Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Διακήρυξη για τις Εκλογές 2015

                                                                         25 Φεβρουαρίου 2015

Αγαπητοί συνάδελφοι,  
Με την ευκαιρία των εκλογών για το ΔΣ του Συλλόγου μας, θα θέλαμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας για την λειτουργία του συλλόγου μας καθώς και τις προτάσεις μας για την γενικότερη λειτουργία της υπηρεσίας μας.

1.Αναδιάρθρωση των δομών του ΓΧΚ.
Με την εφαρμογή του Π.Δ. 110/2014 στις 31-10-2014, άρχισε μια νέα εποχή για το ΓΧΚ με πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες, πολλές εκ των οποίων παραμένουν ακόμη και ταλανίζουν τους συναδέλφους.
Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι από την δημοσίευση του Π.Δ. στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι την εφαρμογή του, χάθηκε εκ μέρους της προηγούμενης Διοίκησης και των Επιτελικών Υπηρεσιών της κεντρικής Υπηρεσίας, πολύτιμος χρόνος για την μελέτη και επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. Όμως ο νέος Οργανισμός του ΓΧΚ είναι γεγονός. Χρέος όλων μας και ειδικά των συναδέλφων που διεκδικούν την ψήφο των μελών του συλλόγου μας, θα πρέπει να είναι η κατάθεση αξιόπιστων και εφαρμόσιμων προτάσεων για την άρση όλων των δυσλειτουργιών που έχουν παρουσιαστεί στη λειτουργία της Υπηρεσίας μας.
Άποψη μας είναι τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει  να μην εξαντλούν την ενέργειά τους στην κριτική και την άρνηση, αλλά να δραστηριοποιούνται πάντα για την προαγωγή του συνόλου των υπαλλήλων του Γ.Χ.Κ. και όχι των παραταξιακών, ή και των προσωπικών συμφερόντων.
Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, πιστεύουμε ότι θα πρέπει άμεσα η Διοίκηση του ΓΧΚ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε σε πρώτη φάση να αντιμετωπιστούν οι διοικητικές δυσλειτουργίες των νέων Διευθύνσεων με αποσαφήνιση των ρόλων και αρμοδιοτήτων των θέσεων ευθύνης, τόσο στις έδρες των Διευθύνσεων, όσο και στα αυτοτελή τμήματα. Με βάση αυτά πρέπει να ακολουθήσει η τροποποίηση προς το απλούστερο των σχετικών διοικητικών και «ΟΠΣικών» διαδικασιών, διότι προς το παρόν η πιο αισθητή διαφορά είναι ο τεράστιος όγκος εγγράφων που διακινούνται. Οι  πιο ουσιώδεις και απαραίτητες παρεμβάσεις είναι οι τροποποιήσεις του Π.Δ., και η έκδοση σχετικών εγκυκλίων έτσι ώστε να ανακατανεμηθούν αρμοδιότητες εντός των νέων Διευθύνσεων και να γίνει προσπάθεια από τη μια μεριά να «αποφορτιστούν» οι μεγάλες υπηρεσίες από τη σωρεία των αντικειμένων που δε μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν και από την άλλη να «θωρακιστούν» τα Αυτοτελή Γραφεία με εργασιακό αντικείμενο και ταυτόχρονα να τους δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες.

2.ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Δυστυχώς οι Υπηρεσίες του ΓΧΚ υποφέρουν κυριολεκτικά από τις καθυστερήσεις στις Προμήθειες και οι επιπτώσεις λόγω της έλλειψης αναλωσίμων και μη λειτουργίας του εξοπλισμού συνιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις «ακύρωση» του ΓΧΚ ως του κύριου Δημόσιου Εργαστηριακού φορέα της Χώρας μας.
Πιστεύουμε ότι οι προμήθειες αναλωσίμων και ανταλλακτικών, η συντήρηση των μηχανημάτων και η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως πρώτη προτεραιότητα της Διοίκησης και θα πρέπει ο τομέας να  ενισχυθεί, έτσι ώστε να υλοποιούνται γρηγορότερα οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και να εντοπίζεται σε κάθε περίπτωση η πιο κατάλληλη λύση διότι οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί οδηγούν συχνότατα σε προμήθεια ακατάλληλων υλικών.

3. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Άποψη μας είναι ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να είναι ουσιαστική, αμερόληπτη, διαφανής και στα πλαίσια των ισχυόντων νόμων και του Συντάγματος. Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας , ως υπάλληλοι του ΓΧΚ να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων του ΓΧΚ, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε Τεχνικοί υπάλληλοι που επιτελούν μετρήσιμο έργο και όχι υπάλληλοι που απλώς διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικό έργο.

4. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΧΚ
Ως τελευταίο στη σειρά, αλλά όχι σε σπουδαιότητα είναι το θέμα της λειτουργίας του συλλόγου μας και της συμμετοχής των συναδέλφων στις διάφορες δράσεις και δραστηριότητες (Γεν. Συνελεύσεις, απεργίες, κ.α.), αλλά και της ελλιπούς ενημέρωσης των συναδέλφων των περιφερειακών υπηρεσιών, παρά τις προσπάθειες του ΔΣ. Πόσα άλλωστε να χωρέσουν σε μια ανακοίνωση; Τα δεδομένα είναι γνωστά και επεξηγούν εύκολα τη μικρή συμμετοχή στις  Γ.Σ. και στις απεργίες.
Πιστεύουμε ότι ο Σύλλογός μας θα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή με :
Α) Δημιουργία και θέση σε ισχύ ενός ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ λειτουργίας του Συλλόγου μας, επικαιροποιημένο στις νέες επικρατούσες συνθήκες και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες (emails, τηλεδιασκέψεις μέσω Skype, κ.α.).
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το ισχύον Καταστατικό ισχύει από το 1998 και φέρει τις υπογραφές συναδέλφων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από καιρό. Γι’ αυτό , αμέσως μετά τις εκλογές, προτείνουμε το νέο ΔΣ να ξεκινήσει ένα διάλογο για την τροποποίηση του Καταστατικού του Συλλόγου μας, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε ένα νέο Καταστατικό.
Β) Υιοθέτηση από τις επόμενες εκλογές του συλλόγου μας, ενός ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στη λειτουργία του συλλόγου απελευθερώνοντας τους συναδέλφους από στερεότυπα του παρελθόντος.
Αγαπητοί  συνάδελφοι πιστεύουμε ότι πλέον είμαστε πολύ λίγοι (και γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι μεταξύ μας….) για να υπάρχουν στις εκλογές του Συλλόγου μας (παραταξιακά ή μη) διαφορετικά ψηφοδέλτια. Καθένας από εμάς, που ζητάει την ψήφο των συναδέλφων, έχει δηλωμένη και ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση και δεν πιστεύουμε ότι το κριτήριο επιλογής και ψήφισης των εργαζομένων στο ΓΧΚ είναι η πολιτική τοποθέτηση του καθενός απ’ εμάς.
Αντίθετα πιστεύουμε ότι το κριτήριο πρέπει να είναι η κατάρτιση, η καθημερινή παρουσία και προσπάθεια στη δουλειά, το ήθος και η διάθεση για αγώνα αλλά και η ύπαρξη ενός οράματος για το μέλλον του ΓΧΚ.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η λειτουργία του ΔΣ του Συλλόγου με διαπαραταξιακό Προεδρείο τις 2 τελευταίες θητείες αποδεικνύει ότι η υιοθέτηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στη λειτουργία του συλλόγου απελευθερώνοντας τους συναδέλφους από στερεότυπα του παρελθόντος.
Σαφώς και τα πράγματα στη λειτουργία του Συλλόγου μας δεν είναι ρόδινα και κανένας δεν μπορεί να μην διακρίνει τα προβλήματα που υπήρξαν στην περατωθείσα θητεία του ΔΣ  (παραίτηση Ν. Πάγκαλου από το ΔΣ).
Πιστεύουμε ότι τα όποια θέματα και προβλήματα θα πρέπει να επιλύονται με δημόσιο διάλογο και αποδείξεις των ισχυρισμών και όχι να παραμένουν εντός του Διοικητικού Συμβουλίου.
Επιτέλους κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη των λόγων και των πράξεων μας!
Αγαπητοί συνάδελφοι σας καλούμε να συμμετάσχετε στις εκλογές του συλλόγου μας πιστεύοντας ότι μόνο με την ενεργοποίηση όλων μας θα μπορέσουμε να πάμε το Σύλλογο και την Υπηρεσία μας μπροστά!

Βαγενάς Γεώργιος
Τριανταφυλλίδου Δήμητρα,

Υποψήφιοι ΔΑΚΕ-ΓΧΚ

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί συνάδελφοι, βρίσκω τις προτάσεις σας εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και ελπίζω να γίνουν αντικείμενο διαλόγου στο νέο Δ.Σ. Θα ήθελα ιδιαιτέρως να σχολιάσω την πρότασή σας για ενιαίο ψηφοδέλτιο. Η πρόταση αυτή, όπως γνωρίζουμε όλοι, έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και έχει συγκεντρώσει την συναίνεση μεγάλου αριθμού συναδέλφων (σε ένα πρωί μαζεύτηκαν πάνω από 50 υπογραφές συμφωνούντων). Δεν προχώρησε όμως μέχρι σήμερα, γιατί τα στελέχη των περισσοτέρων "κομματικών" παρατάξεων διαφώνησαν. Αντ' αυτού όμως σχηματίστηκε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, το οποίο κάποια στιγμή ονομάστηκε "Ομοιοπολικός" (το όνομα του οποίου επιλέχτηκε και για τη συμβολική του σημασία). Αρχικά, υπήρχε η ελπίδα ότι αυτό το ψηφοδέλτιο θα ήταν κατά κάποιο τρόπο η μαγιά προς την κατεύθυνση του ενιαίου ψηφοδελτίου. Δυστυχώς, όμως και το ψηφοδέλτιο αυτό στην πορεία έπαυσε να είναι ανεξάρτητο, διότι κατέληξε "ιδιοκτησία" ορισμένων εκ των ανθρώπων που το στελέχωσαν αρχικά.
    Συνεπώς, το αίτημα για ενιαίο ψηφοδέλτιο διατηρεί την αξία του και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι την άποψη αυτή συμμερίζονται και συνάδελφοι που σήμερα εντάσσονται σε ένα "κομματικό" ψηφοδέλτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή