Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Συμμετοχή σε θέσεις


Συνάδελφοι.
Εξαρχής δηλώνω ότι ο προβληματισμός του συνάδελφου Μάκη Κυριακίδη με βρίσκει, ως προς την ταυτόχρονη συμμετοχή προσώπων στο Δ.Σ. του Συλλόγου και στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ολοκληρωτικά σύμφωνο.
Ως νεοεκλεγέν (και για πρώτη φορά) μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, στην πρώτη μας σύγκλιση εξέφρασα αυτήν ακριβώς την άποψη. Τα μέλη του Δ.Σ. δεν πρέπει να είναι και μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και αντιστρόφως.
Όταν προκηρύσσονται εκλογές για ένα από τα δύο οι ενδιαφερόμενοι για να κατέλθουν ως υποψήφιου θα πρέπει να παραιτούνται από την άλλη θέση που κατέχουν.
Η απάντηση που έλαβα ήταν ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να συμμετέχει όπου νομιμοποιείται να το πράττει.
Εδώ αρχίζει η συζήτηση περί νομίμου και ηθικού. Σ' αυτήν ο καθένας τοποθετείται στην πλευρά που η προσωπική του δεοντολογία του επιβάλει.
Όσον αφορά την συμμετοχή μελών της Διοίκησης στο Δ.Σ., προσωπικώς θεωρώ ότι δεν αποτελεί μείζον πρόβλημα. Άλλωστε αν από την μικρή πληθυσμιακή μας ομάδα αφαιρεθούν οι "μη τακτοποιημένοι ταμειακώς", οι διευθυντές, οι τμηματάρχες ή οι ασκούντες ανάλογα χρέη, φοβούμαι ότι θα ξεμείνουμε από υποψήφιους.
Εν πάση περιπτώσει αν η άποψη ότι τα μέλη του Δ.Σ. δεν πρέπει να κατέχουν θέση και στο Υ.Σ., έχει ευρύτερη απήχηση στα μέλη του Συλλόγου και είναι πλειοψηφική, η γνώμη αυτή πρέπει να μεταφερθεί στο Δ.Σ. Αυτό το προβλέπει άλλωστε και το άρθρο 6§2 του καταστατικού μας. Σ' αυτήν την περίπτωση μπορεί να κινηθεί διαδικασία για την ανάλογη τροποποίηση του άρθρου 8 του καταστατικού που αφορά τις αρχαιρεσίες.
Συνάδελφοι, θα εκφράσω εδώ, παρενθετικά, μια πεποίθησή μου. Είμαστε αριθμητικά ευάριθμοι, σε βαθμό ώστε η "άμεση δημοκρατία" που προσφέρει το email  να μπορεί να λειτουργήσει ιδανικά. Οι γνώμες μας μπορούν και πρέπει να διατυπώνονται και να συζητούνται και όταν είναι πλειοψηφικές να υιοθετούνται.

Διαμαντής Χατζηπαναγιώτου
Χημική Υπηρεσία Θήβας
(Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου)

2 σχόλια:

  1. Μάκης Κυριακίδης12 Μαρτίου 2013 στις 6:41 μ.μ.

    Συνάδελφε Διαμαντή,
    Ειλικρινά χαίρομαι επειδή πριν καταθέσω δημόσια την άποψή μου περί του «ασυμβίβαστου» της ιδιότητας του μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου με την ιδιότητα του μέλους του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, εσύ ως μέλος του πρώτου το έχεις εκφράσει ήδη, επίσημα, σε συνεδρίασή του. Ως προς το δεύτερο σκέλος, προφανώς και δεν υπονοούσα ότι όλοι οι Προϊστάμενοι Διεύθυνσης ή Τμήματος θα πρέπει να αποκλείονται από τη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Εννοώ ότι δεν πρέπει να είναι μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου όσοι ταυτόχρονα κατέχουν θέσεις που βρίσκονται πολύ υψηλά στη διοικητική ή πολύ κοντά στην πολιτική ιεραρχία (ως παραδείγματα αναφέρω τον εκάστοτε Γενικό Διευθυντή ή τον Προσωπάρχη, όπως επίσης και τους συναδέλφους που έχουν αποσπαστεί σε γραφεία των πολιτικών προϊσταμένων ή σε βουλευτικά γραφεία). Εννοώ επίσης όσους ενδεχομένως είναι Πρόεδροι ή μέλη Δ.Σ. ορισμένων Οργανισμών ή Νομικών Προσώπων (δεν υπονοώ υποχρεωτικά το ΕΤΕΠΑΑ) και ως εκ της θέσης τους «ασκούν Διοίκηση». Τέλος, εννοώ και εκείνους που συγκεντρώνουν ταυτόχρονα μία δεδομένη χρονική στιγμή πολλές ιδιότητες (βλ. το παράδειγμα 2 στο προηγούμενο άρθρο μου), με αποτέλεσμα το άθροισμα των εξουσιών που αντλούν από αυτές να μην συνάδει με την ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. Με λίγα λόγια το «ασυμβίβαστο» σε κάθε θητεία Δ.Σ. δεν θα αφορά περισσότερα από 2-4 άτομα. Αν δεν συμφωνούμε ολοκληρωτικά και σε αυτό το σημείο, νομίζω ότι τουλάχιστον θα συμφωνήσουμε ότι αξίζει και αυτό μιας δημόσιας συζήτησης.
    Συνάδελφοι,
    Όσοι συμφωνείτε με αυτές τις απόψεις εκφράστε το δημόσια και βοηθείστε να γίνουν πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί συνάδελφοι, συμφωνώ απόλυτα με τα γραφόμενα σας.
    θα ήθελα μόνο να επισημάνω ότι τέτοια θέματα θα πρέπει να τίθενται και να συζητούνται ΠΡΙΝ από τις εκλογές του Συλλόγου, όταν θα έπρεπε οι παρατάξεις-ευκαιριακές ενώσεις υποψηφίων να θέτουν τις προτάσεις τους για να κριθούν από το εκλογικό σώμα των συναδέλφων.
    Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά.. Το νέο ΔΣ μπορεί να προχωρήσει σε ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του καταστατικού του Συλλόγου , λαμβάνοντας υπόψη και τις επικρατούσες συνθήκες αλλά και τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα (τηλεδιασκέψεις, ηλεκτρονική αλληλογραφία ή/και ψηφοφορία) ,όπως επίσης το θέμα του γραφείου τύπου του Συλλόγου (που υπάρχει μόνο κατ' όνομα...).
    Αγαπητέ Μάκη, επειδή το παράδειγμα που ανέφερες με τον πρώην συνάδελφο-"πολυθεσίτη" και νυν συνταξιούχο (δεν θα αναφέρω το όνομα του ,αφού και εσύ δεν το έκανες)με αφορά και εμένα, θα καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία, γιατί ήμουν αναπληρωματικό μέλος του συναδέλφου στο ΔΣ του Συλλόγου.
    Στη συνάντηση της ΣΥΡΟΥ(2009), κάποια μέλη του ΔΣ (άλλης παράταξης) μου ζήτησαν να θέσω εγώ θέμα δεοντολογίας για την συμμετοχή του συναδέλφου στο ΔΣ του Συλλόγου και ταυτόχρονα στη Διοίκηση του ΓΧΚ. Τους απάντησα ότι η δεοντολογία είναι θέμα προσωπικό του καθένα από εμάς και δεν επιβάλλεται με το ζόρι, αλλά θα μπορούσαν οι ίδιοι να θέσουν το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Συλλόγου και να "καταγγείλουν" το θέμα. Είδες εσύ να γίνει ή να συζητηθεί κάτι? Φυσικά όχι..
    Αυτό νομίζω λέει πολλά και το πρόβλημα είναι υπερκομματικό.
    Νομίζω όμως ότι όσοι πάμε στο ΝΑΥΠΛΙΟ , μπορούμε να συζητήσουμε και το πρόβλημα (γιατί πράγματι είναι πρόβλημα..) αυτό.
    Γιώργος Βαγενάς,
    Χημική Υπηρεσία Ιωαννίνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή