Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Παρουσίαση βιβλίων του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών

Το Λύκειον των Ελληνίδων Σερρών, είχε την τιμή να κληρονομήσει ένα σπουδαίο ιστορικό αρχείο του μεγάλου Πόντιου μουσικού Βασίλειου Βεηλικτσίδη και της κόρης του Ελπίδας.
Το μουσικό αρχείο έχει ψηφιοποιηθεί και πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο στο κοινό, μέσω ειδικής ιστοσελίδας.
Επιπλέον, υπήρχε το ημερολόγιο του μουσικού, το οποίο περιγράφει με μοναδικό βιωματικό τρόπο το διωγμό της οικογένειάς του από τη Σαμψούντα, καθώς και ένα χειρόγραφο αντίγραφο ενός ιστορικού ντοκουμέντου που εξέδιδε η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ των Αθηνών του Βλάση Γαβριηλίδη, της δεκαετίας του 1950, που βασίζεται σε επώνυμες μαρτυρίες Ελλήνων του Πόντου, που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες το 1922 και εγκαταστάθηκαν στη δεύτερη πατρίδα τους. Δυστυχώς το αρχείο της εφημερίδας εκείνης της εποχής δεν έχει διασωθεί, με αποτέλεσμα το χειρόγραφο του Βεηλικτσίδη να είναι το μόνο που υπάρχει.
Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών, με αφορμή την συμπλήρωση 65 χρόνων από τη σύστασή του, και θέλοντας να αφήσει ως παρακαταθήκη αυτές τις μαρτυρίες για τις επόμενες γενιές, εξέδωσε δύο βιβλία:
Βασίλειος Βεηλικτσίδης (Σαμψούντα 1885-Σέρρες 1959),
Ο άγνωστος μουσουργός του Πόντου,
ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

Η τραγωδία του Πόντου,
Συλλογή δημοσιευμάτων της εφημερίδας Ακρόπολις του 1950
από το αρχείο του Βασιλείου Βεηλικτσίδη


Για όποιον ενδιαφέρεται να προμηθευτεί τα βιβλία αυτά, μπορεί να επικοινωνήσει με το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών στο email: Leserron@yahoo.com και στο τηλέφωνο 6972726475.

marigoula

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου