Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Απόψεις της Χ.Υ. Φλώρινας

              
            Με αφορμή την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Γ.Χ.Κ., κατά την οποία δυστυχώς δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε την άποψή μας λόγω μιας προσωρινής διακοπής της συνδέσεως, σας παραθέτουμε ορισμένες σκέψεις για τα θέματα που συζητήθηκαν.
Υπάρχουσα κατάσταση
·         Δεν γίνονται προσλήψεις χημικών.  Άρα δεν ανανεώνεται το προσωπικό.
·         Σταμάτησε η αυτοχρηματοδότησή μέσω Ε.Τ.Ε.Π.Π.Α.Α.  και αντικαταστάθηκε με ένα σύστημα το οποίο, ουσιαστικά παύει την αγορά οργάνων, αντιδραστηρίων, αναλωσίμων και συντηρήσεως υπάρχοντος εξοπλισμού. Επομένως το Γ.Χ.Κ. έχει ελάχιστες δυνατότητες εργαστηριακού ελέγχου.
Δυνατότητες αντιδράσεως
Πιστεύουμε ότι, οι δυνατότητες αντιδράσεως σ’ αυτήν την άσχημη κατάσταση είναι οι εξής:

Οργανόγραμμα Γ.Χ.Κ.
Συγχώνευση Χημικών Υπηρεσιών ώστε να δημιουργηθούν νέες ισχυρότερες πολυδύναμες Υπηρεσίες. Ετσι το Γ.Χ.Κ. θα μπορέσει να λειτουργήσει πιο ενισχυμένο στα επόμενα χρόνια. Κριτήριο, η δυνατότητα προσφοράς συγκεκριμένου έργου απαραιτήτου στην τοπική κοινωνία.
Πιθανώς, κάθε υπηρεσία θα έπρεπε να απαντήσει στο ερώτημα.  «Για ποιόν λόγο πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει; Τί έχει προσφέρει μέχρι τώρα και τι έχει να προσφέρει;»
Εξειδίκευση κάθε εργαστηρίου σε μία ομάδα αναλύσεων π.χ. ύδατα, απόβλητα, γαλακτοκομικά, κρέατα, λίπη – έλαια κλπ αναλόγως τοπικών αναγκών.

Προμήθειες Γ.Χ.Κ.
Χωρίς οικονομική αυτοτέλεια το Γ.Χ.Κ. θα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει στο μέλλον. Χωρίς χρήματα η διαπίστευση και τα διεργαστηριακά σχήματα θα είναι ένα όνειρο.
Θα μπορούσε το Γ.Χ.Κ. να συνάψει πρωτόκολλα συνεργασίας με όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για τον έλεγχο πάσης φύσεως υδάτων. Ετσι το Γ.Χ.Κ. θα μπορούσε να ενισχυθεί με επιπλέον όργανα, αντιδραστήρια, αναλώσιμα κλπ . Ακόμη, η ανάληψη έργων μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων προγραμμάτων θα βοηθούσαν σημαντικά στην παρούσα δύσκολη χρονική περίοδο.

Με την συνέχιση της υπάρχουσας καταστάσεως κάποιοι εφησυχάζουν, όμως η ζωή του Γ.Χ.Κ. θα είναι πολύ σύντομη γιατί δεν θα έχει να παρουσιάσει κάποιο έργο ή δράση. Μοιραίως θα αντικατασταθεί από ιδιωτικά εργαστήρια που θα λειτουργήσουν όπως περιγράψαμε ανωτέρω και βεβαίως θα έχουν κέρδος.
Επάνω από κάθε προσωπικό όφελος πιστεύουμε ότι προέχει η διατήρηση και ενίσχυση του Γ.Χ.Κ.

                 Έχουμε την πεποίθηση ότι οι προηγούμενες σκέψεις μας, θα σας βοηθήσουν για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες  για το καλό του Γ.Χ.Κ. για το καλό όλων μας.                                                                                                                                  Ο Προϊστάμενος,
                                                Κουτσουμπίδης Ε.

2 σχόλια:

  1. Αλεξάνδρα Σκορδάκη16 Ιουλίου 2013 στις 9:51 μ.μ.

    Βρίσκω την προσέγγιση πολύ εποικοδομητική, τις προτάσεις πολύ θετικές και νομίζω πως πρέπει να τις λάβουμε υπ' όψιν όλοι μας και ιδιαιτέρως η ηγεσία του Γ.Χ.Κ. στον σχεδιασμό της πορείας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια κύριε συνάδελφε;Είμαστε δημόσια υπηρεσία ή ιδιωτικό μαγαζάκι;Τα ιδιωτικά μαγαζάκια έχουν οικονομική αυτοτέλεια.Αυτό βέβαια στον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό ούτε καν ισχύει διότι τα ισχυρότερα ιδιωτικά μαγαζάκια παίρνουν ισχυρότατη κρατική ενίσχυση με τη μορφή χαριστικών δανείων,επιδοτήσεων,φοροαπαλλαγών, τα οποία κατόπιν φορτώνουν στους εργαζόμενους με τη μορφή του δημόσιου χρέους και βλέπουμε σήμερα στην κρίση τους τι ωραία μας βάζουν να τα πληρώνουμε.Αυτά που λες για πρωτόκολλα συνεργασίας και ΕΣΠΑ και δε συμμαζεύεται ήδη γίνονται σταδιακά εδώ και χρόνια και δεν είναι τίποτα άλλο από αυτά που λένε οι σημερινές και χτεσινές (και πιθανότατα και οι αυριανές "αριστερές") κυβερνήσεις περί ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και τα οποία όπως η πράξη έχει δείξει δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο προπομπός της πλήρους ιδιωτικοποίησης.Άρα λοιπόν μην κρύβεσαι.Βγες και πες το ξεκάθαρα :είμαι υπέρ της ιδιωτικοποίησης του χημείου.Είναι θέση και ξεκάθαρη στάση.Δημόσια υπηρεσία όμως σημαίνει κάτι άλλο :οτι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κοινωνικό αγαθό π.χ. στη δική μας περίπτωση του χημείου η δημόσια υγεία, το οποίο εξυπηρετείται από την εργασία μας και εμείς για αυτό το σκοπό παίρνουμε μισθό απο το κοινό ταμείο. Οι προτάσεις σου λοιπόν είναι απολύτως συμβατές με τις σημερινές πολιτικές των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και κατά την άποψή μου δεν οδηγούν στο "σώσιμο" του ΓΧΚ η οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας αλλά στην συνεπέστατη προώθηση των σημερινών πολιτικών σωσίματος της καπιταλιστικής κερδοφορίας στο σύνολό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή