1) Τα ... κουτσομπολιά λένε ότι φέτος είναι η τελευταία φορά τους...... χμμμ....
2) Διαβάζω την εξής ανακοίνωση, χορευτικού Συλλόγου:
Το βράσιμο του τσίπουρου ήταν πάντα πανηγύρι, που συνοδευόταν με μεζέδες, λουκάνικα, κάστανα, τσίπουρο, όλοι οι φίλοι περνούσαν από 'κει, για να ευχηθούν "καλά καζάνια" και να τιμήσουν την καινούρια παραγωγή... Ιδιαίτερη περιποίηση περίμενε τη νεολαία, αφού μέσα από τέτοιες διαδικασίες δενότανε με την παράδοση.
Ο Σύλλογος Τάδε θα καζανίσει και φέτος και σας περιμένει στο γλέντι του......Μπορούν και οι Σύλλογοι να βράζουν; Μπορούν να είναι αμπελοκαλιεργητές;
Αυτά τα ολίγα...
Και ξανα χμμμμμ....
marigoula
Να τεθού και κάποιοι άλλοι προβληματισμοί;
ΑπάντησηΔιαγραφή-Γιατί θάπρεπε να φτάσει κάποτε η τελευταία χρονιά των διημέρων; Γιατί δεν πληρώνουν πολλούς φόρους στο Κράτος; Ναι, αλλά τα χρήματα πάνε στα χέρια των Ελλήνων, και όχι των πολυεθνικών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των αλκοολούχων ποτών και επιβάλλουν συχνά αποκλεισμούς των άλλων προϊόντων.
-Μήπως γιατί ανταγωνίζονται αθέμιτα τους επίσημους αποσταγματοποιούς; Πιστεύουμε πραγματικά ότι εάν εξέλειπαν οι διήμεροι, θα μπορούσε να έχει αυτήν την εξάπλωση το τσίπουρο; Με τόση γραφειοκρατία μάλιστα; Μήπως σ' αυτήν την περίπτωση θα ανέβαινε και πάλι η κατανάλωση των ξένων ποτών;
-Μήπως γιατί απειλείται η υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών; Υπάρχει έστω και ένα τεκμηριωμένο δεδομένο;
Θα μπορούσαν να τεθούν και άλλα πολλά ερωτήματα. Ένα ίσως είναι το βασικό. Μήπως αυτή η άνθηση θάπρεπε να αντιμετωπισθεί ως μια στροφή των Ελλήνων καταναλωτών σε ένα ποτό του τόπου τους; Μήπως το Κράτος, αντί να λειτουργεί ως θεματοφύλακας των ξένων συμφερόντων, θάπρεπε να υιοθετήσει μια στάση διαφορετική που ίσως θα έδινε δυνατότητες για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση του θέματος;
Αγαπητή Μαριγούλα γιατί δεν ρωτάτε τον κύριο οικονομικό επιθεωρητή αλλά απευθύνεσθε στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο πλέον ειδικός να σας λύσει τις απορίες.
ΔιαγραφήΧύμα τσίπουρο και ρακή κυνηγάει η ΕΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα της αφορολόγητης διακίνησης άρχισε να παίρνει διαστάσεις την τελευταία δεκαετία, όταν πολλαπλασιάστηκαν οι εταιρείες εμφιάλωσης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2012 05:45
Το χύμα τσίπουρο και η αφορολόγητη διακίνησή του στα παραδοσιακά τσιπουράδικα βρίσκεται στο στόχαστρο των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η προσπάθεια φορολόγησής του είναι πιθανόν να προκαλέσει νέο «εμφύλιο πόλεμο» με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους «ρακάδες» της Κρήτης, αυτούς δηλαδή που παράγουν ρακή και την εμπορεύονται είτε σε καταστήματα εστίασης είτε σε μικρά σημεία πώλησης.
Το θέμα της αφορολόγητης διακίνησης χύμα τσίπουρου και ρακής άρχισε να παίρνει διαστάσεις την τελευταία δεκαετία όταν πολλαπλασιάστηκαν οι εταιρείες - ιδιωτικές και οινοποιητικοί συνεταιρισμοί - που εμφιάλωσαν τσίπουρο. Οι ίδιες φορολογούνται και μάλιστα με βαριά φορολογία, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ αυξήθηκαν εντυπωσιακά στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ενώ αντιθέτως η διακίνηση του χύμα προϊόντος είναι εντελώς αφορολόγητη και είναι προφανές ότι οι ποτοποιίες υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό στο καλύτερο σημείο της αγοράς, δηλαδή στα τσιπουράδικα.
Στο διάστημα των τριών τελευταίων χρόνων η κατάσταση οξύνθηκε. Οι εταιρείες διακίνησης αλκοολούχων ποτών χρόνο με τον χρόνο έβλεπαν τις πωλήσεις τους να καταρρέουν - περίπου 20% - 25% μειώνονται οι πωλήσεις των εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών - και το μόνο προϊόν που συνεχίζει να αυξάνει τις πωλήσεις του είναι το τσίπουρο. Ωστόσο αυτή η αύξηση επ' ουδενί δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες π.χ. του ουίσκι ή της βότκας.
Ετσι έγιναν οι σχετικές καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ξεκίνησε η προκαταρκτική αλληλογραφία με το υπουργείο Οικονομικών. Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση ή θα αναγκαστεί να φορολογήσει τη διακίνηση - και όχι την παραγωγή - του χύμα τσίπουρου και της ρακής ή θα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών κάθε χρόνο δηλώνονται ως παραγόμενα από 5 ως 6 εκατομμύρια κιλά χύμα τσίπουρου διημέρων. Είναι προφανές ότι αυτή η ποσότητα είναι υποπολλαπλάσια της πραγματικής, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 11.760. 000 λίτρα. Και μόνο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το Δημόσιο θα εισέπραττε περί τα 65 εκατ. ευρώ.
Επίσης άλλα 35.000.000 ευρώ θα εισέπραττε από τον ΦΠΑ. Αν προστεθούν και όλοι οι υπόλοιποι φόροι, που δεν επιβάλλονται στο μη εμφιαλωμένο και παράνομο τσίπουρο, καθώς και τον ΦΠΑ που διαφεύγει από τη συνολική διάθεση (συμπεριλαμβανομένης και της λιανικής πώλησης σε όλα τα επίπεδα), η συνολική απώλεια των δημοσίων εσόδων ανέρχεται στα 150.000.000 ευρώ ετησίως.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία κάθε αμπελουργός έχει το δικαίωμα να αποστάξει τα «τσάμπουρα», τα στέμφυλα που έχουν απομείνει μετά τη λεγόμενη «χωρική οινοποίηση των σταφυλιών» που παρήγαγε φυσικά από τα δικά του αμπέλια, και να παράξει τσίπουρο για τέσσερα 48ωρα. Στο δίμηνο Οκτωβρίου -Νοεμβρίου.
Κατ' αυτό τον τρόπο προκύπτει το γνωστό «χύμα τσίπουρο». Το παραχθέν προϊόν απόσταξης, το τσίπουρο διημέρων, όπως ονομάζεται, επιτρέπεται να διατεθεί από τον ίδιο τον παραγωγό στη αγορά, συνοδευόμενο με το αντίγραφο της άδειας απόσταξης και το αποδεικτικό είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή μέσω αγοραστών με φορολογικά στοιχεία που προβλέπονται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, χύμα σε γυάλινα δοχεία χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση.
Αρχικά, η παραγωγή και διακίνηση του χύμα προϊόντος είχε στόχο την προστασία των ιδιοκτητών και καλλιεργητών αμπελώνων για μικρή περιθωριακή παραγωγή και σχεδόν ιδιωτική χρήση. Και γι' αυτό τον λόγο η φορολόγησή του είναι διακριτική.
Από το 1993 όμως άρχισε η διακίνηση του χύμα τσίπουρου χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς και το πρόβλημα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η παραγωγή μη εμφιαλωμένου τσίπουρου αυξάνεται με παράνομες πρακτικές, καθώς υπάρχει αδυναμία να τηρηθούν οι νόμιμες προδιαγραφές παραγωγής, επισημαίνουν πηγές της αγοράς.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=489915
Η σχετική καταγγελία στην Ε.Ε. δεν αφορά ειδικά τη φορολόγηση του τσίπουρου των διημέρων αλλά την φορολόγηση γενικά του τσίπουρου που είναι η μισή από τα άλλα ποτά (ουίσκυ, βότκα κλπ), οπότε σε περίπτωση που χάσει το Ελληνικό Δημόσιο θα φορολογηθεί το τσίπουρο γενικά, όπως και τα άλλα ποτά. Έτσι, η φορολογία του τσίπουρου που παράγουν οι ποτοποιίες θα διπλασιασθεί. Οι συνέπειες θα φανούν στη πορεία.
ΔιαγραφήΠώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι εάν δεν υπήρχε το καθεστώς των διημέρων θα παράγονταν και θα καταναλώνονταν 12.000.000 λίτρα τσίπουρου από τις ποτοποιίες, ώστε το Κράτος θα εισέπραττε 150.000.000 ευρώ; Μήπως υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση να εξαφανιζόταν το τσίπουρο από την αγορά;
Εκτός από τους φόρους που εισπράττει το Κράτος, δεν έχουν σημασία και τα έσοδα που εισπράττουν οι Έλληνες παραγωγοί;
Γνωρίζει κανείς αν έχει υποβληθεί το πόρισμα της επιτροπής που συστάθηκε για να επανεξετάσει το καθεστώς των διήμερων;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνάδελφε γιατί δεν ρωτάς τον οικονομικό επιθεωρητή. Άλωστε όταν η ζημία του ελληνικού δημοσίου ξεπερνάει την 83000 Ευρώ, έχουμε κακούργημα εκτός αν όλα είναι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις οπότε να μας το πουν να μην ανησυχούμε. Γιώργος Κουλουμβάκης.
Διαγραφή