Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αποχή από εκλογική διαδικασία

Αγαπητοί συνάδελφοι
 
αποφάσισα να εκθέσω δημόσια τις σκέψεις  μου-οι οποίες πήραν τη μορφή ψήφου μου υπέρ της αποχής από τη διαδικασία (υποβολή υπψηφιοτήτων και άσκησης εκλογικού δικαιώματος) των εκλογών των αιρετών μελών στο Α΄Υπηρεσιακό Συμβούλιο τόσο στο ΔΣ της  ΟΣΥΟ όσο και στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. 

Σε μια κοινωνία πρωταρχικό ρόλο είναι η άσκηση κριτικής στις λειτουργίες ακόμα και των θεσμών αυτής, ανεξάρτητα εαν εμφνίζονται ως ουδέτεροι και ανεξάρτητοι. Η αμφισβήτηση δεν είναι μια ιδιοτροπία, αλλά είναι προέκταση ή αντανάκλαση της λογικής συμπεριφοράς των ανθρώπων.
Στα πλαίσια αυτά, αμφισβήτησα και αμφισβητήσαμε τη νέα δομή των υπηρεσιακών συμβουλίων και όσον αφορά στις αρμοδιότητές τους και όσον αφορά στην σύστασή -συγκρότησή τους . Παρόλες τις προσπάθειες του ΔΣ του Συλλόγου μας και του ΔΣ της ΟΣΥΟ, τίποτα δεν κατορθώθηκε (όλα αυτά το 2014). Ως συνήθως ..ειλημμένες αποφάσεις..

Αποφασίσαμε αποχή από τις συνολικές διαδικασίες των εκλογών.

Αποχή ως πολιτική-συνδικαλιστική πράξη για συγκεκριμένο κοινό σκοπό. Κατα αυτό το τρόπο επιλέξαμε να περάσουμε κάποιο μήνυμα στη καινούργια πλέον πολιτική ηγεσία. Ποιό;
-να επανέλθουν όλες οι αρμοδιότητες στα ΥΣ(επιλογές προϊσταμένων, πίνακες προακτέων, θέση σε διαθεσιμότητα, δυνητική αργία, ειδικές διατάξεις σχετικά με μονιμοποίηση υπαλλήλων,...)
-να αποτελεί το δίκαιο και η ισονομία βάση και όχι η επιλεκτική νομιμότητα
-εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας, λειτουργίας και δράσης των αιρετών εκπροσώπων
-να επανέλθουν τα ΥΣ στο προηγούμενο καθεστώς ως προς τη σύνθεσή τους και αν όχι, τουλάχιστον  οι εργαζόμενοι κάθε Υπηρεσίας ή κλάδου να εκπροσωπούνται από τους δικούς τους αιρετούς εκπροσώπους .

Αυτό το μήνυμα σίγουρα θα ήταν πιο ισχυρό εαν η παράταξη της ΔΑΚΕ του ΓΧΚ  δεν αποφάσιζε-και επιμένει- να μη συμβαδίσει με την ομοφωνία όλων των υπολοίπων παρατάξεων (και της ΔΑΚΕ των άλλων υπηρεσιών) και ομόφωνων αποφάσεων των συνδικαλιστικών οργάνων.

Αραγε δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις; Αραγε είναι πιο "ευαίσθητοι" στα θέματα των συναδέλφων και για αυτό βιάζονται να λυθούν, λειτουργώντας τα ΥΣ με αιρετούς εκπροσώπους;  Αραγε είναι τόσο "θεσμολάγνοι" που εμφανίζουν τον κάθε θεσμό ως κάτι το αυτόνομο, υπεράνω κάθε αμφισβήτησης;

Και επειδή εμφανίζονται-καλόπιστα ή όχι-ερωτήματα περί της υποχρεωτικότητας της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος(πειθαρχικό παράπτωμα η μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος;), έχω να πώ τούτο.

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει κυρώσεις για τη μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, υπερισχύει η διάσταση της ψήφου περισσότερο ως δικαίωμα παρά σαν υποχρέωση του εκλογέα. Και όπως γνωρίζετε, στην Υπ.Απόφαση ΔΙΚΠΡ/Φ80/30/8703/1988(ΦΕΚ 684/19-9-1988) δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις.

Η ψήφος έχει μεταξύ των χαρακτηριστικών της και τη μυστικότητα. Με ψήφιση ή μη ενός και μόνον υποψηφίου ή ψηφοδελτίου μήπως χάνεται αυτή η μυστικότητα; Ας το σκεφτούμε!

Καλώ, λοιπόν, όλους εσάς συνάδελφοι, να περάσουμε το μήνυμα-μέσω της αποχής μας- ότι "εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο"!

Κάποιοι θέλουν, δυστυχώς, να ξεχωρίζουν!!!
 
 

Νάντια Λιναρδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου