Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά

Πληροφορήθηκα χθες πως έχει δημοσιευθεί η Οδηγία (ΕΕ) 2020/1151 (29-7-2020) σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά.

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Ελλάδας για την επιβολή στο τσίπουρο μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έναντι των άλλων αλκοολούχων ποτών, η Ε.Ε. ακυρώνει στην πράξη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το τσίπουρο συνεχίζει να πωλείται με μισή φορολογία, νόμιμα πια.

Σας παραθέτω και το σχετικό άρθρο:

 Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή που μπορεί να είναι κατώτερος του ελάχιστου συντελεστή:

α)

αλλά δεν δύναται να ορίσει τον συντελεστή αυτό σε επίπεδο χαμηλότερο κατά πλέον του 50 % του κανονικού εθνικού φορολογικού συντελεστή για την αιθυλική αλκοόλη, σε ό,τι αφορά τα αλκοολούχα ποτά της κατηγορίας “αποσταγμένο anis” όπως ορίζονται στο σημείο 29 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008, τα οποία είναι άχρωμα και έχουν περιεκτικότητα σε ζάχαρη το πολύ 50 γραμμάρια ανά λίτρο και το τελικό προϊόν αποτελείται από αλκοόλη, τουλάχιστον στο ποσοστό που προβλέπεται στην εν λόγω διάταξη, η οποία έχει αρωματιστεί με απόσταξη σε παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες ασυνεχούς λειτουργίας με χωρητικότητα έως 1 000 λίτρα, καθώς και τα αποστάγματα στεμφύλων σταφυλής όπως ορίζονται στο σημείο 6 του παραρτήματος II του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008, που αποστάζονται σε παραδοσιακούς άμβυκες ασυνεχούς λειτουργίας,

β)

αλλά δεν δύναται να ορίσει τον συντελεστή αυτό σε επίπεδο χαμηλότερο κατά πλέον του 85 % του κανονικού εθνικού φορολογικού συντελεστή για την αιθυλική αλκοόλη, σε ό,τι αφορά την αιθυλική αλκοόλη από φρούτα που παρέχονται από το νοικοκυριό του παραγωγού, τα οποία αποστάζονται σε απλές παραδοσιακές χάλκινες συσκευές απόσταξης με χωρητικότητα έως 130 λίτρα ή σε παραδοσιακές πήλινες συσκευές απόσταξης με χωρητικότητα έως 40 λίτρα, και εφόσον στις δύο περιπτώσεις η παραγωγή διαρκεί έως οκτώ ημέρες κατ’ ανώτατο όριο και παράγονται έως και πέντε εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης κατ’ έτος.

Καλή μελέτη

marigoula 

ΥΓ. Κατόπιν παρατηρήσεων της κας Γεωργαντά, Διευθύντριας του ΣΕΑΟΠ πρέπει να προσθέσω πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ενσωμάτωση των νέων διατάξεων μέχρι την 01.01.2022. 

Επίσης, υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση στην εισήγηση της Επιτροπής η οποία: "εκφράζει έτσι την αντίθεση της με την οικιακή παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης εν γένει για λόγους δημόσιας υγείας........ Με βάση τις πληροφορίες των κρατών μελών, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με τον αντίκτυπο αυτής της διάταξης εντός τριών ετών από την ημερομηνία έναρξης της αίτησης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου