Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Δελτίο Τύπου της Ε.Ε.Χ.

Η ΔΕ της ΕΕΧ με έκπληξη διαπίστωσε ότι σε προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης που δόθηκε στην δημοσιότητα με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις» επιχειρείται απαξίωση του ρόλου και της εργασίας των Χημικών.
Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 37 του πιο πάνω αναφερθέντος προσχεδίου νόμου με τίτλο «Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας» αναιρούνται όλες οι προηγούμενες Υπουργικές Αποφάσεις με τις οποίες οι απασχολούμενοι Χημικοί που εργάζονται ως μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ – ΙΔΟΧ) των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΔΕΥΑ αυτών, λάμβαναν επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011.
Με το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις» που δόθηκε στην δημοσιότητα, η εργασία του Xημικού που τυχαίνει να είναι υπάλληλος των ΟΤΑ Α και Β Βαθμού και των νομικών τους προσώπων δεν θεωρείται πλέον επικίνδυνη και ανθυγιεινή απαλείφοντας την ειδικότητα του χημικού από αυτές που δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Το επάγγελμα του Χημικού που εργάζεται τόσο σε εργαστήρια όσο και άλλους φορείς των ΟΤΑ αποτελεί ένα από τα επαγγέλματα με τους μεγαλύτερους κινδύνους καθότι επιτελείται υπό δυσμενείς συνθήκες και αυτό είναι αναγνωρισμένο σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τους Χημικούς που απασχολούνται σε βιολογικούς καθαρισμούς, σε εργαστήρια αναλύσεων και σε τομείς επεξεργασίας αποβλήτων. Εξάλλου η ιστορία έχει καταγράψει ένα μακρύ κατάλογο Χημικών που είτε έδωσαν την ζωή τους για την Eπιστήμη της Xημείας είτε θυσίασαν την υγεία τους σε κάποιο εργαστήριο.
Με όσα πιο πάνω αναφέραμε, και επειδή θεωρούμε ότι:
1. Στο προαναφερθέν προσχέδιο νόμου απαξιώνεται αδικαιολόγητα η ειδικότητα του Xημικού,
2. Δεν υπάρχει και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει αιτιολόγηση της αυθαίρετης παράλειψης της ειδικότητας του Χημικού από τις κατηγορίες των εργαζομένων των ΟΤΑ που δικαιούνται το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε αντιδιαστολή με Χημικούς που εργάζονται σε εργαστήρια άλλου είδους επιχειρήσεων και λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα,
Ζητούμε την διατήρηση της ειδικότητας του Xημικού στις κατηγορίες των εργαζομένων των ΟΤΑ που δικαιούνται το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, και ειδικότερα την συμπλήρωσης του άρθρου 37 του προσχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων Ο.Τ.Α. και άλλες διατάξεις» ως ακολούθως:
1.Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, σε συνεργεία απολύμανσης, οι απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού και οι νοσηλευτές και νοσοκόμοι.
2. Στην κατηγορία Β΄ περιλαμβάνονται Οι Χημικοί, βοηθοί Χημικοί, και αναλυτές οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά σε εργαστήρια, οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και φανοποιοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου