Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Οι εραστές της εξουσίας

Ένας φίλος συνηθίζει να λέει πως η εξουσία είναι Κίρκη που μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε χοίρους. Νομίζω πως έχει δίκιο (με μόνη επιφύλαξη μήπως αδικούνται τα συμπαθή τετράποδα από αυτόν τον παραλληλισμό), με μια εξαίρεση: τους εραστές της εξουσίας. Αυτούς η Κίρκη δεν τους μεταμορφώνει, απλώς τους δίνει την ευκαιρία να αναδείξουν την αληθινή ... χοιρινή τους φύση.

Σ’ αυτούς λοιπόν αφιερώνεται εξαιρετικά το παρακάτω κείμενο από το βιβλίο του Κάρλο Ροσέλι «Ο φιλελεύθερος σοσιαλισμός» που εκδόθηκε για πρώτη φορά στα γαλλικά το 1930:
«Τυχοδιώκτης στον κόσμο της κουλτούρας, όπως και σε εκείνον της πολιτικής, στερούνταν σταθερής και συνεπούς σκέψης, καθώς και ειλικρινούς πνευματικής ανησυχίας. Στη μανιώδη θέλησή του για δράση και εξουσία, μόνο ένα πράγμα είχε σημασία: η προσωπική του επικράτηση. Οι ιδέες, οι αξίες, η πίστη είχαν σημασία μόνο στο βαθμό που μπορούσαν να γίνουν όργανο της φιλοδοξίας του»*
(*Το κείμενο αναφέρεται στον Μουσολίνι σε σχέση με το πέρασμά του από το ιταλικό σοσιαλιστικό κόμμα. Το 1937 ο συγγραφέας έπεσε θύμα πολιτικής δολοφονίας σε ηλικία 38 ετών μαζύ με τον αδελφό του. Ιστορικά υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι στη δολοφονία εμπλέκεται το μουσολινικό καθεστώς).


Α.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου