Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Παλιό μισθολόγιο


Αποτέλεσμα εικόνας για nothing shocks me i am a scientist indiana
Indiana Jones: Wear your jewels to bed Princess?
Willie: Yeah... and nothing else. Shock you?
Indiana Jones: Nothing shocks me. I'm a scientist.
 Harrison Ford in: “Indiana Jones and the Temple of Doom”.
Τα παρακάτω δεν αποτελούν γκρίνια για το επίπεδο των μισθών μας, το οποίο έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να κρίνει ως χαμηλό ή υψηλό ή οτιδήποτε γιατί για να είναι κάτι πολύ ή λίγο πρέπει να το συγκρίνεις με κάποιο μέτρο ή κάποια standards τα οποία όπως φαίνεται έχουν πάψει να ισχύουν σ΄αυτή τη χώρα. Απλώς είναι καταπληκτικό πως η δημιουργικότητα  έχει παρεισφρήσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας και ότι θέλει ο καθένας λέει και πιστεύει για οτιδήποτε.
Μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο διάφορους πίνακες σύγκρισης του παλιού με το νέο μισθολόγιο, οι οποίοι δεν είναι όλοι ίδιοι μεταξύ εξαιτίας του γεγονότος ότι το παλιό μισθολόγιο προέβλεπε πολύ γρηγορότερη εξέλιξη για τους υπαλλήλους που θα προσλαμβάνονταν μετά την ισχύ του (κατηγορία που παρέμεινε για παρέμεινε για πάντα κενή) από το υπηρετούν προσωπικό.
Από όλους πάντως τους πίνακες και το κείμενο του νόμου εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα:
Τι είναι φανερό:
Ο ρυθμός αύξησης των ονομαστικών μισθών μειώνεται σημαντικά, σε σχέση με το προηγούμενο μισθολόγιο.
Η μισθολογική ανισότητα ανάμεσα σε υπαλλήλους και ανώτερα στελέχη (θέσεις ευθύνης), αυξάνεται. Η μεταχείριση, δε, για τους μετακλητούς υπαλλήλους, τους ειδικούς συνεργάτες και τους συμβούλους Υπουργών-που οι ίδιοι διορίζουν- γίνεται προκλητικά ευνοϊκότερη.
Τι δεν είναι φανερό με την πρώτη:
Υπάλληλός - ας πούμε δικός μας συνάδελφος - με προηγούμενη κατάταξη στο ΜΚ Γ4 (1719 ευρώ) που θα έπρεπε να έχει πάει προ πολλού στο βαθμό Β και να παίρνει 1944 ευρώ (αν δεν είχαν παγώσει από το 2011 οι προαγωγές στον επόμενο βαθμό) τώρα κατατάσσεται στο ΜΚ 13 με 1800 ευρώ από τα οποία παίρνει τώρα 1740 ευρώ και τα υπόλοιπα μετά το 2018! Αν είναι τυχερός και έχει κανένα διδακτορικό τότε μπορεί να καταταγεί π.χ. στο ΜΚ 15 με μισθό 1918 ευρώ από τα οποία θα παίρνει τώρα πάλι τα 1740 μέχρι το 2018 (αρνητική προσωπική διαφορά 178 ευρώ).
Δηλαδή είναι χαμένος σε σχέση με το παλιό μισθολόγιο, στο οποίο είχε ήδη φάει ποινή δεκαετίας κατά την πρώτη κατάταξη το 2011 (σαν υπηρετούν προσωπικό σε σχέση με αυτά που προέβλεπε το μισθολόγιο για αυτούς –τους ανύπαρκτους-που θα προσλαμβάνονταν αργότερα) και είχε παραμείνει παγωμένος βαθμολογικά –και άρα μισθολογικά- για την 5ετία 2011-2016.
Αν το παλιό μισθολόγιο ξεπερνούσε ποτέ τη μεταβατική περίοδο θα μπορούσε υπάλληλος ΠΕ με 15 χρόνια υπηρεσίας να έχει βαθμό Β και 1906 ευρώ μικτά ενώ με το νέο μισθολόγιο παίρνει 1505 ευρώ. Στη μεταβατική περίοδο (για το κατά το 2011 υπηρετούν προσωπικό) το παλιό μισθολόγιο έδινε βαθμό Β και 1906 ευρώ στα 25 χρόνια υπηρεσίας που στο νέο μισθολόγιο για τα ίδια χρόνια γίνεται ΜΚ 13 και 1800 ευρώ.
 Βέβαια όλα αυτά δεν ίσχυσαν ποτέ γιατί από το 2011 δεν προσλήφθηκαν καινούργιοι οι μισθοί των παλιών πάγωσαν. Τώρα ξεπάγωσαν για το νέο μισθολόγιο από 1-1-2016 μέχρι 1-1-2016 –για πέντε λεπτά- έτσι ώστε να εφαρμοστεί ένα χειρότερο μισθολόγιο, αλλά :
Από το 1-1-2016 έως 1-1-2018 δεν θα γίνει καμία επανακατάταξη, ενώ γι΄ αυτή τη διετία παγώνουν οι μισθοί όλων των Δ.Υ. Ταυτόχρονα η διετία 2016-18 «χάνεται» , αφού δεν θα υπολογιστεί ο χρόνος υπηρεσίας για μελλοντική επανακατάταξη. Το clue είναι ότι όταν ο μισθός ήταν συνδεδεμένος με το βαθμό είχαν παγώσει οι βαθμοί, στη συνέχεια και χωρίς να ξεπαγώσουν οι βαθμολογικές προαγωγές αποσυνδέθηκαν οι μισθοί από αυτές και συνδέθηκαν μόνο με το χρόνο, ο οποίος χρόνος όμως πάγωσε με τη σειρά του στο καινούργιο μισθολόγιο και ο οποίος όταν ξεπαγώσει πιθανότατα θα αποσυνδεθεί και από τους μισθούς οι οποίοι θα συνδεθούν με κάτι  το οποίο θα παγώσει αυτό. Άρα συμπέρασμα: οποιοδήποτε μισθολόγιο και να εφαρμόζεται, όταν φθάσει ο καιρός (και ξεπεραστεί κατά πολύ μάλιστα) της ωρίμανσης του μισθού σε επόμενο  κλιμάκιο, αποσυνδέουμε την παράμετρο από την οποία εξαρτάται η ωρίμανση και συνδέουμε το μισθό με μια άλλη παράμετρο η οποία αμέσως παγώνει. Στο μεταξύ θα εφαρμοστούν βέβαια και οι οποιεσδήποτε μειώσεις προβλέπονται από άλλες διατάξεις.
Αυτό λοιπόν θα πει να τετραγωνίσεις τον κύκλο: και όποιος θέλει να πιστεύει ότι πήρε αύξηση και να χαίρεται , και οι θεσμοί να ευχαριστηθούν γιατί έγιναν μειώσεις και όλα τέλεια. Μόνο ο Κυριάκος δεν χαίρεται γιατί δόθηκαν λέει αυξήσεις στους υπαλλήλους! Βέβαια δεν λέει ο κ. Μητσοτάκης τι ακριβώς εννοεί. Είναι δεδομένο ότι το νέο μισθολόγιο προβλέπει σαφώς μικρότερο ρυθμό αύξησης μισθών μέσα στο χρόνο. Κάποιοι βέβαια θα δουν κάποιες πολύ μικρές αυξήσεις  (μικρότερες από αυτές που θα είχαν αν εφαρμοζόταν το παλιό μισθολόγιο), όχι γιατί εφαρμόστηκε νέο μισθολόγιο αλλά γιατί με οποιοδήποτε μισθολόγιο κάποτε κάποιοι άνθρωποι αλλάζουν κλιμάκιο.  Εκτός κι αν εννοεί ο κ Μητσοτάκης ότι θα έπρεπε να εφευρεθεί ένα μισθολόγιο που να μην έχει καμιά ωρίμανση ποτέ για κανέναν, όσα παίρνεις την πρώτη μέρα να παίρνεις και μετά 40 χρόνια.

Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ

3 σχόλια:

  1. Δεν έχει και πολλή πρακτική σημασία όλη αυτή η ανάλυση του λαβύρινθου. Αλλά, ας μην τα φορτώσουμε όλα στον κ. Μητσοτάκη, δεν κυβερνάει (ακόμη) αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι λαβύρινθος είναι πολύ απλό και για κάποιους ανθρώπους έχει σημασία αν παίρνουν 200 ευρώ λιγότερα ή περισσότερα. Ούτε φυσικά φταίει ο κ.Μητσοτάκης. Απλώς επειδή ο καθένας λέει ό,τι θέλει σε μια αρκετά πολύπλοκη και πολυπαραγοντική πραγματικότητα, έχει γίνει αρκετά δύσκολο πλέον να αποκωδικοποιήσει κανείς την κατάσταση και να βρεί κάπου κάποια ψήγματα αλήθειας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ευθύνεται φυσικά για τις μειώσεις των μισθών, ευθύνεται γιατί λέει ψέματα, αλλά αυτό το κάνουν όλοι και το θεωρούμε πλέον συνηθισμένο. Εξάλλου το ψέμα δεν είναι τίποτα άλλο από τη μισή αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ψέμα είναι ψέμα, δεν είναι κλάσμα της αλήθειας.

      Διαγραφή