Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το μέλλον του Γενικoύ Χημείου του Κράτους (ΓΧΚ) στη ΓΓ Εσόδων

Συμμετέχοντας στη συζήτηση για το ρόλο του ΓΧΚ στη Δημόσια Διοίκηση, καταθέτω μερικές διαπιστώσεις που αφορούν το παρελθόν αλλά και απόψεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Υπηρεσίας μας.  

Η δραστηριοποίηση των εργαστηρίων σε τελωνειακές και φορολογικές εργασίες στην Ευρώπη έχει μια μακρά ιστορία. Τα παλαιότερα δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα - αρχής γενομένης το 1848 με το τελωνειακό εργαστήριο στη Βιέννη - και η πλειονότητα των σχετικών εργαστηρίων (συμπεριλαμβανομένου του ΓΧΚ) ιδρύθηκαν πριν από τα μέσα του 20ου αιώνα. Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) προέρχεται από την συγχώνευση του Εργαστηρίου του Υπουργείου Οικονομικών με τα εργαστήρια άλλων Υπουργείων που έγινε το 1929 σε μια εποχή οικονομικής κρίσης -όπως αυτή που διανύουμε και τώρα. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας εργαστηριακός φορέας που  προσπάθησε να συνδυάσει  με τον πλέον οικονομικό τρόπο δύο συμπληρωματικούς ρόλους:
  • Την υποστήριξη του έργου των Τελωνειακών και άλλων Οικονομικών Υπηρεσιών με επιστημονικά πορίσματα και πραγματογνωμοσύνες.
  • Την προσφορά εργαστηριακών υπηρεσιών σε όλο το φάσμα του Δημοσίου Τομέα.
Στη μακρά περίοδο που ακολούθησε, η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων και καθιερώθηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού σαν ένας λαμπρός πυλώνας του Κράτους. Με τον καιρό, καθώς η νομοθεσία γινόταν ολοένα πιο πολύπλοκη, παρουσιάστηκαν διάφοροι άλλοι Φορείς οι οποίοι είτε αφαίρεσαν  είτε μοιράστηκαν αρμοδιότητες του ΓΧΚ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σύνθετο και δυσλειτουργικό πλέγμα αρμοδιοτήτων.

Σήμερα, το ΓΧΚ:
  •          Εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες του ΥΠΟΙΚ στους τομείς των Τελωνειακών και των ΕΦΚ.
  •          Έχει πλήρη αρμοδιότητα στον έλεγχο ποιότητας και παραγωγής των αλκοολούχων ποτών.
  •          Είναι η Αρμόδια Αρχή εφαρμογής του REACH.  
  •          Έχει μια σειρά από ποικίλες συναρμοδιότητες με διάφορες Υπηρεσίες.
  •          Ασκεί εκτεταμένη εργαστηριακή υποστήριξη σε άλλα Υπουργεία, δραστηριότητα που καταναλώνει μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από το ΓΧΚ είναι συχνά ζωτικής σημασίας στην αντιμετώπιση θεαματικών υποθέσεων που έρχονται στο προσκήνιο από τον Τύπο  και αφορούν είτε περιπτωσεις απάτης και λαθρεμπορίου είτε σημαντικές αναδυόμενες απειλές για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια.
Η εργασία του, ωστόσο, δεν προβάλλεται επικοινωνιακά. Αυτό βέβαια δεν κάνει το καθήκον του λιγότερο σημαντικό.

Οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα του Δημοσίου είχαν ως αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό σημαντικού μέρους του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του ΓΧΚ. Η αιμορραγία αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Εκτιμούμε ότι ως τα τέλη του 2015 θα αποχωρήσουν με σύνταξη περίπου το 20% των νυν υπηρετούντων.  Ο περιορισμός των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων κάνει επιτακτική την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας τόσο σε επίπεδο δομών όσο και αρμοδιοτήτων.

Πρέπει πρώτιστα να αποτυπωθούν οι τωρινές και μελλοντικές αρμοδιότητες του ΓΧΚ:
α) Οι παρακάτω δραστηριότητες θα πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της αναδιαρθρωμένης Υπηρεσίας αφού εκκαθαριστούν από απαρχαιωμένες ή αναίτια γραφειοκρατικές διαδικασίες:
  • Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης: Αποφασιστικής σημασίας συνδρομή στον ορθό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης στους τομείς της αλκοόλης, των ενεργειακών προϊόντων και των καπνικών.  
  • Καθορισμός των δασμολογικών κατατάξεων:  Επιδρούν στο επίπεδο των δασμών και των λοιπών φόρων.
  • Έλεγχος ποιότητας και παραγωγής των αλκοολούχων ποτών.
  • Εφαρμογή του Κανονισμού REACH.
Στη σημερινή ΕΕ οι Τελωνειακές Αρχές αντιμετωπίζουν ωστόσο μεγαλύτερα προβλήματα και προκλήσεις πέραν του παραδοσιακού έργου της συλλογής των δασμών. Πρέπει να διευκολύνουν το νόμιμο εμπόριο παράλληλα με τη διατήρηση της ασφάλειας στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού. Το έργο των τελωνείων στον τομέα αυτό, μαζί με τη δράση  για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και την καταπολέμηση της παραποίησης και της πειρατείας, συμβάλλει στην προστασία των πολιτών της ΕΕ αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (που χρηματοδοτούνται από παρόμοιες δραστηριότητες).  Στις αρμοδιότητες αυτές σημαντικότατο κομβικό ρόλο παίζουν τα Τελωνειακά Εργαστήρια, που λειτουργούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ (πλην των πολύ μικρών, πχ Λουξεμβούργο) ενταγμένα στο πλάι των Τελωνειακών Αρχών, στα Υπουργεία Οικονομικών ή Εσόδων. Το ΓΧΚ παίζει ήδη και μπορεί να παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στις παρακάτω σχετικές δραστηριότητες των Τελωνείων:
  • Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της απάτης.
  • Τον προσδιορισμό της προέλευσης, γνησιότητας και ταυτότητας των εμπορευμάτων.
  • Την ανίχνευση παράνομων εισαγωγών ειδών όπως τα ναρκωτικά και πρόδρομες ουσίες τους.
  • Την προστασία των καταναλωτών από επικίνδυνα εμπορεύματα ή μολυσμένα τρόφιμα.
  • Την προστασία του περιβάλλοντος από εισαγωγές επικίνδυνων ουσιών.
β) Με βάση εκτιμήσεις για το διαθέσιμο προσωπικό σε βάθος χρόνου, να αποτιμηθούν τα περιθώρια για παροχή εργαστηριακών υπηρεσιών σε άλλα Υπουργεία, Φορείς και Ιδιώτες. Οι όποιες υπηρεσίες σε τρίτους πρέπει κατά την άποψή μου να είναι ανταποδοτικές και να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια πρωτοκόλλων συνεργασίας.    

Σχετικά με τις Δομές του ΓΧΚ, αυτές πρέπει να αναδιαρθρωθούν με γνώμονα τις παρακάτω αρχές:
α) Να συγκεντρωθεί το εργαστηριακό έργο εκεί όπου υπάρχει αποδεδειγμένα υποδομή, εμπειρία, εξειδίκευση και διαπίστευση.
β) Να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει απογύμνωση της περιφέρειας από τις υπηρεσίες του ΓΧΚ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την απαλλαγή αρκετών δομών από εργαστηριακές δραστηριότητες και επικέντρωσή τους σε επιθεωρήσεις, εποπτείες και δειγματοληψίες. 
γ) Κατάργηση των δομών που είναι πλέον απογυμνωμένες και υπολειτουργούν χωρίς κάποια αντικειμενική σκοπιμότητα ή είναι σε αναστολή.

Με τις αλλαγές αυτές, ελπίζουμε ότι το ΓΧΚ θα συνεχίσει να παίζει με επιτυχία τον ρόλο του που είναι ουσιαστικός για:
  • Την διαφύλαξη των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου.
  • Την εξασφάλιση της ουσιαστικής ακεραιότητας των συνόρων.
  • Την προστασία της Κοινωνίας των Πολιτών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΔΡΟΣ
ΧΗΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΕΡΡΩΝ


6 σχόλια:

  1. Δηλαδή με λίγα λόγια συνάδελφε αυτό
    http://eforiakoi.org/old/images/stories/doc2013/EPITROPI.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περίμενα περισσότερα λόγια και απόψεις συνάδελφε και όχι να συνδέσεις το κείμενο μου με μια επιτροπή στην οποία δε μετέχω, δεν γνωρίζω την ατζέντα και τα πιθανά της πορίσματα, δεν αλληλεπιδρώ με τα μέλη της και δεν γνώριζα καν την ύπαρξή της πριν μου την "αποκαλύψεις".
      Ιστορικά οι κοινωνικοί αγώνες πάντα στηρίχθηκαν σε οράματα και ιδανικά και ποτέ στον αρνητισμό και την τρομοκράτηση του κοινού. Ο λαός, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, πρέπει να έχει στόχους και με αισιοδοξία να προσπαθεί να τους προσεγγίσει. Αυτός είναι ο δρόμος. Δεν υπάρχουν ηγέτες και κόμματα που έχουν όλες τις λύσεις στο τσεπάκι τους. Αντίθετα, υπήρξαν και θα υπάρξουν στο προσεχές μέλλον ευκαιρίες για την αντιπολίτευση (αξιωματική και όχι μόνο) να πάρει στα χέρια της την εξουσία και να παρέμβει υπέρ του πολίτη.
      Άφησε λοιπόν το κλαψούρισμα και τους προσβλητικούς υπαινιγμούς που δεν ωφελούν κανέναν και πρόσεξε να μην κλοτσήσετε και πάλι την μπάλα στην εξέδρα αφήνοντας το λαό στα χέρια αυτών που ξορκίζετε.
      Υπόσχομαι ότι δεν θα επανέλθω με νέα σχόλια και βάζω τελεία και παύλα.
      ΚΚ

      Διαγραφή
  2. Καταρχήν συνάδελφε δεν ήθελα να σε συνδέσω με το κείμενο.Απλώς ήθελα να πώ οτι η συνέχιση και η de facto υιοθέτηση της φιλολογίας περί ανάγκης των όποιων "μεταρρυθμίσεων" και"αναδιαρθρώσεων" στο δημόσιο είναι νερό στο μύλο των σχεδιασμών με στόχο τη διάλυσή του.Για κοίτα λίγο την εξέλιξη.Μας μειώσαν στο μισό (όχι μόνο εμάς φυσικά) το μισθό για να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα.Δεν σταμάτησαν εκεί όπως ίσως πολλοί συνάδελφοι έλπιζαν αλλά ερχόμαστε σε συρρικνώσεις,κλεισίματα παραρτημάτων,περιορισμό των προμηθειών,συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης.Το ποιά ήταν η δομή και ο τρόπος λειτουργίας του Γ.Χ.Κ. ή των άλλων υπηρεσιών ήταν στο χέρι των εκάστοτε κυβερνήσεων και στην ουσία της τάξης που είχε και έχει το πάνω χέρι στην κοινωνία.Σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης τα δεδομένα αλλάζουν.Το χτύπημα του δημοσίου σήμερα (πατώντας βέβαια σ όλες τις στρεβλώσεις που αυτοί οι ίδιοι δημιούργησαν με την αποδοχή μερίδας των εργαζομένων που νόμισε οτι έχει πιάσει εσαεί τον παπά απ τ α...δια) εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς.Καταρχήν υπάρχει ανάγκη να περάσουν κερδοφόρες δραστηριότητες στα χέρια του κεφαλαίου για να μπουν στην κυκλοφορία υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια (ΟΠΑΠ,ΕΒΟ,ΕΡΤ,ΔΕΗ κλπ.).Αυτό εμάς άμεσα σαν χημείο δεν μας αφορά αν και επαναλαμβάνω και προηγούμενη εκτίμησή μου οτι το χημείο με τον εξοπλισμό του,το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό του και τις υποδομές του δεν είναι και άσχημο φιλετάκι για κάποιον επίδοξο σωτήρα επενδυτή.Δεύτερος στόχος είναι το χτύπημα κάθε μορφής σταθερής και μόνιμης δουλιάς με δικαιώματα έχοντας εν μέρει κερδίσει στον ιδεολογικό στίβο πείθοντας τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα οτι το καλύτερο για την οικονομία (για τα κέρδη τους φυσικά εννοούν) είναι να μην έχει κανένας σταθερή και μόνιμη δουλιά με δικαιώματα.Ετοιμάζονται να δώσουν και τυπικά το χαριστικό χτύπημα στη μονιμότητα με την κατάργησή της απο το σύνταγμα αλλά δεν θα περιμένουν μέχρι τότε.Υπάρχουν πολλά νομικά τερτίπια και τρόποι να το ξεπεράσουν όπως και να καταπατήσουν τα συντάγματά τους, τους νόμους τους ,τα πάντα (βλέπε ΕΡΤ) .Αυτή είναι η αστική δημοκρατία άλλωστε.Γιαυτό εμείς λέμε νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη.Κι απο εδώ προκύπτει πια αντικειμενικά η ενότητα των συμφερόντων όλων των μισθωτών εργαζόμενων είτε βρίσκονται στο δημόσιο,είτε στον ιδιωτικό τομέα.
    Για τα υπόλοιπα που λές τώρα.Ο λαός ΠΑΝΤΑ πρέπει να έχει οράματα και ιδανικά που να εμπνέουν τους αγώνες του και τη δουλιά του, και όταν είναι καταπιεσμένος και εκμεταλλευόμενος ΚΑΙ όταν η εξουσία θα είναι δικιά του.Αυτό εμείς οι κομμουνιστές πάντα το επιδιώκουμε.Με κατηγορείς για αρνητισμό και τρομοκράτηση.Γιά να το δούμε.Ήταν αρνητισμός και τρομοκράτηση όταν το ΚΚΕ πριν τις εκλογές του 2009 είπε οτι έρχονται θύελλες;Ήταν αρνητισμός και κινδυνολογία όταν το Δεκέμβρη του 2009 βγήκαμε πρώτοι μπροστά καλώντας σε αντίσταση πριν ξεκινήσουν τα μέτρα; Ήταν αρνητισμός όταν μετά τις πρώτες μειώσεις προειδοποιήσαμε οτι θα έρθουν νέες μειώσεις και οτι το βαρέλι δεν θα έχει πάτο;Ήταν αρνητισμός όταν προειδοποιούσαμε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα (που ωρυόνταν ενάντια στους δημόσιους) οτι έρχεται η σειρά τους και θα τους τσακίσουν κυριολεκτικά ; Ήταν αρνητισμός όταν λέγαμε οτι η στρατηγική της ΕΕ είναι η εξαφάνιση της έννοιας της κοινωνικής ασφάλισης και οτι θα μας πάνε στα 80 στη σύνταξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λαός πρέπει να έχει στόχους.Βεβαίως.Αλλά κάτω απο τη δική του σημαία.
    Όσο για τα κλαψουρίσματα μπορείς να το απευθύνεις σε άλλους συναδέλφους όχι σε μένα.Έχω χάσει δεκάδες μεροκάματα απεργώντας τις πιο πολλές φορές μόνος στην υπηρεσία μου ενώ άλλοι δεν κάνανε το ίδιο και πρόσεξε κάτι: όταν τους καλούσαν συνδικαλιστικές ηγεσίες του συλλόγου που οι ΙΔΙΟΙ εξέλεξαν. Έχοντας χάσει εκατοντάδες ώρες συμμετέχοντας σε άλλες διαδικασίες του κινήματος εκτός του στενού κλάδου.Εμείς όμως αδερφέμου δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε απ τον κόσμο ,εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.
    'Δεν υπάρχουν ηγέτες και κόμματα που έχουν όλες τις λύσεις στο τσεπάκι τους'.Συμφωνούμε 100%.Αυτό ακριβώς λέμε σήμερα κι αυτό είναι το περιεχόμενο της λαικής συμμαχίας και της λαικής εξουσίας που προτείνουμε.Ενάντια στις λογικές της ανάθεσης και των λύσεων που θα έρθουν απο σωτήρες παλαιούς και νεόκωπους (http://www.nytimes.com/2013/06/24/opinion/only-syriza-can-save-greece.html?_r=0).Γιαυτό καλούμε το λαό να μην περιμένει κανέναν αλλά να ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ απο τα κάτω να δυναμώσει τους συλλόγους τα σωματεία τις λαικές επιτροπές της γειτονιάς να συμμετέχει με κάθε τρόπο στην οργάνωση της ζωής του και στην πάλη για αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας.Ενώ εσύ μέσα σε δύο προτάσεις αντιφάσκεις εκκωφαντικά ακριβώς περιμένοντας την ανάθεση στην μελλοντική αντιπολίτευση να λύσει όλα τα προβλήματα.Ας τελειώνω όμως γιατί θα βγεί και κάποιος συνάδελφος και θα πεί οτι εδώ πολιτικολογούμε ενώ θα πρέπει να μιλήσουμε για τους συγκεκριμένους τρόπους που πρέπει να παρεμβεί το χημείο για να λύσει τα προβλήματά του (θα παρεμβεί η Κσσάνδρα στην επιτροπή του Στουρνάρα) και όπως έλεγε και ένα παλιότερο αστείο:πολιτικολογώ,πολιτικολογείς,αστυνομεύουν ιδιαίτερα έτσι όπως εξελίσσονται και τα πράγματα με τη δημοκρατία. πολιτικολογώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλεξάνδρα Σκορδάκη27 Ιουνίου 2013 στις 7:22 μ.μ.

    Αγαπητέ συνάδελφε,
    βρίσκω πολύ εποικοδομητικές τις απόψεις σου και συμφωνώ μαζύ σου. Όσον αφορά τη δεύτερη πρότασή σου έχω την άποψη ότι χημική Υπηρεσία, χωρίς να κάνη εργαστηριακές αναλύσεις, δεν νοείται.
    Για λόγους ωστόσο οικονομίας και αποτελεσματικότητας, νομίζω ότι όλες οι Χημικές Υπηρεσίες πρέπει να εκτελούν βασικές εργαστηριακές αναλύσεις (π.χ. αλκοολικός τίτλος, οξύτητα, φασματοφωτομετρικές αναλύσεις κ.λ.π.).
    Επιπροσθέτως, πρέπει να υπάρξη εξειδίκευση των Χημικών Υπηρεσιών, ώστε οι εξειδικευμένες αναλύσεις να εκτελούνται σε ένα μικρό αριθμό Χημικών Υπηρεσιών, αναλόγως της περιπτώσεως, αλλά και κάθε Χημική Υπηρεσία να διαθέτη ένα πεδίο εξειδίκευσης.
    Για παράδειγμα, η δική σας Υπηρεσία ειδικεύεται στις αναλύσεις των καπνών. Στον τομέα των αλκοολούχων ποτών, έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τη λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων σε όλη την χώρα. Αναλόγως, θα ισχύσουν σε όλους τους τομείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και θα πρέπει να είναι σε θέση όλες οι ΧΥ ανεξαιρέτως να εκτελούν σωστά λίγες επιλεγμένες αναλύσεις και screening tests και πρώτα πρώτα αλκοολικό τίτλο. Αυτό είναι βασικότατο αλλά μάλλον δεν είναι εργαστηριακό έργο με τη σύγχρονη έννοια του όρου.
      Προσωπικά πιστεύω ότι το μη εργαστηριακό έργο όπως οι εποπτείες, οι επιθεωρήσεις και η συλλογή των δειγμάτων από τα ορθά σημεία είναι το 70% της εργασίας μας και μόνο το 30% είναι το εργαστήριο. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχουμε ανθρώπους καλά εκπαιδευμένους σε κάθε τόπο που να επιτελούν ορθά αυτές τις εργασίες. Αυτό μας διαφοροποιεί από άλλους εργαστηριακούς Φορείς.
      Όσο για την εξειδίκευση, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
      ΚΚ

      Διαγραφή