Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

"Από το ρακί στο ούζο"

Ήρθε η ώρα για ρακί.....
Όχι, δε θα μιλήσω για βράσιμο, αλλά για βιβλίο....

Ένας "
πάππου προς πάππου" ποτοποιός της πόλης των Σερρών (και λίγο λόγιος, λίγο ιστορικός, λίγο ρομαντικός...) , ο Κώστας Πασχάλης Μπέης, έγραψε ένα υπέροχο βιβλίο με τίτλο: 

«Από το Ρακί στο Ούζο», 
ένα μεθυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και ουζοποσίας

Στην παρουσίαση του βιβλίου, το Δεκέμβριο του 2013, η πρόσκληση έγραφε:
Το βιβλίο «Από το Ρακί στο Ούζο» είναι μια ανοιχτή πρόσκληση σ’ ένα «μεθυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας και ουζοποσίας», σ’ ένα ταξίδι στην ιστορία των πολιτισμών και στη «γεωγραφία των γεύσεων», που ξεκινά από την Αίγυπτο του 5ου μ.Χ. αιώνα (την κοιτίδα της αλκοολικής απόσταξης) για να καταλήξει στο μικρό καφενεδάκι του πλέον απομακρυσμένου χωριού της Ελλάδας, όπου μια παρέα γερόντων, μοιράζεται το ούζο με μερικές ελιές, λίγο τυράκι, και κάποιες «μπούκες» ψωμιού.

Το βιβλίο δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη, μέσα από την συναρπαστική ιστορία της αλκοόλης, να ανακαλύψει τις «εκλεκτικές συγγένειες» ανάμεσα στα διάφορα αλκοολούχα αποστάγματα (όπως την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στο Ρακί και το Ούζο) και πρωτίστως να γνωρίσει το Ούζο. Να μάθει οτιδήποτε αφορά στο παρελθόν του και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, αυτά που το έχουν αναδείξει ως το προσφιλέστερο ποτό της χώρας μας. Να γνωρίσει τους τρόπους παραγωγής του, να παρακολουθήσει την ιστορική πορεία του μέσα από τα ποτοποιεία, τα μπακάλικα, τα καφενεία, τα ουζάδικα και το ποτοπωλεία. Να μυηθεί στην «τελετουργία» της πόσης του, να μοιραστεί εμπειρίες και βιώματα, να οσφρηστεί τα πλούσια αρώματά του, να νιώσει τη μοναδικότητα της γεύσης του. Γεύση απόλυτα συνυφασμένη με την παράδοσή μας.


Και είχε απόλυτα δίκιο!


Αύριο η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ θα προσφέρει στους αναγνώστες της το βιβλίο με τίτλο προσαρμοσμένο στην αντίστοιχη στήλη των εκδοτών, «Τσίπουρο Ρακί & Ούζο χωρίς μυστικά».
Μια καλή ευκαιρία να το προμηθευτείτε και να ταξιδέψτε στο παρελθόν του ούζου και τις μυρωδιές της πόλης μας (και όχι μόνο).

(μετά θα οργανώστε και τη γευσιγνωσία......)

marigoula

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου