Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Θα μας ρουφήξει ο ΕΟΦΕΦΕΤ;




Έφτασε κάτι στα "αυτιά" μου (δηλαδή στον υπολογιστή μου διαδικτυακά....) σχετικά με τη διάσπαση του ΓΧΚ και την ημιαπορρόφησή του από τον ΕΟΦΤ (ΕΟΦΕΦΕΤ που λέω εγώ). Όλο και κάτι θα έφτασε στα αυτιά σας τα τελευταία....4-5 χρόνια! Έτσι, άρχισα να ψάχνω στο δίκτυο... 




Ψάχνοντας πολλά βρίσκεις....



Το κείμενο που διάβασα είναι το ακόλουθο 
(πατήστε στην  πρότασή μου για όνομα αυτής της "νέας" υπηρεσίας):
(ΑΣΧΕΤΟ: έτοιμο και το λογότυπό της... εμείς θα αποκτήσουμε ποτέ άραγε;)

Πρώτη άποψη που βρήκα ήταν αυτή στην "Ελεύθερη σκέψη", την οποία και σας παραθέτω:

Ελευθερη σκεψη

ΕΦΕΤ και ΕΟΦ...τι σχέση έχουν ? ? ?η κυβέρνηση πάει να μπερδέψει τα φάρμακα και τα τρόφιμα με ένα μάλλον περίεργο τρόπο...
συγχωνεύοντας τον ΕΦΕΤ με τον ΕΟΦ...
αναρωτιέμαι ...έχει πλάνο αυτή η κυβέρνηση?
ή μήπως απλά θέλει να κάνει πράξη το ρητό του Ιπποκράτη "κάνε το φάρμακο τροφή σου, και την τροφή σου φάρμακό σου" ?

Μετά πήγα στο Newstrap, όπου και βρήκα τα ακόλουθα:

Ο Σύλλογος εργαζομένων στον ΕΟΦ σε επιστολή του προς τους αρμόδιους, αφ ενός επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της Newstrap.gr περί επιχειρούμενης συγχώνευσης ΕΟΦ και ΕΦΕΤ αφ ετέρου με απολύτως τεκμηριωμένες θέσεις ζητά να αποφευχθεί η συνένωση η οποία μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
Η «Ενδιάμεση Έκθεση της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασία Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον Τομέα της Υγείας» ανακοινώθηκε στις 20 Απριλίου 2010. Είναι το πόρισμα της εργασίας μιας 11μελούς ομάδας που είχε συγκροτηθεί στις 25 Ιανουαρίου 2011 από τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η ομάδα αποτελείται από τον κ. Μόσιαλο, καθηγητή και Βουλευτή Επικρατείας, ακόμη 7 καθηγητές, 2 ιατρούς και μια διδάκτορα.
Σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα, η «Ενδιάμεση Έκθεση» επικεντρώνεται στην καταγραφή υλοποιηθεισών ήδη δράσεων και επεκτείνεται στη διατύπωση πρώτων σκέψεων σε επιμέρους τομείς του Συστήματος Υγείας.
Η Τελική Έκθεση θα διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2ου τριμήνου του 2011 (Ιούνιος).
Κατανοώντας την ανάγκη της ελληνικής Κοινωνίας, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει, να προχωρήσει στη λήψη σωστών αποφάσεων, η 11μελής Ομάδα έχει καταγράψει σημαντικά στοιχεία και έχει προχωρήσει στη διατύπωση σημαντικών πορισμάτων που αποτελούν προτάσεις οι οποίες θα τεθούν στην κρίση της κοινωνίας πριν υλοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία.
Τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦΣΕ), μελετήσαμε όλη την Έκθεση και εστιάσαμε την προσοχή μας στα σημεία που αφορούν στις διαπιστώσεις της για τον ΕΟΦ, καθώς και στις σκέψεις της 11μελούς Ομάδας για το μέλλον του.
Σημειώνουμε ότι ως Εργαζόμενοι στον ΕΟΦ και ο καθένας υπηρετώντας συγκεκριμένους τομείς (αξιολόγησης φαρμάκων, ελέγχου, επιθεώρησης, εργαστηριακής ανάλυσης, φαρμακοεπαγρύπνησης, ελέγχου κλινικών μελετών κλπ) ζούμε παράλληλα τόσο την ελληνική πραγματικότητα όσο και την ευρωπαϊκή, καθόσον η Φαρμακευτική Κοινοτική Νομοθεσία έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο ήδη από το 1992.
Οι παρατηρήσεις μας έχουν ως εξής:
...........................................................................................
Παράλληλα η συγχώνευση του ΕΟΦ, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων - ΕΦΕΤ (και πιθανώς ορισμένων τμημάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους) σε έναν οργανισμό φαρμάκων και διατροφής, ώστε να οργανωθεί ένας ενιαίος οργανισμός που θα έχει την ρυθμιστική ευθύνη στους τομείς του φαρμάκου και της διατροφής αξίζει περισσότερης διερεύνησης, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν έρχεται σε αντίθεση με την Κοινοτική νομοθεσία.
...........................................................................................
Στο τέλος του κεφαλαίου, στη σελίδα 62, αναγράφεται, μεταξύ ενός συνόλου 11 προτάσεων, τα εξής ζητήματα για τα οποία κρίνεται σκόπιμη η προσεκτική επιμέλεια – επίλυση:
...........................................................................................
3. Η δυνατότητα συγχώνευσης του ΕΟΦ, του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων - ΕΦΕΤ (και πιθανώς ορισμένων τμημάτων του Γενικού Χημείου του Κράτους) σε έναν οργανισμό φαρμάκων και διατροφής.
...........................................................................................
Παρατηρούμε ότι η Ομάδα εκτιμά ότι η «συγχώνευση ΕΟΦ-ΕΦΕΤ-και ίσως και μέρος του ΓΧΚ σε ένα Οργανισμό ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΩΝ αξίζει περισσότερης διερεύνησης, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν έρχεται σε αντίθεση με την Κοινοτική νομοθεσία».
Ο Σύλλογός μας, με την παρούσα επιστολή, επιθυμεί να συμβάλλει στον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί και να υποβάλλει την άποψη και τα επιχειρήματά του, στο συγκεκριμένο σημείο, με σκοπό να προσφέρει στη διαμόρφωση της καλύτερης απόφασης.
...........................................................................................
       Τα 27 Κράτη-μέλη της σημερινής ΕΕ διαθέτουν ΟΛΑ έναν Οργανισμό Φαρμάκων. Στη συντριπτική πλειοψηφία ο Οργανισμός αυτός καλύπτει τόσο τα ανθρώπινης όσο και τα κτηνιατρικής χρήσης φάρμακα. Μόνον 4 Κ-Μ έχουν χωριστό Οργανισμό Κτηνιατρικών Φαρμάκων. Αρκετοί εξ αυτών καλύπτουν και προϊόντα όπως τα Ιατροτεχνολογικά (Medical Devices) και τα Καλλυντικά. Κανένα δεν καλύπτει τα Τρόφιμα.
        Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency – EMA) που έχει έδρα το Λονδίνο και συντονίζει κεντρικά τις εγκρίσεις των νέων φαρμάκων, διέπεται από την ίδια νομοθεσία με τους τοπικούς 27 Οργανισμούς και καλύπτει αποκλειστικά τα Φάρμακα.
       Λόγω της συνάφειας της νομοθεσίας, τα οργανογράμματα και η λειτουργία όλων των Εθνικών Αρχών Φαρμάκων έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά και τα ομόλογα τμήματα διαφόρων Κρατών Μελών επικοινωνούν μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό, σε καθημερινή βάση. Συχνές συναντήσεις στελεχών οργανώνονται προκειμένου να γίνεται ανταλλαγή απόψεων και να διευρύνεται η εναρμονισμένη αντιμετώπιση.
...........................................................................................
Το ευρωπαϊκό μοντέλο Οργανισμού Φαρμάκων ακολουθεί και ο Καναδάς, η Αυστραλία και πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες.
Κατόπιν τούτου, ζητούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και από τον κ. Μόσιαλο και την Ομάδα Ειδικών Εμπειρογνωμόνων να λάβουν υπόψιν τους τα ανωτέρω επιχειρήματα και να αποφύγουν τη συνένωση των Υπηρεσιών ΕΟΦ και ΕΦΕΤ που θα οδηγήσει σε έναν οργανισμό που θα είναι απόλυτα δυσλειτουργικός, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας.

Εξαιτίας προγραμματισμένης συνάντησης των μελών των Δ.Σ. του ΕΟΦ και του ΕΦΕΤ, περιμένω (χωρίς πανικό και ιδιαίτερο άγχος) και το επίσημο κείμενο/θέση του Συλλόγου μας.
Και όπως λέει και η Σοφία: "Βοήθειά μας"  

8 σχόλια:

  1. το ΠΑΣΟΚ είναι πραγματικά αδύνατο να σκεφτεί και να υλοποιήσει μια συνένωση της προκοπής, με αρχή- μέση και τέλος. πέρα από αυτό, εσείς γιατί φαβάστε? ελεγκτικά, δεν είναι μάλλον άτοπο να είστε στο ΥπΟικ, n'est-ce pas?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύστοχη παρατήρηση φίλε!
    Να σε ενημερώσω μόνο ότι το ΓΧΚ, εκτός από τις αναλύσεις που κάνει, έχει σειρά αρμοδιοτήτων, όπως ο έλεγχος ποτοποιών-αποσταγματοποιών, η συνδρομή σε τομείς σχετικούς με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην αλκοόλη και στα καύσιμα, αρμοδιότητα για την επισήμανση-διακίνηση-εισαγωγή επικινδύνων ουσιών και σκευασμάτων και συνδρομή στις εισαγωγές-εξαγωγές, σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη, όλων των τελωνειακών ειδών.
    Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι ρόλο παίζουμε στο Υπ. Οικονομικών... (βάλε κι ένα όνομα, ένα ψευδώνυμο, ένα κάτι να μη σε μπερδεύουμε με τους άλλους ανώνυμους.... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. marigoula

    τα γνωρίζω πολύ καλά όλα αυτά (τα σωστά) που αναφέρεις. η ανωνυμία μου σίγουρα θα κάνει καλό στο διάλογο, σε παρακαλώ δέξου το.
    άλλα έχεις δίκιο, επιλέγω

    εφετ-ζής ως nick...και συνεχίζω.

    όσοι ασχολείστε με τα της ΕtOH ...άντε να το δεχθώ ότι έχετε ένα οικονομικά σημαντικό ρόλο...

    όλοι οι υπόλοιποι όμως που κάνετε αναλύσεις...έχετε τα ίδια πτυχία - μάστερ - διδακτορικά με ανθρώπους στον ΕΦΕΤ, σε ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ...γιατί να αμοίβεστε τόσο καλύτερα;

    ΕΦΕΤ-ζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχεις πατησει ποτε την δουλεια εργαστηρίου φιλε εφετζη? εχεις χασει ποτε την καλοκαιρινη σου αδεια γιατί πρεπει να δώσεις αμεση γνωματευση σε δεσμευμενο εμπορευμα σε λιμανι? εχεις στησει νεα μεθοδο σε δυο μερονυχτα με πακετο επικυρωσς για να μην αμφισβητηθεί από τον εφέτη?εχεις στησει συστημα ποιοτητας χωρίς συμβουλο δουλεοντας μερα-νύχτα ? ασε τις εξυπναδες και ΜΗΝ μας την βγαινεις ετσι.Την παραπανω αμοιβη μας την αξιζουμε και την εχουμε δουλεψει.
    παλιος χημικος ΓΧΚ χωρις μαστερ και διδακτορικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια υπάλληλος κουρασμένη από τις απεργίες και τον συνδικαλισμό27 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:00 μ.μ.

    Το Δημόσιο αναγκαστικά εκτρέφει τους κηφήνες του, με ή χωρίς διδακτορικό. Σε ένα ιδεατό Δημόσιο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο και να ισχύει το πριμ παραγωγικότητας; Δεν θα έπρεπε να μην υπάρχουν συντεχνίες; Δεν θα έπρεπε να συνεργάζονται και όχι να αλληλοτρώγονται οι διάφορες Υπηρεσίες; Δεν θα έπρεπε να ήταν διαφορετική η διάρθρωση των ελεγκτικών αρχών ώστε να επιτευχθεί η συνεργασία στην οποία αναφέρθηκα πριν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντώ στον ΕΦΕΤ-ζη, για τις αμοιβές μας, ημιανωνύμως.
    Εκτός από τους ΕΦΚ κάνουμε και άλλα πράγματα με οικονομικό αποτέλεσμα, πχ. αναλύσεις σε εισαγώμενα προϊόντα. Φαντάζεσαι τη ζημιά επιχειρηματία που θα του πω ότι απαγορεύεται να εισάγει το εμπορευμά του γιατί δεν είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία!
    Άλλο παράδειγμα, αναλύσεις σε υπό προμήθεια είδη από δημόσιους φορείς. Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι τι σημαίνει για έναν προμηθευτή να του βγάλεις το προϊόν μη σύμφωνο με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού! και μπορώ να συνεχίσω με πολλά ακόμα.
    Σε παρακαλώ μη με συγκρίνεις με καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, κάνουν άλλη δουλειά. Πολλοί όμως εξ αυτών ασκούν πλημελώς, χωρίς να ελέγχονται τα καθήκοντά τους. Εγώ τουλάχιστον πάω κάθε μέρα στη δουλειά και χτυπάω κάρτα, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Σε κάθε περίπτωση αν όλοι όσοι αναφέρεις δεν είναι ευχαριστημένοι με την αμοιβή τους γιατί δεν αλλάζουν δουλειά; Εγώ το έκανα τρεις φορές μέχρι τώρα. Ποός τους εμποδίζει;
    Όσον αφορά το σχόλιό σου σε άλλο άρθρο για την υπόθεση ηλιέλαιο, διάβασε το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης και θα καταλάβεις ποιός τα έκανε μαντάρα.
    ΓΤ-Β ΧΥ ΑΘΗΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ ΕΦΕΤ-τζή. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα που δεν κατάφερες να διοριστείς στο ΓΧΚ. Τώρα που θα διαλυθεί ο ΕΦΕΤ, αν είσαι χημικός, επικοινώνησε με το blog και θα προσπαθήσουμε να σε πάρουμε - αν ζητήσεις επωνύμως συγγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο παραπάνω συνάδελφος, αν δεν κάνει πλάκα, είναι τουλάχιστον αγενής και εκθέτει και το blog. Aς είναι πιο σεμνός, μήπως τελικά διαλυθεί το ΓΧΚ πριν από τον ΕΦΕΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή