Καλωσήρθατε στο προσωπικό μας "ημερολόγιο"!
Αυτός είναι ο χώρος όπου οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους
θα λέμε όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας προβληματίζουν.
Όλα όσα θέλουμε να μοιραστούμε μεταξύ μας!

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Σχόλιο για την "παραίτηση" Θεοχάρη


Την Πέμπτη τελικά «παραιτήθηκε» ο ΓΓΔΕ κ. Θεοχάρης. 
Χωρίς να δηλώνω πλήρως γνώστης πραγμάτων, προσώπων και καταστάσεων (περιφεριακός υπάλληλος γαρ), είχα την αίσθηση ότι αυτός ο άνθρωπος είχε ένα όραμα το οποίο συπμυκνώνεται στην έννοια της «Αυτονομίας της Διοίκησης». Πίστευε δηλαδή ότι η σωστή και ανεξάρτητη Διοίκηση δεν θα πρέπει να ρωτάει αν θα γίνει μια δουλειά ή όχι αλλά θα πρέπει αυτομάτως να την εκτελεί προς όφελος του Δημοσίου Συμφέροντος, πέρα από κομματικές, πελατειακές και συντεχνειακές περμβάσεις. Προσπάθησε ένα είδος απεξάρτησης από την τερατόμορφη Ελληνική Δημόσια Διοίκηση με όχημα τη ΓΓΔΕ. Είχα την αίσθηση οτι δε μιλούσε πολύ αλλά δούλευε πολύ και ουσιαστικά, όχι επικοινωνιακά. Προσωπικά θεωρούσα θετικό το γεγονός ότι είχα το Θεοχάρη ως ανώτατο Προϊστάμενο. Το όραμά του με έβρισκε σύμφωνο ανεξαρτήτως των λαθών που σίγουρα θα είχε κάνει μέχρι σήμερα. Ήταν τεχνοκράτης και σίγουρα αυτή η έννοια ξενίζει πολλούς. Πολλοί θα τον χαρακτήριζαν άνευρο, ξενέρωτο, άοσμο και άχρωμο. Πιστεύω όμως ότι ήξερε να θέτει στόχους και είχε τη θέληση να τους υλοποιήσει. Όπως για παράδειγμα η έκδοση εφαρμοστικής εγκυκλίου για την υποχρέωση καταβολής φόρου από αλλοδαπούς που κρατούν ελληνικά ομόλογα. Έγινε χαμός και την αποσύρανε πάραυτα.
Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικά σχόλια και γνώμες. Κάποιοι θα διαφωνήσουν, κάποιοι θα συμφωνήσουν. Λογικό, προφανές και υγιές. Υπάρχει όμως και μια αντικειμενικότητα η οποία πρέπει να καταγραφεί. Το πελατειακό σύστημα εξουσίας (και δη Δημόσιας) εξαναγκάζει σε παραίτηση τον ΓΓΔΕ του οποίου η θέση είναι πλέον νομοθετικά κατοχυρωμένη με 5ετή θητεία και κανένας πολιτικός προϊστάμενος (Υπουργός, Πρωθυπουργός) δεν μπορεί να τον παύσει, χωρίς να δηλώσει ο ίδιος παραίτηση. Δηλαδή τα «σπασμένα» της εκλογικής ήττας της Κυβέρνησης και της τραγικής της απόφασης να γίνει πιο «φιλολαϊκή», τα πληρώνει πρώτος ο νομικά κατοχυρωμένος με 5ετή θητεία ΓΓΔΕ.  Πριν καν γίνει ο οποιοσδήποτε ανασχηματισμός. Αν αυτό δεν είναι νομική εκτροπή, τότε τι είναι;; Εναντίον αυτής της απόφασης έβγαλαν ανακοίνωση μόνο δυο κόμματα, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΟΤΑΜΙ. Και φυσικά προς τιμή τους. Μιλάμε για την απόλυτη γελοιοποίηση και απαξίωση ενός θεσμού ο οποίος ψηφίστηκε μόλις πριν από 1μιση χρόνο και δυστυχώς μετά από πίεση των δανειστών και όχι από δική μας πρωτοβουλία. Εμείς ακόμη θα το συζητούσαμε.
Μετά από όλα αυτά μη σας φαίνεται παράξενο που η Βουλή έκλεισε αιφνιδίως νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ούτε φυσικά που ο οποιοσδήποτε μπορεί να μετατρέπει τους χώρους της Βουλής σε αρένα (βλέπε γεγονότα Χρυσής Αυγής, Μπαλτάκου και πολλών άλλων) χωρίς καμία κύρωση. Από το σύνθημα «Να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» μέχρι το τελευταίο γεγονός του Θεοχάρη, είναι φανερό ότι χέρι-χέρι ο «μονίμως παραπλανημένος λαός» μαζί με το κομματοκρατούμενο σύστημα πελατειακής διοίκησης είμαστε στο ακέραιο υπεύθυνοι για την απαξίωση θεσμών και κανόνων (ακόμα και των πιο απλών όπως η τήρηση του ωραρίου σε μια Δημόσια Υπηρεσία), η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον ολοκληρωτισμό και τους φασίστες στην εξουσία. 
Σαν απλό μέλος του Συλλόγου, προτείνω την έκδοση επιστολής διαμαρτυρίας για την νομική εκτροπή αναγκαστικής παραίτησης του ΓΓΔΕ, ανεξάρτητα από το αν ο Θεοχάρης ως πρόσωπο ήταν άξιος ή όχι. Αν ήμουν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου θα το απαιτούσα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Τάσος Σακαλής   

3 σχόλια:

  1. Αγαπητέ μου φίλε.
    Συμφωνώ με κάποια από αυτά που γράφεις αλλά όχι με όλα:
    -Η ανεξαρτησία της Διοίκησης είναι μια ουτοπία, από τη στιγμή που αυτή είναι το μακρύ χέρι της Εκτελεστικής Εξουσίας.
    -Εδώ ή συνταγματικά κατοχυρωμένη ως ανεξάρτητη Δικαστική Εξουσία κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη είναι όπως όλοι -φευ- γνωρίζουμε.
    -Ο Ολοκληρωτισμός είναι ήδη εδώ (βλέπε που κατέληξαν εκλεγμένοι πρωθυπουργοί -παρά τα κουσούρια τους - όπως ο Μπερλουσκόνι και ο Παπανδρέου. Βλέπε πως διαμελίζονται κράτη με το έτσι θέλω (Κύπρος,Κόσοβο, Κριμαία). Βλέπε πως καταλήγουν στο κάλαθο των αχρήστων μακρόπνοα αναπτυξιακά έργα (αγωγοί Μπουρκάς - Αλεξ/πολης, South Stream)
    -Οι φασίστες ήδη κυβερνούν την Ευρώπη ντυμένοι αυτοί τη φορά όχι με στρατιωτικές στολές όπως άλλοτε αλλά με πανάκριβα κοστούμια τραπεζιτών.
    -Ε όχι και να διαμαρτυρηθούμε για τον Θεοχάρη. Είναι άξιος manager, αλλά ανάξιος ηγέτης. Όταν απολύθηκαν οι καθαρίστριες, έβγαλε το σκασμό. Όταν δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, έσπευσε να μην υπακούσει στη δικαστική εντολή. Τώρα, ήρθε και η δική του ώρα. Θα δούμε πολλούς άλλους σαν αυτόν να εκπαραθυρώνονται όσο ήμαστε στο ΥΠΟΙΚ.
    Οι καρέκλες - σε αντίθεση με την αλήθεια - δεν είναι αιώνιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχήν οι θέσεις των Γενικών Γραμματέων έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά των απλών υπαλλήλων. Η διάρκεια της θητείας τους σαφώς καθορίζεται από την βούληση της Κυβέρνησης. Στο παρελθόν ήταν αυτονόητο ότι ο Γεν. Γραμματέας μπορεί να παυθεί από τη θέση του ανά πάσα στιγμή και αυτό συνέβαινε συχνά (π.χ. ο Γεν. Γραμματέας κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος). Δεν διανοήθηκε ποτέ κανείς να διαμαρτυρηθή γι' αυτό, πολύ περισσότερο οι συνδικαλιστικοί φορείς, στους οποίους δεν ανήκουν οι Γεν. Γραμματείς.
    Αντιθέτως, εμένα με ενώχλησε πολύ η ανακοίνωση της Ε.Ε., η οποία αποτέλεσε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας και παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας.
    ¨Οσο για την αυτονομία της Διοίκησης, αυτή η έννοια γεννά πολλά ερωτηματικά. Η Δημόσια Διοίκηση είναι μοχλός πραγματοποίησης του κυβερνητικού έργου, όπως αυτό υπαγορεύεται στη νομοθεσία. Σε ποιό επίπεδο υπάρχει η αυτονομία; στο επίπεδο του Γεν. Γραμματέα, του Γεν. Διευθυντή, του Διευθυντή, του Τμηματάρχη, του υπαλλήλου; Μήπως αυτό που εμφανίζεται ως αυτονομία σε ένα
    υψηλό επίπεδο, στην πραγματικότητα εκφράζεται ως αυταρχισμός προς τους υφισταμένους; γιατί τί άλλο από αυταρχισμός σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο είναι η απαίτηση με υποχρεωτικό τρόπο να εκφράσουν οι υπάλληλοι τα συναισθήματά τους, όπως ζητήθηκε με το γνωστό ερωτηματολόγιο;
    Ακόμη και η αίσθηση ότι ο Γεν. Γραμματέας είναι ο ανώτατος προϊστάμενός μας είναι σίγουρο ότι είναι ορθή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ και επαυξάνω. Κι εγώ έχω βάλει τη γάτα μου να κλαίει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή