Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα

Διάβασα με πολλή προσοχή τις σκέψεις που ανάρτησαν οι συνάδελφοι και τα σχετικά σχόλια. Παρακολούθησα και την τηλεδιάσκεψη, προσπαθώντας να διαμορφώσω μια εικόνα για το πώς εισπράττουμε όσα μας συμβαίνουν. 

Χτες ήρθαμε και στο δια ταύτα: η συμμετοχή μας στη γενική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ήταν αποστομωτική. Το ποσοστό των συναδέλφων που απήργησαν ανήλθε στο δυσθεώρητο 9,8% - ποσοστό που θα ζήλευε ακόμη και το πάλαι ποτέ κραταιό «σοσιαλιστικό» κίνημα (που θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω ότι σε πείσμα κάθε λογικής, εξακολουθεί να κυβερνά – αυτό τελικά μας αξίζει). Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι από ορισμένες από τις ΧΥ που κλείνουν δεν απήργησε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ συνάδελφος, όπως και από ορισμένες που τελικά με τη βοήθεια βουλής και θεού φαίνεται να «το έσωσαν» και να μην κλείνουν. 

Αφού λοιπόν είτε θιγόμαστε άμεσα, είτε όχι από την «αναδιοργάνωση» του φορέα μας - η οποία από ό,τι φαίνεται υποβλήθηκε προς έγκριση και σε κατά τόπους μητροπολίτες και βουλευτάδες, που πάντα φροντίζουν να μη λείψει ο οβολός του εκάστοτε «αναξιο­παθούντος αμνού» από το δίσκο της ενορίας ή η ψήφος του από την κάλπη της εξουσίας - δεν αντιδρούμε, μάλλον φαίνεται ότι είμαστε λίγο-πολύ σύμφωνοι με την πολιτική της κυβέρνησης και την επιδρομή που πρόκειται να εξαπολύσει με το πολυνομοσχέδιο, την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα στο εισόδημα και στην εργασία του κάθε άτυχου πολίτη, ακρεί να μην πρόκειται για τα δικά μας…

Τι να πω – από αλληλεγγύη ανέκαθεν σκίζαμε, εκείνο όμως που με αφήνει άναυδο είναι η συλλογικότητα και η μαχητικότητά μας. Μου φαίνεται τελικά ότι η στάση μας απέναντι σε όσα συμβαίνουν συνοψίζεται σε ένα παλιό ανέκδοτο: Μετά από σφοδρή μετωπική σύγκρουση με άλλη νταλίκα, ο ένας νταλικιέρης σφαδάζει αιμόφυρτος στην άσφαλτο, ώσπου αντικρύζει τον άλλον να τον πλησιάζει κραδαίνοντας ένα δίκανο, έτοιμο να του δώσει τη χαριστική βολή για να τον απαλλάξει από τον πόνο. Οπότε μονομιάς μαζεύει τα άντερά του από το δρόμο και πετάγεται όρθιος λέγοντας: «πάλι καλά αδερφέ μου που δεν πάθαμε τίποτα…»


Ηλίας Κακουλίδης

31 σχόλια:

  1. "Το ποσοστό των συναδέλφων που απήργησαν ανήλθε στο δυσθεώρητο 9,8%"
    άρα το 100-9,8=90,2 δεν απήργησε, πράγμα που δείχνει το βαθμό συλλογικότητας των εργαζομένων στο ΓΧΚ. Γιατί κατακρίνουμε την απόφαση της πλειοψηφίας όταν δεν μας συμφέρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν τίθεται θέμα συμφέροντος και δεν κατακρίνω τη στάση της πλειοψηφίας, απλά τη σχολιάζω και βάζω και το ονοματάκι μου από κάτω όταν το κάνω. Μου κάνει επίσης εντύπωση ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων ΣΥΜΦΩΝΕΙ με την κυβερνητική πολιτική. Να δούμε όταν θα περιέλθει το ΓΧΚ στη θέση της Δημοτικής Αστυνομίας ποιος θα το υπερασπιστεί. Και όταν του χρόνου θα σου έρθει το εκκαθαριστικό με διπλάσιο φόρο πώς θα το πληρώσεις. Ίσως να μην έχεις πληροφορηθεί τις νέες φορολογικές διατάξεις ή απλά να συμφωνείς να πληρώσεις του χρόνου σχεδόν διπλάσιο φόρο από φέτος, ενώ ο φόρος για τα εισοδήματα άνω των 100000Ε θα αυξηθεί λιγότερο από 10%...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε, αν η απεργία έλυνε οποιοδήποτε πρόβλημα,θα ήταν παράνομη. Ο κόσμος βαρέθηκε να χορεύειστους χαβάδεςτων κομματικων συνδικαλιστών,που μόνο υποθήκες για το μέλλον τους βάζουν. Η μη συμμετοχή στις απεργίες,δεν σημαίνεισυναίνεση με την ικυβερνητική πολιτική. Μήπως πέρασε από το μυαλό σου ότι δεν απεργούμε επειδή ήδη δεν μπορούμε να ανταπεξέρθουμε οικονομικά; Ξέρεις ότι στο ΓΛΚ τρίβουν τα χέρια τους με τις απεργίες επειδή εξοικονομούν ποσά από τους εργαζόμενους αναίμακτα και εθελοντικά? Να είσαι σίγουρος ότι η ανατροπή θα έρθει αυθόρμητα και εκρηκτικά ένα βράδυ και θα είναιαπότην σιωπηλή πλειοψηφία που κατακρίνεις.

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ ανώνυμε φίλε, η ανατροπή θα έλθει διότι ψάξε να δεις την σύνθεση του ΓΧΚ και αναζήτησε το πόθεν εστι ο καθένας. Τα άλλα είναι ωραίες ιδέες για επικηδείους. Γιώργος Κουλουμβάκης.

      Διαγραφή
    4. Και κάτι άλλο αγαπητέ ανώνυμε φίλε. Μπες στο google και γράψε χημική υπηρεσία κολοπετινιτσας η κάτω περιβολας η οτι εσυ θελεις. θα δεις ποσοι δημοσιοι ανδρες η φορεις κοπτωνται υπερ του χημειου. Φθανουν στο σημειο να λενε πως η ταδε χημικη υπηρεσια ελεγχει τοσους και η δεινα καποιους αλλους τοσους, που τα βρηκαν αυτα τα στοιχεια και προς τι το αδολο ενδιαφερον. Γιωργος Κουλουμβακης

      Διαγραφή
  2. Φυσικά και δεν θα έρθει οποιαδήποτε ανατροπή από το Δημόσιο. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο ιστορικά και δεν είναι δυνατό να γίνει. Εγώ θα ήθελα απλά να ρωτήσω από που γνωρίζει ο ΗΚ τόσα στοιχεία για τα ποσοστά των απεργούντων και τις υπηρεσίες στις οποίες υπηρετουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά αγαπητέ κοινοποιούνται στο σύλλογο και βρίσκονται στη διάθεση του καθενός μας.

      Διαγραφή
  3. Παιδιά λίγο κουλάρετε και μην ομφαλοσκοπείτε τόσο. Δεν είμαστε πια και το κέντρο του κόσμου. Τριακόσιοι τόσοι άνθρωποι ήμαστε που προσπαθούμε να κάνουμε μια δουλειά, άλλοτε δουλεύουμε πολύ, άλλοτε βαριόμαστε, ΟΠΩΣ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ. Και παράγουμε κάποιο έργο, κατά την άποψή μου αρκετά υψηλού επιπέδου για τα ελληνικά δεδομένα. Κι αυτό χάρη στους περισσότερους συναδέλφους που (από τότε που ξέρω εγώ την υπηρεσία) έχουν δυσανάλογα πολλά προσόντα - ικανότητες- και όρεξη για δουλειά σε σχέση με το "εμπνευσμένο" μάνατζμεντ της υπηρεσίας μας. (Και δεν εννοώ τη στενή διοίκηση αλλά το όλο πακέτο από ψηλά, ερασιτέχνες, αλεξιπτωτιστές, κομματάρχες κλπ.) Σαν να πάρεις τον τελευταίας τεχνολογίας Triple quadrupole mass analyser και να τον βάλεις να ελέγχεται από έναν υπολογιστή ας πούμε Intel 286 της δεκαετίας του '80 στα 4 MHz ΚΑΙ ΜΕ ΙΟ. Και η Χημική Υπηρεσία Κολοκοτρονιτσίου φίλε Γιώργο, κι αυτή παράγει κάποιο έργο (που τις περισσότερες φορές αξίζει τα λεφτά της και το κάνει με πολύ πενιχρά μέσα) το οποίο θα έπρεπε να συγκριθεί με το έργο των άλλων δημοσίων υπηρεσιών του Κολοκοτρονιτσίου και όχι με τη Χημική Υπηρεσία του Άμστερνταμ ή του Παρισιού. (Με τους οποίους μας συγκρίνουν αδιάκοπα τελευταία, αλλά δεν είδα κανέναν να συγκρίνει τις διοικήσεις μας, τα κεφάλια του υπουργείου κλπ με τους ομόλογούς τους στις αντίστοιχες χώρες. Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους εξάλλου έχουμε κάνει και στις Λόντρες και τα Παρίσια και μια χαρά τα καταφέραμε, μπορούν να πουν κι αυτοί το ίδιο;). Επίσης, όπως βλέπεις φίλε Ηλία το πάλαι ποτέ κραταιό "σοσιαλιστικό" κίνημα έχει δυστυχώς διαφθείρει πολλές συνειδήσεις. Πάρα πολύς κόσμος έχει λερωμένη τη φωλιά του ή νομίζει ότι την έχει -πράγμα που έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Και πολλοί άλλοι είναι απλώς γίδια. Με αυτή την έννοια δεν ξέρω ποιος είναι επιτέλους αυτός ο "άτυχος πολίτης" , σαφώς δεν είναι έξω από μας -όποιοι κι αν είμαστε εμείς- ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο άτυχος είναι ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο μαχητικός. Εξάλλου στο ΓΧΚ έχουν ήδη από το 2011 γίνει απολύσεις και με το κλείσιμο υπηρεσιών δεν ξέρω αν οι συνάδελφοι ακριβώς εντάσσονται στην κινητικότητα αλλά σίγουρα θα μετακινούνται. Δεν είδα οι δημοτόμπατσοι να συγκινούνται μ΄αυτά (εδώ δε συγκινηθήκαμε εμείς), όπως δεν συγκινήθηκαν με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεν το εννοώ εκδικητικά, απλώς εννοώ ότι όλοι τα ίδια κάνουμε. Δεν είμαστε σαφώς ούτε παρτιζάνοι αλλά ούτε και καθάρματα και δε χρειάζεται τα πρόβατα να αναλώνονται στην αυτοκριτική και στην ενδοσκόπηση όταν η αγέλη των λύκων τα αποδεκατίζει ασύστολα. Και όσο κι αν φαίνεται απλοϊκό, τόσο ο "άτυχος πολίτης", όσο κι εμείς και οι δημοτόμπατσοι, αν δεν συμφωνούμε με αυτή την πολιτική πριν φτάσουμε στην ένοπλη εξέγερση, στα καλάσνικοφ και στην επανάσταση ΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. Ας καταρριφθεί πρώτα αυτό το ταμπού και σιγά σιγά βλέπουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητε Ηλια Κακουλιδη εισαι επικαιρος. Σε λιγο θα κυκλοφορουν ερωτησεις βουλευτων τυποποιημενες. Βουλη των Ελληνων αριθμος πρωτοκολλου 5275/16-7-2013. Βλεπεις ειναι κουτσομπόλικο το διαδικτυο. Για καθε νεωτερο θα σε ενημερωνω. Γιωργος Κουλουμβακης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν δεν μπόρεσα να συμετάσχω στην τηλεδιάσκεψη γιατί μου ξέφυγε η πληροφόρηση και έτυχε να έχω άδεια και εκείνη τη μέρα.Άκουσα όμως οτι η περισσότερη συζήτηση αναλώθηκε στο γνωστό παιχνίδι της κολοκυθιάς :γιατί να κλείσω εγώ που είμαι σημαντικός για τούτο το λόγο ας κλείσει κάποιος άλλος.Αυτό συνάδελφοι είναι βούτυρο στο ψωμί των κυβερνώντων ,της τρόϊκα και του εσμού τους.Ασ περάσω όμως στο συγκεκριμένο άρθρο.Κατά πολύ συμφωνώ μαζί του.Η αλληλεγγύη είναι όπλο της κοινωνίας εφόσον αποδέχεσαι οτι υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ των αλληλέγγυων.Την απεργία δεν την κάναμε (στα Γιάννενα κλασσικά πια την έκανα μόνο εγώ λαμβάνοντας απο τους συναδέλφους το βραβείο της ανοιχτής παλάμης για το πολύτιμο μεροκάματο που έχασα ενώ αυτοί ξέρουν καλά πως αφού δεν θα έβγαινε τίποτα κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει ή της άλλης μερίδας που συμφωνεί με τις σημερινές καταστάσεις έστω κι αν δεν έχει τα κότσια να το πεί ανοιχτά) για να μην απολυθούν οι συγκεκριμένοι αλλά γιατί πολύ απλά ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για τις απολύσεις στο δημόσιο πράγμα που μόνο ένας ηλίθιος θα μπορούσε να πεί ότι δεν αφορά και εμάς.Στα σχόλια τώρα:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταρχήν συνάδελφε ανώνυμε των 12:40 μην παραφράζεις κατά το δοκούν τη φράση του Μάρξ "Αν η εκλογές άλλαζαν τον κόσμο,θα ήταν παράνομες". Αυτούσια βέβαια αυτή τη φράση θα τη χρησιμοποιούσα για να απαντήσω στο τελευταίο επιχείρημα της συναδέλφου Κατερίνας Κ. η οποία ,χωρίς να θέλω να την κατατάξω υποχρεωτικά στον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό, μεταφέρει την λογική της ανάθεσης που πάει να περάσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ οτι ρε παιδιά δεν χρειάζονται και πολύ πολύ αγώνες σήμερα , θα γίνουμε εμείς κυβέρνηση αύριο και θα λυθούν τα ζητήματα.Παραφράζοντας λοιπόν τη φράση του Μάρξ ο πιθανόν συνάδελφος 12:40 προσπαθεί να μας πείσει ,χρησιμοποιώντας μέρος των επιχειρημάτων που "κυκλοφορούν" στην πιάτσα και εκπορεύονται ακομμάτιστα δήθεν από τους κρατούντες,για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων (παραθέτω : οι κακοί συνδικαλιστές που μας οδήγησαν εκεί που είμαστε σήμερα,η απεργία στο δημόσιο δεν έχει νόημα γιατί τα λεφτά πάνε στο κράτος και χαίρεται,με τις απεργίες δεν γίνεται τίποτα (κάποιοι βέβαια το παίζουν και υπερεπαναστάτες και καλά οτι αυτοί είναι υπέρ των απεργιών διαρκείας και εφόσον δεν γίνονται εγώ απεργία δεν κάνω ή ακόμα πιο πολύ τι να τις κάνω τις απεργίες να πάρουμε τα ντουφέκια και να μπούμε στη βουλή (πες αλεύρι η χρυσή Αυγή σε γυρεύει)),δεν γίνεται τίποτα με τις απεργίες δεν βλέπεις τα μέτρα τα περνάνε (έστω κι αν αυτός είναι μόμιμος απεργοσπάστης),τώρα που μας μείωσαν τους μισθούς δεν έχουμε λεφτά να κάνουμε απεργία (ούτε βέβαια και πριν κάναμε αλλά τώρα ένα παραπάνω) κλπ. κλπ. Να βάλω ένα ερώτημα.Αν μια μέρα συντονιζόμασταν όλοι οι οποίοι πλήττονται και αφήναμε την άκρη όλα αυτά τα επιχειρήματα και κατεβαίναμε την απεργία και στις συγκεντρώσεις θα είχε αποτέλεσμα ναι η όχι;Πέρα απο την απεργία η οποία είναι η ανώτατη μορφή πάλης γιατί έχει και προσωπικό κόστος το χάσιμο του μεροκάματου κάποιο άλλες πιο light μορφές αγώνα κόντρα στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε; Και φυσικά το ερώτημα το απευθύνω σ αυτούς που διαφωνούν μ αυτά που γίνονται γιατί υπάρχουν κι αυτοί που συμφωνούν όπως το ψυλλιάζεται και ο συνάδελφος Κακουλίδης και οι οποίοι το παίζουν ότι διαφωνούν και προσπαθούν παίζοντας το διαφωνούντες να περάσουν στους υπόλοιπους την επιχειρηματολογία αυτών που περνάνε τις πολιτικές αυτές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε, έχεις απόλυτο δίκιο για τις εκλογές φυσικά και δεν αποτελούν πανάκεια, κανείς σωτήρας δε θα μας σώσει, τα δικαιώματα δε χαρίζονται, κερδίζονται. Απλώς εννοούσα ότι ανάμεσα στον ένοπλο αγώνα και στην πλήρη αποχαύνωση, υπάρχουν και ενδιάμεσα στάδια. (Αυτό που λες κι εσύ στην πραγματικότητα: αν απαξιώνουμε τα πάντα στο τέλος δε θα κάνουμε τίποτα μέχρι να έρθει η σούπερ επανάσταση). Τέλος πάντων, ας κάνει ο καθένας ότι μπορεί και όσο αντέχει, με την επίγνωση ότι όσα κάνουμε και όσα δεν κάνουμε θα επηρεάσουν πολλές κατοπινές γενιές. Αυτό είναι και ωραίο: δεν είχαν πολλές στιγμές στην ιστορία τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα της εποχής που ζούμε. Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ και δεν ασχολούμαι με το τι επαγγέλλεται η ηγεσία του, όμως με τον κόσμο ας βρούμε τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει, οι απέναντι (και δεν εννοώ τον κόσμο που τους ψηφίζει)έχουν συσπειρωθεί.

      Διαγραφή
  7. Φίλε τσέχε, αν μου περιγράψεις τι σχέδιο έχετε αν επιτύχει μια σειρά γενικών απεργιών έτσι όπως την περιγράφεις, τότε θα αναθεωρήσω όλες τις ηττοπαθείς μου απόψεις και θα συνταχθώ μαζί σας.
    Τι είναι αυτό που θα ανακουφίσει τον λαό;
    Με ποιόν τρόπο θα γίνουν οι επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να καταπολεμηθεί η ανεργία;
    Ποια μέσα παραγωγής θα κρατικοποιηθούν και με τι ανταλλακτικά θα συντηρηθούν αφού δεν παράγεται πλέον τίποτα στη χώρα μας;
    Πως θα διατραφεί ο λαός όταν οι αγρότες μας είναι γηραιοί και μαθημένοι να εργάζονται μόνο για να εισπράττουν επιδοτήσεις;
    Πως θα απεμπλακούμε από τη μοναδική συνομοσπονδία που - έστω υστερόβουλα και τοκογλυφικά - μας δανείζει; Νομίζεις ότι θα αντέξει ο λαός μας έναν μοναχικό δρόμο τύπου Αλβανίας Εμβέρ Χότζα;
    Τα προβλήματά μας δεν λύνονται με συνεχείς γενικές απεργίες. Αυτές είναι πολύτιμες, αλλά όταν γίνονται κάθε τρεις και λίγο χωρίς σχέδιο μόνο για διαμαρτυρία, αμβλύνουν τη συνείδηση του λαού. Κάθε γενική απεργία πρέπει να είναι ιστορικό γεγονός με μεγάλη πολιτική σημασία και να υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες του κινήματος ως μέρος αλληλουχίας ενεργειών με συγκεκριμένο στόχο.
    Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα και να συσπειρωθούμε γύρω από μια προοδευτική κυβέρνηση (όχι απαραίτητα του ΣΥΡΙΖΑ, θα προτιμούσα να έχει ουσιαστική συμμετοχή το ΚΚΕ). Στη συνέχεια, σε συνεννόηση ή έστω επικοινωνία με τους -θέλουμε δεν θέλουμε- συνεταίρους μας, πρέπει να αποτινάξουμε το βραχνά των συνεχών αφαιμάξεων του λαού και να προβούμε σε μια εθνική προσπάθεια ανάταξης που αν και θα ξεβολέψει πολλούς, είναι απαραίτητη και μακροχρόνια.
    Δεν υπάρχει μοναχικός δρόμος σήμερα. Ούτε και σύμμαχοι όμως. Είμαστε σε μια σφαίρα επιρροής, θέλουμε δεν θέλουμε. Και οι αντίπαλες δυνάμεις φαίνεται ότι σέβονται τη δυτική επιρροή επάνω μας και δεν επεμβαίνουν ούτε επενδύουν σημαντικά ποσά επάνω μας. Ή θα το καταλάβουμε αυτό και θα πράξουμε αναλόγως, ή θα μας κυβερνούν αιωνίως οι μαριονέτες του Σόιμπλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταρχήν Κατερίνα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιοί είναι οι απέναντι που όπως λες έχουν συσπειρωθεί.Οι απέναντί μας λοιπόν δεν είναι το Α ή το Β πολιτικό κόμμα αλλά είναι η τάξη που κυριαρχεί στην κοινωνία οι κεφαλαιοκράτες και συγκεκριμένα το μονοπωλιακό κεφάλαιο.Αυτή η τάξη έχει επεξεργαστεί τη στρατηγική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της και συγκεκριμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό έχει περάσει κυρίως μέσα απο τη συμφωνία του Μάαστριχτ αλλά και των μετέπειτα επεξεργασιών στρατηγικού χαρακτήρα (Λισσαβόνα κλπ.).Αν έκανε κάποιος τον κόπο να κάτσει να διαβάσει αυτά τα κείμενα θα έβλεπε οτι όλες οι σημερινές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και όχι μόνο, είναι σχεδιασμένες εκεί μέσα.Η κρίση που διανύουμε σήμερα είναι αντικειμενικού χαρακτήρα και τεράστιου μεγέθους καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων.Η κρίση λοιπόν επιτάχυνε την αναγκαιότητα των σχεδιασμένων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.Τα μέτρα που παίρνουν είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή τους σαν τάξη η οποία συνδυάζεται με ένα πράγμα : την αναγκαιότητα υψηλής κερδοφορίας.Για να επιτευχθεί αυτό σήμερα ένας δρόμος για αυτούς υπάρχει.Η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της άλλης τάξης της κοινωνίας, της τάξης που παράγει εξ ολοκλήρου τον κοινωνικό πλούτο, της εργατικής.Αυτό πρακτικά γίνεται με την μείωση της τιμής της εργασίας (μειώσεις μισθών,κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων,συντάξεων,υγείας). Παράλληλα χτυπιούνται και τα λεγόμενα μεσαία στρώματα τα οποία σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης είχαν πάρει κάποια "προνόμια" και είχαν συμμαχήσει κοινωνικά με την αστική τάξη (μέσα σ αυτούς μπορείς να βάλεις και εμάς).Η συμμαχία λοιπόν που λες οτι πρέπει να επιτευχθεί πρέπει πρωτίστως να είναι κοινωνική μεταξύ όλων των πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας:της εργατικής τάξης (πλειοψηφία μισθωτών εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,επαγγελματοβιοτέχνες,μικροί αγρότες).Και εδώ περνάμε στο κύριο : τι στόχο πρέπει να έχει αυτή η συμμαχία.Οι επιλογές είναι δύο α)η πιό συνεπής και αποφασιστική διεκδίκηση των συμφερόντων της μέσα στον καπιταλισμό δίνοντας πίστωση χρόνου και ελπίζοντας στην επιστροφή των "καλών ημερών" που ζήσαμε και β)η αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της ανάγκης ύπαρξης της αστικής τάξης και τελικά η ανατροπή της εξουσίας της παίρνοντας απόφαση οτι οι εργαζόμενοι μπορούμε μόνοι μας προς το συμφέρον μας να διαχειριστούμε την εξουσία (αυτό που λέμε λαική εξουσία).Η οποιαδήποτε συμμαχία λοιπόν η οποία θα εκφραστεί και πολιτικά πρέπει να απαντάει σ αυτό το ερώτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπλα..μπλα..μπλα...επανάσταση...μπλα μπλά..χάσαμε τις κουτάλες..μπλα μπλα και τις θέλουμε πίσω γιατί αλλιώς θα βγούμε στα βουνά..μπλα μπλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σεβασμός στον κόσμο. Πρέπει αυτοί που οργανώνουν απεργία στην οποία συμμετέχει μόνο το 10%, να αντιλαμβάνονται ότι αυτοί είναι ξένα σώματα, εξωπραγματικοί και αποτυχημένοι και όχι το 90% που τους αγνόησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε Ηλια Κακουλιδη. Πολλα σχολια μου θυμιζουν επαναστατικα μανιφεστα, λαικη κυριαρχια, εθνικη ανεξαρτησια, θανατος στους τοκογλυφους, θανατος στα μονοπωλια, το δικηο του εργατη πανω απ ολα, το κεφάλαιο ειναι εχθρος, τα υπερκερδη των πλουτοκρατων τροφοδοτουν τα νεα υπερκερδη των υπερκαπιταλιστων ........................................................... εγινε η εναρξη του φεστιβαλ χορού στο πρωην εργοστασιο Λιναρδακη στην Καλαματα. Προλεταριοι απανταχου της Ελλαδος ελατε στο μεγαρο να παρετε το χοροσυσιτιό σας. Το εργοστασιο παραγει δεν πια. Γιωργος Κουλουμβακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν είναι τόσο μονοδιάστατο και απλό το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποιός έχασε τις κουτάλες Αμώνυμε 9:00;Το εργοστάσιο Λιναρδάκη γιατί δεν παράγει πιά Γιώργο Κολουμβράκη;Ο Κατσέλης γιατί δεν παράγει πιά Γιώργο Κολουμβράκη;Εμάς γιατί μας κλείνουν σιγά σιγά Γιώργο Κολουμβράκη;Στα δικά μου τα μπλά μπλά γιατί αντιπαραθέτεις τα μπλά μπλά του Mega Αμώνυμε 9:00;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ tsechos, αν δεν ξερεις, το εργοστασιο Λιναρδακη ήταν εισηγμενη εταιρεια στο χρηματιστηριο αξιων Αθηνων, το ιδιο και ο Κατσελλης. Το ΓΧΚ απλα καλυπτε παγιες και διαρκεις αναγκες πολιτικων. Μην με προκαλεις γιατι αν αρχισω να γραφω δεν σταματω. Και για να παρεις ενα δειγμα σου λεγω, ξερεις οτι το χημειο της Καλαματας στεγαζοταν σε γραφειο εκτελωνιστη επί 15 μηνες και δεν ιδρωνε το αυτι κανενος. Ξερεις οτι ο βουλευτης Λαμπροπουλος ρωτουσε τον Στουρναρα γιατι το χημειο Καλαματας δεν μεταστεγαζεται στο αχουρι - αποθηκες του τελωνειου. Ξερεις αγαπητε συναδελφε οτι κατεβαιναν οι Γ.Δ. για ινκογνιτο επιθεωρησεις στο αχουρι. Τωρα τι σχεση εχει το MEGA με τις αμαρτιες του χημειου, γιατι δεν πας να ρωτησεις τους οικονομικους επιθεωρητες. Γιωργος Κουλουμβακης/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για σιγά συνάδελφε για να καταλαβαίνουμε τί λέμε κιόλας.Καταρχήν σόρρυ που ανορθογράφησα το επίθετό σου.Κατά δεύτερον ελπίζω η Μαριγούλα να μην έχει θυμώσει και εάν θεωρεί οτι έχουμε ξεφύγει απο τα πλαίσια του blog της να μας το πεί.Αφού έπιασες το θέμα της στέγασης των χημικών υπηρεσιών και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου εκεί να δείς ράμματα που υπάρχουν για τους πλουτοκράτες και την διαχρονική εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους που σήμερα μας τα φορτώνουν να τα πληρώσουμε με τη μορφή του δημόσιου χρέους.Το 1999 η Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων μετακόμισε απο ένα άθλιο ιδιόκτητο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης που δεν τηρούσε καμμία προδιαγραφή για χημικό εργαστήριο (αν συνεχίζαμε να μένουμε εκεί θα ψοφούσαμε σαν τα ποντίκια,τον καρκινάκο τον είχαμε σίγουρο) στα επισκευασμένα κτήρια του παλιού πανεπιστιμίου Ιωαννίνων όπου είμαστε μέχρι σήμερα.Οι εγκαταστάσεις είναι άριστες θα έλεγα.Όμως.Τα κτήρια του παλιού πανεπιστημίου είχαν αφεθεί 10 χρόνια να ρημάζουν ενώ θα μπορούσαν άμεσα με σημαντικά λιγότερο κόστος να ανακατασκευαστούν και να στεγαστούν πολλές δημόσιες υπηρεσίες.Μετά απο μάς εγκαταστάθηκε στο κτήριο η εφορία και η υπηρεσία συγκοινωνιών.Η εφορία όλα αυτά τα χρόνια ήταν στεγασμένη με ενοίκιο σε κτήριο ιδιοκτησίας του κου. Καλογιάννη πολιτευτή της ΝΔ στα Γιάννενα,τέως υπουργού Δημοσίων έργων και γιού του γνωστού δημοκράτη Καλπογιάννη (αυτού ντε που φορτώθηκε στην πλάτη την κάλπη και πήγε να φύγει απο τη βουλή). Πολλές χιλιάδες ευρώ ενοίκια που θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί για το Δημόσιο αλλά μπήκαν στις τσέπες του Καλογιάννη.Η σκανδαλώδης διαχείριση δεν σταματάει όμως εκεί.Ανακαινίστηκε το μισό κτήριο ενώ το άλλο μισό συνεχίζει να ρημάζει ενώ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν στεγασμένες σε ιδιώτες με ενοίκιο .Νομίζω πως αντίστοιχα παραδείγματα θα μπορούσαν να αναφέρουν και άλλοι συνάδελφοι ανα την Ελλάδα. Και τώρα σου λένε η Τσόχα στο ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπληρωθεί το χρέος.Για βγάλε συμπέρασμα ποιός κερδίζει απ αυτή τη διαχείριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To blog δεν είναι της Μαριγούλας, αλλά όλων μας... Ελεύθερα...

      Διαγραφή
  16. Για το εργοστάσιο Λιναρδάκη μάλλον δεν κατάλαβα καλά γιατί το ανέφερες και επειδή νέφερες οτι έκλεισε το συνδύασα με δεκάδες παραγωγικές επιχειρήσεις ανα την Ελλάδα που κλείνουν λόγω της κρίσης αρκετές εκ των οποίων όμως κλείνουν για να πάνε αλλού που έχει φτηνότερο εργάτη,αφού οι συνθήκεςτου Μάαστριχτ τους έχουν ανοίξει το δρόμο.Αυτό βέβαια μέχρι να κινεζοβουλγαροποιηθεί ο Έλληνας εργαζόμενος και να επιστρέψουν μετά δαφνών και βαΐων φέρνοντας την πολυπόθητη ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό με τις κουτάλες για ποιόν το ανέφερες;Για τους εργαζόμενους στο Γ.Χ.Κ.;Καταρχήν ας το πάρω προσωπικά γιατί με βάζεις και μένα μέσα.Μπήκα στο χημείο το 1997 με διαγωνισμό με σειρά προτεραιότητας του ΑΣΕΠ, Μετακόμισα απ τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα με οικογένεια ήδη.Είχα τελειώσει το Πανεπιστήμιο στην Πράγα με όλα μου τα μαθήματα άριστα και κάνοντας Διδακτορικό.Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του διαγωνισμού για την πρόσληψη , δύο φορές προσπάθησαν να με πετάξουν έξω απ το διαγωνισμό μιά βάζοντας μου λάθος βαθμό πτυχίου κι αφού δεν τα κατάφεραν, ξαναάνοιξαν το φάκελλό μου και βρήκαν δήθεν οτι δεν είχα μεταφράσει ένα δικαιολογητικό.Κι αυτό δεν τους πέρασε και τελικά διορίστηκα..Κι αφού διορίστηκα άκουσα και γνωστό μου καραΠΑΣΟΚο να μου λέει "πως είναι δυνατόν να διορίζουν κομμουνιστές στο δημόσιο". Τί εννοείς κουτάλα λοιπον;Αλλά και προσωπικά να μην το πάρω.Ήμασταν μια υπηρεσία που έπαιρνε παραπάνω χρήματα σε σχέση με άλλους στο δημόσιο και σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.Καταρχήν αυτό το καθόρισαν αυτοί που κυβερνούσαν χρησιμοποιώντας την γνωστή επιδοματική πολιτική που εμείς σαν ΚΚΕ πάντα καταδικάζαμε και μιλούσαμε για ενιαίο μισθολόγιο (όχι φυσικά αυτό το έκτρωμα που φέραν τώρα) και αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.Αν μας δίναν λίγο παραπάνω στην έτσι και αλλιώς άνιση μοιρασιά (στην κουτάλα ήταν και είναι το κεφάλαιο αποκομίζοντας τρελλά κέρδη) για λόγους διάφορους με την κρίση και την ανάγκη του ξεπεράσματός εις όφελος πάντα των υπερκερδών τους, μας δείξαν που ανήκουμε και πως δεν έχουν πια την ανάγκη κοινωνικών συμμαχιών της προηγούμενης περιόδου.Και τώρα σου κλείνουν και το ματάκι και σου λένε (ψιτ εσύ που τα έφαγες (και που ΕΣΥ συνάδελφε με τα περί κουτάλας στην ουσία το στηρίζεις) πάρε σιγά σιγά δρόμο προς την ανεργία για να μην νοιώθουν μοναξιά οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα.Game is over.Εδώ θα γίνει της Κίνας και της Βουλγαρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για την κουτάλα λοιπόν. Λέει ο Τσέχος “Καταρχήν αυτό το καθόρισαν αυτοί που κυβερνούσαν χρησιμοποιώντας την γνωστή επιδοματική πολιτική” λέω εγώ “δεν τα ζητούσαμε εμείς;” Δηλαδή οι συνδικαλισταράδες όλων των παρατάξεων δεν πίεζαν τους πολιτικούς για αυξήσεις μισθών; αυτοί δεν δανειζόντουσαν εν ονόματί μας, μας τα έδιναν και εμείς κάναμε απεργίες διεκδικώντας περισσότερα; κανένας αριστερός δεν είπε ποτέ “ρε παιδιά τι γίνεται εδώ τα λεφτά από που έρχονται;” απλώς τα τσέπωναν και αυτοί και δώστου απεργίες. Κατάλαβες τσέχο; Και μην μου πεις ότι προτίμησες το ΓΧΚ για το επιστημονικό του έργο! Το 1997 υπήρχαν δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά βλέπεις μόνο στο δημόσιο μπορούσαμε με σιγουριά να παίρνουμε τον παχυλό μισθουλάκο μας και να φωνάζουμε και από πάνω. 2Κ+ σου (μας) έδιναν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις τσέχο έτσι δεν είναι; Το αριστερό μπλόκ πόσο θα σου (μας) έδινε;
    Και τέλος, για τα μόνα που γράφεις εδω μέσα είναι προπαγάνδα, μισθοί και απολύσεις. Για το ΓΧΚ όμως τσέχο τίποτα! Το ότι το ΓΧΚ είναι ένας δυσκίνητος φορέας παλαιάς κοπής δεν σ ενδιαφέρει καθόλου. Που είναι οι προτάσεις σου; 'Η το ζόρι σου είναι μόνον να μην αλλάξει τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εσύ γιατί δεν έχεις δηλώσει την παραίτησή σου συνάδελφε τόσα χρόνια αφού θεωρείς οτι τρώς τα λεφτά του ελληνικού λαού;Για περίγραψέ μου εσύ τη νέα κοπή που πρέπει να έχει το Γ.Χ.Κ.Τι εννοείς δυσκίνητος;Για δες λίγο το σχόλιό μου στο προηγούμενο post του συνάδελφου απο τη Φλώρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το δικό σου το ζόρι είναι συνάδελφε να αλλάξουν τα πράγματα σε κατεύθυνση τέτοια που βολεύει τις σημερινές πολιτικές εξαθλίωσης.Εμείς θα θέλαμε όχι μόνο να αλλάξουν τα πράγματα αλλά να ανατραπούν πλήρως.Η διαφορά μας είναι σε ποιά κατεύθυνση.Η δικιά μας κατεύθυνση λέει:να πληρώσουν αυτοί που κερδοσκοπούσαν ασύστολα όλα τα χρόνια της ανάπτυξης(γιά ρίξε π.χ. μια ματιά να δείς πόσο φόρο πλήρωσαν και πληρώνουν οι εφοπλιστές που τους ευχαρίστησε κιόλας ο Σαμαράς γιατί δώσαν κάτι δεκάρες δωρεά).Ο κος.Δασκαλόπουλος πρόεδρος του ΣΕΒ αγόρασε πρόσφατα πίνακα αξίας 1.500.000 ευρώ.Τόσο πολύ σκληρά δούλεψε αυτός ώστε να μπορεί να πληρώσει για έναν πίνακα τόσα όσα δεν θα βγάλω εγώ σ όλη μου τη ζωή;Ή μήπως αυτούς τους αφήνεις στο απυρόβλητο και σκυλιάζεις να γίνουν "αναδιαρθρώσεις" μόνο για τους εργαζόμενους;Εμείς λοιπον για να αρθούν οι όποιες τυχόν αδικίες στην κοινωνία θα ξεκινήσουμε απο κεί κι όταν θα φτάσουμε και στους εργαζόμενους του ΓΧΚ να αρθούν αν υπάρχουν οι όποιες αδικίες έναντι του υπόλοιπου εργαζόμενου λαού.Μιλάς για συγκεκριμένες προτάσεις για το ΓΧΚ.Πρέπει να καταλάβεις οτι οι οποιεσδήποτε προτάσεις θα πρέπει να παίρνουν υπόψη τους το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υλοποιηθούν.Εσύ και αρκετοί άλλοι μιλάτε για προτάσεις που αποδέχονται την πολιτική των μνημονίων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ουσιαστικά απο την πίσω πόρτα προσπαθείτε να πείσετε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν τα μέτρα που παίρνουν οι σημερινές,χθεσινές και πιθανά και οι αυριανές "αριστερές" κυβερνήσεις.Επίσης μια άλλη ομάδα συναδέλφων κινείται στην κατεύθυνση της υπεράσπισης κάποιων συντεχνιακών προνομίων.Οι δικές μας προτάσεις για το ΓΧΚ είναι:το ΓΧΚ στα πλαίσια της λαικής εξουσίας θα είναι μια δημόσια υπηρεσία που θα υπόκειται στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με κατηργημένο το ρόλο του ιδιωτικού κεφαλαίου στη διαχείριση της οικονομίας.Οι εργαζόμενοι σ αυτό θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και προνόμια όπως ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας (μισθολογικά,εργασιακά,ασφαλιστικά,κοινωνικά) καθώς και τις ίδιες υποχρεώσεις όσοναφορά την προσφορά εργασίας τους ,τον έλεγχο της αποδοτικότητάς τους,τη φορολογία τους.Θα εκλέγουν άμεσα σαν εργοζόμενοι τους αντιπροσώπους τους στα όργανα της Λαϊκής Εξουσίας οι οποίοι θα είναι ανα πάσα στιγμή ανακλητοί απο το σώμα που τους εξέλεξε.Το έργο που θα επιτελούμε θα είναι κατά κύριο λόγο οι χημικές αναλύσεις (μιας που χημικοί ήμαστε) και λιγότερο διοικητικής φύσης εργασίες.Ο ρόλος μας θα πρέπει να είναι κυρίως εργαστηριακής υποστήριξης και τα μέσα για τη δουλιά μας θα μας (αντιδραστήρια,όργανα,μηχανοργάνωση) θα μας παρέχονται απο τον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας (και όχι απο ιδιωτικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις που θα μας χρεώνουν τρελλά λεφτά για ένα ανταλλακτικό π.χ. ένα σωληνάκι για την ιοντική χρωματογραφία που η Dionex μου ζήτησε 200 Ευρώ και αναγκάστηκα να κάνω πατέντα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα).Θα μου έλεγε βέβαια κάποιος στο σήμερα τι κάνουμε.Στο σήμερα λοιπόν πρέπει να αγωνιστούμε για να μην περάσουν οι πολιτικές εξαθλίωσης.Ο τρόπος της Μαριγούλας να κρυφτούμε σε μια γωνιά να μην μας πειράξουν (αυτό κάναμε στο στρατό Μαριγούλα) πέραν της ανεδαφικότητας γιατί δεν υπάρχει περίπτωση απο τις σημερινές πολιτικές να μείνει κανένας στο απυρόβλητο (εκτός απο το μεγάλο κεφάλαιο βέβαια) δεν είναι αυτός που θα μας οδηγήσει σε αποτέλεσμα.Πρέπει να βγούμε μπροστά ξεκαθαρίζοντας τους στόχους μας,ενωμένοι σε ενιαίο λαικό μέτωπο με τους άλλους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κάτι νέα ακούστηκαν σήμερα συνάδελφε Γιώργο Κουλουμβάκη απο Θεοχάρη μεριά.Στην άκρη του τούνελ αχνοφαίνεται το φώς της δικαίωσης της ισχυρής πλειοψηφίας του 90% του χημείου που δεν απήργησαν.Ο αγώνας τώρα (αρχίζει και) δικαιώνεται.Οι πρώτες διαθεσιμότητες στο Γ.Χ.Κ. επιτέλους στον ορίζοντα.Το Γ.Χ.Κ. αρχίζει και γίνεται ένας ευκίνητος (με λιγότερους υπαλλήλους) φορέας νέας κοπής

    ΑπάντησηΔιαγραφή