Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Οδηγίες πυρασφάλειας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ολοι οι υπάλληλοι οφείλουν να γνωρίζουν τη θέση και τη χρήση:

  1. Πυροσβεστήρων 
  2. Πυροσβεστικών σταθμών (όπου υπάρχουν)
  3. Πυροσβεστικών φωλιών (όπου υπάρχουν)
  4. Πυρίμαχων κουβερτών (όπου έχουν διατεθεί)
  5. Κομβίων συναγερμού (όπου υπάρχουν)
  6. Ηλεκτρικών πινάκων που βρίσκονται σε κάθε διάδρομο


Α. ΕΑΝ ΗΧΗΣΕΙ Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ :
ΠΑΝΤΟΤΕ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ
Μόλις ακουστεί το σύστημα συναγερμού, ασχέτως αν δούμε καπνό ή όχι, χωρίς δεύτερη σκέψη, ενεργοποιούμαστε ώστε άμεσα να εκκενώσουμε το κτίριο.

Σταματάμε αμέσως ό,τι κάνουμε και σβήνουμε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει φωτιά όπως ένα τσιγάρο, ένα κερί, το γκαζάκι για καφέ, την καφετιέρα, ανοικτές συσκευές κ.α.
Δεν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με κανέναν δια τηλεφώνου, ώστε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα συναγερμού. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο γιατί χάνουμε πολύτιμο χρόνο.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ασανσέρ – χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ τις σκάλες
Αν υπάρχουν πολύ πυκνοί καπνοί στο διάδρομο διαφυγής, αμέσως βάζουμε ένα ύφασμα στο πρόσωπο μας, σκύβουμε ή γονατίζουμε και ήρεμα αλλά γοργά πηγαίνουμε προς την έξοδο κινδύνου. 
Μόλις βγούμε έξω, εάν χρειαστεί, δίνουμε τα στοιχεία μας στις αρχές ώστε να κρατήσουν αρχείο για τυχόν αναζήτηση μας από τρίτους ή συγγενικά πρόσωπα

Β. ΕΑΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ:
Μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά σε κάποιο χώρο:
Θέτουμε σε λειτουργία το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς (τα κόκκινα κομβία που βρίσκονται σε κάθε διάδρομο)
Αν νομίζουμε ότι μπορούμε να σβήσουμε τη φωτιά με ασφάλεια, χρησιμοποιούμε είτε ένα βρεγμένο πανί, πυροσβεστική κουβέρτα, πυροσβεστήρα ή το λάστιχο από την πυροσβεστική φωλιά (σε σημεία όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα).
Πριν εμπλακούμε στην προσπάθεια κατάσβεσης, με οποιοδήποτε μέσο, πρέπει να σταθμίσουμε τους κινδύνους και κυρίως να έχουμε πάντα ελεύθερη οδό διαφυγής, για να μην παγιδευτούμε από τη φωτιά.
Εγκαταλείποντας τους κλειστούς χώρους (πχ. αίθουσες) στους οποίους εκδηλώθηκε πυρκαγιά πρέπει να κλείσουμε τα παράθυρα και τις πόρτες, καθώς και κάθε άνοιγμα του κτιρίου (π.χ. πόρ­τες ταρά­τσας, ισογείου, κλπ) ώστε να περιοριστούν τα ρεύματα αέρα που ενισχύουν την επέ­κταση μιας φωτιάς.
Δεν μπαίνουμε ποτέ σε φλεγόμενους χώρους ή σε αίθουσες που έχουν γεμίσει με καπνό. Πριν ανοίξουμε μια πόρτα, βεβαιωνόμαστε ότι από τις χαραμάδες δεν εξέρχεται καπνός ή ότι δεν είναι ζεστή, αλλιώς δεν την ανοίγουμε διότι από την άλλη πλευρά υπάρχει πυρκαγιά σε εξέλιξη.
 Γ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΑΝ ΠΑΓΙΔΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ:
Αν βρισκόμαστε σε κάποιο κλειστό χώρο του κτιρίου (πχ. σε μια αίθουσα) και δεν υπάρχει διέ­ξοδος δια­φυγής, μένουμε μέσα σ’ αυτό το χώρο:
·        Κλείνουμε την πόρτα και σφραγίζουμε με ύφασμα (ποδιά εργαστηρίου, πουκάμισο κλπ) κάθε άνοιγμα, από την πλευρά που έρχεται ο καπνός,  ώστε να εμποδιστεί η είσοδός του στο χώρου που βρισκόμαστε
Αν τυχόν εγκλωβιστούμε σε ένα χώρο κι έχει πάρει φωτιά έξω από την πόρτα:

  • πάμε στο πλησιέστερο παράθυρο και το ανοίγουμε. Αν δεν ανοίγει το σπάμε με ό,τι βρούμε μπροστά μας,  αλλά όχι με τα γυμνά χέρια μας, ώστε να μην μη κοπούμε. Βγάζουμε έξω το κεφάλι μας με προσοχή και φωνάζουμε βοήθεια
  • αν η βοήθεια δεν έρχεται ή αργεί και ο καπνός είναι αποπνικτικός ακόμα και κοντά στο παράθυρο, κρεμάμε ένα πανί στο παράθυρο ώστε να φαίνεται πως κάποιος υπάρχει εκεί και στη συνέχεια βάζουμε ένα πανί στο πρόσωπό μας (βρεγμένο κατά προτίμηση) και  καθόμαστε κάτω.

Αν στο χώρο μας έχει μπει καπνός και η φωτιά βρίσκεται σε πιο κάτω όροφο :
  •   στην περίπτωση αυτή δεν επιτρέπεται να ανοίξουμε το παράθυρο γιατί θα κινδυνεύσουμε περισσότερο είτε από φλόγες είτε από περισσό­τερο καπνό. Ξαπλώνουμε στο πάτωμα όπου ο αέρας είναι καθαρότερος και περιμένουμε να φτάσει βοήθεια, (π.χ. να ακούγονται τα πυροσβεστικά οχήματα) οπότε και θα κάνουμε αισθητή την πα­ρουσία μας με τον προσφορότερο κατά περίπτωση τρόπο.
  •    αν υποχρεωθούμε να μετακινηθούμε σε χώρους με καπνό, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη σας με ένα πανί (βρεγμένο κατά προτίμηση), και προχωρείτε σκυμμένοι ή έρποντας. Για να μειωθεί τη θερμότητα που ακτινοβολείται πάνω μας, βρέχουμε καλά τα ρούχα μας

 Προσοχή! Σε κάθε περίπτωση, παράτολμες ενέργειες ή ενέργειες που γίνονται υπό το κράτος πανικού, οδηγούν μόνο σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Ο καπνός είναι το πρόβλημα και η βασική αρχή είναι να είμαστε πάντα χαμηλά ώστε να μην τον εισπνέουμε.

Ενώ όλα τα παραπάνω φαντάζουν "πολλές κινήσεις και γνώσεις" είναι στην ουσία, η λογική χωρίς τον πανικό.

Γ1. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ Ή ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ :
Είναι αναγκαίο και πολύ σημαντικό να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας, αλλά:
1.      Να πέσουμε και να κυλιστούμε στο έδαφος, οπότε η φωτιά θα σβήσει ή θα περιοριστεί και έτσι θα μπορέσουμε στη συνέχεια να την καταπολεμήσουμε
2.      Αν τα μαλλιά μας έπιασαν φωτιά (και πιάνουν πολύ εύκολα), σκεπάζουμε το κεφάλι με ένα ρούχο (μπουφάν, σακάκι, πουκάμισο, κλπ).
3.      Αν τα χέρια μας πιάσουν φωτιά, η φωτιά σβήνει αμέσως αν βάλουμε τα χέρια κάτω από τις μασχάλες και τα σφίξουμε
Γ2. ΤΙ ΠΡEΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΡΟΥΧΑ Ή ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες, όταν υπάρχει σε εξέλιξη μία πυρκαγιά, είναι πιθανό να πιάσουν φωτιά τα ρούχα ενός ανθρώπου, ο οποίος πανικοβάλλεται και αρχίζει να τρέχει τροφο­δοτώντας με την πράξη του αυτή την επέκταση της φωτιάς. Για να τον βοηθήσουμε οι ενέργειές μας θα πρέπει να έχουν τρεις στόχους:
1.      Τη μη αναζωπύρωση των φλογών. Θα πρέπει επομένως να τον σταματήσουμε και, έστω με βίαιο τρόπο, να τον ρίξουμε στο έδαφος
2.      Την προστασία του προσώπου, των χεριών και του λαιμού του, διότι τα σημεία αυτά είναι πιο τρωτά, τα δε εγκαύματα σε αυτά τα σημεία είναι πάντα πολύ σοβαρά
3.      Το σβήσιμο των φλογών, πράγμα που επιτυγχάνεται αν τον τυλίξουμε με μια κουβέρτα, ένα μπου­φάν, ένα παλτό κλπ. 

  










ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
  1. Ελέγξτε αν οι χώροι στους οποίους εργάζεστε είναι συνεχώς καθαροί
  2. Στο χώρο εργασίας ή/και ευθύνης σας απομακρύνετε τις εύφλεκτες ύλες και εύφλεκτα υλικά από φλόγες, σπινθήρες και γενικά εστίες θέρμανσης
  3. Στο χώρο εργασίας ή/και ευθύνης σας απομακρύνετε ή τακτοποιήστε κατάλληλα τις ύλες που υπόκεινται σε ανάφλεξη
  4. Μη συσσωρεύετε σε αποθήκες, διαδρόμους και λοιπούς χώρους άχρηστα και εύφλεκτα υλικά
  5. Διατηρείτε ελεύθερους τους διαδρόμους διαφυγής προς εξόδους κινδύνου και προσπέλασης για παραλαβή των μέσων πυρόσβεσης
  6. Διακόψτε το ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις μη εργάσιμες ημέρες και ώρες με εξαίρεση τις εγκαταστάσεις εκείνες των οποίων η λειτουργία είναι απαραίτητη.
  7. Επιθεωρήστε μετά το πέρας της εργασίας, όλους τους χώρους ευθύνης σας για ανακάλυψη και εξουδετέρωση τυχόν προϋποθέσεων εκδήλωσης πυρκαγιάς.
  8. Αναφέρετε οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή σας το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα παραπάνω, στους προϊσταμένους σας και στα μέλη της ομάδας πυρασφάλειας
  9. Μελετάτε προσεκτικά και συμβουλεύεστε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ» οι οποίες σας έχουν διανεμηθεί μέσω των υπηρεσιών σας.
  10. Φροντίστε να ενημερώνεστε επαρκώς για τα θέματα πυροπροστασίας.

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
·        Σε περίπτωση πυρκαγιάς ενεργοποιηθείτε αμέσως με σκοπό την άμεση απομάκρυνσή σας και την εκκένωση του κτιρίου.
·        Απομακρύνεστε ΜΟΝΟ από τις σκάλες. Απαγορεύεται η χρήση ασανσέρ
·        Εφόσον δεν διακινδυνεύετε την ασφάλειά σας, πριν από την εγκατάλειψη ενεργήστε ως ακολούθως:
1. Σημάνετε αμέσως συναγερμό
2. Ειδοποιήστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ. 199 ή 112)
3. Προσπαθήστε κατάσβεση με το κατάλληλο πυροσβεστικό μέσο μόνον αν είστε βέβαιοι για την ορθή χρήση του και χωρίς να διακινδυνεύσετε εσείς οι ίδιοι.
4. Διακόψτε το ηλεκτρικό ρεύμα
5. Απομακρύνετε από το χώρο της πυρκαγιάς τα εύφλεκτα υλικά

6. Κλείστε πίσω σας πόρτες και παράθυρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. 
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΑΣ!



marigoula

ΥΓ. Ευχαριστούμε το συνάδελφο Γ. Τασσόπουλο για την υπενθύμιση

1 σχόλιο:

  1. Αξιέπαινη η προσπάθεια του Προέδρου ,αλλά δυστυχώς δεν φτάνει να καλύψει το σημαντικό κενό που υπάρχει στην πυρασφάλεια σε όλες σχεδόν τις ΧΥ.
    Και δεν είναι θέμα αμέλειας ή αδιαφορίας συναδέλφων ,αλλά εμμονής σε λάθος διαδικασίες, οι οποίες "βαφτίζονται" ως διαδικασίες που επιβάλλει το Δημόσιο Λογιστικό. Οσοι εργάζονται εκτός λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης ξέρουν ότι οι κτιριακές υποδομές του ΓΧΚ είναι πολλών μορφών: Ιδιόκτητα κτήρια, συνύπαρξη με άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή του Δημοσίου, ενοικιασμένα διαμερίσματα.
    Πως είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για τους πυροσβεστήρες κλπ με όλες αυτές τις διαφορετικές καταστάσεις , όταν π.χ. απαιτείται έλεγχος πυροσβεστήρων ανά 12 μήνες?
    Είναι ξεκάθαρο ότι το μοντέλο των κεντρικών προμηθειών έχει αποτύχει και σε αυτή την περίπτωση, με αποτέλεσμα οι Προϊστάμενοι και οι Υπεύθυνοι των Αυτοτελών γραφείων να είναι ακάλυπτοι απέναντι σε πιθανές περιπτώσεις ατυχήματος με πυρκαγιά.
    Δυστυχώς , όπως καταλάβαμε και στην ολική Ανασκόπηση , είναι σαν να μιλάμε σε τοίχο. Αν δεν αλλάξει το μοντέλο και δεν δοθούν χρήματα (γιά συγκεκριμένες δαπάνες) στους Δ/ντές , η κατάσταση όλο θα χειροτερεύει και ο φόρτος εργασίας της ΣΥΠΕ θα παραμένει τεράστιος και δεν θα παράγεται έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή