Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η χαμένη τιμή του χλιδόφτωχου

Η Βάνα βρήκε πολύ ενδιαφέρον το παρακάτω άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη και πρότεινε να το "ανεβάσουμε". 
Ορίστε λοιπόν, όπως ακριβώς έχει αναρτηθεί στο www.LiFO.gr:



Η χαμένη τιμή του χλιδόφτωχου


Ο Κώστας Βαξεβάνης περιγράφει πως έχουν αλλάξει τα βλέμματα των ανθρώπων που συναντά κανείς στο δρόμο και πως έχουν γεμίσει φόβο από μια αόριστη απειλή. Η πτώχευση θα σημαίνει την καταστροφή της Ελλάδας και τι ακριβώς θα πτωχεύσει; Τα Πανεπιστήμια, οι εφορίες ή τα νοσοκομεία; Διαβάστε τη συντριβή του συστήματος και το τέλος του διεστραμμένου «εγώ».



Χειρότερο απ’ το βλέμμα ενός δαρμένου σκύλου είναι το βλέμμα ενός ανθρώπου σαν δαρμένου σκύλου. Το βλέμμα του φόβου που δεν τον φιλτράρει η λογική, που δεν τον αναιρεί καμιά ελπίδα. Δεν υπάρχει χειρότερος φόβος απ’ τον αόριστο φόβο. Δεν ξέρεις τι πρέπει να φοβάσαι και καταλήγεις να φοβάσαι τα πάντα. Λίγο πριν απ’ το τέλος, φοβάσαι τον φόβο σου και καταλήγεις να φοβάσαι τον εαυτό σου.



Γέμισαν οι δρόμοι τέτοια βλέμματα. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι πρέπει να φοβούνται, σαν τα σκυλιά που περιμένουν το χτύπημα. Πού πάμε; Τι θα μας συμβεί; Κανένας δεν μπορεί ν’ απαντήσει αλλά και κανένας δεν θέλει. Τι κακό θα συμβεί; Θα χάσουμε τη δουλειά μας, το σπίτι; Θ’ αναγκαστούμε να ζήσουμε με λιγότερα; Η τηλεόραση 52 ιντσών δεν θα προσφέρει καμιά απόλαυση; Θ’ αναγκαστούμε να ψάχνουμε στα σκουπίδια; Θα είμαστε υποχρεωμένοι να πίνου- με ρετσίνα με τον γείτονα που δεν γνωρίζουμε καν, όπως σ’ εκείνες τις ταινίες με τον Ρίζο και τη Βλαχοπούλου; Υπάρχει περίπτωση να χτυπήσει η πόρτα και να είναι ο διπλανός που ζητάει ένα λεμόνι; Ποιο απ’ όλα είναι το δικό μας σενάριο;

Δεν είμαι σίγουρος πως η πτώχευση είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Προσπαθώ να καταλάβω τι είναι αυτό που θα πτωχεύσει. Η Παιδεία των προσωπικών Πανεπιστημίων και της κομματικής συναλλαγής; Οι εφορίες της διαφθοράς; Τα νοσοκομεία με το φακελάκι; Μήπως θα συντριβεί το πολιτικό μας σύστημα, αυτή η μεγάλη αποθήκη με ψεύτες, φαφλατάδες και ανεπάγγελτους; Θ’ αναγκαστεί ο Δημήτρης Ρέππας να γίνει οδοντογιατρός, ο Καραμανλής δικηγόρος και ο Βενιζέλος αδύνατος; Ποια, αλήθεια, είναι η μεγάλη καταστροφή που φοβόμαστε;

Υπάρχουν πολλά που θα χάσουμε, αλλά δεν ξέρω αν είναι αυτά που δικαιούμαστε και πολύ περισσότερο αυτά που χρειαζόμαστε. Στη γειτονιά μου θα κλείσουν τα 7 καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ και τα 6 κομμωτήρια και θα μείνει μόνο ο ένας φούρνος που θα πουλάει είδος ανάγκης: ψωμί. Οι κυρίες θα πάψουν να ισορροπούν επικίνδυνα πάνω σε αφόρετες γόβες και τεχνητές επιθυμίες. Οι τράπεζες δεν θα έχουν διακοποδάνεια. Ο Ρέμος δεν θα βρίσκει κανέναν να του ρίξει δυο γαρύφαλλα. Η Φιλιππινέζα δεν θ’ αναθρέφει πια τα παιδιά. Οι σύγχρονες μανάδες ίσως δεν θ’ αναφωνούν «δεν αντέχω», γιατί θ’ ανακαλύψουν τη σημασία και της λέξης και της αντοχής. Τα παιδιά μας, όταν βγάζουν με 10 το λύκειο, θα πηγαίνουν σε κάποια τεχνική σχολή και όχι στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου που αναλαμβάνει να βαφτίσει τους κατιμάδες επιστήμονες με το αζημίωτο.

Ίσως χρησιμοποιούμε το κινητό τηλέφωνο όπως σε όλη την Ευρώπη, για να επικοινωνούμε και όχι για να εξευτελιζόμαστε. Το «ουάου» θα πάψει να είναι το υποκατάστατο του οργασμού στις κουβέντες που ψάχνουν την επιβεβαίωση της ανοησίας. Μπορεί να ψάξουμε περισσότερο τον πραγματικό οργασμό, μαζί με τους κανονικούς ανθρώπους που θα μας κάνουν να τους εκτιμάμε. Θ’ αρχίσουμε να αξιολογούμε ποιος είναι ικανός και χρήσιμος και όχι αναγνωρίσιμος.Οι μανάδες δεν θα ζητάνε αυτόγραφο από την Τζούλια για τις κόρες τους.

Πιο πολύ, νομίζω, θα καταστρέψουμε με τα χέρια μας εκείνο το διεστραμμένο «εγώ» που επιμένει να μας αξιολογεί και να μας συγκρίνει με βάση τις πισίνες, τη μάρκα του αυτοκινήτου και τις κακόγουστες καρό ταπετσαρίες που φοράμε επειδή γράφουν Burberry. Μπορεί να μη θέλουμε πια να γίνουμε πλούσιοι, αλλά ουσιαστικοί. Μπορεί ίσως και ν’ αγαπηθούμε περισσότερο, ανακαλύπτοντας τη συλλογικότητα και το ενδιαφέρον για μια ζωή που είναι κοινή. Οι επιπόλαιοι θα ξαναγίνουν επιπόλαιοι και δεν θα είναι πια τρέντι.

Οι αγρότες θα επιστρέψουν στα χωράφια. Και οι Ουκρανές, που έτρωγαν τις ψεύτικες επιδοτήσεις, στα σπίτια τους. Στα καφενεία των χωριών θα συζητάνε ξανά ποιο παιδί πρόκοψε και όχι ποιο πήγε σε ριάλιτι. Οι DJs, οι image makers, οι κουρείς σκύλων, ίσως χρειαστεί να βρουν μια άλλη δουλειά.

Το σύστημα της αξιολόγησής μας θ’ αλλάξει και ίσως απαιτήσουμε πραγματικά να τιμωρηθούν αυτοί που τα έφαγαν. Παρουσία μας, πάντα. Ίσως δεν ξαναψηφίσουμε εκείνους που μας έφεραν σε αυτήν τη θέση. Και ίσως καταλάβουμε πως τα κοράκια του εξτρεμιστικού καπιταλισμού, που φαίνονταν καναρίνια μέσα από τα κουστούμια και τις τηλεοράσεις, ήταν αυτοί που μας εξαπάτησαν την ώρα που ζαλιζόμασταν με Johnnie Black. Ίσως ψάξουμε για μια πιο δίκαια ζωή, χωρίς να μετράμε την απόδοση δίκιου με τη σύγκριση τραπεζικών λογαριασμών.

Μπορεί ξαφνικά οι καλλιτέχνες ν’ αρχίσουν να παράγουν κι αυτοί, πατώντας σε αυτό που είναι ζωή και όχι στις κρατικές επιδοτήσεις, σαν να πουλάνε βαμβάκι, και στις δημόσιες σχέσεις.

Δεν είμαι σίγουρος πως όλα αυτά είναι κακά. Ναι, θα υπάρξουν χιλιάδες άνεργοι. Θα χτυπηθεί το Δημόσιο. Αυτό που βρίζουμε όλοι πως είναι αντιπαραγωγικό, μας ταλαιπωρεί και δεν μας εξυπηρετεί. Θ’ απολυθούν κάποιοι απ’ αυτούς που μπήκαν με ρουσφέτι, γλείψιμο, αναξιοπρέπεια. Τα επαρχιακά μουσεία της χώρας δεν θα έχουν δέκα κηπουρούς, θα καταργηθούν οι «Οργανισμοί Αναξιοπαθούντων Κορασίδων» και οι «Πολιτιστικοί σύλλογοι για τη σουρεαλιστική προσέγγιση της ζωής του Λάμπρου Κατσώνη». Οι ανύπαντρες κόρες αξιωματικών δεν θα παίρνουν επίδομα. Και όσες απ’ αυτές είναι επώνυμες δεν θα είναι «κατά του γάμου από άποψη», για να παίρνουν το επίδομα.

Φοβάμαι, όπως όλοι. Αλλά θέλω και να συντριβεί ένα σύστημα που αναπαράγει τη σαπίλα. Που βαφτίζει Δημοκρατία τον διεφθαρμενο του εαυτό, Δικαιοσύνη την ατιμωρησία του κι ευτυχία την κενότητα και τον ευδαιμονισμό. Φοβάμαι. Γι’ αυτό θέλω να τελειώνουμε.

5 σχόλια:

  1. Δηλαδή όλοι εμείς που σήμερα απολυόμαστε ανήκουμε στην κατηγορία αυτών που μπήκαν με ρουσφέτι, γλείψιμο, αναξιοπρέπεια


    Δεν κλαίω που με διώχνουν
    Ξεπλένω με δάκρυα το φτύσιμο για να τους το επιστρέψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνάδελφοι κυριολεκτικά θέλουν να μας εξευτελίσουν. Με το νέο μισθολόγιο μας κατεβάζουν κάτω απο τους μισθούς των χημικών του ιδιωτικού τομέα. Η γυναίκα μου δουλεύει σε ιδιωτικό χημικό εργαστήριο και παίρνει 1600 καθαρά με 8 χρόνια δουλιάς και με απλό πτυχίο χημικού. Εγώ με 14 χρόνια υπηρεσίας και με διδακτορικό θα παίρνω λιγότερα. Φωτιά και τσεκούρι στην Τρόικα, στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο.Φωτιά και τσεκούρι στους ξεπουλημένους συνδικαλιστές. Πρέπει μάλλον να πάμε σε δράσεις διαρκείας και όποιος αντέξει. Αλλά με μαζικότητα ,ενότητα και αποφασιστικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τον ανώνυμο:
    Ο συγγραφέας του άρθρου στην προτελευταία παράγραφο είναι άκυρος, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι εκφράζει έμμεσα την αντιπάθεια που έχει ο κόσμος προς στο Δημόσιο.(Δημόσιο δεν είμαστε μόνο εμείς).
    Η αντιπάθεια πολύ απλά οφείλεται είτε στην κακή εξυπηρέτηση,χρηματισμό κλπ γνωστά, είτε στα προνόμια του Δημοσίου σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, είτε και στα δύο.
    Το ξέραμε ότι υπήρχε (η αντιπάθεια), δεν το ξέραμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνεχίζω...
    Εξ άλλου εμάς δεν μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας.Και ευτυχώς από μία άποψη.
    Δεν σας κρύβω ότι ντρεπόμουν όταν άκουγα ποιός ήταν ο μισθός του γιατρού (παθολόγου, όχι του φακελλάκια) ή του καθηγητή ΕΜΠ (φίλων μου αμφότερων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαιτώ αξιολόγηση όλων!!!Απαιτώ Δικαιοσύνη για όλους!!! Μακάρι να έβγαιναν έξω από την κρατική μηχανή οι πραγματικά καιροσκόποι, ανάξιοι και εισβάλλοντες από τα κατά καιρούς κομματικά παράθυρα!!! Το άρθρο το θεωρώ ατυχές για την παρούσα στήλη και συγκυρία.Επειδή πολλά λέγονται λοιπόν για τους "εντός και εκτός" ΑΣΕΠ, θα απαντήσω ότι εμείς μπήκαμε στο ΓΧΚ με πανελλήνιες εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1977 παιδιά 23 χρόνων (όχι σαράντα) και υπηρετήσαμε τον "πάγκο" των εργαστηρίων με απόλυτη συνέπεια. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, αν θέλετε για τα λάθη του ΓΧΚ, για την έλλειψη οράματος και στόχων, για το Χημείο που εμείς γνωρίσαμε και αυτό που σήμερα παραπαίει και διαμελίζεται και τότε ίσως βρεθούν και οι πραγματικά ένοχοι...
    Ιφιγένεια η εν Αυλίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή