοίκιο πληρώνουμε για το κτίριο της Τσόχα, κι αν η πώληση ήταν συμφέρουσα για το κράτος.

Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του ΚΟΚΚΙΝΟΥ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας!!!!


Αχ, αχ, αχ!

marigoula

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή να υποθεσουμε ότι η αιτία της εμφανιζόμενης αδράνειας και στασιμότητας στην επίλυση των θεμάτων που ταλαιπωρούν το ΓΧΚ την τελευταία 3ετία οφείλεται στην πώληση του κτιρίου του ΓΧΚ?
    Δηλαδή δικαιούμαστε δάνειο συντήρησης και επισκευής του κτιρίου από την EUROBANK?
    Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα και ξαναδιάβασα το άρθρο του Κόκκινου. Έχω πολλά ερωτηματικά για την αξιοπιστία και την ακρίβεια του περιεχομένου του. Συγκεκριμένα:
    1) Οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση, εκ μέρους ποίων δρουν; δεν αναφέρεται πουθενά.
    2) Αποτελεί ανακρίβεια με βάση τα αναφερόμενα στο άρθρο ότι το συνολικό ποσόν των ενοικίων θα είναι τριπλάσιο του ποσού της αγοράς (600/261=2,3, και όχι 3). Αυτό είναι σύνηθες στα δάνεια. Όταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έδινε δάνειο 10.000.000 δραχμών, το συνολικό ποσό της αποπληρωμής έφτανε τα 25.000.000 δραχμές.
    3) Η έννοια των "φιλέτων" για τα ακίνητα είναι πολύ σχετική. Η αξία των ακινήτων μπορεί να προσδιορίζεται αντικειμενικά από το Κράτος για φορολογικούς λόγους, αλλά η εμπορική τους αξία απέχει πολύ απ' αυτό. Όποιος περπατά στο κέντρο της Αθήνας, βλέπει έρημα κτίρια, εγκαταλελειμμένα, τα οποία πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν "φιλέτα".
    4) Η σύμβαση του sale-leasing δεν είναι πάντοτε όπως την περιγράφει ο δικηγόρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο τέλος της μίσθωσης, το κτίριο περνάει στον ιδιοκτήτη του. Κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, η βαριά συντήρηση βαρύνει τον ιδιοκτήτη, η τρέχουσα συντήρηση βαρύνει τον ενοικιαστή (όπως άλλωστε και στις συνήθεις ενοικιάσεις).
    5) Βεβαίως, αυτή η συμφωνία γίνεται από κάποιον στα όρια της χρεωκοπίας. Αλλά δεν ήταν (και ακόμη δεν είναι) το Ελληνικό Δημόσιο στα πρόθυρα της χρεωκοπίας;
    6) Οι σύμβουλοι ήσαν θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank. Τί θα έπρεπε να είναι για να μην υπάρχει πρόβλημα; Άλλωστε, η Εθνική Τράπεζα έχει πολύ στενή σχέση με το Κράτος. (Για την Eurobank δεν γνωρίζω).
    Σε γενικές γραμμές, η όλη προσέγγιση είναι σκανδαλοθηρική. Η κρίση των εμπλεκομένων δικηγόρων είναι προσωπική τους, τα σκάνδαλα αποδεικνύονται δικαστικά και συνήθως η έκβαση της υπόθεσης υπολείπεται πολύ από τις αρχικά καλλιεργούμενες προσδοκίες. Εσφαλμένες εκτιμήσεις πάντοτε μπορεί να γίνουν, το σκάνδαλο όμως προϋποθέτει διαφθορά και πρέπει να τεκμηριώνεται. Πολλές υποθέσεις έχουν πάει στον εισαγγελέα, αλλά πολύ συχνά η κατηγορία αποδεικνύεται αβάσιμη.
    Γι' αυτό θα έπρεπε να δείχνουμε ως κοινωνία μεγαλύτερη ψυχραιμία και, αντί να αναζητούμε με σπουδή ενόχους για τα πάντα, ας προσπαθήσουμε να δούμε την πραγματικότητα, χωρίς αυταπάτες, ώστε να προωθήσουμε τις ρεαλιστικές λύσεις. Όσο για το Γενικό Χημείο του Κράτους, υπάρχουν παρά πολλά προβλήματα να λυθούν πέραν της συντήρησης του κεντρικού του κτιρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή