ΕΝΩΣΗ
ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ Βόλος
11-01-2014
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ
ΤΜΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Αρ.Πρωτ. 2
Ν.Π.Δ.Δ. ( Ν. 1804/1988 )
Σκενδεράνη 2 , 38 221 Βόλος
Τηλ & Fax : 24210 -
37421
Hλ.Ταχυδρ. : eexthes@eex.gr
Ιστοσελίδα : www.eex.gr
Δελτίο
Τύπου – Eνημερωτική επιστολή
Προσφάτως, κατατέθηκε στη Βουλή (Διαρκής
Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ) σχέδιο νόμου με θέμα: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και
κυρώσεις στην εφαρμογή της Ενωσιακής και
Εθνικής Νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων…». Στο άρθρο 51 του ανωτέρω Σ/Ν με
τίτλο: «Εργαστηριακές αναλύσεις τροφίμων» περιγράφεται, ρητώς, η δυνατότητα των
Γεωπόνων, των Κτηνιάτρων, των Τεχνολόγων Τροφίμων και άλλων συναφών ειδικοτήτων,
να εκτελούν και να υπογράφουν χημικές αναλύσεις τροφίμων ή και να προΐστανται
εργαστηρίων που εκτελούν τις ανωτέρω αναλύσεις.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) προσπάθησε
επανειλημμένα να καταδείξει το μέγιστο ατόπημα το οποίο επιχειρείται στον τομέα
της χημικής ανάλυσης των τροφίμων και, συνεπώς, στην ποιότητα και την αξιοπιστία
των χημικών αποτελεσμάτων –δυστυχώς- χωρίς αποτέλεσμα.
Οι
χημικοί του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας της ΕΕΧ, συμμεριζόμενοι απολύτως
τις ανησυχίες ολόκληρου του κλάδου των Χημικών, επιθυμούμε να εκθέσουμε,
επιγραμματικώς, στο κοινωνικό σύνολο τους εξής προβληματισμούς μας, διότι το
θέμα αγγίζει την ποιότητα των ελέγχων των τροφίμων και συνεπώς, την ποιότητα
της ζωής μας:
- Υπουργός στο Υπ.Α.Α.Τ είναι ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου. Τα συμπεράσματα ανήκουν στους σκεπτόμενους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν με πολύ σκληρό τρόπο τις συντεχνιακές επιλογές του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα.
- Υπάρχει ανάλογο πρότυπο σε διεθνές επίπεδο ή εμείς έχουμε και στο σημείο αυτό τη μοναδικότητα;
- Τα επαγγελματικά δικαιώματα των διαφόρων επιστημονικών κλάδων είναι δυνατόν να ρυθμίζονται σε ένα άρθρο ενός νόμου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Πανεπιστημιακών φορέων, που είναι και οι ειδικότεροι όλων;
- Είναι θέμα νόμου η δυνατότητα εκτέλεσης χημικών αναλύσεων ή θέμα σπουδών και εξειδικευμένης πρακτικής άσκησης;
- Η Χημεία, ως βασική επιστήμη, διατρέχει όλο σχεδόν το φάσμα των θετικών επιστημών από τα απλά ΙΕΚ έως τις φαρμακευτικές και ιατρικές σχολές και όχι μόνο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι κλάδοι μπορούν να προβούν στην εκτέλεση χημικών αναλύσεων;
- Η χημική ανάλυση των τροφίμων είναι απλώς χημική ανάλυση που απαιτεί εξειδικευμένη εργαστηριακή γνώση της Χημείας και όλα τα υπόλοιπα περί γνώσεων χημείας τροφίμων των κλάδων της Γεωπονίας δεν αφορούν τη χημική ανάλυση. Μάλλον αφορούν τη γεωργική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα κοντά στους νέους αγρότες, στους οποίους στηρίζεται το μέλλον αυτής της Χώρας.
Μαζί
με τους δικούς μας προβληματισμούς, σας επισυνάπτουμε και τις θέσεις της ΕΕΧ οι
οποίες συνυπογράφονται και από τον κλάδο των Χημικών Μηχανικών, στοχεύοντας
όλοι μαζί στην αφύπνιση των Αρμοδίων και της κοινωνίας. Ο λόγος δεν είναι γιατί κινδυνεύει ο δικός μας κλάδος, αλλά
γιατί κρίνεται η σοβαρότητα των θεσμών, η διαφάνεια των διαδικασιών και των κριτηρίων,
αλλά, κυρίως, η ασφάλεια των ελέγχων που αφορούν την υγεία και την ποιότητα της
ζωής των πολιτών.
Για τη Δ.Ε
Ο
Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας
Αριστοτέλης
Κανλής
Χαρίκλεια Κούρτη
Η έξαρση του λαθρεμπορίου στα αλκοολούχα ποτά και η έκρηξη της νοθείας, αναγκάζει πλέον στη λήψη μέτρων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Ετσι, αποφασίστηκε...
ΑπάντησηΔιαγραφήμε την έγκριση και των τεχνικών κλιμακίων της τρόϊκας, ότι εκτός από τους εφοριακούς και τους δύο οπλοφορούντες αστυνομικούς, για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, θα μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και η λαθρεμπορία ποτών. Το νέο στοιχείο είναι η συμμετοχή στα κλιμάκια και υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους.
γεγονός είναι ότι η υπερφορολόγηση και σε αυτόν τον κλάδο έχει δημιουργήσει τεράστιο λαθρεμπόριο και φυσικά σημαντικά διαφυγόντα έσοδα για το Κράτος.
Σε πολλά από τα καταστήματα που επισκέπτονται οι άνθρωποι της ΓΓΔΕ έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη νοθεία στα ποτά. Ωστόσο λόγω τη μη παρουσίας ειδικών του Γενικού Χημείου δεν είναι δυνατή η τεκμηρίωση της νοθείας, που πέρα από τη φοροδιαφυγή αποτελεί και υγειονομική βόμβα. Οι έλεγχοι αυτοί «νέας γενιάς» γίνονται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, αλλά και η νοθεία στα ποτά που παρατηρείται κυρίως σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και τουριστικών περιοχών.
Πάντως ερώτημα αποτελεί το κατά πόσο θα είναι εφικτή η στελέχωση με ειδικούς χημικούς, που θα παίρνουν δείγματα και θα τα αναλύουν, καθώς το τελευταίο διάστημα, λόγων των τροϊκανικών εντολών, η περιφερειακή αλλά και η κεντρική δομή του Γενικού Χημείου του Κράτους έχει αποψιλωθεί. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της αδυναμίας προσλήψεων, συνεχών συνταξιοδοτήσεων π.χ. το παράρτημα του Γενικού Χημείου του Κράτους στη Ρόδο που καλύπτει όλα τα Δωδεκάνησα και έχει εργαστήριο αναφοράς για την αλκοόλη έχει λιγότερα από δέκα στελέχη, με ελάχιστα εξ αυτών να έχουν τη τυπική δυνατότητα ελέγχων….
Κι αυτό την ώρα που έσοδα 97,7 εκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντες φόρους στερείται ετησίως το δημόσιο από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, που γίνεται εις βάρος τόσο των νόμιμων διήμερων αποσταγματοποιών που παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα το προϊόν τους, όσο και των οργανωμένων αποστακτηρίων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επικαιροποιημένη κλαδική μελέτη μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.
Ο υψηλός ΕΦΚΟΠ ευνοεί το παράνομο εμπόριο
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο με διαφορά συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ), ανάμεσα στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Ρουμανία), με αποτέλεσμα να ευνοείται το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο γενικότερα. Από την όξυνση της παράνομης διακίνησης αλκοολούχων ποτών, τα δημόσια ταμεία έχασαν το 2012, κατά προσέγγιση φορολογικά έσοδα ύψους €41,8 εκατ. λόγω της μη καταβολής του ΕΦΚΟΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσό η απώλεια εσόδων από τη μη είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και οι επιπτώσεις από την παράνομη εμπορία χύμα τσίπουρου.
Η πάταξη του παράνομης παραγωγής και διακίνησης χύμα τσίπουρου αποτελεί στοίχημα με τριπλή απόδοση σε όρους φορολογικών εσόδων για το κράτος, φορολογικής ανάσας για τους πολίτες, και βιωσιμότητας για τους νόμιμους αποσταγματοποιούς.
kerdos.gr
Δεν καταλαβαίνω καθόλου τη σχέση του σχολίου με το αναρτημένο δελτίο τύπου! Μπορείτε να γίνετε περισσότερο σαφής; Περίμενα μια συζήτηση για την ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Χημικών τα οποία συνεχώς απειλούνται από τους "παντογνώστες" της επιστήμης...
ΔιαγραφήΤο τσίπουρο είναι μια άλλη θλιβερή ιστορία για την οποία είχαμε μιλήσει στην τελευταία συνάντηση στο Βόλο το 2011. Είναι θέμα "πολιτικής βούλησης" από αυτά που οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα...
Χαρίκλεια Κούρτη
Αγαπητέ ανώνυμε δεν φαντάζομαι να σου διαφεύγει ότι ο κ. πρόεδρος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής στο γενικό χημείο του κράτους. Στο θέτω έτσι απλά χωρίς σχόλια. Γιώργος Κουλουμβάκης.
ΑπάντησηΔιαγραφή