των
Συνδικαλιστικής Παρέμβασης και Συμπαράταξης για το μέλλον του ΓΧΚ-Ομοιοπολικός
Αγαπητοί συνάδελφοι
Από τις 13 Φεβρουαρίου, το ΔΣ της Ο.Σ.Υ.Ο. έχει τοποθετηθεί σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια της Γ.Γ.Δ.Ε., αποφασίζοντας ΟΜΟΦΩΝΑ να απέχει, καθώς θεωρεί ότι ο θεσμός έχει πλέον υποβιβαστεί εξαιτίας της ουσιαστικής απαξίωσης των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Υπουργούς και τη διαφαινόμενη διάσπαση των κλάδων, όπως προκύπτει από τα οργανογράμματα του Υπουργείου Οικονομικών. Για το λόγο αυτό έχει καλέσει όσους κατέθεσαν υποψηφιότητες, να τις αποσύρουν (ανατρέξτε στο σύνδεσμο: http://www.osyo.ondsl.gr/?p=1263).
Οι παρατάξεις «Συνδικαλιστική Παρέμβαση» και «Συμπαράταξη για το μέλλον του Χημείου – Ομοιοπολικός», σεβόμενες την ομόφωνη αυτή απόφαση δεν καταθέσαμε υποψηφιότητες. Αντίθετα, παρά την απόφαση της Ο.Σ.Υ.Ο., η Δ.Α.Κ.Ε.(Γ.Χ.Κ.) αποφάσισε να συμμετέχει στις εκλογές. Αποτελεί δε τη μοναδική παράταξη που κατέθεσε σχετικό ψηφοδέλτιο για το Α΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Γ.Γ.Δ.Ε. και εξακολουθεί να μην το αποσύρει. Kαλούμε τα μέλη της ΔΑΚΕ, σεβόμενα τις συλλογικές διαδικασίες, να αποσύρουν ΑΜΕΣΑ τις υποψηφιότητές τους από τις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλασσόμαστε από το να υποστηρίξουμε τα εκλεγέντα μέλη της σε θέσεις του προεδρείου του ΔΣ του συλλόγου μας.
Πρακτικές που αντιβαίνουν στις ομόφωνες αποφάσεις του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού μας οργάνου, εκθέτουν το Σύλλογό μας. Παραπέμπουν σε προσωπικές φιλοδοξίες σε βάρος του ευρύτερου συνόλου.
Για τη ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ηλίας Κακουλίδης
Νάντια Λιναρδοπούλου
Γιώργος Τσαγκαρόπουλος
Για τον ΟΜΟΙΟΠΟΛΙΚΟ
Ευγενία Λαμπή
Αγλαΐα Κουτσοδήμου
Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι εάν, λόγω της απόσυρσης των άλλων ψηφοδελτίων, παραμείνει μια παράταξη, τότε αυτή θα μονοπωλήσει τις δύο έδρες που αντιστοιχούν, ακόμη και με ελάχιστες ψήφους. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα, όταν μάλιστα δεν υπάρχει και το καλύτερο παρελθόν για τους εκπροσώπους αυτής της παράταξης στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά την άποψή μου, που έχει εκφρασθή από παλιά, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο έπρεπε να υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με ελεύθερη συμμετοχή όποιου ήθελε. Όμως αυτό δεν έγινε δεκτό και συνέχισαν τα παραταξιακά ψηφοδέλτια (και κάποιοι μεμονωμένοι). Το να φτάσουμε όμως στο σημείο να κατέβει ένα και μόνο παραταξιακό ψηφοδέλτιο, αυτό είναι δείγμα της απόλυτης περιφρόνησης των δημοκρατικών θεσμών. (Δημοκρατία με ένα κόμμα δεν υφίσταται,). Το να κατέβει μια μόνο παράταξη ακυρώνει το ίδιο το νόημα της εκλογής εκπροσώπων των εργαζομένων.
Η ΔΑΚΕ πρέπει να αναθεωρήσει την άποψή της, γιατί η συμμετοχή της, ως μοναδικής παράταξης, θα της εξασφαλίσει μεν "ολοκληρωτική" επικράτηση στις εκλογές, θα έχει όμως υπονομεύσει κάθε έννοια συνδικαλισμού, αποτέλεσμα του οποίου υπήρξε η θεσμοθέτηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων.
Με τη φράση "όταν μάλιστα δεν υπάρχει και το καλύτερο παρελθόν για τους εκπροσώπους αυτής της παράταξης στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο" τι εννοείτε κα Σκορδάκη;
ΔιαγραφήΘα σας παρακαλούσα πολύ να μας πείτε με ονοματεπώνυμο σε ποιούς εκπροσώπους αναφέρεστε με την ανωτέρω φράση αλλά και να τεκμηριώσετε με πραγματικά γεγονότα τα λεγόμενά σας ειδάλλως επιφυλάσσομαι για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου.
Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ ΓΧΚ στο Ε΄ Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΟΙΟ (για την περίοδο 2013-2014)
Δρ. Νεκτάριος Πάγκαλος
Αγαπητέ συνάδελφε,
ΔιαγραφήΤο μόνο ονοματεπώνυμο που υποχρεούται να φέρει η πολιτική κριτική είναι αυτού που την εκπέμπει. Γιατί η πολιτική κριτική στοχεύει σε πρακτικές και νοοτροπίες, των οποίων τα ελαττώματα στηλιτεύει και έτσι συμβάλει στην βελτίωσή τους. Δεν στοχεύει σε πρόσωπα, γιατί δεν επιθυμεί την απαξίωση και την δίωξη προσώπων, πολλώ μάλλον συναδέλφων.
Την κριτική πρέπει να επιθυμούν, όχι μόνο οι ψηφοφόροι, ως κρίνοντες, αλλά και οι υποψήφιοι στις εκλογές, ως κρινόμενοι, διαφορετικά, γεννιέται μια αντίφαση. Συμμετέχει δηλαδή κάποιος στις εκλογές ως υποψήφιος, οπότε τίθεται στην κρίση του σώματος των εκλογέων, αλλά δεν αποδέχεται την κρίση τους, όταν δεν είναι θετική γι' αυτόν. Αυτό δείχνει έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας, αλλά και επιθυμίας να βελτιώσει την πρακτική του.
Όσον αφορά τις εκλογές για Υπηρεσιακά Συμβούλια, καλούμαστε να κρίνουμε τις υποψήφιες παρατάξεις ή μεμονωμένους υποψήφιους και να επιλέξουμε αυτόν που θεωρούμε πλέον κατάλληλο, απορρίπτοντας τους υπόλοιπους.
Εδώ γεννιέται το μείζον ερώτημα: πού βασίζεται η κρίση των εκλογέων για την επιλογή των παρατάξεων; Κανονικά θα έπρεπε να βασίζεται στους απολογισμούς τους για τις δράσεις τους μέσα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο στο παρελθόν και στις δεσμεύσεις τους για το μέλλον. Από την πολύχρονη εμπειρία μου, ως υπαλλήλου στο Γ.Χ.Κ., δεν θυμάμαι να υπάρχει πρακτική δημόσιου απολογισμού για τη δράση των παρατάξεων στα απερχόμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια ούτε δεσμεύσεις για τα υπό εκλογήν.
Εάν ερωτηθούν οι υπάλληλοι που καλούνται να ψηφίσουν, εάν έχουν και την παραμικρή γνώση για τα τεκταινόμενα εκεί και μάλιστα εκ μέρους των αιρετών εκπροσώπων, είναι σίγουρο ότι κανείς δεν γνωρίζει τίποτε, εκτός εάν τον αφορούσε προσωπικά. Συνεπώς, η κρίση μας στηρίζεται πάντοτε σε μια γενική άποψη και σε ανεπίσημες πληροφορίες που μπορεί να διοχετεύουν κατά τη βούλησή τους τα μέλη των Υ.Σ.
Αυτή είναι μια μεγάλη παθογένεια της συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το συνδικαλιστικό κίνημα, αντί, επωφελούμενο από την αδιαφάνεια, να αποφεύγει την δημόσια κριτική και να καλλιεργεί πελατειακές σχέσεις.
Συνεπώς, αγαπητέ συνάδελφε, εάν και δεν μου αρέσει η πολιτική κριτική με αντικείμενο με ονοματεπώνυμο, δεν θα είχα καμμία αντίρρηση να προβώ και σε τέτοια κριτική, εφόσον με καλούσε το συγκεκριμένο πρόσωπο. Υπάρχει όμως μια αναγκαία προϋπόθεση γι' αυτό, δηλαδή, να βρουν τρόπο οι εκπρόσωποι να μας ενημερώσουν με ονοματεπώνυμο για τις θέσεις και τις ψήφους τους μέσα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Μέχρι τότε, λυπάμαι, αλλά εκ των πραγμάτων έχω δύο μόνο επιλογές:
-να σιωπώ, ακυρώνοντας τις αρχές της δημοκρατίας που επιτάσσουν κριτική στα εκλεγμένα όργανα (και δυστυχώς αυτή η σιωπή αποτελεί κυρίαρχο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια στο Γ.Χ.Κ.).
-να ασκώ γενική πολιτική κριτική με βάση, όσα μπορώ να γνωρίζω από αυτά που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο και να επιθυμώ τη συμμετοχή και των άλλων σ' αυτόν.
Αυτή η πολιτική κριτική δεν μπορεί να φιμωθεί με κανένα "νόμιμο μέσο" στη δημοκρατία.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Η μη συμμετοχή των άλλων παραταξιακών ψηφοδελτίων, ήταν απόφαση των ιδιων και δημοκρατία είναι να μπορεί καθε ένας να εκφράζεται ελεύθερα και να συμμετέχει στα κοινά, όχι να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσον αφορά τη δίκαιη και αντικειμενική τοποθέτηση των συνδικαλιστών στα υπηρεσιακά, θέλω να τονίσω ότι, απο προσωπική εμπειρία, συνδικαλιστές που εσείς κ.Σκορδάκη θεωρείται αξιόπιστους (αφού στο στόχαστρο σας είναι μόνο η ΔΑΚΕ), συνυπέγραψαν απόφαση που στο διοικητικό δικαστήριο κρίθηκε παράνομη και βέβαια αυτό δεν σήμαινε τίποτε για τους παράγοντες , παρά μόνο έμεινε η άδικη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για μένα και την οικογένεια μου.
Γιάυτό ας μην δαιμονοποιούμε τη συμμετοχή σε νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται απο τους νόμους, άλλωστε ως δημόσιοι υπάλληλοι ορκιστήκαμε υπακοή στους νόμους...
Απ'οτι γνωρίζω η Βουλή νομοθετεί και όχι οι συνδικαλιστές.
Μαρία Τσακνάκη
Αγαπητή συνάδελφε,
ΔιαγραφήΣτην απάντησή μου στον συνάδελφο Νεκτάριο Πάγκαλο, θα βρείτε πολλά που απαντούν και στο δικό σας σχόλιο.
Θα μου επιτρέψετε μόνο να προσθέσω δύο σημεία:
1) Η κριτική μου για το θέμα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων συμπεριλαμβάνει όλες τις παρατάξεις στον ένα ή τον άλλο βαθμό και όλους μας γενικώς (και αυτή η κριτική έχει δημοσιοποιηθή και στον Ετεροπολικό). Προσπαθώ να μην τρέφω καμμία προκατάληψη για καμμία παράταξη και κανένα εκπρόσωπό της και νομίζω πως αυτό καταδεικνύεται από τις θέσεις μου κατά καιρούς, και πιστεύω ότι όλοι πρέπει να έχουμε αυτό το στόχο.
Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση, η κριτική μου εστίαζε στην ΔΑΚΕ, γιατί αυτή δηλώνει την πρόθεσή της να είναι η μοναδική υποψήφια παράταξη, με λογική συνέπεια, και οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων να προέρχονται απ' αυτήν. Το ίδιο θα έκανα και για οποιαδήποτε άλλη παράταξη ήταν στη θέση της, γιατί αυτό κατά τη γνώμη μου είναι αντίθετο με την δημοκρατική πρακτική (και θα ήθελα να πιστεύω ότι και η δική σας θέση είναι ανεξάρτητη της συγκεκριμένης παράταξης).
Επιπλέον, δεν ξεχώρισε η ΔΑΚΕ στο παρελθόν από τις άλλες παρατάξεις ως προς την αντικειμενικότητα και μεροληψία στις κρίσεις της, ώστε να γεννά την πεποίθηση ότι θα υπερβεί την μονομέρεια στις θέσεις της και μάλιστα ως ο μοναδικός εκπρόσωπος των εργαζομένων. (Και μακάρι να δινόταν η ευκαιρία να γίνει δημόσια συζήτηση για τα πεπραγμένα όλων των αιρετών εκπροσώπων όλων των παρατάξεων στα Υ.Σ. από τη σύστασή τους).
2) Οι εκλογές αποτελούν θεμέλιο της Δημοκρατίας και δεν συμμετέχουμε σ' αυτές, γιατί συμμορφωνόμαστε προς τις υποδείξεις-όπως και σεις εύστοχα αναφέρετε- είτε του Κράτους είτε του συνδικαλιστικού κινήματος, (μόνο στη χούντα πήγαν οι άνθρωποι να ψηφίσουν φοβούμενοι τις συνέπειες της αποχής). Στη διαδικασία, λοιπόν, των πάσης φύσεως εκλογών συμμετέχουμε πρώτα απ' όλα ως ελεύθεροι πολίτες και όχι ως διατεταγμένοι δημόσιοι υπάλληλοι. (Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή μας στη ψηφοφορία). Εάν κατά την άποψή κάποιου δεν γίνονται σεβαστές οι αρχές της Δημοκρατίας σε κάποιες εκλογικές διαδικασίες, αποτελεί δικαίωμα και καθήκον του να μη συμμετέχει, όπως και σεις αναφέρετε.
12/3, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο!
ΔιαγραφήΟ ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟΣ, φυσικά, δε γιορτάζει.......
Διαγραφή