Τις τελευταίες μέρες, "παίζει" ένα θέμα σχετικά με τον ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟ και τι πρέπει να γράφει.......
Εκτός από κάποια σχετικά σχόλια που διαβάσατε, είχα και την εξής αλληλογραφία (συναδέλφου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του)
Στις 17 Μαίου, επισκέφθηκε το ΓΧΚ η Χημικός Παπαδημητράκη, συνταξιούχος πια.Συναντηθήκαμε στο ασανσέρ, όπου γνωριστήκαμε και έμαθα ότι ήταν υπάλληλος του Γ.Χ.Κ . «παλιά, τη δεκαετία του 80, τόσο παλιά που κανείς δεν με θυμάται πια» όπως μου είπε.Σίγουρα κάποιοι την θυμούνται από τους παλαιότερους συναδέλφους.Είναι όμως θλιβερό να επανέρχεσαι στο Χημείο και να αισθάνεσαι ξένος.Ο «ετεροπολικός» θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ των παλαιότερων και νεώτερων συναδέλφων.Να διαγράψει μέσα από τους ανθρώπους του, την πολύτιμη Ιστορία του , το παρόν του.Όσο για τα εργασιακά προβλήματα που ο καθένας μας συναντά καθημερινά στη δουλειά του, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί κανείς στο mail του Συλλόγου, που θα μπορούσε να είναι ένας από τους ρόλους του.Δεν είναι ανάγκη να γίνονται κοινωνοί των καθημερινών εργασιακών μας προβλημάτων όλοι όσοι κατά τύχη μπαίνουν στο site του ετεροπολικού.
Όπου:Όπου δηλώνουμε ότι Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"! Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους θα λέμε τα ... μυστικά μας (καθότι ημερολόγιο), τα νέα μας, τα όνειρα μας... Άλλωστε, μια μεγάλη οικογένεια δεν είμαστε όλοι; Ας θυμόμαστε ότι τα μυστικά και τα όνειρά μας και το «ημερολόγιό» μας είναι διαθέσιμα μέσω του site για όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει. Πως θα μας φαινόταν αν εμείς διαβάζαμε τα αντίστοιχα για το ΙΓΜΕ, ή τον Δημόκριτο;Ας δώσουμε λοιπόν εκτός από την ενημέρωση για ότι νέο αφορά την υπηρεσία μας και την προσφορά των παλαιότερων και νεώτερων Συναδέλφων καθώς και τις προοπτικές του μέλλοντος.Site σχολιασμού της καθημερινότητας μπορεί κανείς να βρει πολλά , αν θέλουμε να είναι site των υπαλλήλων του ΓΧΚας το διαμορφώσουμε. Η εμπειρία των συναδέλφων που μετέχουν ενεργά σε αυτό αλλά και οι γνώμες όσων δεν συμμετέχουν ίσως συμβάλλει σε κάτι που θα βοηθήσει το μέλλον του ΓΧΚ .
Η απάντησή μου ήταν η εξής:
Θα ανεβάσω πολύ σύντομα την ανάρτηση και θα διατηρήσω την ανωνυμία (αν και δε βρίσκω το λόγο). Έχω όμως να πω, ότι ποτέ κανένας δε στέρησε από κανέναν το λόγο στον ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟ και με μεγάλη μου χαρά έχω ανέβάσει 2-3 αναρτήσεις συνταξιούχων συναδέλφων. Με μεγάλη μου χαρά να ξανααναρτήσω σχετικά θέματα, αρκεί κάποιος να μου τα στείλει... Κι αν κάποιος από αυτούς ήθελε και μια πιο μόνιμη στήλη, ακόμη καλύτερα.Σχετικά με το περιεχόμενο των όσων "προσωπικών" ανεβαίνουν, πάντα κρατάμε στο μυαλό μας ότι είναι διαθέσιμα στον οποιοδήποτε.... Τα προσωπικά email είναι καθαρά υπηρεσιακά, και πολλοί συνάδελφοι ούτε καν τα βλέπουν. Επιπλέον, μέσω αυτών παύει η "ανωνυμία" που πραγματικά κάποιοι χρειάζονται για να εκφραστουν πιο ελεύθερα.Η γνώμη σας;
marigoula
Αγαπητή Μαριγούλα,
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ απολύτως μαζύ σου. Στον Ετεροπολικό, πρέπει να ανεβαίνουν όλα όσα επιθυμούν οι συνάδελφοι που απευθύνονται σ' αυτόν. Τα μόνα που πρέπει να εξαιρούνται (αλλά δεν γνωρίζω τεχνικά πώς γίνεται αυτό) είναι τα κείμενα που περιέχουν υβριστικά λόγια για συγκεκριμένους ανθρώπους. Αλλά αυτό δεν το έχω δή να συμβαίνη στον ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟ, όπως επίσης δεν έχω δή να παραβιάζονται οι κανόνες εχεμύθειας που ορίζονται για τη Δημόσια Διοίκηση.
Από την εμπειρία μου από το ΤΕΥΧΟΣ, του οποίου έφερα την ευθύνη επί 13 έτη, έχω αποκομίσει την εδραιωμένη πεποίθηση ότι τίποτε δεν πάει χαμένο. Όλα συμβάλλουν, και ο διάλογος πρέπει να είναι ελεύθερος και ανοικτός. Είναι επιθυμητές και οι αρνητικές και οι θετικές εντυπώσεις.
Η ελευθερία της έκφρασης είναι πρωταρχική αξία για τη λειτουργία και την πρόοδο της δημοκρατικής κοινωνίας και κάθε απόπειρα περιορισμού της πρέπει να απορρίπτεται, γιατί εγκυμονεί κινδύνους.Ειδικά δε για την επιστήμη είναι εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση.
Όσο για την ανωνυμία, προσωπικά προτιμώ την ενυπόγραφη συμμετοχή, ειδικά μεταξύ συναδέλφων. Ωστόσο, κατανοώ ότι κάποιοι έχουν τις επιφυλάξεις τους για διάφορους λόγους που δεν είναι αστήρικτοι.
Όσο για το ερώτημα πώς θα μας φαινόταν, εάν βλέπαμε ανάλογα για το ΙΓΜΕ ή το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, κανένα πρόβλημα. Οι Δημόσιες Υπηρεσίες δεν είναι ιδιωτική υπόθεση κανενός και τα τεκταινόμενα καλόν είναι να τα γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται. Γι' αυτό και αντιστρόφως εάν θέλει να γράψει στον ΕΤΕΡΟΠΟΛΙΚΟ κάποιος που δεν συμμετέχει πλέον στο Γ.Χ.Κ. (π.χ. συνταξιούχος) είναι και αυτό αποδεκτό.
Θα μου επιτρέψης να αναφέρω ένα περιστατικό από την εμπειρία μου στο ΤΕΥΧΟΣ. Πριν 16 χρόνια, έχουμε μαζευτή στα κεντρικά του Γ.Χ.Κ. κάποιοι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα και συζητάμε για το ΤΕΥΧΟΣ. Κάποιοι ρίχνουν την πρόταση να ζητήσουμε χρηματοδότηστη από το ΕΤΕΠΠΑΑ. Προσωπικά, αντιτείνω ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο να επιβληθή λογοκρισία. Οι συνάδελφοι αμφιβάλλουν ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό. Μετά από λίγο έρχεται η τότε Γενική Διευθύντρια στη συνάντηση και μεταξύ των άλλων της υποβάλλεται η σχετική ιδέα. Η απάντηση αμέσως ήταν ότι δεν απορρίπτεται μια τέτοια ιδέα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση η Διοίκηση θα έχει λόγο για το περιεχόμενο του ΤΕΥΧΟΥΣ.
Μετά την αποχώρησή της, συμφωνήσαμε όλοι ότι το ΤΕΥΧΟΣ θα συνεχίσει με έξοδα του Συλλόγου και δεν ετέθη ποτέ ξανά τέτοιο θέμα μέχρι το τέλος της έκδοσής του.
Δεν υπάρχει «πρέπει» και «δεν πρέπει» στο τι γράφεται στο διαδίκτυο και στα blogs. Όχι γιατί το ισχυρίζομαι εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος, αλλά γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Μόνο αν διαπιστωθούν αξιόποινες πράξεις, τότε επεμβαίνουν οι αρχές (για τις πράξεις και για αυτούς που είτε τις κάνουν ή προτρέπουν άλλους για να τις κάνουν).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικότερα για τον Ετεροπολικό, νομίζω ότι είναι σαφές πως δεν εκφράζει τη Διοίκηση (ευτυχώς), δεν εκφράζει το Σύλλογο (ορθώς) και επομένως δε λογοδοτεί σε κανένα από τα δύο. Το «χρώμα» και το «άρωμα» του τα παίρνει άμεσα από τους αρθρογράφους και σχολιαστές και έμμεσα από τους αναγνώστες του. Μεγάλη δυνατότητα παρέμβασης έχουν οι διαχειριστές, την οποία (προς τιμή τους) δεν την έχουν εκμεταλλευτεί. Έτσι, ο Ετεροπολικός δημοσιεύει δίπλα – δίπλα άρθρα προβληματισμού, πολιτικές παρεμβάσεις, προβλέψεις του καζαμία, συνταγές, ποιήματα, επιστημονικά άρθρα κλπ. Όποιος θέλει, ας διαβάσει ό,τι θέλει, ας σχολιάσει ό,τι νομίζει και αν δεν του αρέσει, ας κλείσει το παράθυρο. Έτσι δουλεύουν τα blogs. Έτσι πορεύονται. Έτσι έχει πορευτεί μέχρις στιγμής και ο Ετεροπολικός, βαδίζοντας το μονοπάτι που χαράσσουν οι συντελεστές του και δεχόμενος την ανάδραση που καθορίζεται από τα σχόλια των αναγνωστών και από την επισκεψιμότητα του ιστοχώρου. Αν αρχίσουμε τα «πρέπει» και «δεν πρέπει», το χάσαμε το παιγνίδι.
Μια έκκληση, ένα ευχαριστώ και μία πρόταση:
• Συνάδελφοι, αν έχετε κάτι να πείτε, μην περιμένετε να το σκεφτεί και να το γράψει κάποιος άλλος. Κάντε το μόνοι σας, κάντε το τώρα. (Θα συμπλήρωνα: κάντε το επώνυμα κατά προτίμηση).
• Ευχαριστώ τη marigoula για το χρόνο που διαθέτει και για τον άψογο τρόπο με τον οποίο έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής.
• Σε προηγούμενα σχόλια, συνάδελφος παρέθεσε ποιήματα του Κ.Βάρναλη. Αυτό μου έδωσε την αφορμή για να προτείνω στους λάτρεις της ποίησης τη συλλογή ποιημάτων του Τίτου Πατρίκιου «Σε βρίσκει η ποίηση», εκδ. Κίχλη, 2012.