Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Απόψεις για τη συγχώνευση και την εν γένει λειτουργία των Χημικών Υπηρεσιών

Αγαπητοί συνάδελφοι του Δ.Σ.,

Μετά από μελέτη του ενημερωτικού σημειώματός σας σχετικά με την αξιολόγηση των δομών του Γ.Χ.Κ., θα ήθελα να καταθέσω κάποιες σχετικές απόψεις μου, τις οποίες βεβαίως θα αντιμετωπίσετε κατά την κρίση σας.
Δεδομένου ότι το θέμα υπερβαίνει τα συνδικαλιστικά όρια υπό τη στενή έννοια του όρου, νομίζω ότι οι απόψεις όλων των υπαλλήλων έχουν βαρύνουσα σημασία.
Κατ’ αρχήν θεωρώ πολύ θετική την προσέγγισή σας, κατά την οποία προτάσσετε ως κύριο γνώμονα της πολιτικής του Συλλόγου τη στήριξη των δράσεων της Υπηρεσίας μας και όχι τη στήριξη από στενή και βραχυπρόθεσμη σκοπιά των ‘συμφερόντων’ των Υπαλλήλων της, ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει γενικώς τον συνδικαλισμό και ως προς το οποίο ο Σύλλογος του Γ.Χ.Κ. έχει αποτελέσει φωτεινή εξαίρεση σε πολλές περιπτώσεις.

Αναλυτικά:

Παράγραφος 6
Έχω την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει θέση προϊσταμένου εργαστηρίου διαφορετική από αυτήν του προϊσταμένου Τμήματος. Η άποψη αυτή υποβάλλεται από τη σκοπιά της διαπίστευσης και δεν συνάδει με τη λειτουργία των Υπηρεσιών μας. Όλοι οι Χημικοί του Γ.Χ.Κ. ανήκουν στην ίδια επιστημονική κατηγορία, η ευθύνη δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί μεταξύ του επιστημονικού και καθαρά διοικητικού έργου και για τις προαγωγές λαμβάνονται υπ’ όψιν επιστημονικά κριτήρια. Οι χημικοί που εργάζονται είναι όλοι υψηλών ικανοτήτων και ευθύνης και δεν απαιτείται η ύπαρξη μιας επιπλέον θέσης ευθύνης. Όταν μειώνεται ο αριθμός των προϊσταμένων κατά πλάτος, δεν χρειάζεται η αύξησή τους καθέτως.

Παράγραφος 7
Ο ανασχεδιασμός των Χ.Υ. είναι λαμπρή ευκαιρία (μιας και δεν ανταποκριθήκαμε μέχρι σήμερα ιδιαιτέρως στα κελεύσματα των καιρών) να προχωρήσουμε σε μείωση της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα. Το κόστος πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο για κάθε δράση.
Διοικητικές διαδικασίες, διαδικασίες ελέγχου, έκδοση εγκρίσεων, αδειών κ.λ.π. πρέπει να αναθεωρηθούν ριζικά, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει το νέο σχήμα. Αλλιώς, μέχρι να καταρρεύσει de facto, θα υψωθούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που σήμερα αποτελεί περισσότερο από ποτέ αδήριτη ανάγκη της χώρας μας.
Η διαπίστευση επίσης πρέπει να ειδωθεί από νέα ματιά.  Έχει στοιχίσει πολλά, έχει προσφέρει πολλά, έχει όμως κοστίσει και πολλά, όχι μόνο σε χρήματα, αλλά και σε  γραφειοκρατικοποίση της νοοτροπίας των υπαλλήλων του Γ.Χ.Σ. με πολύ αρνητικές επιπτώσεις.
Επ’ ευκαιρία, θα ήθελα να προσθέσω ότι αργά ή γρήγορα και η Ευρώπη θα αντιληφθεί και θα ομολογήσει ότι η υπερβολική γραφειοκρατία των δομών και των νομοθετικών ρυθμίσεών της είναι ένας παράγοντας πολύ σημαντικός για την κρίση και εμπόδιο συχνά ανυπέρβλητο για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, και γιατί όχι πρωτοπόροι, στο δύσκολο έργο που θα κληθούν όλοι οι εταίροι να συμβάλουν.

Παράγραφος 8
Η κατάργηση Χημικών Υπηρεσιών δεν συνεπάγεται την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων που υπηρετούν σ’ αυτή, διότι οι υπάλληλοι ανήκουν στην ενιαία οργανική μονάδα που λέγεται Γ.Χ.Κ. Σ’ αυτήν διορίστηκαν, εντός αυτής προάγονται και μετατίθενται, από το ίδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη χρησιμοποιούμε τον όρο Παραρτήματα. Ωστόσο, επ’ αυτού καλόν είναι να υπάρξει ενημέρωση από τους αρμόδιους του Ελληνικού Κράτους.

Όσον αφορά την κατανομή του προσωπικού, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι Υπηρεσίες που θα επιλεγούν από το Κράτος πρέπει να επιλεγούν με τα κριτήρια που αναφέρετε στο έγγραφό σας. Πρέπει να υπάρχει η επίγνωση ότι αυτές οι ολίγες πλέον Υπηρεσίες πρέπει να έχουν ζωή μπροστά τους. Αυτό φυσικά θα απαιτήσει μετακίνηση του προσωπικού. Όταν δηλαδή υπάρχουν περίπου 15 Χ.Υ. είναι μια ευκαιρία αυτές να έχουν τουλάχιστον 10 υπαλλήλους η καθεμιά, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους.  Πρέπει, λοιπόν, να γίνει συνείδησή μας ότι η μετάθεση μπαίνει ξανά στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων, πράγμα αυτονόητο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ο τρόπος που θα γίνονται οι μεταθέσεις πρέπει να είναι σύμφωνος με νόμιμα και ηθικά κριτήρια (κατ’ αρχήν εθελοντικά, εν συνεχεία με βάση πίνακες, όπου θα προσμετρώνται κοινωνικά κριτήρια , διαμονή κ.λ.π.) Εάν είναι να μετατεθούμε αναγκαστικά ή  εγώ που είμαι μόνη μου ή  ένας με μικρά παιδιά ,  θα πρέπει να μετατεθώ εγώ. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδειχθεί το θέμα αυτό πεδίο δόξης λαμπρόν για το πελατειακό σύστημα.
Αλλά και αντιθέτως, η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων των υπαλλήλων πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, αλλά όχι ως το κύριο κριτήριο για την επιλογή των συγχωνεύσεων των Χ.Υ. Άν πρυτανεύσει αυτό, πολύ φοβούμαι ότι μετά από λίγα χρόνια, πολλές Χ.Υ. θα μείνουν πάλι χωρίς υπαλλήλους και τότε ή θα πρέπει να μετακινηθούν υπάλληλοι, οπότε απλώς αναβάλαμε το πρόβλημα ή να φθάσουμε στην αξιοθρήνητη κατάσταση να προτείνουμε να κλείσουν και άλλες Χ.Υ., δηλαδή την συρρίκνωση του Γ.Χ.Κ. μέχρι περιορισμού σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.
Φυσικά, και αυτό μπορεί να παίζει στο πίσω μέρος του νού κάποιων, ωστόσο,  επειδή η αποκέντρωση είναι αναπόδραστη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας, δεν θα ήταν προς το συμφέρον της η διαιώνιση του αθηνοκεντρικού κράτους έστω και σε μικρότερο μέγεθος.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο και την προσοχή σας,
Με εκτίμηση
Αλεξάνδρα Σκορδάκη

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από Χρήστο Γιαννακό.
    Αν λάβουμε υπόψη τα οριζόντια κριτήρια καρμανιόλας τα οποία εφαρμόστηκαν σήμερα με τα ονόματα υπαλλήλων προς απόλυση, που στάλθηκαν στις υπηρεσίες, δεν νομίζω πως η απέναντι πλευρά έχει κάποια ιδιαίτερη διάθεση κάθετης ή σε βάθος αξιολόγησης. Ανάλγητα και αντιλαϊκά μέτρα εφαμόζουν.
    Δηλαδή, "Ελάτε προβατάκια μου για δείπνο" είπε ο Λύκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ δηλαδή συναδέλφισσα το δεσες οτι κλείνουν οι μικρές, οτι παραδινόμαστε αμαχητί, και ελπίζεις και προσεύχεσαι ... στο Θεό οτι θα μείνουν οι μεγάλες ενώ δεν θα γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ όλο και πιο πολύ θα μπαίνουν εξωτερικοί συνεργάτες.Απ τα ψηλά στα χαμηλά λοιπόν κι απ τα πολλά στα λίγα και σε κάποια φάση και χωρίς δουλιά.Αυτός είναι ο καπιταλισμός .Απολαύστε τον.Επαναλαμβάνω το κριτήριο ύπαρξης της α η της β υπηρεσίας θα πρέπει να είναι οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, μόνο που στον καπιταλισμό αυτό πάει σε δεύτερη και σε τρίτη μοίρα.Σε πρώτη μοίρα πάντα μπαίνουν τα συμφέροντα της κερδοφορίας της κυρίαρχης τάξης και αυτό σήμερα σου το δείχνουν ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ.Ενιαίο μέτωπο λοιπόν με τα υπόλοιπα κομμάτια των εργαζόμενων που χτυπιούνται αλύπητα (κάποιοι βέβαια τα ακούν αυτά και ανατριχιάζουν γιατί χρόνια τώρα μάθαν να γλύφουν πολιτευτές και συνδικαλιστές και θεωρούσαν εσαεί τον εαυτό τους βολεμένο).Τίποτε δεν χαρίζεται,όλα καταχτιούνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή